Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z czarnego na srebrno - konsola :)

Featured Replies

Napisano

No więc zrobiłem to grinser006.gif

Pomalowałem konsole środkową na srebrny kolor.

Właściwie pomysł stary jak świat, ale dopiero ostatnimi dniami jakoś postanowiłem rozweselić wnętrze Kropka.

Ni stąd ni z owąd zakupiłem potrzebne do tego materiały, ciach, mach, psiku, psiku i już srodeczek deski nie jest taki smutnawy.

Ale muszę przyznać, że gdyby nie odkopany niedawno wątek Rabiego pt: "Malujemy konsole", to właściwie nie malowałbym, ponieważ po prostu zupełnie nie miałem w planach czegos takiego ostatnimi czasy. Zapomniałem, bo być moze bałem sie tego wszystkiego, ze coś spartole.

Ale decyzja była szybka i już oto jestem ja i moje auto po wszystkim.

Kłopot miałem z nabyciem podkładu do plastiku (nawet niewiedziałem, jak to wyglada, czy to jest ciało stałe, czy moze ciesz - okazało sie ze ciecz). W sklepach mieli albo takie puszeczki za 36 zł, albo jeszcze większe za 90 zł. Wpadłem na pomysł, zeby obskoczyć pobliskich lakierników i zapytać, czy czasem nie maja na zbyciu paru ml. tego ustrujstwa. Jeden miał i oddał mi nawet darmo jakieś 25ml yay.gif

Z kupnem lakieru własciwego (srebrnego) i bezbarwnego nie było kłopotu. Dałem za nie 2 x 18 zł.

Myslę, ze nie ma sensu opisywać jak, co, gdzie, i dlaczego odkrecać, demontować, wyjmowac, ponieważ wątek Rabiego i opis Cinka jest zupełnie wystarczający ok.gif Dzieki Panowie!

link

Nadmienię jedynie, ze sporo kłopotu przysporzyło mi nanoszenie podkladu. Jako laik nie miałem pojęcia ile tego sie nanosi i czym. Wiem, ze lakeirnicy uzywają pistoletu, jednak mi nie pozostało nic innego jak mały pedzelek. Na nieszczęście uzywałem takiego, co miał zbyt grube włosie, przez co zostawiał mi okropne rysy na podkładzie (którego notabene pewnie za duzo naniosłem biglaugh.gif). Utrułem sie z tym z godzine. Kilkakrotnie powtarzałem czynnosć, nawet scierałem zarysowania papierkiem sciernym. Przyznaję, ze nie dokońca udało mi sie to poprawić. Ale i tak jestem zadowolony jak cholera yay.gif

Innym problemem był demontaz obudowy od zapalniczki. Co sie namęczyłem, to moje. Ale dzieki kolegom dałem rade wyjąć. Przypominam, ze najpierw trzeba wyjąć tę srebrną blaszkę okalająca pomarańczową obudowę, a następnie samą już obudowę. Nawet nie wspominam jaki problem miałem z włożeniem na końcu zapalniczki do obudowy wrrr.gif Zbyt mocno poodginałem srebrną blaszke przez co musiałem nadpiłować na końcu zapalniczke. Na szczęscie wszystko działa.

Taki sam problem miałem z zamontowaniem popielniczki w konsoli. Odkręcenie jej i wyjęcie jakoś poszło, ale zeby wsadzić ja w tych prowadnicach, musiałem uzyć siły. Inaczej nie szło.

Ogólnie sam demontaż konsoli był dłuzszy niż złożenie wszystkiego. Gdyby ktoś się uparł, to razem z malowaniem możnaby sie zamknąć w tych 3 godzinach. Ale jako ze w miedzy czasie robiłem coś jeszcze to czas poświęcony na całe to przedsięwzięcie oscylował w granicach 8h.

Aha! Jak malowałem...

1 - odtłuszczenie (benzyna aptekarska)

2 - naniesienie podkładu pedzelkiem (wysychał momentalnie)

3 - 3 warstwy lakiery właściwego (przerwy miedzy warstwami po ok. 15 minut. W tym czasie uzywałem suszarki, a i słonko pomagało).

4 - 2 delikatne warstwy lakieru bezbarwnego

Technika nanoszenei lakieru: psik, psik, psik. Odradzam pssssssssssssssssiiiiiiiiiiiikkkkkkkk nono.gif

Wrażenia.

