Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

banalne - co ile wymiana filtrów

Featured Replies

Napisano

Co ile wymieniać filtr powietrza i przeciwpyłkowy. Robić to razem z wymianą oleju i filtrem oleju czy nie ma aż takiej potrzeby tak często?

Napisano

> Co ile wymieniać filtr powietrza i przeciwpyłkowy.

Wg. Etzolda co 30 000 km lub co 2 lata.

Napisano

generalnie tak czesto jak mowi instrukcja obsługi :-) olej + filtry

niektórzy ryzykują i zamiast wymieniać olej i filtry co np. 10 000 km wymieniaja co 7 000 km filtr oleju a wymiane oleju przeciagaja do 15 000 km -- niezalecane!

Napisano

> Co ile wymieniać filtr powietrza i przeciwpyłkowy. Robić to razem z

> wymianą oleju i filtrem oleju czy nie ma aż takiej potrzeby tak

> często?

ja tam wymieniam wszystko hurtowo co 15tkm, tzn olej filtr oleju, filtr powietrza i filtr paliwa ( przeciwpyłkowego nie mam)

i uważam, ze wymiana oleju co 10tkm to przesada, a co 7 to już gruba nadgorliwosc, ale każdy robi jak chce. pewnie nikt mnie nie przekona ani ja nikogo nie przekonam

Napisano

> a wymiane oleju przeciagaja

> do 15 000 km -- niezalecane!

a kto to powiedział, ze niezalecane??

gdzie to jest napisane??

Napisano

> Co ile wymieniać filtr powietrza i przeciwpyłkowy. Robić to razem z

> wymianą oleju i filtrem oleju czy nie ma aż takiej potrzeby tak

> często?

Z filtrem powietrza to bym nie kombinował. Najlepiej przy wymianie oleju. Natomiast co do filtra pp (lub jak kto woli kabinowego), to moim zdaniem wedle uznania. Ja np. przy wymianie oleju (tydzień temu) nie wymieniałem filtra kabinowego. Wiem, że siedzi już dwa lata, ale nie ma z nim kłopotu. Szyby dobrze odparowują i zimę jeszcze przejeżdżę. Zmienię tak czy siak przed następną zimą. Pozdro

Napisano

> a kto to powiedział, ze niezalecane??

> gdzie to jest napisane??

tzn. chodziło mi o to ile mowi producent silnika (instrukcja) to po tylu km albo po roku wymienić.

gdy np instrukcja mowi zeby wymienić olej + filtry co 20 000 km niektórzy wymieniają sam filtr oleju co 15 000 i na tym oleju jezdzą do 30 000 km, (ewentualnie dolewając ok 0,5l to co wchodzi do filtra)

ale powtarzam to jest ryzyko nono.gif

Napisano
  • Autor

> Z filtrem powietrza to bym nie kombinował. Najlepiej przy wymianie

> oleju. Natomiast co do filtra pp (lub jak kto woli kabinowego),

> to moim zdaniem wedle uznania. Ja np. przy wymianie oleju

> (tydzień temu) nie wymieniałem filtra kabinowego. Wiem, że

> siedzi już dwa lata, ale nie ma z nim kłopotu. Szyby dobrze

> odparowują i zimę jeszcze przejeżdżę. Zmienię tak czy siak przed

> następną zimą. Pozdro

ok dzięki , w takim razie polecę hurtowo ze wszystkim , pp tez bo mam klime i lepiej żeby pieczarki nie wyrosły

Napisano

uważam, ze wymiana oleju co 10tkm to przesada, a co 7 to już gruba

> nadgorliwosc, ale każdy robi jak chce. pewnie nikt mnie nie

> przekona ani ja nikogo nie przekonam

Wszystko jest na tym świecie względne. W konkretnym przypadku zależne od stanu zasobnosci portfela i politechnizacji umysłu. Te 7 - 8 tys. km na wymianę oleju w dieslu użytkowanym w większości w ruchu miejskim jest racjonalne, przy założeniu, że ten który olej wymienia ma zamiar tym wózkiem jeździć "wiecznie".Tak na poważnie, to wielu popełnia nieświadomie błąd odnoszac czesto nawet mały przebieg wykonany w warunkach miejskich ( niedogrzany silnik, częste rozruchy ) do analogicznego wykonanego w tzw. "trasie".Zużycie podzespołów w silnikach ( i nie tylko ) obydwu pojazdów jest nieporównywalne, na niekorzyść mieszczucha oczywiście.

Napisano

Kazdy ma jakoś indywidualnie ułozony charmonogram wymiany filtrów. Najlepiej maja ci co robią małe przebiegi oni maja wymianę raz do roku jak w kalendarzu smile.gif Ja na lpg w ymieniam olej średnio co 18-20 kkm m1 5w50 (80% trasa) jeżdzac na drogim oleju cieżko się zmusić do wymiany co 10kkm, a filtr powietrza raz do roku na wiosne jak sie robi cieplej. Zauważyłem że nie ma sensu wymieniać filtra powiatrza na zimę (zimne zawierajace wiecej tlenu powiietrze) aczkolwiek gdybym jeżdził dużo po miescie lub w terenie;) to wymieniał bym 2 razy w roku zreasztą każdy lpgowiec pozna kiedy trzeba filtr powietrza wymienić wink.gif

Napisano

filtr powietrza zawsze wymieniałem i wymieniam przy każdej wymianie oleju czyli co około 10-12 kkm. Co do przeciwpyłkowego - wywaliłem te ścierwo i mam tylko na wlocie powietrza założoną rajstopke smile.gif

Napisano

ja to robie od razu z reszta stuff (olej, filtr paliwka itp...) bo po co sie martwic kiedy to zrobic i szukac czasu na to ... a tak mam spokoj od wymiany do wymiany czyli jakies co 10 miechow mam co robic ... cool.gif

pzodr

Napisano

Przy wymianie oleju wymieniam wszystkie filtry i jest ok. Zreszta filtr powietrza to nie az tak potezny zakup,bo kosztuje cos ok20 zeta. A filtr p.pyłkowy mozna zastapic (jak to zrobil kolega) ponczocha i jest takze ok.

