Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto ma pierwszeństwo?

Featured Replies

Napisano

> odpowiedz jest chyba oczywista

> wtedy juz tak

no dobra, ale jesli to jest jedno skrzyzowanie, to ten znak ustap pierszenstwa tylko niepotrzebny zamet wprowadza

Napisano

> a kto ma pierwszenstwo jesli skrzyzowanie jest w ksztalcie litery Y

Rozumiem ze pytasz o Irlandie, a nie Polske.

Niewiem. Nie widzialem w ichniejszym kodeksie takiego czegos. Tam wogole wszelkie przepisy drogowe ograniczone sa do minimum. Znakow drogowych jest doslownie kilkanascie.

Wszystko uproszczone do minimum, zeby nawet najwiekszy debil mogl zrozumiec.

A na skrzyzowaniach nie ma problemow, bo kazde skrzyzowanie jest oznaczone - a przynajmniej mi nigdy jeszcze nie udalo sie znalesc skrzyzowania ktore by nie bylo oznaczone znakami drogowymi. A przypuszczam ze nawet jesli gdzies takie istnieje, to tez niestanowi problemu, bo tam kazdy dojezdzajac do skrzyzowania bez wzgledu na pierwszenstwo upewni sie i wrazie czego przepusci innego kierowce.

Napisano

policjant z drogowki przedstawi nam poprawna interpretacje tego zagadnienia.takie sytuacje wymagaja rzetelnego wyjasnienia

Napisano

> Jeśli ta wielka zielona strzałka to sygnalizator S-3, to nie ma prawa

> być takiej fazy w sygnalizacji. Jeśli jest, jest to nadużycie.

> Jeśli natomiast jest to sygnalizator S-2 to A ma formalnie

> pierwszeństwo, ale takie rozwiązanie może być niebezpieczne.

> EDIT: nie zobaczyłem, że tam jest 50m - w tym wypadku IMHO powinno

> sie to traktować jako oddzielne skrzyżowanie.

A teraz rozważ sytuację tego samego pierwszeństwa przy wyłączonej sygnalizacji... Masz tu cztery znaki ustalające pierwszeństwo - dwie kielnie na wlotach, które nas nie interesują i dwie "drogi z pierwszeństwem", które są na wlocie, którym wjechał samochód A i druga,na wlocie którym wjechał samochód B. Oznacza to, że samochód B dalej jedzie drogą z pierwszeństwem (bo znak nie został zniesiony), więc skręca w prawo z drogi z pierwszeństwem na podporządkowaną, czyli ma bezwzględne pierwszeństwo (również przed samochodem A), który skręcił z drogi głównej w podporządkowaną w lewo... Dlatego też, moim zdaniem, oznakowanie wskazuje, że jest to jedno skrzyżowanie, lecz (również moim zdaniem) ze względu na dużą odległość między wlotami powinno być rozdzielone na dwa. Czyli albo kielnia dla auta A przed wlotem, którym wyjeżdża samochód B, albo (tak, jak na większości takich skrzyżowań) kielnia dla auta B, bezpośrednio przed drogą, którą jedzie A (tak jak pisał FugOs). Wtedy niebyłoby niejasnych sytuacji - choć w tym przypadku nie powinno ich być - nawet gdyby traktować to jako osobne skrzyżowanie to i tajk obowiązuje zasada prawej ręki.

Napisano

przypominam jest cos takiego

regula prawej strony = pojazd jadacy z prawej strony ma pierszenstwo =

dlatego na tego typu skrzyzowaniu pierszenstwo ma pojazd " B "

druga sprawa kierowcy sa niedouczyni i dlatego tego rodzaju skrzyzowania sa bardzo NIEBEZPIECZNE.

zauwazam ze od pewnego czasunastepuje modernizacja takich skrzyzowan ze wyjazd poprzedzony jest znakiem "uwaga droga z pierszenstwem przejazdu " co okresla jednoznacznie zachowanie na skrzyzowaniu ( bez nie domowien)

druga sprawa palaca sie "strzalka w lewo " nalezy rozumiec jako znak "stop"

Napisano

> druga sprawa palaca sie "strzalka w lewo " nalezy rozumiec jako znak

> "stop"

na sygnalizaorze S-3 yikes.gifscrewy.gif

Napisano

> czy jadąc pojazdem B mam ustąpić pierwszeństwa pojazdowi A? Przyznaję

> się, że jestem przekonany o pierwszeństwie pojazdu B ale tego

> nie egzekwuję bo dostanę strzała prosto w moje drzwi. Czy mam

> rację? Zacząłem powątpiewać bo 99% jadących tamtędy kierowców

> myśli wyraźnie inaczej.

Mam podobne skrzyżowanie w mieście, bez znaków, bez wysepki - oczywiście wszyscy uważają, że A ma pierwszeństwo, a ja nie chce swoim kosztem ich przekonywać o pierwszeństwie B...

W sumie powinny być znaki, ale ZDM jak zwykle daje... (hej !! gdzie jest emotka z pupą?)

Napisano

> Rozumiem ze pytasz o Irlandie, a nie Polske.

Nie byłem w Kanadzie - ale słyszałem, że zasada (albo zwyczaj) jest tam jeszcze lepsza - przed skzyżowaniem równorzędnym należy się zatrzymać - i kto pierwszy się zatrzymał, ten ma prawo pierwszy ruszyć...

clown.gifzlosnik.gifok.gif

U nas to nierealne - każdy baran chciałby udowodnić, że był pierwszy... zlosnik.gifoink.gifno.gif

SPALIĆ KODEKS DROGOWY!

I napisać nowy - krótszy od "Koncertu Wojskiego" albo "Ody do młodości" - i każdy kierowca musiałby go znać na pamięć, a policja drogowa powinna odpytywać na wyrywki podczas kontroli. Resztę powinny unormować znaki i światła.

W liceum z kolegami w czasie kursu na prawo jazdy (oj, jak dawno) napisaliśmy "Odę do szybkości" (w oparciu o dzieło Wieszcza), choć niestety jej tekst nie za bardzo by się nadawał do wkuwania dla adeptów kursu prawa jazdy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.