Ogólnie jestem zadowolony. Tak w 90%. Te 10% zostawiłem na drobne niedoskonałości. Ale zeby je zauważyć, trzeba sie dokładnie przyjrzeć. Tak jak u Gizia podobno biglaugh.gif

Mysle, ze lakiernik lepiej by nie zorbił. A dodatkowo pewnie ze 100zł by zabrał green_fuck.gif

Zdaję sobie sprawę, że teraz bedzie trzeba szczególnie uważać na odbicia, zarsowania. Zdaję, bo już tego doświadczyłem 270751858-jezyk.gif

Na zakończenie powiem, że jesli ktoś się boi własnoręcznie malować konsole, to na moim przykładzie widać, że nic w tym strasznego. Trzeba tylko stwierdzić: Tak! Maluję!

Dziekuję bow.gif

272276052-9.JPG

272276061-7.JPG

272276068-11.JPG

272276078-13.JPG

Napisano

1

Napisano

2

Napisano

3

Napisano

Bardzo fajo wyszło food.gifserduszka.gif

Btw. Motip robi podkłady do plastiku w szpreju (wiem bo na wakacje też planuje taką zabawę z konsolą środkową 893goodvibes.gif )

Napisano

wyszło super waytogo.gif

moje gratulacje

Napisano

> Bardzo fajo wyszło

> Btw. Motip robi podkłady do plastiku w szpreju (wiem bo na wakacje

> też planuje taką zabawę z konsolą środkową )

Cieszę się waytogo.gif

W jednym sklepie gościu sie zdziwil, ze sa podkłady do plastiku. Mówił mi, ze te spreye maja juz w sobie takie coś. Nie wiem, nie znam się.

Ale za to wiem, ze ten gościu 3 lata temu handlował ciuchami, a rok temu kapustą hehe.gif

Napisano

> wyszło super

> moje gratulacje

Dziekuję bow.gif

Napisano

Ślicznie food.giffood.giffood.gif

Ja maluję prawdopodobnie w czwartek, bo jadę na "mini" urop na wieś yay.gifyay.gifyay.gif

Pewnie też będzie taka śliczniutka zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

z tego co widzę, wyszło Ci trzy razy lepij niż mi smile.gifbrawo.gifwaytogo.gif

Napisano

Robota i efekt super ok.gif Sam muszę się w tym tygodniu do tego zebrać hmm.gif

Napisano

> Robota i efekt super Sam muszę się w tym tygodniu do tego zebrać

Jak dla mnie bomba claps.gifclaps.gifbusted.gif

Napisano

Super!!! Mnie czeka malowanie samych nawiewow, bo konsolke to mi fabryka juz maznela. Treaz musze tylko dobrac odpowiedni lakier. Moze mi sie uda

Napisano

No drogi Kolego... SUPER to wygląda waytogo.gif

A lakier właściwy i bezbarwny to połysk, półmat czy mat ?? I jeszcze jedno: zmatowiłeś plastik przed malowaniem podkładem?

Napisano

Gratuluję świetnej roboty smile.gif

Cieszę się, że mój opis był pomocny...

Co do konsoli moja była malowana 2 lata temu, trzyma się do dziś i wygląda ok.gifok.gifok.gif zero rys etc smile.gif

Do kompletu jeszcze koledze brakuje srebrnych klameczek zlosnik.gif

Pozdrawiam

Napisano

Pogratulować claps.gifclaps.gif dobrej roboty, wygląda super.

Ja też tak mam cfaniak.gif ale w jedyneczce

272276936-01.jpg

Napisano

nio nareszcie smile.gif

Napisano

> Kłopot miałem z nabyciem podkładu do plastiku (nawet

a bez niego nie da rady? po prostu pomalowac na srebrno ten plastik i tyle?

Napisano

nawet nie zauważyłem,ze mam taki sam monitorek biglaugh.gif

Napisano

> nawet nie zauważyłem,ze mam taki sam monitorek

No wiadomo... znawcy wybierają najlepsze zlosnik2.gif

Napisano

> a bez niego nie da rady? po prostu pomalowac na srebrno ten plastik i

> tyle?

Oczywiście, ze da rade. Wielu z nas malowało bez podkładu i również wszystko jest cacy.

Ja jednak jestem takim gościem, że wszystko musze mieć tak jak nalezy hahaha.gif Jesli coś jest na rynku i służy to temu co chce zrobic, to po prostu muszę to użyć biglaugh.gif No... w przypadku silnika 1.8 16v to raczej nie stosuje tej zasady rotfl.gif

Ja dałem podkład, ale musze przyznać, ze więcej miałem z nim kłopotu i roboty, jak to wszystko pewnie warte spineyes.gif Źle sie nim posłuzyłem i wyszło to co wyszło... ale doprowadziłem całość do stanu myslę takiego serduszka.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Pogratulować dobrej roboty, wygląda super.

