Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

O jakosci serwisu VW/Audi/Skoda uwaga

Featured Replies

Napisano

Witam,

Dzis pojechalem moim nabytkiem na wymiane oleju (ot, takie przyzwyczajenie, ze po 2kkm najpozniej zmienic olej na czysty). Pojechalem do ASO Rowiński-Wajdemajer w Piasecznie bo mam najblizej, wydawalo mi sie, ze olej zmienic kazdy umie - nie kazdy. W tym ASO przelali o 0.5l bo "nie zauwazyli", ze banka ma 5l, a nie 4l sciana.gif Po tym jak to pokazalem, to chcieli wykazac, ze 5mm na bagnecie to w rzeczywistosci 2mm, ale po sugestii, ze maja zlac, zlali mi te 0.5l do banki - to co jest w bance nie wzbudza mojego zaufania, tak wiec jestem w plecy olej na dolewki (moze beda, a moze nie - trudno mi to teraz powiedziec). Takie urozmaicenie dnia w tym ASO kosztuje 70zl (koszt robocizny). Znam kilka fajnych epitetow, ale juz mi para zeszla, uwazajcie na ten serwis.

Napisano

a samemu nie dało sie wymienic oleju ?? hmm.gif

zaoszczedzil bys i kase i nerwy ok.gif

pzdr

Napisano

> a samemu nie dało sie wymienic oleju ??

> zaoszczedzil bys i kase i nerwy

Nie dalo.

Napisano

> Witam,

> Dzis pojechalem moim nabytkiem na wymiane oleju (ot, takie

> przyzwyczajenie, ze po 2kkm najpozniej zmienic olej na czysty).

> Pojechalem do ASO Rowiński-Wajdemajer w Piasecznie bo mam

> najblizej, wydawalo mi sie, ze olej zmienic kazdy umie - nie

> kazdy. W tym ASO przelali o 0.5l bo "nie zauwazyli", ze banka ma

> 5l, a nie 4l Po tym jak to pokazalem, to chcieli wykazac, ze

> 5mm na bagnecie to w rzeczywistosci 2mm, ale po sugestii, ze

> maja zlac, zlali mi te 0.5l do banki - to co jest w bance nie

> wzbudza mojego zaufania, tak wiec jestem w plecy olej na dolewki

> (moze beda, a moze nie - trudno mi to teraz powiedziec). Takie

> urozmaicenie dnia w tym ASO kosztuje 70zl (koszt robocizny).

> Znam kilka fajnych epitetow, ale juz mi para zeszla, uwazajcie

> na ten serwis.

7 dych za wymianę oleju ? ? icon_eek.gif

Napisano

Przeciez to rozboj w bialy dzien.... Czy to oficjalny cennik?

Napisano

> 7 dych za wymianę oleju ? ?

Tak, tyle sobie zycza w ASO Skody (sprawdzalem w trzech).

Napisano

> Tak, tyle sobie zycza w ASO Skody (sprawdzalem w trzech).

20 zł kosztuje wymiana oleju w ASO we Wrocławiu, tyle kosztuje w Felicii, tyle samo kosztuje w Octavii - sprawdzałem ostatnio będąc przy okazji ze znajomym

Napisano

Wymieniasz olej co 2 tys. km?

Podworkowe serwisy olejowe wymieniaja gratis, czasami daja jeszcze filtr jak bierzesz olej z beczki. Jezeli musisz miec pieczatke w ksiazce serwisowej, to kosztuje niestety biglaugh.gif.

Napisano

> Wymieniasz olej co 2 tys. km?

tez bym wymienil w nowym aucie...mimo ze teoretycznie nie trzeba

Napisano

> Wymieniasz olej co 2 tys. km?

Wymienam po PIERWSZYCH 2 tys. km.

> Podworkowe serwisy olejowe wymieniaja gratis, czasami daja jeszcze

> filtr jak bierzesz olej z beczki. Jezeli musisz miec pieczatke w

> ksiazce serwisowej, to kosztuje niestety .

Pieczatki nie musze miec, ale wole zrobic to w ASO i miec spokojny sen bo mam fakture na wymiane i nikt mi nie bedzie marudzil, ze robilem cos "na lewo". 70zl nie jest dramatem, ale nie licuje zupelnie z jakoscia uslugi i to jest glowny problem, ze patalachy nawet oleju zmienic nie umieja no.gif

Napisano

> Wymienam po PIERWSZYCH 2 tys. km.

