Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czepiam się ... nowa mikra wytrzeszcz

Featured Replies

Napisano

od pewnego czasu wkurza mnie nowy model nissana micry ... jadąc w nocy strasznie mnie oślepiają te wyłupiaste światea ... czy to auto ma wogóle homologacje na polskę czy akurat tak trafiłem na kilka modeli ze źle wyregulowaną wysokością świateł ...

bo jak każdy model tak ma to strasznie niebezpieczne to auto jest dla innych uczestników ruchu, a szczególnie w nocy

Napisano
  • Autor
auto to ma reflektory stosunkowo wysoko, i każde rozregulowanie powoduje oslepianie....
Napisano

> auto to ma reflektory stosunkowo wysoko, i każde rozregulowanie

> powoduje oslepianie....

wystarczy pewnie że zapakowany pasażerami, a kierowca najczęściej pani nie używa regulatora by je opuścić lekko w dół smirk.gif

Napisano

> wystarczy pewnie że zapakowany pasażerami, a kierowca najczęściej

> pani nie używa regulatora by je opuścić lekko w dół

Swoja droga to nie wiem, jak lanos musialby byc zapakowany, ze na 3 poziom obnizyc... Jak mam 4 w aucie, lacznie ze mna, to wystarczy na 1 lub troche ponizej ustawic i jest gitarrra...

Napisano
  • Autor

ale dostawczaki i inne takie ustrojstwo jak autobusy też ma wysoko lampy i jakoś sie da tak zrobić żeby nie oślepiały

skoro projektanci mikry tak zaprojektowali to ok ... dla kogoś to miało być ładne ok ... ale mogli przewidzieć że to krótkie auto jest i będzie skakać jak piłeczka na drodze

a co za tym idzie będzie "błyskać" innym światełkami po oczach

mogli zastosować układ samopoziomowania i problemu by nie było ... dziś na prawde jechał taki z na przeciwka załadowany chyba familią

po dach i myślałem że wyjde z siebie i stane obok jak mi przywalił wiązką świetlną po gałkach ocznych

Napisano

> skoro projektanci mikry tak zaprojektowali to ok ... dla kogoś to

> miało być ładne ok ...

Ale mało to jest takich aut, gdzie ważniejszy jest wygląd od bezpieczeństwa lub funkcjonalności? crazy.gif

Przykład podawany już m.in. na tym forum - ładne ale absolutnie niewidoczne w słońcu (i z boku) światła diodowe nowych Volkswagenów (Passat).

Czasami myślę, że producenci mają niezłe układy z instytucjami homologującymi ich auta do jazdy... no.gif

Napisano

ja zauważam, ze mało kto używa pokrętła regulacji położenia reflektorów w zależności od obciązenia

jest mnóstwo aut, które szorują tyłkiem po ziemi i świecą w niebo

ja takim w rewanżu walę długimi zlosnik.gif

Napisano

> ja takim w rewanżu walę długimi

To uwazaj, bo kierowcy oslepiani swiatlami z przeciwka maja tendencje do zjezdzania na srodek jezdni. Jest to naturalny odruch bezwarunkowy.

Napisano

> naturalny odruch

> bezwarunkowy.

?? yikes.gif ??

Odruch bezwarunkowy jest wrodzoną reakcją na bodziec, np. wydzielanie enzymów trawiennych w czasie jedzenia. Odruchy tego typu są podstawowe dla utrzymania życia. Z takimi odruchami kazdy człowiek przychodzi na świat.

Czy istnieje odruch o przebiegu: skurcz mięści skutkujący skręceniem kierownicy w lewo na skutek silnego pobudzenia siatkówki? Nigdzie w literaturze się nie spotkałem... Chyba nastąpiło pomieszanie pojęć... zalecam ostrożność w posługiwaniu się terminami fachowymi...

