Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bezpieczne 5-gwiazdkowce

Featured Replies

Napisano

Quote:

Francuzi potrafią produkować najbezpieczniejsze samochody - wynika z analizy rezultatów testów zderzeniowych EuroNCAP. Testy te, w odróżnieniu od obiegowych opinii, opierają się na pomiarach i faktach, a nie "ludowych" mitach.

Niezależna organizacja zajmująca się oceną bezpieczeństwa pojazdów - Euro NCAP (ang. European New Car Assessment Programme) - testuje prawie wszystkie modele samochodów osobowych, oceniając skuteczność ich ochrony na podstawie wyników w testach zderzeniowych. Noty wyrażane są w gwiazdkach, a najwyższa ocena ochrony pasażerów to pięć gwiazdek. Analizując wyniki okazuje się, że samochody marek uchodzących w potocznym mniemaniu za bezpieczne nie zawsze są takimi jeśli za kryterium przyjmiemy wyniki testów zderzeniowych EuroNCAP. Trzeba jednak brać pod uwagę różną liczbę modeli w ofercie danej marki.

W rankingu dominują firmy francuskie, zajmujące pierwsze trzy miejsca. Najwyraźniej kładą one większy nacisk na bezpieczeństwo niż marki z innych krajów i wyznaczają tu standardy - pierwszy w historii samochód, który zdobył maksymalną ilość pięciu gwiazdek to Renault Laguna. Francuska marka ma z resztą w swojej 5 gwiazdkowej palecie najwięcej, bo aż 8 modeli. Na drugim końcu skali bezpieczeństwa znajduje się chiński Landwind, którego auto terenowe testowane w podobnych warunkach, nie zdobyło ani jednej gwiazdki. Co ciekawe, w gronie najbezpieczniejszych samochodów znajdują się tylko nieliczne pojazdy terenowe oraz SUV y. To zaprzeczenie mitów i pochopnych opinii wygłaszanych na podstawie analizy rozmiarów czy masy dużych pojazdów. Do wielkich przegranych zaliczyć można Audi Q7, którego ochronę oceniono na cztery gwiazdki, oraz Hondę Civic, której producent był przekonany, że dołączy ona go grona liderów.

W nawiasach podaliśmy nazwy 5 gwiazdkowych modeli. Podane przy nich roczniki są bardzo ważne, ponieważ modele starszej daty oraz poprzednie modele z tego samego rocznika mają niższe oceny w testach EuroNCAP. Warto zauważyć, że kilka marek rdzennie niemieckich (Ford i Opel kontrolowane są przez Amerykańskie koncerny), aby dołączyć do grona najlepszych, musiało doposażyć swoje modele w systemy kontroli zapiętych pasów - za co EuroNCAP przyznaje dodatkowy punkt.

Ranking 5 gwiazdkowych marek wg wyników testów EuroNCAP

1. Renault 8 modeli (Clio, Modus, Megane 2003 - nowy model, Megane CC, Laguna 2001 oraz 2003, Scenic 2003 - nowy model, Vel Satis 2003 i 2005, Espace 2003 - nowy model)

2. Peugeot 5 modeli (1007, 207, 407, 407 Coupe, 807 2003 - tylko modele z systemem sprawdzania zapiętych pasów)

3. Citroen 4 (51) modele (C4, C4 Picasso, C5 2004 - nowy model, C6)

3. Mercedes Benz 4 modele (A klasa 2005 - nowy model, B klasa, C klasa 2001/2002 - tylko nowy model z systemem sprawdzania zapiętych pasów, przy trzeciej próbie, E klasa 2003 - nowy model)

3. Toyota 4 modele (Yaris 2005 - nowy model, Avensis 2003 - nowy model, Prius, Corolla Verso)

3. Volkswagen 4 modele (Golf 2004 - nowy model, Passat 2005, Touareg, Touran 2003 od listopada 2003 - tylko model z systemem sprawdzania zapiętych pasów)