> Pieczatki nie musze miec, ale wole zrobic to w ASO i miec spokojny

> sen bo mam fakture na wymiane i nikt mi nie bedzie marudzil, ze

> robilem cos "na lewo". 70zl nie jest dramatem, ale nie licuje

> zupelnie z jakoscia uslugi i to jest glowny problem, ze

> patalachy nawet oleju zmienic nie umieja

Według mnie za prostą operację wymiany oleju 70 zika jest dramatem.

A jak mówisz robotę spieprzyli to jest wręcz katastrofa

Napisano

katastrofą można nazwać przeprogramowanie komputera pokładowego w ASO Opla, które zajęło 2.5h, zamiast 5 minut (to jest podpięcie kompa, wybranie programu i jazda!) i tak zły soft wgrali

Napisano

> Witam,

> na ten serwis.

biorac pod uwage, ze wymiana oleju w "najwiekszym" hehe.gif warsztacie we Wladku kosztuje 30zl to 70 nie wydaje sie masakrycznie duzo, chociaz tez bym sie zmarszczyl pewnie zlosnik.gif

Napisano

> biorac pod uwage, ze wymiana oleju w "najwiekszym" warsztacie we

> Wladku kosztuje 30zl to 70 nie wydaje sie masakrycznie duzo,

> chociaz tez bym sie zmarszczyl pewnie

mialem chec wsadzic gosciowi ten bagnet od oleju w oko zlosnik.gif

Napisano

> a samemu nie dało sie wymienic oleju ??

> zaoszczedzil bys i kase i nerwy

> pzdr

A co z zużytym ??? w kanał ?? cfaniaczek.gif

Napisano
hmm.gif to ja płacę w ASO fiata razem z filtrem 50 pln. No ...niemiecka myśl techniczna pewnie sie ceni wink.gif
Napisano

Oświeć mnie w których trzech tak zdzierają?

Ja nigdy nie zapłaciłem za wymianę wiecej chyba niż 10 czy 20 pln.

Napisano

> Witam,

> na ten serwis.

wszyscy wiedzą, ze najlepsze ASO skody to autowimar a nie jakieś tam coś tam w Piasecznie wink.gif

Napisano

> Oświeć mnie w których trzech tak zdzierają?

> Ja nigdy nie zapłaciłem za wymianę wiecej chyba niż 10 czy 20 pln.

Polmot, Wimar i w/w.

Napisano

30? 70? pln za wymiane oleju?

znajomi wymieniaj a skodzinach (fabie 1.4 v16) robocizna, olej (mobil1, drugi znjomy mobil super S) do tego filtry i o ile sie nie myle cos 160-170pln To w ASO (Krakow, Bielsko-Biała)

pzdr.

Napisano

> najblizej, wydawalo mi sie, ze olej zmienic kazdy umie -

Błąd. Wygląda na to, że w tym ASO również z tym mogą mieć problem.

> na ten serwis.

Z doświadczeń bliskich i moich wynika, że wizyty w tym ASO dość często kończą się niefortunnie:

1) Przegląd z wymianą oleju wink.gif - przed wymianą auto nie brało i nie gubiło oleju, więc niespecjalnie często sprawdzało się jego stan. Po przeglądzie pojechało w trasę ok. 5 kkm. Wróciło z silnikiem zarzyganym oliwą. Przy czym, po tych 5 kkm oleju nadal było sporo za dużo.

Oczywiście mógł to być przypadek. Nie bardzo wiem, jaki, ale przecież nie mam żadnych dowodów.

2) Swego czasu goniony terminami poszedłem po linii najmniejszego oporu i udałem się do tego ASO w celu wymiany rozrządu, chłodnicy, pompy wody, płynu hamulcowego. Wiedziałem, że zapłacę jak za zboże, ale nie miałem czasu szukać alternatywy. Pogadałem z serwisantem, ustaliłem + / - kwotę i czekałem.

Koszt o ponad 1000 zł (ok. 1/3) przekroczył to, co ustalaliśmy. Ustalaliśmy na bieżąco. W międzyczasie zresztą zostałem poinformowany, że niektóre części są tańsze niż przewidywano.

Przeprowadziłem męską rozmowę z serwisantem i okazało się, że po uwzględnieniu wszystkich zniżek, bonusów, etc. rachunek zostanie obniżony do kwoty niewiele wyższej niż ustaliliśmy. Zgodziłem się i zrezygnowałem z rozmowy z przełożonym.

Po pokonaniu drogi z Piaseczna do Warszawy i jeszcze ze 2 km w aucie włączyła się dyskoteka. Poziom płynu hamulcowego spadł poniżej minimum. Diagnoza - przecięty przewód w lewym tylnym kole.

Oczywiście to także mógł być przypadek.

