Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wypada iskra..... chyba

Featured Replies

Napisano

Witam

jest szczęśliwym posiadaczem C14NZ 5d htb . Mam problem z ktorym ktos juzmoze sie spotkal bo ja juz walcze z tym jakie pol roku

problem jest nastepujacy. Na biegu jalowym pracuje rozno nie wachluje lecz w pewnych nie regularnych momentach prazygasa i od razu sie wzbudza efekt jest taki jak by ktos wylaczyl sielnik i zaraz go wlaczyl. Bylem juz u trzech elektrykow magikow i kazdy cos innego wymyslil powymienialem takie rzeczy jak:

swiece

wszystke mozliwe filtry

kable

palec rozdzielacza

wyczyscilem kopulke i nie mapekniec

komputer nie wykazuje bledow

silnik krokowy tez jest nowy.

i nie wiem co confused.gif jest wkreca sie bez problemu ciganie jaksie nalezy nigdy nie byla na gazi i nie jest jesli ktos wie to prosze o pomoc.

z gory dzieki za porady

Napisano

Witam.

Nagrzej silnik i odłącz krokowego. Sprawdź czy efekt nadal występuje.

Napisano
  • Autor

to nie pomoze bo krokowiec jest odpowiedzialny za predkosc obrotu jalowego a u mnie objaw jest wypadajacej iskry . czy moze byc to aparat zaplonoy albo czujnik halla ??

Napisano
  • Autor

modul zaplonowy oraz cewke juz przekladalem i sprawdzalem ..........

rece mi opadaja frown.gif

koledzy a moze Wy macie w swoich miastach elektryka ktory juz sie z czyms takim spotkal i to naprawil ??

Napisano

> modul zaplonowy oraz cewke juz przekladalem i sprawdzalem ..........

> rece mi opadaja

> koledzy a moze Wy macie w swoich miastach elektryka ktory juz sie z

> czyms takim spotkal i to naprawil ??

A może masz założone jakieś zabezpieczenie typu odciecie zaplonu, paliwa czy czegoś tam i szwankuje?

Napisano
  • Autor

powiem tak taki objaw mam juz odkad mam samochod czyli od sierpnia 06 owszem mam odciecie zaplonu ale nie wplynelo to w rzaden sposob juz nawet styki czyscilem ............. oslabiony.gif

Napisano

Nie mówię, że to krokowy bo to na pewno nie jego wina. Chodzi o to, czy komp krokowym przymyka powietrze dostając od jakiegoś czujnika dziwne sygnały, czy jest to usterka czysto mechaniczna.

Napisano

Jakie ciśnienie sprężania?

Napisano

> powiem tak taki objaw mam juz odkad mam samochod czyli od sierpnia 06

> owszem mam odciecie zaplonu ale nie wplynelo to w rzaden sposob

> juz nawet styki czyscilem .............

Z rzeczy, które wymieniłeś to zostaje kopułka. Może samo czyszczenie nie wystarczyło.

Przypomniało mi się coś, ale nie chcę Cię straszyć, tym bardziej, że mowisz iż to nie jakiś ostatni objaw tylko trwa już od sierpnia. wink.gif

Napisano
  • Autor

mhm... ale powiedz mi teraz jesli to zrobie i obroty w naturalny sposob wzrosna a efekt bedzie dalej to do czego trza sie jeszcze przyczepic ??

domniemam, ze chodzi o lapanie lewego powietrza ?? jesli tak to pod tym katem bylo sprawdzane i bez uwag .......

jest to intrygujace dodam, ze efekt jest bez roznicy czy silnik jest cieply czy zimny, a do tego (zadko ale jednak) moze nawet zgasnac..... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

lelek to wez mnie wystrasz bo powiem szczerze ,ze juz chyba nic mnie nie zaskoczy

Napisano

Normalnie obroty nie powinny wzrosnąć po odłączeniu krokowego (na rozgrzanym silniku).

Myślałem raczej o czujniku halla w kopułce, albo module zapłonowym.

A jak wyglądają świeczki?

