Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co moze byc przyczyna blokowania sie tylnych hamulcow?

Featured Replies

Napisano

rzecz ma miejsce jak rano ruszam samochodem, po nacisnieciu hamulca od razu blokuja sie tylne kola oslabiony.gif

natomiast po paru ostrych hamowaniach wszystko wraca do normy...

WTF? niewiem.gif

Napisano

> rzecz ma miejsce jak rano ruszam samochodem, po nacisnieciu hamulca

> od razu blokuja sie tylne kola

> natomiast po paru ostrych hamowaniach wszystko wraca do normy...

> WTF?

Samoregulatory?

Napisano

> Samoregulatory?

Ja mam tak z tylnym lewym kołem, ale co do jadę do mechaniora to objawu ni ma. Objawia się tylko rano. Podobno wiele osób z tym ma problem.

Napisano

> WTF?

Albo samoregulator szczęk albo linka stoi dęba... Ale obstawiam samoregulator... Łatwo sprawdzić tylko że trzeba to zrobić rano...

Napisano

> WTF?

własnie chcialem pytac o to samo.... objaw wystepuje zawsze rano. Dziś ruszalem z parkingu na kostce brukowej i przebiegał pies więc chciałem lekko zwolnić i po dotknięciu pedału od razu tylne koła sie zablokowały z piskiem ..ludzie patrzeli się jak na debila

Napisano

Mam tak samo jak wy... zawsze jak jest zimny to mi blokuje tylne lewe koło... po kilku hamowaniach jest juz ok, ale jak zahamuje bardzo energicznie to tez tylne lewe koło sie blokuje zawsze pierwsze... w cienkich to ponoć cżęsty objaw...

Boje się zimy przez to, bo jak bedzie ślisko i bedzie trzeba (odpukać) zachamować awaryjnie to od razu będzie mnie obracać :/

Napisano

> Mam tak samo jak wy... zawsze jak jest zimny to mi blokuje tylne lewe

> koło... po kilku hamowaniach jest juz ok, ale jak zahamuje

> bardzo energicznie to tez tylne lewe koło sie blokuje zawsze

> pierwsze... w cienkich to ponoć cżęsty objaw...

> Boje się zimy przez to, bo jak bedzie ślisko i bedzie trzeba

> (odpukać) zachamować awaryjnie to od razu będzie mnie obracać :/

Gorzej jak się robi tak jak mnie którejś zimy

Jechałem sobie w zakręcie w błogiej nieświadomości że ręczny na kołach trzyma Zakręt i nieświadomy drifting.... Aż sie boje myśleć co by było gdyby coś jechało z naprzeciwka....

Napisano

na bank samoregulatory, u mnie tesh na początku objawiało się tylko rano, pomagało kilkukrotne zaciągnięcie breszki.... ale po pewnym czasie blokował za każdym razem.... w linkach powyżej jest wszystko opisane

Napisano

> WTF?

samoregulatory tak! ale jeszcze mozna by zobaczyc rozpierak hamulaca recznego (może się zapiekł), zostawiasz auto na recznym na noc? albo cylinderek a dokładnie jego popychacze może troche się zastały i potrzeba kilku hamowań aby się rano rozruszały

Napisano

> Mam taką hipotezę - niekiedy materiał cierny na szczękach ma takie właściwości, że zawilgocenie powoduje znaczny wzrost współczynnika tarcia. Stąd blokowanie po nocy, kiedy pewnie wilgoć osadza się na szczęce. Inna hipoteza - blokowanie korektora hamowania (obok serwa) po dłuższym postoju. Na pewno przycyzną nie są samoregulatory w szczękach. Ich zadaniem jest utrzymanie pewngeo minimalnego luzu pomiędzy szczęką i bębnem. Mogą zepsuć się na dwa sposoby - nie będa "trzymać" w efekcie luz będzie za duży, pedał będzie wpadał prawie do podłogi. "Sposób" drugi (rzadziej) bda utrzymywac za mały luz w efekcie koło będzie cały czas trochę hamowane. W żadnym przypadku nie będzie efektu blokowania koła po lekkim naciśnięciu hamulca.

Pozdrawiam

DaRo

Napisano

nie masz racji, właśnie, że będzie, u mnie blokowało koła bo samoregulatory były tak zapieczone, że nawet po uderzeniu młotkiem nie chciały puścić! jakiś dobry penetrator i pukanie młotkiem i przesuwanie samoregulatora w jedną i drugą strone, aż bedzie w miarę płynnie i lekko chodził.....

można się jeszcze przyczepić do rozpieraków, ale wtedy chyba ciągle jest blokowane koło a nie tylko przy hamowaniu....

Napisano

> nie masz racji, właśnie, że będzie, u mnie blokowało koła bo

> samoregulatory były tak zapieczone, że nawet po uderzeniu

> młotkiem nie chciały puścić! jakiś dobry penetrator i pukanie

> młotkiem i przesuwanie samoregulatora w jedną i drugą strone,

> aż bedzie w miarę płynnie i lekko chodził.....

