Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Różnice między 900 a 1100

Featured Replies

Napisano

Witam

3 miechy temu kupiłem SC900 z 2001. Dzis miałem się okazje przejechać SC1100 z 2003 i muszę przyznać że komfort jazdy w SC1100 jest o wiele większy niz w 900. Silnik jest o wiele lepiej wyciszony, lepiej wyważony ( nie przenosza się tak drgania na budę) a co najważniejsze to tak jakby zawiecha w SC1100 jest nieco miększa i szumy toczenia są znacznie mniejsze. Dodam że oba pojazdy mają praktycznie identyczny przebieg i jako tako zawiecha nie ma luzów itp.

W związku czym mam pytanie czy w SC1100 dokonano jakies modyfikacji zawieszenia w strone komfortu którą dało by się przeszczepić do 900-tki czy jednak zawiechy są identyczne?

Napisano

jesli to bylo SC 1100 S a nie SCS to jedyna roznica w zawiasie to stabilizator, ale zawias nie jest miekszy

Napisano

> Opony mogły być różne. to się od razu przekłada na komfort jazdy ...

... i "szumy toczenia" zlosnik.gif

pozdr.

Napisano

> ... i "szumy toczenia"

> pozdr.

No i teoretycznie auto z tym samym przebiegiem ale dwa lata mlodsze ma w "lepszym" stanie zawieszenie

Napisano

> No i teoretycznie auto z tym samym przebiegiem ale dwa lata mlodsze

> ma w "lepszym" stanie zawieszenie

co Ty gadasz? no bez przesady, 2 lata nie zrobi takiej roznicy znowu, poza tym liczy sie przebieg! wszystko zalezy od kierowcy, od jego stylu jazdy

Napisano

> co Ty gadasz? no bez przesady, 2 lata nie zrobi takiej roznicy znowu,

> poza tym liczy sie przebieg! wszystko zalezy od kierowcy, od

> jego stylu jazdy

własnie wszystko zalezy od przebiegu. bo mozna w dwa lata zrobic 10kkm a mozna 100kkm

Napisano

a co to za roznica ? jezeli oba auta nalataly tyle samo tysiecy to zawieszenia sa w bardzo podobnym stanie ( przy zalozeniu, ze kierowcy jezdza podobnie, po podobnych drogach )

Napisano

Też mi się wydaje, że upływ czasu bardziej wpływa na jakieś gumy typu uszczelki albo opony czy plastiki wnętrza, mniej na zawias czy silnik ... przebieg ważniejszy od rocznika.

Z drugiej strony takim co robi 100 kilosów rocznie to bym się bał jeździć, toż to żywy trup, auto musi jeździć drive.gif

Napisano

No to ja mam odwrotnie wydaje mi się, że siostry 900 tak na nierównościach się nie tłucze jak mój1.1

Pzdr

Napisano

> Też mi się wydaje, że upływ czasu bardziej wpływa na jakieś gumy typu

> uszczelki albo opony czy plastiki wnętrza, mniej na zawias czy

> silnik ... przebieg ważniejszy od rocznika.

> Z drugiej strony takim co robi 100 kilosów rocznie to bym się bał

> jeździć, toż to żywy trup, auto musi jeździć

wszystko prawda tyle ze w zawieszeniu tez sa "gumy" ktore przez dodatkowe dwa lata jak by nie bylo sa wystawione na dzialanie roznych warunkow atosferycznych...

Moze dwa lata to nie jest duzo ale wolalbys np. kupic tuleje wahaczy tylnych ktore byly eksploatowane przez dwa lata czy te przez cztery (przebieg ten sam)?

Napisano

> co Ty gadasz? no bez przesady, 2 lata nie zrobi takiej roznicy znowu,

> poza tym liczy sie przebieg! wszystko zalezy od kierowcy, od

> jego stylu jazdy

Dalej uparcie bede twierdzil ze przez dwa lata material poprostu sie niszczy bo jest narazony na dzialanie warunkow atosferycznych np. gumy w zawieszeniu lozyska kol czy nawet w skrajnych przypadkach moze pojawic sie korozja np na tloczysku amorka (to dosc ekstremalny przyklad ale mozliwy). Generalnie kazdy element auta ma dodatkowe dwa lata a ten czas na pewno nie wychodzi mu na lepsze.

Napisano

> Z drugiej strony takim co robi 100 kilosów rocznie to bym się bał

> jeździć, toż to żywy trup, auto musi jeździć

To szkoda że nie mam okazji objechać Cię moim "żywym" trupem (przebieg autka 310 kkm).

Napisano

> To szkoda że nie mam okazji objechać Cię moim "żywym" trupem

> (przebieg autka 310 kkm).

I te 310 tysiaków ma z 1,2 na pokładzie ? Jakoś nie wierzę ...

Zresztą chyba się nie zrozumieliśmy, ja tam piszę o autach co mają extremalnie niskie przebiegi roczne ... typu co niedziela na mszę i co pół roku zatankować devil.gif

Napisano

Spójrz na podpis grinser006.gif

Napisano

> Spójrz na podpis

Spojrzałem. I dlatego bzdurą jest, że objeżdżasz mnie zombiawką co ma 300K przebiegu ... niewątpliwie serduszko masz zdrowe i młode jeszcze.

Napisano

> To co wymieniasz, to są rzeczy nieodczuwalne a przynajmniej nie w

> opisanej sytuacji.

Mi wydaje sie troszke inaczej poniewaz 4 lenie auto jest wyeksploatowane pod kazdym wzgledem bardziej niz 2 letnie z tym samym przebiegiem(oba auta uzytkowane identycznie), a to czy to uslyszymy odczujemy itp to juz zdecydowanie inna bajka bo do tego trzeba duuuuuzo parktyki i znajomosci ocenianego modelu.

