Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z odpalaniem Polonez GSI

Featured Replies

Napisano

Witam

Ja z pytankiem odnośnie Poloneza GSI mojego ojca. Pisze na tym kąciku bo nie znalazłem kącika dla Poloneza (może źleszukam). Jak ktoś wie o takim kąciku to proszę o adres. Z tym Polonezem jest taki problem że jak jest zimny to ciężko go odpalić na benzynie. Trzeba długo kręcić zanim załapie. Jak jest ciepły pali bez problemy. Może macie jakieś rady? Z góry wielkie dzięki. Polonez GSI z Gazem.

Napisano

Odpalasz na PB czy na gazie? Jesli PB to winna może być pompa paliwa. Jeśli na gazie to parownik (ze wzgledu na temperature). Procz tego mozliwosci jest sporo np. sonda lambda, kable, swiece itd.

Napisano

> Witam

> Ja z pytankiem odnośnie Poloneza GSI mojego ojca. Pisze na tym kąciku

> bo nie znalazłem kącika dla Poloneza (może źleszukam). Jak ktoś

> wie o takim kąciku to proszę o adres. Z tym Polonezem jest taki

> problem że jak jest zimny to ciężko go odpalić na benzynie.

> Trzeba długo kręcić zanim załapie. Jak jest ciepły pali bez

> problemy. Może macie jakieś rady? Z góry wielkie dzięki. Polonez

> GSI z Gazem.

czujnik temperatury od CPU

Napisano

> Witam

> GSI z Gazem.

Jak jezdzilem poloneza to siedzialem TUTAJ

Mozesz tez sprobowac na forum rovera, albo hondy, bo z tego co pamietam Polonez Plus GSi ma silnik 1,4 16V MPI 103KM z rovera.. - blizniacza konstrukcja do hondowskiej.

Napisano

> Mozesz tez sprobowac na forum rovera, albo hondy, bo z tego co

> pamietam Polonez Plus GSi ma silnik 1,4 16V MPI 103KM z rovera..

> - blizniacza konstrukcja do hondowskiej.

Ja bym stawiał raczej na nasza rodzimą produkcje czyli stary dobry 1,6 tyle że z wielopunktowym wtryskiem, było takie cos stosowane pod koniec produkcji w Atu Plus hmm.gif

Nie zmienia to faktu że zaczoł bym od sprawdzenia/podmiany czujnika temperatury od kompa zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> GSI z Gazem.

Ja bym świeczki najpierw sprawdził. W GSI (miałem takiego zlosnik.gif) dosyć często trzeba je wymieniać (zwłaszcza przy zasilaniu LPG.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

Problem był od początku zakupienia samochodu czyli jakieś dwa lata temu. Samochód odpalany jest na benzynie. Gdy jest chociaż trochę ciepły pali bez problemu. Wymieniane były:świece (nie raz), w sobotę pompa paliwa (180PLN), filtr powietrza, filtr paliwa. Może sprubujemy jeszcze z czujnikiem temp. Słyszałem że jest jednak dość drogi. link do forum które padaliście nie działa. Jeżeli będziecie mieli jakieś wskazówki to proszę o pomoc gdyż problem jest i będzie jeszcze większy gdy nastaną większe mrozy. Pozdrawiam.

Napisano

> Problem był od początku zakupienia samochodu czyli jakieś dwa lata

> temu. Samochód odpalany jest na benzynie. Gdy jest chociaż

> trochę ciepły pali bez problemu. Wymieniane były:świece (nie

> raz), w sobotę pompa paliwa (180PLN), filtr powietrza, filtr

> paliwa. Może sprubujemy jeszcze z czujnikiem temp. Słyszałem że

> jest jednak dość drogi. link do forum które padaliście nie

> działa. Jeżeli będziecie mieli jakieś wskazówki to proszę o

> pomoc gdyż problem jest i będzie jeszcze większy gdy nastaną

> większe mrozy. Pozdrawiam.

Link działa, przed chwilą sprawdzałem. Miło by było gdybyś podal jakieś dane silnika. Bo tak to koledzy gdybają czy to może masz silnik 1,4 a może 1,6...

Napisano
  • Autor

> Link działa, przed chwilą sprawdzałem. Miło by było gdybyś podal

> jakieś dane silnika. Bo tak to koledzy gdybają czy to może masz

> silnik 1,4 a może 1,6...

Przepraszam .Jest to silnik 1.6 z komputerem Multec na wielopunktowym wtrysku.

