Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Emulator LPG

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów. W warsztacie nie założyli mi emulatorów ani wtrysków ani sondy Lambda. I pytanie czy założenie emulatorów może spowodowac mniejsze zurzycie gazu, bo teraz wychodzi mi na zbiorniku 42 litry czyli ok 36 gazu 260 km po mieście co uważam ze za dużo bo prawie 13 litrów na sto. Co koledzy na to?? Jeśli nie emulatory to co moze by powodem takiego zurzycie nadmienie, że silnik pracyje pięknie na gazie i paliwe nie widzac zadnych zakłuceń. Pozdrawim i dzieki za odpowiedx lub jakąs podpowiedź. A silnik to 1,6 16V FIAT SIENA 1998 roczni przebieg 102000km na gazie ok 25000km (kiedyś moja SIENKA teraz ojca ) . Może wy mi pomożecie bo na kąciku siena, albea. palio nikt nie chciał mi pomóc. Instalacje mam ZAVOLI ze sterownikiem załączającym gaz powyzej 2000 obr/minute

Napisano

Powiem tak...emulator sondy lambda podobnie jak emulator wtrysków zakłada się po to, żeby komp sterujący podawaniem benzyny nie wyrzucał błędów i nie autoadaptował się do tego co wyczynia LPG z silnikiem...skoro u Ciebie wszystko jest ok przy jeździe na LPG i na benzynie to nie ma się co czepiać braku emulatorów...jedynie regulacja skoro tak dużo pali (choć moim zdaniem tragedii nie ma)...

Napisano

Przy II gen z emulatorem , silnik 1.6, 16V pali mi podobnie od 70 kkm. Jak jeździłem (może ze 300 km) stylem "kapelusza" to spalił o 2 mniej. Ale nie zamierzam w ten sposób zmienijszać zuzycia paliwa biglaugh.gif

Napisano

> Witam kolegów. W warsztacie nie założyli mi emulatorów ani wtrysków

> ani sondy Lambda. I pytanie czy założenie emulatorów może

> spowodowac mniejsze zurzycie gazu, bo teraz wychodzi mi na

> zbiorniku 42 litry czyli ok 36 gazu 260 km po mieście co uważam

> ze za dużo bo prawie 13 litrów na sto. Co koledzy na to?? Jeśli

> nie emulatory to co moze by powodem takiego zurzycie nadmienie,

> że silnik pracyje pięknie na gazie i paliwe nie widzac zadnych

> zakłuceń. Pozdrawim i dzieki za odpowiedx lub jakąs podpowiedź.

> A silnik to 1,6 16V FIAT SIENA 1998 roczni przebieg 102000km na

> gazie ok 25000km (kiedyś moja SIENKA teraz ojca ) . Może wy mi

> pomożecie bo na kąciku siena, albea. palio nikt nie chciał mi

> pomóc. Instalacje mam ZAVOLI ze sterownikiem załączającym gaz

> powyzej 2000 obr/minute

moze napisz jeszcze czy jezdzisz dosc ostro but.gif czy raczej jak stylem kapelusznika smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

moj lanos w miescie (krotkie miejsckie trasy-ok 10km na zimnym silniku oslabiony.gif) pali mi ok13-14l/100km... przy jezdzie oszczednej wychodzi 10 a nawet mniej... a ze nie jezdze ekonomicznie i nie mam zamiaru tak jezdzic to pali mi duzo. moze w twoim przypadku jest to samo?

Napisano

emulatory nie mają wpływu na zużycie paliwa

Napisano

1. Skąd wiesz że nie masz emulatorów? Może ma centralka?

To najlepiej sprawdzić podając nazwę centralki LPG.

2. 13 litrów to nie jest nic strasznego. Moja Astra 1.6 16V pali w zależności od okoliczności w jeździe miejskiej 12-14 litrów przy prawidłowo ustawionej instalacji. Co prawda dam radę zejść do 10-11 ale samochodu używam do jazdy a nie do toczenia. Zrób test. Zmierz spalanie benzyny i dodaj 20% Wtedy dowiesz się czy spalanie LPG jest w normie.

Napisano

> emulatory nie mają wpływu na zużycie paliwa

Jak najbardziej mają. Szczególnie wtedy, gdy źle działają. wink.gif

Napisano

> Jak najbardziej mają. Szczególnie wtedy, gdy źle działają.

A jaki wiec wplyw maja?

Napisano

> A jaki wiec wplyw maja?

Tu potrzeba dokładniejszej definicji...emulator zdaje się poza "ogłupianiem ECU" odcina jeszcze wtryski więc gdy nie działa auto jedzie na dwóch paliwach...a właściwie nie jedzie, choć paliwa ubywa...

Napisano

> Tu potrzeba dokładniejszej definicji...emulator zdaje się poza

> "ogłupianiem ECU" odcina jeszcze wtryski więc gdy nie działa

> auto jedzie na dwóch paliwach...a właściwie nie jedzie, choć

> paliwa ubywa...

No na dwoch paliwach to by za daleko pewnie nie zajechal.

Tylko ze mozna zamiast emultora poprostu zrobic odciecie na zasilaniu dla wtryskiwaczy. I wtedy jedzie tylko na jednym paliwie. A to ze ECU wychodzi blad ze wtryskiwacze nie dzialaja to juz inny problem, ale na spalanie lpg raczej wplywu nie ma

Napisano

> No na dwoch paliwach to by za daleko pewnie nie zajechal.

No właśnie napisałem...;)

> Tylko ze mozna zamiast emultora poprostu zrobic odciecie na zasilaniu

> dla wtryskiwaczy. I wtedy jedzie tylko na jednym paliwie. A to

> ze ECU wychodzi blad ze wtryskiwacze nie dzialaja to juz inny

> problem, ale na spalanie lpg raczej wplywu nie ma

Zgadza się...jeżeli nie ma odcięcia lub nie działa prawidłowo to lecą dwa paliwka...a sam emulator ma tylko oszukać ECU...

Napisano

[...] A to ze ECU wychodzi blad ze wtryskiwacze nie dzialaja to juz inny problem, ale na spalanie lpg raczej wplywu nie ma

Ma, przerabialem to w lanosie z uszkodzonym jednym z dwu emulatorow (lub braku poprawnej pracy obu), polegalo to na wprowadzaniu ecu w tryb awaryjny na lpg, potem na benzynie, i podlug tego trybu przestawiala sie "dalej" elektronika lpg. Wspolczynnik lambda na benzynie wynosil w chwili pomiaru na analizatorze 0,6.

Napisano

> No na dwoch paliwach to by za daleko pewnie nie zajechal.

Zgadza się. Jak mi zaczął padać emulator wtrysków to praktycznie nie dało się jechać na gazie. Nawet nie można było przegazówki zrobić bo się silnik dusił i szarpał.

Napisano

Inny przykład - niesprawne zestyki jednego z przekaźników emulatora = jazda na 2 cylindrach "zdrowych" i 2 "nie do końca zdrowych" przy zasilaniu benzyną i przez to wpływ na zużycie paliwa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.