> Ja też tak mam ale w jedyneczce

No ładnie, ładnie ok.gif

Rwózniez gratuluje złotej rączki 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Gratuluję świetnej roboty

> Cieszę się, że mój opis był pomocny...

> Co do konsoli moja była malowana 2 lata temu, trzyma się do dziś i

> wygląda zero rys etc

> Do kompletu jeszcze koledze brakuje srebrnych klameczek

> Pozdrawiam

bow.gif

Klameczki tez chcialbym psiknąć, ale muszę jeszcze przymyśleć to pod względem praktyczności. Wiadomo, ze klamki używa tak często, jak trójeczki podczas dynamicznej jazdy zlosnik.gif, ale boję się rys, a pozniej braku estetyki.

No oczywiście manual demontazu klamki mile widziany brawo.gifbiglaugh.gif

A i dzieki za prv. Jeszcze pogadamy ok.gif

Napisano

> No drogi Kolego... SUPER to wygląda

> A lakier właściwy i bezbarwny to połysk, półmat czy mat ?? I jeszcze

> jedno: zmatowiłeś plastik przed malowaniem podkładem?

Hmm... wiesz...

W sumie nie wiem, czy to mat czy cos innego. Ale jesli miałbym wybierać i opierac sie na wzroku, to stawiam połmat.

Na puszcze pewnie jest napisane, jednak nie zwróciłem uwagi.

Plastik przetarłem tylko benzynka aptekarska w celu usuniecia nabłyszczaczy, kokpit spreyu i inych natłuszczaczy których do tej pory stosowałem.

Odradzam szlifowanie, uzywanie ppierku sciernego, bo wyjdzie kiszka. Konsola powinna być taka troszke chropowata, czyli taka jaka jest w sewj naturze.

Gładka to moze byc pupcia jakiejś dziewczyny biglaugh.gif

Napisano

> Super!!! Mnie czeka malowanie samych nawiewow, bo konsolke to mi

> fabryka juz maznela. Treaz musze tylko dobrac odpowiedni lakier.

> Moze mi sie uda

Uda, uda ok.gif

A jakie nawiewy chcesz liznąc?

W ogyginałach co prócz konsoli i klameczek bylo srebrne? Nawiewy tez? hmm.gif

Napisano

> z tego co widzę, wyszło Ci trzy razy lepij niż mi

eeee.... co Ty gadasz...

a i sorki za utrudnianie zdobywania wiedzy na uczelni rotfl.gif

Napisano

kein problem... jeśli mogę pomóc to pomogę wink.gif

Napisano

> No wiadomo... znawcy wybierają najlepsze

biglaugh.gif

Napisano

No to teraz wiem do kogo zgłosze się z prośbą o pomoc w malowaniu mojej konsolki zlosnik.gifPowiedz jak uporałeś się z wskaźnikami(mam na myśli napisy informujące o prędkości nawiewu itp) bo tego najbardziej obawiam się w tej opareacji?

P.S To kiedy malujemy moję cfaniaczek.gifwink.gif

Napisano

nie ma się co zastanawiać tylko malować... wink.gif

Napisano

> nie ma się co zastanawiać tylko malować...

Zrobię to jak tylko znajdę czas i pomocna dłoń. Może podjade kiedys do Janqesa i pomoże mi w tym 20.GIFwink.gif

Napisano

nio z pomocą 20.GIF zawswze raźniej... ja dzisiaj musiałem wymienić pierwszą żaróweczkę w kropoku smile.gif tylna pozycyjna siadła, przepaliła się icon_rolleyes.gif ale już jest nowa i świeci wink.gif

Napisano

> No to teraz wiem do kogo zgłosze się z prośbą o pomoc w malowaniu

> mojej konsolki Powiedz jak uporałeś się z wskaźnikami(mam na

> myśli napisy informujące o prędkości nawiewu itp) bo tego

> najbardziej obawiam się w tej opareacji?

> P.S To kiedy malujemy moję

Bardzo prosta operacja.

Wskazniki informujące, nazwijmy je papierkami przytwierdzone są do konsoli od środka poprzez zgrzane takie wypustki plastikowe. Po prostu plastik w paru miejscach został roztopiony przez co sie splaszczył troszkę i trzyma papierki. Dla ścisłości papierki przytrzymuje jeszcze taka plastikowa biała forma.

Wystarczy zaopatrzyć sie w ostry nozyk i umiejętnie poodcinać ten rozgrzany plasticzek i wtedy papierek wraz z formą ładnie nam odchodzi.