7. BMW 3 modele (1, 3 2005 - nowy model, X5 od czerwca 2003 - tylko model z systemem sprawdzania zapiętych pasów)

7. Ford 3 modele (Focus 2004 - nowy model, S Max, Galaxy 2006 - nowy model)

7. Opel 3 modele (Corsa 2007, Astra 2004 - nowy model, Zafira 2005 - nowy model )

7. Saab 3 modele (9 3 2003 - nowy model, 9 3 Convertible, 9 5 2003)

11. Fiat 2 (31) modele (Grande Punto, Croma)

11. Lexus 2 modele (IS 2006, GS300)

11. Volvo 2 modele (S40, XC90)

14. Alfa Romeo 1 model (159)

14. Audi 1 model (A6 2004 - nowy model)

14. Mazda 1 model (5)

14. Seat 1 model (Altea)

Jeśli przyznać Citroenowi C8, Fiatowi Ulysse i Lancii Phedra wynik testu Peugeot 807 - pojazdy są praktycznie identyczne konstrukcyjnie i różnią się tylko detalami, to Citroen miałby pięć modeli 5 gwiazdkowych, Fiat trzy, a Lancia dołączyłaby do grona marek z jednym modelem z najwyższą oceną w testach EuroNCAP. Podobieństwo Porsche do Volkswagena Touraga jest już znacznie mniejsze i nie pozwala na wyciąganie tak daleko idących wniosków.

Źródło

Napisano

> Quote:

> Francuzi potrafią produkować najbezpieczniejsze samochody - wynika z

> analizy rezultatów testów zderzeniowych EuroNCAP. Testy te, w

> odróżnieniu od obiegowych opinii, opierają się na pomiarach i

> faktach, a nie "ludowych" mitach.

O "ludowych mitach" skutków zderzeń francuskich aut nie słyszałem hmm.gif

Znam tylko obiegowe opinie o trwałości i awaryjności. I nieśmiertelne hasło o autach na F także dotyczące awaryjności.

Napisano

> O "ludowych mitach" skutków zderzeń francuskich aut nie słyszałem

> Znam tylko obiegowe opinie o trwałości i awaryjności. I nieśmiertelne

> hasło o autach na F także dotyczące awaryjności.

Widzisz swiat sie zmienia i idzie do przodu a zabobony nie grinser006.gif

Napisano

> Widzisz swiat sie zmienia i idzie do przodu a zabobony nie

Nie chodzi mi o hasła. Raczej o fakt ,że nigdy nie spotkałem się z określeniem ,że "francuzy" są niebezpieczne w razie wypadku.

Napisano

> Nie chodzi mi o hasła. Raczej o fakt ,że nigdy nie spotkałem się z

> określeniem ,że "francuzy" są niebezpieczne w razie wypadku.

A mi chodzilo o tekst ze samochody na f sa.......

Wg mnie stare i niemodne.

Napisano

> za co EuroNCAP przyznaje dodatkowy punkt.

I w ten sposob wiemy ze EuroNCAP to wielkie oszustwo... Lampka zapiecia pasow ma taki sam wplyw na bezpieczenstwo jak poduszki boczne...

Napisano

Hmm

Szwedzi natomiast prowadzą ranking aut, gdzie jest wykazane w jakich samochodach jest najwięcej rannych i śmiertelnych przypadków. Auta z F to już tak różowo nie wyglądają. Życie weryfikuje prawdę o testach syntetycznych,

Napisano

> .........kilka marek rdzennie

> niemieckich ( Ford i Opel kontrolowane są przez

> Amerykańskie koncerny), ......

screwy.gif

> Źródło

Napisano

> W rankingu dominują firmy francuskie, Na drugim końcu skali bezpieczeństwa znajduje się chiński Landwind, To zaprzeczenie mitów i pochopnych opinii wygłaszanych na podstawie analizy rozmiarów czy masy dużych pojazdów.

Ciekawe w którym chciałbyś siedzieć w przypadku czołowego zderzenia? W pięciogwiazdkowym 1007, czy zerogwiazdkowym Landwidzie? hmm.gif

Pozdr.

