Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

xenony

Featured Replies

Napisano

witam panie i panów !

Chcę xenony założyć.pytanie.czy jest to robotka dla majsterkowicza , czy robią to jakieś firmy ? i ile to kosztuje ? może znacie jakieś adresy w w-wie i okolicach? pozdr

Napisano

> zwykłe

no to zacznij od kupna soczewkowych, pozniej zmieniasz zarowki na zarniki, troszke zabawy z kabelkami itp itd i gotowe. Ogolnie robota dla amatora nawet ok.gif

Tylko ze to nielegalne jest, ale podobno dobrze sie spisuje i swieci ok.gif

Koszt calkowity pewnie bedzie okolo 1000 zl (strzelam)

Napisano
  • Autor

ok. a nie wiesz czy są firmy co się tym zajmują ?

Napisano

> ok. a nie wiesz czy są firmy co się tym zajmują ?

napewno sa, tylko z tego co wiem nie ma do bbm dedykowanych i homologowanych xenonow wiec moze byc z tym problem...

Napisano

Każdy "logiczny" elektryk podoła. Zapewne w środku są odpowiednie schematy podłączeniowe.

Napisano

> ok. a nie wiesz czy są firmy co się tym zajmują ?

Full zestawów jest na allegro do samodzielnego montażu

np.

link

link

i raczej nie kupuj żarówek o barwie powyżej 6000K jeśli chcesz mieć dobre oświetlenie drogi.

ps.

żarówki ksenonowe D2R (zestawy) - przeznaczone są do zwykłych lamp,

żarówki ksenonowe D2S (zestawy) - przeznaczone są do lamp soczewkowych,

Napisano

> Full zestawów jest na allegro do samodzielnego montażu

> np.

> link

> link

> i raczej nie kupuj żarówek o barwie powyżej 6000K jeśli chcesz mieć

> dobre oświetlenie drogi.

> ps.

> żarówki ksenonowe D2R (zestawy) - przeznaczone są do zwykłych lamp,

> żarówki ksenonowe D2S (zestawy) - przeznaczone są do lamp

> soczewkowych,

Kurcze tak sobie przejrzałem ... A GDZIE JEST AUTOMATYCZNE POZIOMOWANIE ?? To cyba obowiązek przy ksenonach ?

Napisano

Tylko nowe auta seryjnie wyposażone w światła xenonowe muszą mieć układ samopoziomujący i spryskiwacze - info potwierdzone w stacji diagnostycznej.

A tak poza tym możesz poczytać ten wątek:

link

Napisano

> Tylko nowe auta seryjnie wyposażone w światła xenonowe muszą mieć

> układ samopoziomujący

Tu się zgodze

> i spryskiwacze

Jest przepis, który mówi wyraźnie że światła samochodowe o jasności powyżej 3000 lumenów muszą być wyposażone w układ myjący.

Napisano

> Tu się zgodze

> Jest przepis, który mówi wyraźnie że światła samochodowe o jasności

> powyżej 3000 lumenów muszą być wyposażone w układ myjący.

żarówki o temp. 6000k mają 2900 Lm 270751858-jezyk.gif

Napisano

> żarówki o tem. 6000k mają 2900 Lm

Zwykła żarówka halogenowa ma ok 1200, palnik o temperatrze 6000 K świeci circa 3x jaśniej mnie wychodzi ponad 3000 Lm. Jak będe zakładał to chyba właśnie palniki 6000 270751858-jezyk.gif

Napisano

Tak to mniej więcej wygląda:

Temperatura światła Kolor emitowany Jasność

4 500 K Ekstremalny biały 3 100 Lm

6 000 K Diamentowy biały 2 900 Lm

8 000 K Zimny niebieski 2 500 Lm

10 000 K Brylantowy niebieski 2 300 Lm

12 000 K Fiolet 2 000 Lm

Napisano

> no to zacznij od kupna soczewkowych, pozniej zmieniasz zarowki na

> zarniki, troszke

a gdzie ty masz żarniki?