Sposob zamontowania jest taki sam, tylko odwrotnie. Nakładamy z powrotem papierek i formę od tyłu na pomalowaną konsolę, po czym bierzemy np. lutownicę i ładnie topimy pozostałe resztki plastiku (cycki takie).

Pamietać nalezy o tym, zeby cycków nie scicnać do zera bo pozniej bedziemy musieli nanieść jakiś jakiś obcy, rozgrzany plastik. Mnie akurat zabrakło w jednym miejscu, ale z pomocą posłuzyła mi butelka od Coca - Coli biglaugh.gif

Napisano

> Zrobię to jak tylko znajdę czas i pomocna dłoń. Może podjade kiedys

> do Janqesa i pomoże mi w tym

Alez zapraszam grinser006.gif

We dwoje razniej. Zaprosi sie jeszcze Wojtka i bedzie piknik taki letni yay.gif

Napisano

> Alez zapraszam

Skorzystam napewno ale po 23 czerwca(obrona pracy mgr)

> We dwoje razniej. Zaprosi sie jeszcze Wojtka i bedzie piknik taki

> letni

Spoko ale piknik z lakierowaniem konsol? cfaniaczek.gifwink.gif

Napisano

> nio z pomocą zawswze raźniej... ja dzisiaj musiałem wymienić

> pierwszą żaróweczkę w kropoku tylna pozycyjna siadła,

> przepaliła się ale już jest nowa i świeci

O kurde to poważna awaria wink.gifwink.gif

Napisano

> O kurde to poważna awaria

niop w dodatku wymieniłem świeczki wink.gif ale zobaczyłem, że bierze mi niesamowicie olej

oslabiony.giftongue.gif nio i muszę pojechać kupić filtr o leju i go wymienić z olejem buu.giffrown.gifcrazy.gif i tak chciałem wymieniać w najbliższym czasie olej więc dlatego takie są moje kroki i działanie icon_rolleyes.gif

Napisano

> z tego co widzę, wyszło Ci trzy razy lepij niż mi

i ze 100 razy lepiej niz mi :| (kurna - tak zwalic konsole to nikt by nie potrafil, wrrrr...)

Napisano

> i ze 100 razy lepiej niz mi :| (kurna - tak zwalic konsole to nikt by

> nie potrafil, wrrrr...)

Pokaz. Ocenimy. Pomozemy...

Sie nie martw.

Napisano

> Pokaz. Ocenimy. Pomozemy...

> Sie nie martw.

e lepiej nie smile.gif

zreszta i tak nie mam za bardzo cyfrzaka.

w kazdym razie podczas malowania zaczely wylazic kropy czarne, farba sie nie trzymala (tluste?), potem jakies zacieki (za duzo nawalone?)

na razie musi tak zostac....

Napisano

> e lepiej nie

> zreszta i tak nie mam za bardzo cyfrzaka.

> w kazdym razie podczas malowania zaczely wylazic kropy czarne, farba

> sie nie trzymala (tluste?), potem jakies zacieki (za duzo

> nawalone?)

> na razie musi tak zostac....

przed malowaniem trzeba dokładnie wymieszac farbe. a konsola powinna byc pozbawiona jakichkolwiek tłuszczy.

Napisano

> przed malowaniem trzeba dokładnie wymieszac farbe. a konsola powinna

> byc pozbawiona jakichkolwiek tłuszczy.

no trzaslem tym sprajem zdrowo.... tluszczy - hym, myslalem, ze ludwik do garczkow starczy....

oki, nic, jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy jak to sie mowi. widocznie za szybko chcialem smile.gif

Napisano

> no trzaslem tym sprajem zdrowo.... tluszczy - hym, myslalem, ze

> ludwik do garczkow starczy....

> oki, nic, jak sie czlowiek spieszy to sie diabel cieszy jak to sie

> mowi. widocznie za szybko chcialem

moze chcesz jeszcze jedna oryginalna do malowania ? biglaugh.gif

oddam za 50 zl biglaugh.gif

Napisano

> moze chcesz jeszcze jedna oryginalna do malowania ?

> oddam za 50 zl

nie, dzieki, na razie mam dosc malowanska:)

jak cos, to sie zglosze, moze jeszcze bedziesz mial, to dobijemy targu.

zdrowki.

Napisano

> moze chcesz jeszcze jedna oryginalna do malowania ?

> oddam za 50 zl

a jaka to? hmm.gif

Napisano

> a jaka to?

Zwykla, krotka .... z wyjetym juz plastikiem na kubki (ale tego sie i tak nie maluje - zostaje z poprzedniej)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.