a samo zachowanie, czyli karanie kierowcy pojazdu ze źle ustawionymi światłami waląc mu długimi uważam za zły pomysł - tu się zgadzam w 100%

jak na prawdę chce się sytuację na drodze uczynić bezpieczniejsza, to trzeba wykonać wysiłek i jezeli jest to możliwe wysiąść z auta (np na skrzyżowaniu) i zwrócić kierownikowi lub kierowniczce uwagę, że ma źle ustawione śiwatła, razi innych i popełnia wykroczenie

tyle teoria, ale jak się mija taki źle wyregulowany wózek przy 100 km/h na jakiejść krajówce, to wiadomo, że się pościgu nie będzie urządzać - wtedy pozostaje się cieszyć, że sytuacja minęła i skupić się na dalszej jeździe

pzdr

Napisano

> Odruch bezwarunkowy jest wrodzoną reakcją na bodziec, np. wydzielanie

> enzymów trawiennych w czasie jedzenia. Odruchy tego typu są

> podstawowe dla utrzymania życia. Z takimi odruchami kazdy

> człowiek przychodzi na świat.

Odruchy bezwarunkowe, zwane tez czasami odruchami Pawlowa od nazwiska zajmujacego sie tym zjawiskiem naukowca, to rowniez, a moze przede wszystkim wszelkie odruchy zwiazane z naglymi zdarzeniami w obrebie naszego ciala, czyli uniki od lecacych przedmiotow, uderzenia, zamykanie oczu na ostre swiatlo, i inne podobne, ktore wykonujemy niechcacy i podswiadomie (automatycznie).

U kierowcy naturalna reakcja na oslepiajace zrodlo swiatla jest odchylanie od niego wzroku w prawo, czego konsekwencja jest minimalne skrecenie kierownica w lewo. Wiekszosc ludzi po prostu tego u siebie nie zauwaza, a ci ktorzy sie o tym faktycznie przekonali, zrobili to tylko raz zlosnik.gif. Stad mozliwe watpliwosci biglaugh.gif.

Napisano

> Odruchy bezwarunkowe, zwane tez czasami odruchami Pawlowa od nazwiska

> zajmujacego sie tym zjawiskiem naukowca, to rowniez, a moze

> przede wszystkim wszelkie odruchy zwiazane z naglymi zdarzeniami

> w obrebie naszego ciala, czyli uniki od lecacych przedmiotow,

> uderzenia, zamykanie oczu na ostre swiatlo, i inne podobne,

> ktore wykonujemy niechcacy i podswiadomie (automatycznie).

> U kierowcy naturalna reakcja na oslepiajace zrodlo swiatla jest

> odchylanie od niego wzroku w prawo, czego konsekwencja jest

> minimalne skrecenie kierownica w lewo. Wiekszosc ludzi po prostu

> tego u siebie nie zauwaza, a ci ktorzy sie o tym faktycznie

> przekonali, zrobili to tylko raz . Stad mozliwe watpliwosci .

a to nie jest odruch warunkowy?? czyli wyuczony?? bo bezwarunkowy to czysta chemia... czyli dotykasz czegos goracego, receptor kieruje sygnal do najblizszego osrodka i wrca sygnal do reki zeby ja cofnac.. bez udzialu mozgu... tak przynajmniej z lekcji biologii pamietam...

Napisano

> zajmujacego sie tym zjawiskiem naukowca, to rowniez, a moze

> przede wszystkim wszelkie odruchy zwiazane z naglymi zdarzeniami

> w obrebie naszego ciala, czyli uniki od lecacych przedmiotow,

> uderzenia, zamykanie oczu na ostre swiatlo, i inne podobne,

> ktore wykonujemy niechcacy i podswiadomie (automatycznie).

> U kierowcy naturalna reakcja na oslepiajace zrodlo swiatla jest

> odchylanie od niego wzroku w prawo, czego konsekwencja jest

> minimalne skrecenie kierownica w lewo. Wiekszosc ludzi po prostu

> tego u siebie nie zauwaza, a ci ktorzy sie o tym faktycznie

> przekonali, zrobili to tylko raz . Stad mozliwe watpliwosci .

chłop ma rację ile razy przechodziłem badania specjalistyczne związane ze świadectwem kawlifikacji to każdorazowo lekarze o tym wspominali.

Radzę uważać z tymi długimi bo kiedyś taki miś może w nas wjechać sick.gifsick.gif

Napisano

> a to nie jest odruch warunkowy?? czyli wyuczony?? bo bezwarunkowy to

> czysta chemia...

