Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szukam tak samo super forum ja to dot. meganki

Featured Replies

Napisano

Jak w temacie, nie pytam na "francowate" bo myśle, że Ci co tam siedzą poprostu takiego forum nie znają, a tu nigdy się na Was nie zawiodłem. Będę wdzięczny za informację, bo żona chce sobie kupić starą megankę i chciałem się dokształcić (ja oczywiście pozostaję wierny tylko astrze).

Napisano

Podstawa,to zwróć uwagę na tylne zawieszenie.Czy koła tylne nie mają kontów ujemnych i czy nie dochodzą z tylnego zawieszenia jakieś zgrzyty,trzaski...Pózniej przekładnia kierownicza,to newralgiczny punkt Reno.Co chodzi o silniki benzynowe,to tylko trapią ich wycieki.Plusem jest napewno blacha,nieporównywalnie lepsza ochrona antykorozyjna niż w Astrze.

Napisano

Ale jaki model, który rok i jaki silnik?

Porównaj sobie kilka czesci cenami maganki do astry. Francuskie strasznie drogie w utrzymaniu, wiem bo moja siostra miała clio 1.8 92r. i np za chłodnice zapłaciłem 400zł.

Napisano

> Jak w temacie, nie pytam na "francowate" bo myśle, że Ci co tam

> siedzą poprostu takiego forum nie znają, a tu nigdy się na Was

> nie zawiodłem. Będę wdzięczny za informację, bo żona chce sobie

> kupić starą megankę i chciałem się dokształcić (ja oczywiście

> pozostaję wierny tylko astrze).

szukać rdzy. ocynkowane są dzwi i tylna klapa. A to co ważne to nie jest ocynkowane. szybko rdzewieje tłumik końcowy

Napisano

u mnie w rodzinie jest meganka 1,4 8v z gazem 75 koni 96rok już chyba od 6 lat.

i nie moge powiedzieć, żeby to był zły samochód

przez te wszystkie lata dwa razy mnie zawiodła, i to akurat daleko od domu. raz padł immobilizer i pamiętam że nie chciałem go wywalać, tylko pojechałem do serwiu, żeby go naprawili, to wzieli niezłą kase, koło 800zł czy jakoś tak. a drugi raz to padł moduł zapłonowy, ale na szczęście znalazłem mechanika, który miał akurat używkę od R19 i śmiga do dziś.

Z tym zawieszeniem, to rzeczywiście trzeba uważać. w srodku tylnej osi jest takie łożysko igiełkowe, no i ono też mi się zdążyło posypać (oznaką był niezły hałas przy jeździe po dziurach, a jak się weszło do kanału, to można było całą oś przełamywać siłą jednej ręki.

samochód jest bardzo wygodny( duuzo bardziej niż astra) ale za to bardzo miękki. do bagaznika nie załadujesz za dużo, bo odrazu dupa siad. nawet gdy z tyłu usiądzie trzech ludzi, to już bałbym się wkładać cokolwiek do bagażnika.

Silnik jest jedną z rzeczy w tym aucie, do której nie można sie przyczepić. ma już ponad 200tkm a śmiga aż miło. oleju ani kropelki nie bierze, przecieków ani śladu, zapala od kopa, no i całkiem dobrze współpracuje z gazem nawet pierwszej generacji, a że tak powiem, użytkownik- mój brat, lubi go pomęczyć.

a i jeszcze co do rdzy. auto nie ma widocznych ognisk rdzy poza progami. w jednym znalazłem nawet dziurę wielkości kciuka, trza będzie coś z tym zrobić.

także podsumowanie: jak się trafi niezajeżdżony egzemplaz, to n ie ma co się zastanawiac, tylko brac, tymbardziej że dla żony, która nie będzie woziła żadnych ciężarów, a wygoda bedzie na serio niezła

Napisano

heh, a do meganki nie może być drugiego takiego super forum jak to, bo nie ma tyle samochodów tego typu na naszych drogach. po prostu za mało użytkownimów, zeby stworzyć coś na podobę astra.autokacik.pl

Napisano

> Ale jaki model, który rok i jaki silnik?

> Porównaj sobie kilka czesci cenami maganki do astry. Francuskie

> strasznie drogie w utrzymaniu, wiem bo moja siostra miała clio

> 1.8 92r. i np za chłodnice zapłaciłem 400zł.