Napisano

> Ciekawe w którym chciałbyś siedzieć w przypadku czołowego zderzenia?

> W pięciogwiazdkowym 1007, czy zerogwiazdkowym Landwidzie?

> Pozdr.

W 1007 - jakos nie mam ochoty zabic sie o kierownice.

Napisano

> Hmm

> Szwedzi natomiast prowadzą ranking aut, gdzie jest wykazane w jakich

> samochodach jest najwięcej rannych i śmiertelnych przypadków.

> Auta z F to już tak różowo nie wyglądają. Życie weryfikuje

> prawdę o testach syntetycznych,

W PL zrobili tez taki ranking i okazalo sie ze najbezpieczniejszym samochodem jest PF 126p a najbardziej niebezpiecznym jest BMW 3. Statystki sa po to by zamydlac ludziom oczy.

Nie wiem czy wiesz, ale ponad 28% wypadkow zdarza sie w weekend a ponad 14% wszystkich wypadkow zdarza sie w poniedzialek.

P.S. Jezeli zdecydowales sie nie jezdzic w weekendy i poniedzialki, to policz jaki procent tygodnia to weekend a jaki poniedzialek...

Napisano

> Nie wiem czy wiesz, ale ponad 28% wypadkow zdarza sie w weekend a

> ponad 14% wszystkich wypadkow zdarza sie w poniedzialek.

> P.S. Jezeli zdecydowales sie nie jezdzic w weekendy i poniedzialki,

> to policz jaki procent tygodnia to weekend a jaki

> poniedzialek...

zalezy od definicji weekendu - pt, so, nie czy tylko so, nie?

Napisano

> W PL zrobili tez taki ranking i okazalo sie ze najbezpieczniejszym

> samochodem jest PF 126p a najbardziej niebezpiecznym jest BMW 3.

> Statystki sa po to by zamydlac ludziom oczy.

> poniedzialek...

A najmniej wypadków powodują kierowcy siedzący na miejscu pasażera. waytogo.gif

Napisano

wyniki testow amerykanskich roznia sie znacznie od europejskich. Swiadczy to o tym tylko, ze normy i wymagania sa inne. Kryteria oceny pozostaja podobne

Poza tym byla juz kiedys analiza (artykul) jak tendencyjne sa testy NCAP. Mozna robic auta pod testy....Z faktycznym bezpieczenstwem ma to tylko troche wspolnego....

Za przyklad posluzyly miedzy innymi auta skandynawskie, BMW i...cos tam jeszcze. Firmy zdobywaly w Europie 4 gwiazdki, w USA 5, a statystyki uszkodzen ciala i smierci pasazerow mialy wybitne (na plus). Wystarczylo zmienic kilka bajerow, w Europie tez zdobyly 5 gwiazdek....

A fizyka pozostaje fizyka. Znaczy sie E=mc2 cool.gif

Wole wiec wieksze 4 gwiazdkowe ok.gif

Napisano

> A fizyka pozostaje fizyka. Znaczy sie E=mc2

> Wole wiec wieksze 4 gwiazdkowe

Zgadzam sie, ale nie do konca:

a) lepszy mniejszy nowy niz wiekszy stary - fizyka fizyka, ale nowsze samochody zwykle maja lepiej skonstruowane klatki bezpieczenstwa, wiecej poduszek itp. Dodalem zwykle, bo przykladem ze wcale tak byc nie musi jest nowy Ford Fusion/Mercury Milan/Lincoln MKZ.

b) SUV sa zwykle bezpieczniejsze w zderzeniach z innymi pojazdami, ale za to przoduja w smierciach w tzw. "wypadkach z jednym samochodem" - wypadkach w ktorych pojazd koziolkuje itp. Statystycznie smiertelnosc w SUV jest wieksza niz w samochodach osobowych.

Napisano

> BMW [ciach]

> zdobywaly [ciach] w USA 5

BMW ma dosc kiepskie wyniki testow zderzeniowych - proponuje zajrzec na strone IIHS. Poza tym sporo niedoswiadczonych kierowcow nie umie sobie poradzic z tylnim napedem.

