Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tylne zawieszenie astra f

Featured Replies

Napisano

kurcze moja astra to chyba lubi miec coś zepsute. zaledwie wczoraj naprawiłem nieszczelny od ponad roku prrzewód i w końcu silnik się nie zapowietrza, to dziś wpadłem w malutką dziurkę i coś mi zaczeło chroborać z tyłu. wjechałem na kanał, patrze i zauważyłem , że pękła ta mniejsza sprężyna wewnątrz tej dużej. w związku z tym kilka pytań:

czy ktoś wie jaki jest jej koszt?

czy mozna tak tymczasowo jeździć?

do czego wogóle ta sprężyna służy?

czyg trudna jest wymiana?

Napisano

Tam jest tylko 1 sprężyna tylko w dolnej i górnej części jest zwężana. Ja do swojego sedana kupowałem fabryczne sprężyny od lanosa (mniej więcej takie ). Jeżeli musisz to możesz sporadycznie z tym jeździć (powoli i jak najmniej po dziurach) ale radze czym prędzej wymienić 2 sztuki.

Napisano

> kurcze moja astra to chyba lubi miec coś zepsute. zaledwie wczoraj

> naprawiłem nieszczelny od ponad roku prrzewód i w końcu silnik

> się nie zapowietrza, to dziś wpadłem w malutką dziurkę i coś mi

> zaczeło chroborać z tyłu. wjechałem na kanał, patrze i

> zauważyłem , że pękła ta mniejsza sprężyna wewnątrz tej dużej. w

> związku z tym kilka pytań:

> czy ktoś wie jaki jest jej koszt?

> czy mozna tak tymczasowo jeździć?

> do czego wogóle ta sprężyna służy?

> czyg trudna jest wymiana?

Tam jest jedna sprężyna. Wymieniałem u siebie komplet, czyli 2 sztuki (lewa i prawa), bo mi jedna strzeliła. Podejrzewam, że u Ciebie to pekła i wpadła jedna w drugą i dlatego wyglądają jak dwie. wink.gif

Napisano

Wymiana prosta, ja jezdzilem z tym ze 2 miesiace i nic sie nei stalo, tylko trzeba uwazac jak i z jakim ladunkiem sie jedzie. No i na zakretach dupka lubi uceikawc w strone bez sprezyny. Ja kupilem na szrocie uwzywana za 50pln i jest dobrze.

Napisano
  • Autor

> Tam jest tylko 1 sprężyna tylko w dolnej i górnej części jest

> zwężana. Ja do swojego sedana kupowałem fabryczne sprężyny od

> lanosa (mniej więcej takie ). Jeżeli musisz to możesz

> sporadycznie z tym jeździć (powoli i jak najmniej po dziurach)

> ale radze czym prędzej wymienić 2 sztuki.

ja mam napewno dwie sztuki sprężyn icon_eek.gif Specjalnie poszedłem jeszcze na kanał i patrzyłem.

Nie wiem może moja astra jakas wzmocniona była fabrycznie niewiem.gif bo rzeczywiście mozna było sporo naładowac i nie siadła nawet zbyt wiele

Napisano
  • Autor

załaczam fotę, bo widze z waszych wypowiedzi, że mam coś dziwnego;)

Pękła mi ta mała sprężynka wewnątrz tej dużej

w załączniku zdjęcie w pomniejszeniu

tu jest większa fota jakiś tekst

post-42301-14352477138397_thumb.jpg

Napisano

Jeszcze nigdy nie widziałem takiego patentu. Będziesz musiał poszukać2 szt. spężyn o takiej samej średnicy jak ta co Ci pękła. Oczywiście jeżeli chcesz je zakładać.

Napisano
  • Autor

> Jeszcze nigdy nie widziałem takiego patentu. Będziesz musiał

> poszukać2 szt. spężyn o takiej samej średnicy jak ta co Ci

> pękła. Oczywiście jeżeli chcesz je zakładać.

no własnie się zastanawiam, czy nie możnaby było jej poprostu wyrzucić i jeździć na tej dużej, skoro wszyscy tak jeżdża

Napisano

no wlasnie tylko ciekawe czy to nie jest tak ze sila jaka dysponuje ta pojedyncza na ktorej wiekszosc jezdzi jest rowna tej Twojej wiekszej czy obu razem hmm.gif

Napisano

Ta duża sprężyna wydaje się być mniejsza/inna od "naszych" więc pewnie przenosi inne siły. ona wcale nie jest zwężana przy końcach, może nawet jest pęknięta a poprzedni właściciel założył tylko dodatkowe mniejsze, lub usłyszał od kogoś że tak się lepiej sprawuje auto na drodze i sam pzrerobił. nie wiem, ja mam jedną sprężynę na stronę, zwężaną przy końcach i jest dobrze. więc jeśli nie ma przeszkód konstrukcyjnych to po prostu załóż jedną sprężynę "seryjną".

20.GIF

pozdrawiam po tygodniowej przerwie...:)

Napisano

no chyba ze to cos w stylu "na trudne warunki pracy" zawsze mnie to bawi jak szukam czegos w EPC hehe.gif

Napisano
  • Autor

> no chyba ze to cos w stylu "na trudne warunki pracy" zawsze mnie to

> bawi jak szukam czegos w EPC

Może to jest rzeczywiście jakas wzmocniona astra, bo przywieziona od holednerskiego rolnika cool.gif

I to raczej nie są żadne przeróbki, bo w zawieszeniu jeszcze nie było raczej nic ruszane i nic nie jest popękane i skracane.

Mała prośba. jak ktoś ma dojście do EPC, to może looknie i zobaczy czy są tam takie wynalazki

Napisano

> Może to jest rzeczywiście jakas wzmocniona astra, bo przywieziona od

> holednerskiego rolnika

No w kombi to bym jeszcze rozumiał takie coś, ale w sedanie (prosiaki w kufrze czy co yikes.gif)?

Napisano

skoro jestesmy przy sprezynach to ja sie podlacze z pytaniem, czym sie roznia te z astry od tych z lanosa czy espero? i jakie polecacie? chodzi mi o zywotnosc i zeby po zalozeniu dupa od auta nie stala jak na lewarku,

chetnie zalozylbym takie jak kolega marcinur zapodal w linku, bo moge miec nowe za 50 zl ale czy beda pasowac bez przerobek i silowania sie z tym?

Napisano

Ja założyłem od Lanosa i niestety Astra ma teraz zadek zadarty do góry.

Napisano

Ja z kolei w moim kabaczku mam sprężyny od kadeta i siedzi imho całkiem nisko. Zresztą po wymianie nie udało mi się włożyć gum, które były założone w poprzednich sprężynach.

Napisano
  • Autor

> no wlasnie tylko ciekawe czy to nie jest tak ze sila jaka dysponuje

> ta pojedyncza na ktorej wiekszosc jezdzi jest rowna tej Twojej

> wiekszej czy obu razem

już wszystko praktycznie jasne.

Podniosłem astre na lewarku i udało mi się wyciagnąć bez żadnego rozbierania tę małą sprężyne( fota w załączniku). Poszło tak łatwo, bo była w dwóch częściach wink.gif, więc przeszła pomiędzy zwojami tej dużej. Porównałem sobie fotki z netu i ta duża u mnie to standard( taka jak u każdego) a ta mała to takie dodatkowe wzmocnienie. Jak mi się uda kupić, to wstawię, ale nic nie widac, żeby auto krzywo stało, nawet ta strona bez sprężynki jest około centymetr wyżej od drugiej.

post-42301-14352477147724_thumb.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.