> można się jeszcze przyczepić do rozpieraków, ale wtedy chyba ciągle

> jest blokowane koło a nie tylko przy hamowaniu....

tak jest w zeszłą zimę miałem skorodowane rozpieraki które się zastały po zaciągnięciu ręcznego i nie chciały puścić efekt doziemianie tyłu i mielenie kół przednich non stop (nawet po rozgrzaniu hamulców) dosłownie jakbym miał turbo 700 smile.gif co do regulatorów przy pompie rzadko się psują no chyba że nie wymienia się płynu hamulcowego

Napisano

> Łatwo sprawdzić tylko że trzeba to zrobić

> rano...

moglbys udzielic kilku wskazowek jak to zrobic?

Napisano

trzeba rozruszac dzyndzel od linki hamulca recznego. ten wystajacy z bebna od srodka samochodu. powinno pomoc

Napisano

Panie ten "dzyndzel" to rozpierak jest zlosnik.gif

Napisano
a moze bys nauczyl sie odpowiadac odpowiednim osobom a nie klikac tam gdzie popadnie? 270751858-jezyk.gif
Napisano

no hej. mam taki sam problem jak ty i znam dwu kolesi co tez z tym walczyli i nic nie wywalczyli zlosnik.gif sprwa jest o tyle zla ze teraz jak zimno rano to lapie ale zima to lapie non-stop. mocne hamowanie zawsze konczy sie stawianiem samochodu bokiem. kolesie wymieniali wszystko podmieniali sie pompami, serwami no cuda wianki, z 5 kompletow korektorow razem kupili i bania zlosnik.gif ostatecznie jeden zalozyl regulowane na srubke regulatory przeplywu (takie jak sie stosuje w automatyce) i na maxa przykrecil wiec na tyle ma bardzo slabutki hamulec hydrauliczny a reczny normalnie dobry. drugi koles ma spilowane szczeki na dlugosci o polowe. czyli ma grubosc prawidlowa ale ma polowe mniej okladziny ten wariant spowodowal ze zawracac na recznym sie nie da ale auto nie ruszy na recznym no i oczywiscie skutecznosc hampli na tyle mocno spadla ze jedynie pierwsze poranne hamowanie po kilku dniach postoju spowoduje ze tyl przylapie zlosnik.gif uffffff sie upisalem zlosnik.gif

Napisano

Ostatnio wymieniałem bębny, szczęki, rozpieraki, cylinderki, linki - wszystko z tyłu i teraz zaczyna pojawiac się ten problem. Rok temu w zime miałem to samo w cc i pomogła wymiana szczęk na nowe.

Napisano

Byłem wczoraj w ASO Fiata na diagnozie hamulców.

Mam tez problem z hamulcami tylnich kół.

Wymieniłem szczęki , bębny i w sumie dalej kiszka. Tył blokuje.

Na diagnostyce wyszło , że korektorki przy pompie sa zepsute.Zwłaszcza ten co odpowiada za tylne lewe koło.

Koszt nowych 98 zł. szt.

Znalazłem cc na rozbiórkę. Będę miał te korektorki za 20 zł.

Wymiana to też 20 zł.

Koszt nie duzy wiec zaryzykuje bo juz chyba tylko to zostało do zrobienia przy hamulcach żeby nie blokował tył!

Pozdrawiam

Dam znać we wtorek co i jak

Napisano

u mnie to samo - tylne lewe kolo... z tym ze mialem niedawno wymieniony kpl tyl hamulcow, wiec licze na to ze 'dojda do siebie' a jak nie to przy samoreg. sie pogrzebie i powinno pomoc biglaugh.gif

Napisano

witam,

też miałem takie objawy.

też sprawdziłem hamulce tylne i wszystkie elementy ruchome i korektory przesuwne na szczękach były w porządku.

wymieniłem właśnie tydzień temu korektory hamowania przy pompie na nowe i jest teraz w porządku.

wydatek 85 zł za obydwa plus 11 zł za specjalny kluczyk 11-tka do odkręcenia końcówek przewodów hamulcowych.

prot

Napisano

Jestem właśnie po wymianie korektorów przy pompie.

Teraz wszystko działa idealnie.

Szukałem przyczyny blokowania przez długi czas... wymieniłem prawie wszystko przy hamulcach i nic.

Wymiana na uzywane korektorki i po sprawie!

Pozdrawiam

Napisano

o ja nie moge, ilez swego czasu razy to przerabialem - i w maluchu, i w cienkim. ostatnio jakos spokoj jest juz od roku. cylinderki, za kazdym razem zapieczone. mozliwe ze dlatego ze drozsze jakies tym razem kupilem.

edit: ooops, dopiero zauwazylem ze jestes juz po wymianie zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.