Napisano
  • Autor

cisnienie sprezania ??? a co to ma do tego to nie jest diesel, a po drugie pracuje i wkreca ise silnik bez problemu, z spalanie w normie t. j. trasa 5,5 -6 miasto 7 - 8,5 zalez jak depcze wink.gif

Napisano
  • Autor

swieczki sa suche koncowki rozowo - pomaranczowe tak jak powinno byc ,a czujnik halla mam faktycznie w aparacie zaplonowym caly uklad zaplonowy jest lucasa dodam ze sie orientowalem co do czujnika i nie mam mozliwosci jego sprawdzenia a no kosztuje jakies 200 pieniedzy pytalem sie juz na szrotach w mojej okolicy i lipa nie ma a moze znasz motyw jak sprwadzic czujnik halla ??

Napisano

> lelek to wez mnie wystrasz bo powiem szczerze ,ze juz chyba nic mnie

> nie zaskoczy

Znajomek miał taki objaw w fordzie: silnik pracuje na wolnych obrotach i co jakiś czas tak jakby coś go wyhamowywało lub na chwilę gasł. Podczas jazdy było wszystko OK. Po tygodniu, podczas pracy na wolnych obrotach wał stanął, pourywało korbowody i ogólna masakra. Okazało się, że panewki główne przyłapywały wał i w końcu się zatarło.

Ale to stało się bardzo szybko, tak jak mówiłem tydzień, a skoro u Ciebie trwa to juz od sierpnia albo i dłużej to raczej nie to.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no to fajnie............

mam nadzieje ze to nie to caly czas obstawiam na cos w zaplonie ale dzieki za slowa otuchy wink.gif

Napisano

Halla na takie wypadanie sprawdzisz tylko oscyloskopem.

Najpierw odłacz krokowego.

Napisano

> Najpierw odłacz krokowego.

A może komputer do wymiany?

Pozdroofka

Napisano

> A może komputer do wymiany?

> Pozdroofka

Mam podobnie u mnie, pisałem o problemie na elektrodzie i jeden z kolegów napisał tak:

"Co do drgawek to może być coś wspólnego z wałkiem rozrządu (takie nieregularne wypadanie zapłonów), wymieniłem 3 takie wałki na taki objaw. Częstą przyczyną to niski stan oleju albo wiek oleju przyczynia się do wytarcia wałka. Wystarczy zjechana krzywka na 2mm i już powoli zaczyna. Oczywiście wykluczając układ zapłonowy i mieszankę"

Co wy na to??

Napisano

> Szczerze mówiąc to nie kupuję tego

Dla mnie też to brzmi dziwnie. Dlaczego zjechana krzywka miałaby powodować przerwy w zapłonie tylko co jakiś czas? Czyli co? Cudownie się naprawia a potem znów psuje? Jak jest zjechana to otwiera/zamyka zawór w nieodpowiednim momencie ale za każdym obrotem a nie wybiórczo.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no dokladnie panowie tez uwazam, ze krzywka nie zabardzo bo przyczynialoby sie to do regularnego -ewentualnego- wypadania a nie jak mu sie podoba acha i jeszcze jedna rzecz z odpalaniem czy jest zimno czy nie, nie ma najmniejszego problemu ...... do serwisu opla nie podjezdzam bo mnie skasuja jak za zboze a nic nie zrobia 270751858-jezyk.gif

Napisano

Kurna.... A może wtryskiwacz...? Zalej do baku STP do czyszczenia wtrysków i przegoń porządnie asterkę. Chociaż może najpierw sprawdż wtyczkę na wtryskiwaczu czy dobrze siedzi i czy nie ma zaśniedziałych styków.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

mowiac szczerze to przeganiam ja czesto wink.gif a raczej wzbraniam sie roznych specyfikow do paliwa bo mam mieszane uczucia co do tego ale wtryskiwacz jest ok primo: jednopunkt i jak by go szlag trafil albo sie zasyfil to by nie szedl jak trzeba i szarpalby a tego - brak. Wiem, ze starcie sie mi pomoc ale jak na razie to wszystkie pomysly juz przerabialem. Dobra ide teraz spac moze cos mi sie przysni i o tym dzis jeszcze napisze.

thx pozdro

Napisano

> ale wtryskiwacz jest ok primo: jednopunkt i jak by go szlag

> trafil albo sie zasyfil to by nie szedl jak trzeba i szarpalby a

> tego - brak.