> Tylko ze to nielegalne jest

niezły joke boozing.gif

Napisano

> Jest przepis, który mówi wyraźnie że światła samochodowe o jasności

> powyżej 3000 lumenów muszą być wyposażone w układ myjący.

to go podaj

Napisano

> Chcę xenony założyć.pytanie.czy jest to robotka dla majsterkowicza ,

> czy robią to jakieś firmy ? i ile to kosztuje ? może znacie

> jakieś adresy w w-wie i okolicach? pozdr

zacznę od tego, żebyś nie większości tego co tu padło...

potrzebujesz dwa balasty i dwa palniki i dwie dobre soczewki... najlepiej valeo...

dobrze żeby były hermetyvzne (balasty) np hella... od faceta wytarguj do nich oryginalne wtyki zasilania

potrzebujesz pare metrów kabla, trzy bezpieczniki, jeden przekaźnik i dwa oczka (na akumulator)... schemat podłączenia jest bannalnie prosty... sam możesz to zrobić w parę godzin z przerwami na piwo...

palniki zogniskowane pod H1 wkładasz jak zwykłą żarówkę...

przegląd przechodzisz bez problemu, dostajesz pieczątke i nie musisz swiecic oczami...

mam tak w cestinie i karecie a takich filozofów, że to nielegalne, że oslepiam innych, zabijam pustym smiechem...

Napisano

> Czytałeś to?

zgodnie z tym co tam jest podane to nie mogę stosować zamienników opon, bo w homologacji jest ich rozmiar jasno podany...

kolejny gniot

Napisano

> zgodnie z tym co tam jest podane to nie mogę stosować zamienników

> opon, bo w homologacji jest ich rozmiar jasno podany...

> kolejny gniot

Teoretycznie tak jest, ale żyjemy w Polsce, gdzie wszyscy mają głęboko przepisy crazy.gif Jest niestety ciche przyzwolenie na takie przeróbki "tuningowe". Wszystko ładnie pięknie do czasu jakiegoś dzwonka, kiedy przyjdzie do wypłaty odszkodowania- dla ubezpieczyciela bedzie to niezły pretekst do niewypłacenia kasy wink.gif Jak wyglądają przeglądy w Polsce wszyscy wiedzą i to że puścili samochód z ksenonami niefabrycznymi wcale mnie nie dziwi smirk.gif, podobnie jak puszczają z ciemnymi szybkami czy ryczącymi wydechami, nie wspominając o jeżdżących kupach złomu, których diagnosta wcale nie widzi i za flaszkę podbija dowód. Z tego co wiem na zachodzi za takie przeróbki typu niefabryczne ogumienie płaci sie baardzo cięzkie pieniądze i każda zmiana musi być wbita w papiery auta. Niestety pod tym względem brakuje nam bardzo dużo do Europy, ale mam nadzieję że się to niebawem zmieni smile.gif

Napisano

> to go podaj

Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ. Czyli mówiąc bardziej zrozumiale muszą mieć one odpowiednie spryskiwacze.

Ponadto reflektory ksenonowe muszą być wyposażone w system do automatycznego poziomowania. ( to jeszcze da radę ominąć bo jest mowa o fabrycznych ksenonach )

Wynika z tego jasno, że montowanych ksenonowych źródeł światła (dostępnych zresztą na polskim rynku) w reflektorach przeznaczonych do zwykłych żarówek jest niezgodne z przepisami. Można zainstalować w aucie światła ksenonowe, pod warunkiem, że wymieni się cały zespół reflektora.

źródło

Czyli wcześniej się pomyliłem 2000 lumenów a nie 3000.

Napisano

czytałeś cały artukuł?

"Leszek Jankowski, Biuro Prewencji i Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji.

W ubiegłym roku policjanci skontrolowali 4 845 058 kierujących, ujawnili łącznie 433 161 przypadków jazdy z nieprawidłowym oświetleniem pojazdu. Z powodu stwierdzonej niesprawności technicznej pojazdów zatrzymano blisko 300 000 dowodów rejestracyjnych.

Najczęściej ujawniane nieprawidłowości techniczne związane z oświetleniem pojazdu to przepalone żarówki, uszkodzone reflektory i lampy, wadliwe ustawienie świateł, dodatkowe oświetlenie, sprzeczne z obowiązującymi przepisami.