Napisano

> A filtr p.pyłkowy mozna zastapic (jak to zrobil kolega)

> ponczocha i jest takze ok.

Sam sobie przeczysz... wink.gif Piszesz "filtr przeciwpyłkowy" i jednocześnie chcesz nam wmówić, że pończocha zatrzyma owe pyłki.

Filtr pp nie jest po to aby zatrzymywać liście czy inne wieksze przedmioty. On ma filtrować powietrze z drobniutkiego pyłu, tłuszczu itp. Nie powiesz mi chyba, że ponczocha spełenia te funkcje.

Ale to już kwestia wyboru... Ja mam filtr i mogę się cieszyć ze sterylnych wlotów powietrza w kabinie.. Ani grama tłustego brudu, ze nie wspomnę o bezpyłowym powietrzu w kabinie (alergicy docenią smile.gif ) Powiesz to samo o sobie? wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> ja tam wymieniam wszystko hurtowo co 15tkm, tzn olej filtr oleju,

> filtr powietrza i filtr paliwa ( przeciwpyłkowego nie mam)

> i uważam, ze wymiana oleju co 10tkm to przesada, a co 7 to już gruba

> nadgorliwosc, ale każdy robi jak chce. pewnie nikt mnie nie

> przekona ani ja nikogo nie przekonam

Wszystkie liczby, które podałeś są prawidłowe, wszystko zależy kto ile w roku jeździ i w jakich warunkach. Olej nalezy wymieniać co roku i basta, nawet jak ktoś rocznie robi 5 tys km. Jeśli ktos robi więcej niż 15 kkm rocznie to wiadomo, że i olej powinien wymienić wczesniej niż po roku. Tak mówi instrukcja do naszych astr. Poza tym ta sama instrukcja mówi, ze w przypadku eksploatacji pojazdu w ciężkich warunkach jak np. jazda miejska okres ten neleży skrocić o do 7,5 kkm. Myślę, że żadnej przesady tu nie ma. Koszt oleju to raptem jakieś 50 pln + filtr za kilka złotych (mowa o cenach u Krisba za olej Opel). Ja wymieniam co okrągły rok, jeżdzę około 10-12 kkm rocznie z tego 2/3 po mieście, 50 pln na olej na rok to nic w porównaniu do kosztów paliwa, ubezpieczenia, przeglądu no i jakiś innych czynności eksploatacyjnych.

Napisano

Z moich obserwacji wynika jeden wniosek zawarty zresztą w instrukcji obsługi auta spineyes.gif . W warunkach jazdy głównie miejskiej biorąc pod uwagę kilometraż , wymiany filtrów : powietrza , mikrofiltra i oleju oraz samego oleju powinno wykonywać się częściej niż co 15 kkm . Myślę , że 10 kkm jest w tym przypadku rozsądną wartością hmm.gif.

Kolejna rzecz , sam olej . Jeżdżę na dobrym syntetyku i zauważam , że olej ten pow. 10 kkm jest "czarny" podobnie jak wkład filtra oleju i na pewno nie ma już takich własności myjących i smarujących jak olej nowy . Zresztą słyszę jak pracuje silnik przed i po wymianie oleju skromny.gif

Napisano

> Sam sobie przeczysz... Piszesz "filtr przeciwpyłkowy" i

> jednocześnie chcesz nam wmówić, że pończocha zatrzyma owe pyłki.

> Filtr pp nie jest po to aby zatrzymywać liście czy inne wieksze

> przedmioty. On ma filtrować powietrze z drobniutkiego pyłu,

> tłuszczu itp.

dokładnie, widać to po wnętrzu autka !

w poprzednim nie miałem takiego wynalazku i decha po 2-3tyg miała ładną warstewkę kurzu frown.gif

w astrze deski moge przez 2miechy nie myć i jest w miare OK.

to samo jest w naszych płucach wink.gif

Fitr PP to naprawdę super sprawa, jest tylko małe ale ...

trzeba jeździć z zamknietymi szybami grinser006.gif

acha co do zmiany

niby co 30kkm, ale zmieniam częściej - jak jest już widoczna różnica w sile nadmuchu przy zam./otw obiegu wewnętrznym.

filtr powietrza wymieniam co 15kkm (tak jak oleum)

IMO przy naszych drogach (brudnych) ma to sens.

Napisano

> dokładnie, widać to po wnętrzu autka !

> w poprzednim nie miałem takiego wynalazku i decha po 2-3tyg miała

> ładną warstewkę kurzu

> w astrze deski moge przez 2miechy nie myć i jest w miare OK.

> to samo jest w naszych płucach

> Fitr PP to naprawdę super sprawa, jest tylko małe ale ...

> trzeba jeździć z zamknietymi szybami

> acha co do zmiany

> niby co 30kkm, ale zmieniam częściej - jak jest już widoczna różnica

> w sile nadmuchu przy zam./otw obiegu wewnętrznym.

> filtr powietrza wymieniam co 15kkm (tak jak oleum)

> IMO przy naszych drogach (brudnych) ma to sens.

W zasadzie po dwóch miesiącach biały filtr robi się czarny. Trzepanie nie pomoże bo te maleńkie drobinki + tłuszcz + substancje smoliste skutecznie wgryzają sie w materiał filtra. I dobrze, bo gdyby nie filtr wszystko byłoby w kabinie.

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.