Są to mity!!!!Ogólna opinia jest taka,że części są dużo droższe.Z własnego doświadczenia wiem że to tylko bajeczki,oczywiście nie mówię o oryginałach.Miałem Peugeota 309 przez 6 lat i kupowałem co nie co.Ceny są prawi identyczne co chodzi o zawieszenie(gałki,drążki,sinenbloki,wahacze)Fakt,że auta francuski trapią niewielkie awarie,które z przysłowiowym wkrętakiem można usunąć.A co do twojego porównania,to sprawdz cenę chłodnicy do astry 1.8 i też będzie droższa niż do twojej.

Napisano

> Są to mity!!!!Ogólna opinia jest taka,że części są dużo droższe.Z

> własnego doświadczenia wiem że to tylko bajeczki,

Zgadza się. Też jeździłem Peugeotem i nie narzekałem na ceny. Części znacznie tańsze niż np. do Forda. Powiem więcej, kiedy zaczałem jeździć Astrą trochę mi mina zrzedła kiedy zobaczylem ceny np. krokowego, EGRa czy rozrządu.

Auto miało 10 lat kiedy sprzedawałem i ani grama rdzy. A były miejsca (przednie nadkola) gdzie blacha była na wierzchu bo zabezpieczenie odlazło. Jedyny problem to łozyska igiełkowe w tylnym zawieszeniu ale na to mój kolega znalazł patent: nawiercił, nagwintował i wkrecił smarowniczki, jak w Syrenie zlosnik.gif. Fakt, że trochę "miętki" był ale nie woziłem ciężarów i nie było z tym problemów.

Pozdroofka

Napisano

> Zgadza się. Też jeździłem Peugeotem i nie narzekałem na ceny. Części

> znacznie tańsze niż np. do Forda. Powiem więcej, kiedy zaczałem

> jeździć Astrą trochę mi mina zrzedła kiedy zobaczylem ceny np.

> krokowego, EGRa czy rozrządu.

> Auto miało 10 lat kiedy sprzedawałem i ani grama rdzy. A były miejsca

> (przednie nadkola) gdzie blacha była na wierzchu bo

> zabezpieczenie odlazło. Jedyny problem to łozyska igiełkowe w

> tylnym zawieszeniu ale na to mój kolega znalazł patent:

> nawiercił, nagwintował i wkrecił smarowniczki, jak w Syrenie .

> Fakt, że trochę "miętki" był ale nie woziłem ciężarów i nie było

> z tym problemów.

> Pozdroofka

ja jedziłem klnie.gif 206 angryfire.gifklnie.gif czesci rzeczywiscie nie sa drogie a jezeli tak jak ja kupowalem zawsze w hurcie bo bez przerwy cos mu sie działo. wszystkie bolaczki jakie to auto moglo miec mnie spotkały i to po dwa razy. ale siostrze wyszukałem meganke z 96 roku z 1,9 diselkiem i jestem przemilo rozczarowany, autkowi nic a nic nie dolega a komfort jazdy i ogólne wrazenia sa baaardzo pozytywne wrecz nienaganne

Napisano

Niech się zonka lepiej zastanowi nad sensem zakupu Meganki. Ja wprawdzie z żoną kupowaliśmy Twingo ale po tym jak pozbyliśmy się tego to odetchnęliśmy z ulgą. Nigdy więcej francuskich aut!!!

Napisano

ja si etam bardzo nei znam al e brat kupil sobei reno scenica i narzeka 0c i ac o 100% od opli czesci drogie czesto nie znosza gazu to tyle sa wygodniejsz e moz e fotele a ale reno bym nie kupił wolał bym juz cytryne lub peugeota

Napisano

> czesto

> nie znosza gazu

ee tam. pierwsze wersje megany z silnikami 8 zaworowymi dają sobie radę nawet z gazem pierwszej generacji.

Napisano

Polecam Ci Megankę 96-97r. z silnikiem 1,6 8 zaworowym. Jak trafisz lepiej wyposażoną i nie bitą (unikaj golasa - kiepsko wyglądają) to naprawdę będzie fajne autko.

Dwa lata śmigałem i było OK.

Więcej informacji na:

Ogólna lista dyskusyjna Renault dostępna w formie newsów na serwerze news.triger.com.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.