Napisano

> Wole wiec wieksze 4 gwiazdkowe

Tutaj ciekawy text - okazuje sie ze w USA ZADEN maly samochod nie zostal wybrany jako bezpieczny.

Napisano

> W PL zrobili tez taki ranking i okazalo sie ze najbezpieczniejszym

> samochodem jest PF 126p a najbardziej niebezpiecznym jest BMW 3.

> Statystki sa po to by zamydlac ludziom oczy.

> poniedzialek...

Co to ma do rzeczy? Pisałem to co wynika z raportów firm ubezpieczeniowych, które robią swój własny ranking bezpieczeństwa w celu ustalania składek ubezpieczeniowych. Bo dla nich takie testy są nic nie warte po prostu, a kolega o jakichś weekendach zapodaje icon_rolleyes.gif

Napisano

Ja tam nie wierzę w te wszystkie gwiazdki, srazdki i inne pierdoły.

Niemal na moich oczach facet zabił się w Audi. Odpaliły wszystkie poduszki, jaśki i kurtyny i........................zginął - bo jechał za szybko.

Napisano

> Katolik?

NIe rozumiem.

Napisano

> NIe rozumiem.

Tylko katolicy po latach prania mozgu ( "bog stworzyl swiat w 7 dni" i tym podobne bzdry) sa w stanie odrzucic wyniki badan naukowych prostym "nie wierze". I koniec dyskusji. Samochod moze byc bezpieczny, ale katolik ma to gdzies bo on wie ze go aniol-stroz prowadzi i nawet bez poduszek nic mu sie nie stanie.

Napisano

> Tylko katolicy po latach prania mozgu ( "bog stworzyl swiat w 7 dni"

> i tym podobne bzdry) sa w stanie odrzucic wyniki badan naukowych

> prostym "nie wierze". I koniec dyskusji. Samochod moze byc

> bezpieczny, ale katolik ma to gdzies bo on wie ze go aniol-stroz

> prowadzi i nawet bez poduszek nic mu sie nie stanie.

wiesz... nie pij już dzis więcej....

gorex napisał, iz nie wierzy w bezpieczne samochody, w to ze te wszystkie ABSy, poduszki i inne zastapia rozsądne myslenie....

Napisano

> wiesz... nie pij już dzis więcej....

> gorex napisał, iz nie wierzy w bezpieczne samochody, w to ze te

> wszystkie ABSy, poduszki i inne zastapia rozsądne myslenie....

Dziękuję Ci - to właśnie chciałem przekazać. Z tego co widzę muszę uważać na słowa bardziej niż mi się zdawało.

............a wydawało mi się że uważam.

Napisano

> Dziękuję Ci - to właśnie chciałem przekazać. Z tego co widzę muszę

> uważać na słowa bardziej niż mi się zdawało.

> ............a wydawało mi się że uważam.

A ja juz myslalem ze z jakims natchnionym mam doczynienia smile.gif Bo z takim tlumaczeniem to sie w 100% zgadzam - jak czlowiek jedzie jak glupi to nawet najlepszy samochod nie pomoze.

Napisano

hehe, kolega co miał z fizyki w podstawówce? biglaugh.gif

bzdurą jest stwierdzenie ze można zrobic bezpieczny samochód, bzdurą bo nasze ciało jest niebezpieczne przy wysokich prędkościach zlosnik.gif

Napisano

> W 1007 - jakos nie mam ochoty zabic sie o kierownice.

widzisz różnica mas jest nieubłagana, zamiast zabić sie o kierownice zabiłbys sie o przednie lampy biglaugh.gif

Napisano

E=mc2? Nie wiedzialem ze w wypadkach nastepuje jakas zmiana energii w mase lub odwrotnie...

Odpowiedni wzor z 6 klasy podstawowki to raczej F=MA smile.gif

Napisano

> Odpowiedni wzor z 6 klasy podstawowki to raczej F=MA

A moze jednak p=mv oraz Ek=(mv2)/2

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.