Jazda bez właściwego oświetlenia była przyczyną 118 wypadków, w których zginęło 26 osób.

Do wypadków dochodzi z powodu brudnych świateł, braków w oświetleniu, jazdą bez włączonych świateł oraz nieprawidłowym ustawieniem świateł. Wszystkie te czynniki wpływają na opóźnione dostrzeganie przeszkód na drodze i spóźnioną reakcję kierowcy."

no i gdzie ty lampy wyładowcze masz? zlosnik.gif

Napisano

Wypowiedź Macieja Łukasika.

Nie mówi on wprost o palnikach tylko o światłach dających więcej niż 2000 Lm, do których HID`y się wg mnie zaliczają.

Napisano

> Zgodnie z Regulaminem 48 EKG ONZ, światła mijania posiadające źródło

> światła o strumieniu świetlnym większym niż 2000 lumenów powinny

> być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora

> posiadające homologację zgodna z Regulaminem 45 EKG ONZ.

Czyli nie muszą być wyposażone w urządzenia czyszczące szybę reflektora. 270751858-jezyk.gif "powinny być" to nie oznacza że "muszą być" 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Jak wyglądają przeglądy w Polsce wszyscy wiedzą i to że puścili

> samochód z ksenonami niefabrycznymi wcale mnie nie dziwi ,

mnie to bardzo ździwiło...

nawet tak bardzo, że pojechałem drugim autem do innego diagnosty co by się przekonać czy facet się kiwnął czy faktycznie mamy takie przepisy... smirk.gifsmirk.gifsmirk.gif

więc prosze nie siej plotek...

Napisano

> mnie to bardzo ździwiło...

> nawet tak bardzo, że pojechałem drugim autem do innego diagnosty co

> by się przekonać czy facet się kiwnął czy faktycznie mamy takie

> przepisy...

> więc prosze nie siej plotek...

A zauważyli wogóle że masz ksenony? wink.gif

Napisano

> A zauważyli wogóle że masz ksenony?

jeden to mi nawet pozazdrościł...

Napisano

> jeden to mi nawet pozazdrościł...

hehe.gifwaytogo.gif

Jednak mimo wszystko trzymam się tego co było w tym linku z motokącika. Ja to interpretuję tak, że owszem, możesz sobie dołożyc ksenony, ale musisz wymienić lampę na homologowana pod takie źródło światła, niestety BBMy nie wychodziły nawet w opcji z ksenonami ani nikt nie robił zamienników tuningowych jakie są do innych marek (np astra II lub golf by hella). Zgodnie z przepisami do lamp w BBMach nie można zakładać innego żródła światła niż żarówki h1. A co do diagnostów to no comments wink.gif bo Pan mgr inż. Maciej Łukasik, Kierownik Zakładu Oświetlenia i Wyposażenia Elektrycznego Pojazdów z Instytutu Transportu Samochodowego jest chyba wiekszym autorytetem pod tym względem wink.gif

Napisano

> a gdzie ty masz żarniki?

> niezły joke

a moze powiedz mi ze xenony, bez spryskiwaczy reflektowo i samopoziomowania sa legalne? icon_rolleyes.gifsick.gif

Napisano

> a moze powiedz mi ze xenony, bez spryskiwaczy reflektowo i

> samopoziomowania sa legalne?

a może mi powiesz że nie? hehe.gif

Napisano

> a może mi powiesz że nie?

troche mnie to zaciekawilo. To mozna wsadzic ksenony do zwyklych lamp? D2R 6000K ? Te pare stowek to jeszcze mnie stac, skoro tak dobrze swieca i roznica jest taka duza.

Napisano

> To mozna wsadzic ksenony do zwyklych

> lamp? D2R 6000K ?

Do soczewek tak, ale wtedy to raczej D2S.

Napisano

> A ja pytalem o soczewki? Mi chodzi o zwykle lampy, bo na soczewki +

> ksenony mnie nie stac.