Warunkowy to wlasnie taki, zeby nie dotykac czegos co wyglada na gorace, nie wlazic do windy jak jej nie ma za drzwiami, nie zaczepiac dresow itp.

Napisano

> Warunkowy to wlasnie taki, zeby nie dotykac czegos co wyglada na

> gorace, nie wlazic do windy jak jej nie ma za drzwiami, nie

> zaczepiac dresow itp.

no czyli dobrze pamietam... warunkowy -> impuls idzie przez mozg, bezwarunkowy impuls nie idzie przez mozg...

Napisano

> no czyli dobrze pamietam... warunkowy -> impuls idzie przez mozg,

> bezwarunkowy impuls nie idzie przez mozg...

No ale jak u kogos wystepuja jakiekolwiek odruchy nie przechodzace przez mozg, to przewaznie zostaje taki koles zamykany w Tworkach swiety.gif.

Napisano

> No ale jak u kogos wystepuja jakiekolwiek odruchy nie przechodzace

> przez mozg, to przewaznie zostaje taki koles zamykany w Tworkach

> .

no dobra ja sie nie znam mowie co pamietam...

Napisano

dzis spotkalem to... zlosnik.gif

i specjalnie popatrzylem ale zeby mnie oslepialo to nie moge powiedziec

fakt ze bylo to w miescie i na oswietlonym latarniami odcinku drogi

ale nie stwierdzilem oslepiania

Napisano

> No ale jak u kogos wystepuja jakiekolwiek odruchy nie przechodzace

> przez mozg, to przewaznie zostaje taki koles zamykany w Tworkach

> .

a dlaczego?

Łuk odruchowy to droga jaką przebywa impuls nerwowy od receptora do efektora. Łuk odruchowy stanowi strukturalny element reakcji odruchowej. Składa się z 5 zasadniczych elementów:

1) receptora,

2) dośrodkowej drogi doprowadzającej neuronu czuciowego,

3) ośrodka nerwowego (może być to kora mózgowa ale może być tylko rdzeń kręgowy),

4) odśrodkowej drogi wyprowadzającej neuronu ruchowego,

5) efektora.

jako przykład można podać erekcję i ejakulację u mężczyzn, którzy w wyniku wypadku stracili ciagłość rdzenia kręgowego - bez udziału mózgu, na poziomie rdzenia kręgowego dzieje się reakcja odruchowa

a po drugie: daj jakieś namiary na literaturę, że silne światło na gałkę oczną skutkuje reakcją odruchową polegającą na ruchu gałki (gałek?) w prawo i skrętem tułowia (barków?, rąk?) w lewą stronę bo jak dla mnie to na reakcję bezwarunkową jest to trochę zbyt skomplikowane

po trzecie:

> Warunkowy to wlasnie taki, zeby nie dotykac czegos co

> wyglada na gorace, nie wlazic do windy jak jej nie ma za

> drzwiami, nie zaczepiac dresow itp.

reakcją odruchową bezwarunkową jest cofnięcie ręki

nie wsiadanie do windy "bez windy" - to nie nic wspólnego z odruchami tylko z poznawczą oceną sytuacji

nie zaczepianie dresów - może być warunkowanie, ale wyższego rzędu - instrumentalne, bo decydujacą rolę odgrywają konsekwencje tego działania - ale sprowadzac tak skomplikowane działanie do odruchu to lekkie nieporozumienie

pzdr

Napisano

> zajmujacego sie tym zjawiskiem naukowca,

hm, ale Pawłow zajmował się warunkowaniem (w tym odruchami): wystarczy wspomnieć "psa Pawłowa", który ślinił się na dzwięk dzwonka - powstał odruch warunkowy w oparciu o odruch bezwarunkowy jakim jest wydzielanie śliny na widok jedzenia - nazywamy to warunkowaniem klasycznym

choc u Kopalińskiego faktycznie znalałem "Pawłowowskie odruchy fizj. bezwarunkowe" natomiast już w biblii Strelaua tak nazwane nie są

ps

zaraz nas z forum wywalą smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.