3) Standardowy przegląd. W drodze z serwisu do Warszawy auto stanęło i już nie ruszyło. Padł sterownik silnika. Oczywiście to również mógł być przypadek.

Wybaczcie, nie zachowałem chronologii.

Napisano

> A co z zużytym ??? w kanał ??

Hmmm... ja tam sam sobie wymieniam... a zużyty świetnie nadaje się do impregnowania drewna / podtrzymania na zyciu metalowych słupków ogrodzenia..... itp. wink.gif a jeśli pod dostatkiem... to po prostu wlewam go dopieca na warsztacie kolegi (piec na olej zużyty)

Napisano

zaraz Cię dopadną "ekolodzy" i napiętnują za używanie przepalownego oleju do drewna-jak sie kiedys do tego przyznałem, to jeszcze mam pręgi na plecach i dooopie oraz podpuchniete oko grinser006.gif

20.GIF

Napisano

cena dosyc wysoka-za wymianę płynu chłodniczego dałem w aso 35 pln a to zancznie więcej roboty niż z olejem bo mi ukłąd 1,5 godziny odpowietrzali "(chyba, że przez gamoniowatość machaniorów)

za wymiane oleju w norze dałem chyba 20 pln? hmm.gif

niczego nie spier..li, nalali 70% stanu oleju waytogo.gif, byłem zadowolony. No ale mnie nie dusi gwarancja palacz.gif

Napisano

> to ja płacę w ASO fiata razem z filtrem 50 pln. No ...niemiecka

> myśl techniczna pewnie sie ceni

To nie kwestia marki, tylko konkretnego ASO hmm.gif - we Wrocławiu w pewnym ASO Fiata za wymianę (sama robocizna) wołają 76 czy 78 zł, do tego trzeba się umówić z tydzień przed wizytą, a potem jeszcze odstać ze 2-3 godziny w kolejce przed wjazdem do hali napraw zlosnik.gif

Napisano

Takie

> na ten serwis.

Przecież mogłeś się zapytać o koszt przed wymiana, jesli Ci nie pasuje to trzeba było szukać tańszego miejsca.

Wątpie aby dla Ciebie mieli jakieś extra stawki crazy.gif

Napisano

> Takie

> Przecież mogłeś się zapytać o koszt przed wymiana, jesli Ci nie

> pasuje to trzeba było szukać tańszego miejsca.

> Wątpie aby dla Ciebie mieli jakieś extra stawki

Kurcze, ludzie ! Czytajcie troche ze zrozumieniem, wali mnie to, ze kosztowalo 70zl, czy 170zl - TO JEST NAJMNIEJ ISTOTNE - wazne jest to, ze spaprali mozliwie najprostsza robote przy aucie, a maja sie za AUTORYZOWANY serwis trzech marek VW/Audi/Skoda.

Cene znalem przed wjazdem i sie na nia zgodzilem, kwestia jest taka, ze zaplacilem 70zl (a nawet jezeliby to bylo 10zl) za robote ewidentnie spaprana, ktora grozila powazna awaria silnika.

Napisano

wyloooozooj palacz.gif

gwarantuję Ci, że gdzie indziej tez potrafią spaprać takie proste rzeczy jak wymiana oleju i wlac cała bańkę od razu jaka niebyłaby wielka. Dlatego do tej pory robiłem to sam. W skodzie sobie odpuściłem. Zawiozłem ja do Nory, tak jak już pisłaem wcześniej. Było sprawnie, szybko, tanio i dobrze, a chuopaki nawet servis olejowy ustawili zlosnik.gif

Zresztą fylr oleju jest jakoś tak trudnodostepny - po co mam se prawice poranić mikolaj.gif

Napisano

> wyloooozooj

> gwarantuję Ci, że gdzie indziej tez potrafią spaprać takie proste

> rzeczy jak wymiana oleju i wlac cała bańkę od razu jaka

Wlasnie na OCP sie okazalo, ze lanie calej banki (obojetnie jakiej pojemnosci) to w ASO Vw/Audi/Skoda normalka...

> niebyłaby wielka. Dlatego do tej pory robiłem to sam. W skodzie

> sobie odpuściłem. Zawiozłem ja do Nory, tak jak już pisłaem

> wcześniej. Było sprawnie, szybko, tanio i dobrze, a chuopaki

> nawet servis olejowy ustawili

Tez bym pojechal na zmiane do jakiegos Shell Autoserv bo tam moge wejsc na hale i popatrzec (nie biegam mechanikom pod nogami i nie pouczam, ot patrze sobie czy wkrecili wszystkie srubki co wykrecili, czy im jakies czesci nie zostaly - nie przeszkadzam, w DU nie bylo problemu, ze sobie postalem i czasem pogadalem z mechanikiem), ale poki mam gwarancje wole rzeczy przy silnku robic w ASO - jest kwit na wymiane, jest ich filtr, jak cos by mialo (odpukac) brzdeknac to mam tzw. dupochron.