Napisano

> Przepraszam .Jest to silnik 1.6 z komputerem Multec na wielopunktowym

> wtrysku.

Byłem szczęśliwym (nie żartuję nono.gif) posiadaczem 2 Polonezów 1,6 - GLi i GSi. Dopóki w GSi nie założyłem gazu (instalka II generacji) miałem święty spokój. Po założeniu LPG zaczęły się jaja. Polegało to na tym, że po zgaszeniu silnika trudno go było potem odpalić. Sposób na ten feler polegał na przełączaniu go na benzynkę przed zgaszeniem silnika - dzięki temu w kolektorze dolotowym nie zostawały resztki gazu i przy ponownym odpalaniu silnik nie był zalewany. Innym przypadkiem jaki miałem było gaśnięcie silnika tuż po przełączeniu na LPG - przypadek szczególnie zabawny ( angryfire.gif) na skrzyżowaniu w dużym mieście w godzinach szczytu. Wymiany świec, kabli WN, filtrów nic nie dawały. Woziłem w samochodzie magika z zakładu montującego LPG z laptopem podpiętym do instalacji - nic nie znalazł. Przymierzałem się do wymiany parownika, ale zacząłem od wymiany emulatora wtryskiwaczy - i nastapił cud - autem dało się jeździć bez lęków. Przez cały okres eksploatacji (2 lata)ten emulator był wymieniany jeszcze 2 razy. Od tamtej pory mam uraz do autogazu i zakładów montującyh LPG, oszczędności z jazdy na LPG wydawałem ze sporym naddatkiem na często bezsensowne wymiany części, diagnostykę, nie wspominając o zmarnowanym czasie. Mam wrażenie, że spece od LPG (zaliczyłem w sumie 6 i żaden nie pomógł) potrafią jedynie założyć instalację, a razie problemów zwalać winę na mechanikę auta (jeden z pseudo fachowców chciał mi wymienić komputer w aucie !).

Napisano

Co do drugiego linku tzn: fso.inds.pl to serdecznie pszepraszam ale padl nam serwer i jak na razie dysk i forum klubu FSO-PTK jest u mnie (przenoszenie bazy MySQL na innego kompa)... jak tylko do tego czasu nie rozwiazesz swojego problemu to do konca tygodnia stronka ruszy ponownie hmm.gif

A co do Poldka GSI to jest to zwykly 1.6 tylko na wielopunktowym wtrysku montowanym przez koreanców z hydrualiczna regulacja zaworow... troche zmienione oprzyrządowanie silnika (np. inny regultor napiecia w altku, inny filtr powietrza i takie tam).

Nie pamietam czy jest sekcja w Kielcach, ale jak ruszy forum to sie mozesz wypytac - wiekszosc naszych sekcji spotyka sie raz w tygodniu... mozesz podjechac i chlopaki obejrza co i jak i moze wtedy doradza.

Pozdrawiam

Napisano

> Jak jezdzilem poloneza to siedzialem TUTAJ

> Mozesz tez sprobowac na forum rovera, albo hondy, bo z tego co

> pamietam Polonez Plus GSi ma silnik 1,4 16V MPI 103KM z rovera..

> - blizniacza konstrukcja do hondowskiej.

Obawiam się, że silniki ROVERa serii K (czyli takie jak montowany do Poldasa) mają z silnikami Hondy niewiele wspólnego...

Napisano

> Obawiam się, że silniki ROVERa serii K (czyli takie jak montowany do

> Poldasa) mają z silnikami Hondy niewiele wspólnego...

Ano ano... tak na marginesie poldek z silnikiem Rover'a w plusach miał oznaczenie GTI biglaugh.gif

Tak na dodatek to powiem ze Astra 1.6 16V 100KM nie ma szans z Poldkiem 1.4... czasy mierzone G'Techem oraz proby sprawnosciowe potwierdzaja to biglaugh.gif

Napisano

> Ja bym stawiał raczej na nasza rodzimą produkcje czyli stary dobry

> 1,6 tyle że z wielopunktowym wtryskiem, było takie cos stosowane

> pod koniec produkcji w Atu Plus

> Nie zmienia to faktu że zaczoł bym od sprawdzenia/podmiany czujnika

> temperatury od kompa

Faktycznie cos mi sie popieprzylo z tymi oznaczeniami. Skoro 1,6 to wtrysk wielopunktowy Delphi, jesli jednopunkt w Plusie to Bosch, wczesniej byl Abimex i takim sie wozilem 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.