Można, kolega z sąsiedniego kącika sobie zamontował KLIK, kiedyś, gdy nie było jeszcze lamp soczewkowych montowano xenony w normalnych lampach np. w BMW, Mercedes itp.

Napisano

> A ja pytalem o soczewki? Mi chodzi o zwykle lampy, bo na soczewki +

> ksenony mnie nie stac.

No to ja tu czegos nie rozumiem, najpierw piszesz ze Cie stac, a potem ze nie? Soczewki to znowu nie az taki wydatek (ja za swoje DJ Auto dalem latem po 180zl/szt.) , to juz zestaw hid jest duzo drozszy.

A co do Twojego pytania, to owszem wszystko sie da zrobic. Skoro sa zestawy z palnikami pod H1, to przeciez od strony mechanicznej nie ma roznicy czy go wsadzisz do lampy soczewkowej czy zwyklej. Ale jest za to wielka roznica w swieceniu, po za tym dochodzi kwestia oslepiania innych (zwykly reflektor rozprasza swiatlo na swojej szybie).

Napisano

> No to ja tu czegos nie rozumiem, najpierw piszesz ze Cie stac, a

> potem ze nie? Soczewki to znowu nie az taki wydatek (ja za swoje

> DJ Auto dalem latem po 180zl/szt.) , to juz zestaw hid jest duzo

> drozszy.

> A co do Twojego pytania, to owszem wszystko sie da zrobic. Skoro sa

> zestawy z palnikami pod H1, to przeciez od strony mechanicznej

> nie ma roznicy czy go wsadzisz do lampy soczewkowej czy zwyklej.

> Ale jest za to wielka roznica w swieceniu, po za tym dochodzi

> kwestia oslepiania innych (zwykly reflektor rozprasza swiatlo na

> swojej szybie).

Stac mnie na ksenony, ale mam zwykle lampy, a moje pytania dotyczyly tylko zwyklych lamp, a Ty piszesz mi cos o soczewkach, ktorych nie mam. Wole wsadzic w zwykle lampy ksenony, bo mniemam ze efekt lepszy niz mialbym kupic soczewki. Czy przy D2R (bo takie chyba sa polecane do zwyklych lamp) tez wystepuje rozproszenie swiatla?

Napisano

> troche mnie to zaciekawilo. To mozna wsadzic ksenony do zwyklych

> lamp? D2R 6000K ?

nie mozna i tym bardziej d2s...

palniki musza być zogniskowane pod h1...

Napisano

> Stac mnie na ksenony, ale mam zwykle lampy, a moje pytania dotyczyly

> tylko zwyklych lamp, a Ty piszesz mi cos o soczewkach, ktorych

> nie mam. Wole wsadzic w zwykle lampy ksenony, bo mniemam ze

> efekt lepszy niz mialbym kupic soczewki. Czy przy D2R (bo takie

> chyba sa polecane do zwyklych lamp) tez wystepuje rozproszenie

> swiatla?

Rozproszenie swiatla nie jest zwiazane z typem palnika, tylko z tym ze na wewnetrznej stronie szyby reflektora masz karbowanie rozpraszajace wiazke.

D2R od D2S rozni sie tylko tym, ze D2R ma taka blaszke (przeslone), ktora kieruje wiazke swiatla w jednym kierunku. Gdyby jej nie bylo, to w zwyklym reflektorze (nie soczewkowym) nie bylo by granicy swiatlo-cien, i w ogole strasznie walil by po oczach.

Znasz budowe normalnego reflektora? A soczewkowego? To sa najprostsze zasady optyki. A to jak jest ukierunkowywany snop swiatla w asymetrycznym reflektorze? To moze najpierw dowiedz sie o tych podstawowych sprawach, a dopiero potem mysl o zakladaniu HIDow.

Bylo juz tyle watkow o ksenonach, ze jakbys tylko chcial, to bys sobie wszystko dokladnie przeczytal.