Napisano

<poki mam gwarancje wole rzeczy przy silnku robic w ASO - jest kwit na wymiane, jest ich filtr, jak cos by mialo (odpukac) brzdeknac to mam tzw. dupochron.

jasna sprawa...

jakość servisu?...cóż taki kraj... długo jeszcze nic nie poradzisz. ja zawsze sprawdzam wszystko dokładnie czy wymienili. jesli jadę cos wymienić to starą część oznaczam na samochodzie jeszcze coby chuopaki nie wyczyścili mi mojej własnej i nie pokazli jako nowej zlosnik.gif

poziom płynów tez sprawdzam przed odjechaniem z servisu (inna sprawa, że chuopaki mają taka zajwakę, że zanim dadzą kluczyki każą się podpisać, że się auto sprawne odebrało angryfire.gif).

Ostatnio odkryłem np., że mi samochodzik wydali bez filtra powietrza uzbroj_zlo.gifangryfire.gif jak to odkryłem to parę ch..jów właścicielowi warsztatu sprzedałem angryfire.gifpalacz.gif

takie życie- tylko sie cieszyc, że nie jesteś laską i że wiesz co sprawdzić. Pomysl co byłoby gdzybyś nie wiedział smirk.gif

Napisano

> Wlasnie na OCP sie okazalo, ze lanie calej banki (obojetnie jakiej

> pojemnosci) to w ASO Vw/Audi/Skoda normalka...

Odkąd mam Fabię (październik 2003) na wymianę oleju jeżdżę jedynie do ASO Skody. Poziom oleju po wymianie zawsze mieścił się w przedziale 50-75% wskaźnika na bagnecie. hmm.gif

mar00ha

Napisano

W Szwecji serwisy VAG od wielu lat mają opinię najgorszych...

Napisano

> Odkąd mam Fabię (październik 2003) na wymianę oleju jeżdżę jedynie do

> ASO Skody. Poziom oleju po wymianie zawsze mieścił się w

> przedziale 50-75% wskaźnika na bagnecie.

Jaka pojemnosc oleju ma Twoj silnik i jakiej pojemnosci banke oleju dawales, bo jezeli masz 4.5l pojemnosci i dales 4l banke to nie jest to nic dziwnego.

Napisano

> Jaka pojemnosc oleju ma Twoj silnik

Nie wiem. Nie zawracam sobie tym głowy.

> i jakiej pojemnosci banke oleju dawales,

Nie dawałem żadnej bańki. Zawsze kupuję olej sprzedawany przez ASO.

> bo jezeli masz 4.5l pojemnosci i dales 4l banke to nie jest to nic dziwnego.

Teza obalona, bo jw. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

hahaha.gif

nawet po odp00wiedzi mikolaj.gif

Napisano

> Nie wiem. Nie zawracam sobie tym głowy.

> Nie dawałem żadnej bańki. Zawsze kupuję olej sprzedawany przez ASO.

Z beczki ? Tam jest dozownik, a tutaj trzeba bylo spojrzec na banke i odczytac napis "5l" - widac wiekszosc mechanikow tez pojechala do UK i pozostali tylko niepismienni hehe.gif

> Teza obalona, bo jw.

Nie 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif

Napisano

> nawet po odp00wiedzi

Chodzi Ci konkretnie o co?

Pisząc pełnymi zdaniami ułatwiasz zrozumienie przekazu swoim czytelnikom. lightbulb.gif

mar00ha

Napisano

> Z beczki ? Tam jest dozownik, a tutaj trzeba bylo spojrzec na banke i

> odczytac napis "5l" - widac wiekszosc mechanikow tez pojechala

> do UK i pozostali tylko niepismienni

> Nie

Odpowiedziałem Ci tylko, że to co opisałeś nie jest normą jak zasugerowałeś: "to w ASO Vw/Audi/Skoda normalka".

Tylko i wyłącznie to chciałem napisać. O kompetecji, poziomie analfabetyzmu i stanie wzroku serwisantów ciężko mi powiedzieć coś złego od 2003 roku.

mar00ha

Napisano

Piotr_T napisał:

Quote:

Jaka pojemnosc oleju ma Twoj silnik i jakiej pojemnosci banke oleju dawales, bo jezeli masz 4.5l pojemnosci i dales 4l banke to nie jest to nic dziwnego.

a mi wydało sie to zwyczajnie zabawne hehe.gif

nawet po tym jak przeczytałem Twoją odpowiedż na ww. zaczepkę grinser006.gif

tak zwyczajnie mikolaj.gif

qmasz? skromny.gifpalacz.gif

Napisano

> Odpowiedziałem Ci tylko, że to co opisałeś nie jest normą jak

> zasugerowałeś: "to w ASO Vw/Audi/Skoda normalka".