Napisano

> Mi wydaje sie troszke inaczej poniewaz 4 lenie auto jest

> wyeksploatowane pod kazdym wzgledem bardziej niz 2 letnie z tym

> samym przebiegiem(oba auta uzytkowane identycznie), a to czy to

> uslyszymy odczujemy itp to juz zdecydowanie inna bajka bo do

> tego trzeba duuuuuzo parktyki i znajomosci ocenianego modelu.

Ja tam wole samochód 5-letni niż roczny po mojej eksploatacji hehe.gif

Napisano

zwykle 1.1 ma inne opony oraz dołozony dolny stabilizator

Napisano

> zwykle 1.1 ma inne opony oraz dołozony dolny stabilizator

hmm..1.1 ma seryjne gumy 155/65/13..moja 900 też miała seryjnie 155/65/13..poza tym SC eSka mojego wujka żadnego stabilizatora nie miała hmm.gif

Napisano

> hmm..1.1 ma seryjne gumy 155/65/13..moja 900 też miała seryjnie

> 155/65/13..poza tym SC eSka mojego wujka żadnego stabilizatora

> nie miała

chrom napisał, że "zwykle" ... a autorowi wątku chodziło raczej o te najbardziej odczuwalne, typu luksus podróżowania hehe.gif

Napisano

> chrom napisał, że "zwykle" ... a autorowi wątku chodziło raczej o te

> najbardziej odczuwalne, typu luksus podróżowania

faktycznie icon_eek.gif...a ja przeczytałem zwykłe rotfl.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> jesli to bylo SC 1100 S a nie SCS to jedyna roznica w zawiasie to

> stabilizator, ale zawias nie jest miekszy

Jednak po lekturze Zembowicza okazuje sie że w SC1100 od modelu 2003 (czyli po jakimś tam liftingu) zmieniono sprężyny na ciut inne ale chyba to nie ma znacznego wpływu na komfort. Natomiast tym co jechałem SC1100 ( śmieszna wersja dwukolorowego nadwozia) napewno nie ma stabilizatora podobnie jak w 900-sce.

Napisano

> Jednak po lekturze Zembowicza okazuje sie że w SC1100 od modelu 2003

> (czyli po jakimś tam liftingu) zmieniono sprężyny na ciut inne

> ale chyba to nie ma znacznego wpływu na komfort. Natomiast tym

> co jechałem SC1100 ( śmieszna wersja dwukolorowego nadwozia)

> napewno nie ma stabilizatora podobnie jak w 900-sce.

co do zmiany sprezyn to nie wiem, ale staba mialo kazde 1100, chyba ze potem zaczeli jeszcze bardziej oszczedzac

Napisano

> Jednak po lekturze Zembowicza okazuje sie że w SC1100 od modelu 2003

> (czyli po jakimś tam liftingu) zmieniono sprężyny na ciut inne

> ale chyba to nie ma znacznego wpływu na komfort. Natomiast tym

> co jechałem SC1100 ( śmieszna wersja dwukolorowego nadwozia)

> napewno nie ma stabilizatora podobnie jak w 900-sce.

Brush ? Moja matka nie może się nadziwić "czemu oni nie pojadą do lakiernika, tylko jeżdżą takimi frankensteinami ze szrotu ?" clown.gif

Napisano

ja czasem w pracy jezdzilem 900tka 50kk i moim 20kk lat tyle samo komfort bez porownania ten z wiekszym przebiegiem t łucze wszystko tzreszczy itd opony takie same frigo 2

Napisano

W MZK w Łodzi jeździły 2 CC 902 w krótkim czasi oba auta nabiły 500kkm i pisali o tych bliźniakch w EXPRESIE że różni kierowcy rózne drogi no i teoretycznei nikt sie specjalnei tymi samochodzikami nei zajmował a zrobily taki przebieg bez remontu kapitalnego:P

Wiek ma wpływ na sinenbloki itd. ale niejeden sam po dziadku, co do kosciółka tylko jeździ, ma zamulony silnik i wylane amory, często z prawej strony bo zasowal blisko pobocza po dziurach i krawężnikologia sie kłania od co. Więc do karzdego sam. trza podchodzic indywidualnie tymbardziej, że zawsze może się trafić gorzej wykonany egzemplaż żle ocynkowany albo gorsza partia amorow do fabryki dotarła itd

PZDR

jump.gif

Napisano
  • Autor

> co do zmiany sprezyn to nie wiem, ale staba mialo kazde 1100, chyba

> ze potem zaczeli jeszcze bardziej oszczedzac

no niestety ale zaczeli oszczędzać

Napisano

> no niestety ale zaczeli oszczędzać

to ladna kipa

Napisano

> jesli to bylo SC 1100 S a nie SCS to jedyna roznica w zawiasie to

> stabilizator, ale zawias nie jest miekszy

cytując "chyba was bozia opuściła" .... stabilizator w obu modelach akurat jest taki sam ..... rużnica jest w sprężynach scs ma -20 w stosunku do zwykłej eski poza tym różnic nie ma żadnych ...

Napisano

> cytując "chyba was bozia opuściła" .... stabilizator w obu modelach

> akurat jest taki sam ..... rużnica jest w sprężynach scs ma -20

> w stosunku do zwykłej eski poza tym różnic nie ma żadnych ...

naturalnie masz racje, bzdure napisalem, nie wiem co mi wpadlo wtedy do glowy waytogo.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.