A w ogole to brak mi juz slow, po prostu rece mi opadaja faint.gif

Jesli chcesz zeby Ci wszyscy zwracali uwage na to ze oslepiasz - to wsadzaj sobie palniki do normalnych lamp. No chyba ze jestes z takiego gatunku ludzi co maja taki poglad: ja dobrze widze, a ze inni nic nie widza to juz mnie nie obchodzi sciana.gif

To wlasnie z takiego myslenia biora sie pozniej dyskusje o tym czy zakladanie HIDow we wlasnym zakresie jest legalne czy nielegalne, dobre czy zle, i w ogole... Bo ile to wlasnie tak myslacych pozakladalo sobie palniki do zwyklych reflektorow i jezdza sobie zadowoleni nie baczac na to, ze wala po oczach klnie.gif

Napisano

> nie mozna i tym bardziej d2s...

> palniki musza być zogniskowane pod h1...

ale przecież są produkowane palniki 2DR H1 przeznaczone dla zwykłych reflektorów? Jeden z kącikowiczów był na pomiarze świateł i wszystko było ok i miał założone palniki 2DR w zwykłych reflektorach...

link

Napisano

giemba:

Nie panikuj, ja tylko po wiosce smigam.

Na powaznie...

Tylko rozwazalem kwestie zalozenia. Dzieki ze mi wytlumaczyles. Na razie zastanowie sie nad kupnem soczewek, potem moze...

Napisano

> giemba:

> Nie panikuj, ja tylko po wiosce smigam.

> Na powaznie...

> Tylko rozwazalem kwestie zalozenia. Dzieki ze mi wytlumaczyles. Na

> razie zastanowie sie nad kupnem soczewek, potem moze...

Tak jak mi kiedys naswietlil ta sprawe Patre: roznica miedzy zwyklymi reflektorami a soczewkami jest ogromna, a miedzy soczewkami a HIDem to juz podobno kosmos wink.gif

Soczewki zakladalem w wakacje, i smialo moge potwierdzic to co Patre powiedzial, roznica jest ZAJ...STA 270751858-jezyk.gif Teraz choruje na HIDy, ale na razie jak dla mnie sa troche drogawe. Ale za jakis czas na pewno!

Napisano

> Tak jak mi kiedys naswietlil ta sprawe Patre: roznica miedzy zwyklymi

> reflektorami a soczewkami jest ogromna, a miedzy soczewkami a

> HIDem to juz podobno kosmos

> Soczewki zakladalem w wakacje, i smialo moge potwierdzic to co Patre

> powiedzial, roznica jest ZAJ...STA Teraz choruje na HIDy, ale

> na razie jak dla mnie sa troche drogawe. Ale za jakis czas na

> pewno!

witam ja mam w fiacie bravo xsenony ze swiatłem 12000K i nikt jeszcze sie niedoczepił a super wygląda

Napisano

> witam ja mam w fiacie bravo xsenony ze swiatłem 12000K i nikt

> jeszcze sie niedoczepił a super wygląda

a coś widać? icon_eek.gif

Napisano

> a coś widać?

słychać....blue da da di..... grinser006.gif

Napisano

> no to zacznij od kupna soczewkowych, pozniej zmieniasz zarowki na

> zarniki, troszke zabawy z kabelkami itp itd i gotowe. Ogolnie

> robota dla amatora nawet

> Tylko ze to nielegalne jest, ale podobno dobrze sie spisuje i swieci

> Koszt calkowity pewnie bedzie okolo 1000 zl (strzelam)

+ samo-poziomowanie i spryskiwacze na lampy

Napisano

> + samo-poziomowanie i spryskiwacze na lampy

następny

Napisano

No tak wszystko fajnie i pięknie, zgadzam się że xenony to coś wspaniałego, ale.....

Mam w swojej Marysi soczewki Valeo i tak się zastanawiam nad zasięgiem świecenia, czy mając xenony jest on dalszy niż przy żarówkach H1? Granica światło - cień jest chyba taka sama, czy to przy zwykłych żarówkach czy przy xsenonach. Różnica jest chyba tylko w jasności a soczewki mają dla mnie wystarczającą jasność przy zwykłych żarówkach H1 żeby dobrze widzieć i bezpiecznie jeździć. Żeby lepiej widzieć drogę w nocy to znaczy dla mnie dalej, to chyba nie ma sensu inwestować w xsenony.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.