Poki co jestes pierwsza (moze druga) osoba, ktorej opinia o ASO Skody jest na, powiedzmy, +. Ale skoro nie wiesz nawet ile masz miec oleju w silniku to nie wiem czy jestes w stanie sprawdzic ich niekompetencje, a wiesz chociaz gdzie masz bagnet oleju ? zlosnik.gif

> Tylko i wyłącznie to chciałem napisać. O kompetecji, poziomie

> analfabetyzmu i stanie wzroku serwisantów ciężko mi powiedzieć

> coś złego od 2003 roku.

Dla mnie wpadka przy tak prostej czynnosci skresla dany serwis, a czytajac inne forum okazalo sie, ze nie jestem jedyna osoba ktorej ASO przelalo olej (i to nie tylko ASO w Piasecznie).

Napisano

hahaha.gif

a powaznie to 2 zbliżenia z ASO skody pozostawiły we mnie dosyć pozytywne wrażenia mikolaj.gif

Ostatnio się naczekałem 1,5 godziny na odpowietrzenie układu chłodzenia, ale dałem radę i wybaczam im palacz.gif

Nie było też jakoś kosmicznie drogo. Jakość usług bez zastrzeżenia. nawet mi brrykę raz umyli i w środku wyczyścili "za darmochę" grinser006.gif

Zmieniałem u nich pasek i płyn busted.gif

Napisano

> Ostatnio się naczekałem 1,5 godziny na odpowietrzenie układu

1.5h to tez chyba jakas norma hehe.gif, tyle czekalem na kazda z tych operacji z osobna:

1) prawidlowe podlaczenie radyjka

2) podlaczenie separatora

3) wymiane oleju

Napisano

są serwisy typu:

Twoje zdjęcia w 1h!

Gorące Laski 24h!

no to co się dziwisz, że skoda ma servis 1,5h

mikolaj.gif

marketing taki zlosnik.gif

Napisano

> Poki co jestes pierwsza (moze druga) osoba, ktorej opinia o ASO Skody jest na, powiedzmy, +.

Nie o wszystkich ASO Skody mam dobre zdanie. Tyle że jeżdżę teraz (to znaczy od 2003 roku) tylko do tych dobrych.

> Ale skoro nie wiesz nawet ile masz miec oleju w silniku to nie wiem czy jestes w stanie sprawdzic ich

> niekompetencje, a wiesz chociaz gdzie masz bagnet oleju ?

Się uśmiałem. hahaha.gif

Pewnie, że wiem. Przeczytałem w instrukcji.

> Dla mnie wpadka przy tak prostej czynnosci skresla dany serwis, a

> czytajac inne forum okazalo sie, ze nie jestem jedyna osoba

> ktorej ASO przelalo olej (i to nie tylko ASO w Piasecznie).

W tym serwisie nie byłem. Właściwie to nawet bym nie pomyślał, zeby do nich pojechać, bo z jakości nie słyneli już od czasów gdy zajmowali się tylko VW.

mar00ha

Napisano

nono.gif

mar00ha

Napisano

> Nie o wszystkich ASO Skody mam dobre zdanie. Tyle że jeżdżę teraz (to

> znaczy od 2003 roku) tylko do tych dobrych.

A te dobre to ktore cfaniaczek.gif ? Bo ja szukam ,szukam i o kazdym serwisie w W-wie sa rozne nieciekawe opinie, najmniej o tym w Zakrecie. Przeglad za 12kkm to musze zawczasu sie dowiedziec wink.gif

> W tym serwisie nie byłem. Właściwie to nawet bym nie pomyślał, zeby

> do nich pojechać, bo z jakości nie słyneli już od czasów gdy

> zajmowali się tylko VW.

Najblizej mialem i wydawalo mi sie, ze taka trywialna czynnosc nie moze zostac spieprzona - mylilem sie, moze i to maksymalnie.

Napisano

> A te dobre to ktore ? Bo ja szukam ,szukam i o kazdym serwisie w

> W-wie sa rozne nieciekawe opinie, najmniej o tym w Zakrecie.

Zapraszam na Kącik Skody do wątku o warsztatach. waytogo.gif

mar00ha

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.