Nie kupuję tego wink.gif (że pozwolę sobie zacytować Orochimaru). Nie musiał trafić szlag wtryskiwacza. Wystarczy, ze siedzi jaki farfocel, który co jakiś czas na moment blokuje dyszę. To by tłumaczyło fakt, że silnik sprawia wrażenie jakby gasł na chwilę. Kiedy jedziesz ciśnienie paliwa unieruchamia domniemany farfocel, nie pozwalając mu zablokowac dyszy, na wolnych obrotach wtryskiwacz pracuje z mniejszą częstotliwościa (a przy okazji uśrednione ciśnienie jest też mniejsze) i farfocel się porusza co jakiś czas blokując dyszę.

To tylko takie moje dumanie, ale skoro wykluczasz inne mozliwości...

Pozdroofka

Napisano

> Witam

> jest szczęśliwym posiadaczem C14NZ 5d htb . Mam problem z ktorym ktos

> juzmoze sie spotkal bo ja juz walcze z tym jakie pol roku

> problem jest nastepujacy. Na biegu jalowym pracuje rozno nie wachluje

> lecz w pewnych nie regularnych momentach prazygasa i od razu sie

> wzbudza efekt jest taki jak by ktos wylaczyl sielnik i zaraz go

> wlaczyl. Bylem juz u trzech elektrykow magikow i kazdy cos

> innego wymyslil powymienialem takie rzeczy jak:

> swiece

> wszystke mozliwe filtry

> kable

> palec rozdzielacza

> wyczyscilem kopulke i nie mapekniec

> komputer nie wykazuje bledow

> silnik krokowy tez jest nowy.

> i nie wiem co jest wkreca sie bez problemu ciganie jaksie nalezy

> nigdy nie byla na gazi i nie jest jesli ktos wie to prosze o

> pomoc.

> z gory dzieki za porady

A sprawdzałeś, pompe paliwową, instalacje, przekaznik?

Napisano
  • Autor

hmm.... pompa paliwa jak by miala juz slaba co najmniej wydajnoc to bysilnik nie pracowal na wyzszych obrotach eleganko (tak mi sie wydaje) ale sprawdze sprawdze smile.gif

Napisano

Cześc, jestem nowy i sory za uchybienia. Nie wiem co to za silnik C14NZ ale sprawdź zawór zecyrkulacji spali EGR. U mnie "magik-elektronik" też stwierdził wypadanie iskier z cyklu i też było podejrzenie cewki. dopiero w oplu dobrze zdiagnozowali. W moim przypadku trzeba było zawór wymienic ( 800zł), czasami wystarczy go tylko przemyc.

Pozdrawiam

Napisano

> hmm.... pompa paliwa jak by miala juz slaba co najmniej wydajnoc to

> bysilnik nie pracowal na wyzszych obrotach eleganko (tak mi sie

> wydaje) ale sprawdze sprawdze

Pompa nie musi być uszkodzona. Może żle pracować, ze względu na przerwy w zasilaniu...

Napisano

14NZ nie ma EGRa.

Ja bym jednak pojechał do kogoś z oscyloskopem, lub techem i sprawdził halla i moduł.

Napisano

> 14NZ nie ma EGRa.

> Ja bym jednak pojechał do kogoś z oscyloskopem, lub techem i

> sprawdził halla i moduł.

Ale kolega pisał, że to wymieniał na próbe...

Napisano
  • Autor

niestety ale w tym silniku nie ma takiego zaworu w nowszych modelach juz byl ;P

Napisano
  • Autor

i powiedz mi, zcy jak twoj kolega wymienil na probe to cos dalo ???

plisss.... odpowiedz

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.