Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1.9 JTD w ASO i MOC...

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam pytanie do wlascicieli JTD.

Jakie powinny byc parametry pracy silnika, ERG, powietrza, przy niskich obrotach i przy wysokich (5000).

Zauwazylem, ze moje auto stracilo moc.

3 miesiace temu wymienilem filtr paliwa, powietrza, oleju, przepływomierz. Przypuszczalem ze cos nie tak z turbina wiec pojechalem do ASO na komputer... No i zaczelo sie...

Pierwsze co zrobiono w ASO to jazda probna... No auto nie idzie -> niby wchodzi na obroty ale wyraznie widac brak mocy...

Podlaczaja pod Examinera i patrza na wyniki jak by nie wiedzieli o co chodzi...

Zastanawia ich parametr OVERBOST - 0 i ERG - 0 i cos dziwne wskazania z powietrzem.

Zaczynaja sprawdzanie od turbiny - znajduja przerwany/dziurawy waz co idzie od turbiny do gory... na stanie nie maja nowego wiec zaklejaja dziure tasma klejaca i szukaja dalej.

Nie daje im spokoju ERG... Robia z nim jakies dziwne cuda -> sprawdzaja czy zasysa / zaslepiaja doplyw spalin , Pod komputer i dziwne wyniki, odlaczaja przeplywke - dziwne wyniki, OVERBOST ciagle 0 nie wazne ile gazu... widac ze nie wiedza co jest grane... nawet nie wiedza jakie powinny byc parametry...

Stwierdzaja, ze problemem byl przerwany/dziurawy waz i kaza jechac do domu... Ja jednak nie daje za wygrana, bo po zaklejeniu dziury auto nadal jedzie nie tak jak powinno.

Gdyby nie znajomy w ASO to by mnie odprawili, ale tak to szukali dalej...

Moze jednak przeplywka ? A moze centralka/komputer ?

Postanawiaja podmienic komputer ( nie maja na stanie ) wiec sciagaja jakiegos znajomego z miasta co ma takie same auto ( ten sam rocznik i silnik ) i ma zabrac karte kodowa.

Auto zjawia sie po godzinie, ale z karta kodowa od radia... ( podmiana niemozliwa...)

Podlaczaja go pod komputer i sprawdzaja wyniki... OVERBOST - 0 i inne parametry tez jakies takie -> zdziwienie... Podlaczaja moje auto i u mnie co innego.

Postanawiaja zamienic przeplywki. Po zmianie wyniki sa zblizone do tamtego auta, ale jednak nie do konca.

Jedziemy na jazde probna ( na zamienionej przeplywce ) no i auto jedzie troche inaczej (lepiej) , ale to jeszcze nie to...

Werdykt ASO - Przeplywka....

Sprawdzamy numery zewnetrzne - sa te same ! Oryginalny BOSCH ! Czyli moja po 3 miesiacach uzytkowania sie popsula - jakos nie wierze w to... zagladamy do srodka przeplywki ( na nr czujnika ) i zaskoczenie - mamy inne numery ! U mnie koncowka to 30, a u niego to 44 !

Jaka przeplywke powinienem miec ? Jakie powinny byc parametry w/w ? bo ASO nie wie...

Na moje pytanie czy poprzedni wlasciciel mogl podmienic komputer na inny odpowiedzieli, ze to niemozliwe, ale dopiero po powrocie do domu doszlo do mnie to: "TO PO CO SCIAGALI INNE AUTO , PRZECIEZ CHCIELI PODMIENIC KOMPUTER" !!! - TO JEDNAK MOZNA ?

Do ASO przyjechalem o 10.00, a wyjechalem o 15.00 ( po 5 godzinach ) , a i tak nie wiem co jest zle...

Czy w okolicach POZNANIA jest jakies ASO co mialo do czynienia z wieloma JTD i wie co Examiner powinien wskazywac ( ,a jesli zle wskazuje to co jest uszkodzone ) ?

Ps. Czy mozna w jakis sposob sprawdzic, czy komputer/centralka jest zamieniona ?

Napisano

Nie bardzo mogę Ci pomóc, ale mam jedną radę- Zmień warsztat. Goście w ASO a zachowują się jak Pan Kazio! Może, to , moze to? tak to i sam byś sobie naprawił podmieiając pokolei częsci od innego.

Napisano

> Zaczynaja sprawdzanie od turbiny - znajduja przerwany/dziurawy waz co

> idzie od turbiny do gory... na stanie nie maja nowego wiec

> zaklejaja dziure tasma klejaca i szukaja dalej.

Mógłbyś wskazać ten wąż bo u mnie jak wsadze reke w okolice turbiny to tez czuje wiaterek i nie wiem co moze byc przyczyna?- tzn który wąż dmucha a który zasysa? schemat

Napisano

ziom.

ja się nie znam na współczynnikach i innych duperelach, ale jak ktoś zaczyna w aso kombinować to zmieniam warsztat.

jedno wiem, jak auto nie jedzie to na 90% to przepływka.

ja miałem problem z czujnikiem ciśnienia paliwa przez pół roku. W ASO mówili..eeeee.....nie wieeeemy co to...a może to, a może tamto....eeeeeee...

wymienłem czujnik jak debil (bez domysłów co to może być a cio nie, po prostu wykaz z kompa) i bez problemów jeżdżę już 30kkm.

zmień aso i potem kombinuj...

albo przyjedź do nas do ZS i pogadamy

pzdr

PS.: nie daj si,ę robić w ch..., bo w aso "umiom" to robić! Ostatnio za malowanie dachu zaśpiewali mi 1800,-zł netto!!!!!

Napisano

> ziom.

> ja się nie znam na współczynnikach i innych duperelach, ale jak ktoś

> zaczyna w aso kombinować to zmieniam warsztat.

> jedno wiem, jak auto nie jedzie to na 90% to przepływka.

> ja miałem problem z czujnikiem ciśnienia paliwa przez pół roku. W ASO

> mówili..eeeee.....nie wieeeemy co to...a może to, a może

> tamto....eeeeeee...

> wymienłem czujnik jak debil (bez domysłów co to może być a cio nie,

> po prostu wykaz z kompa) i bez problemów jeżdżę już 30kkm.

> zmień aso i potem kombinuj...

> albo przyjedź do nas do ZS i pogadamy

> pzdr

> PS.: nie daj si,ę robić w ch..., bo w aso "umiom" to robić! Ostatnio

> za malowanie dachu zaśpiewali mi 1800,-zł netto!!!!!

A jakie miałeś objawy uszkodzonego czujnika ciśnienia paliwa?

Napisano
  • Autor

> Mógłbyś wskazać ten wąż bo u mnie jak wsadze reke w okolice turbiny

> to tez czuje wiaterek i nie wiem co moze byc przyczyna?- tzn

> który wąż dmucha a który zasysa? schemat

Co mam Ci odpowiedziec...

Nie znalazlem nigdzie tego elementu... Dopiero po podaniu nr nadwozia mojego auta dostalem te dane - kod produktu: 46536465

Napisano

No i wystarczy:) tak dla ciebie nr 1 na schemacie

tylko ze on doprowadza powietrze do turbo takze niemoze dmuchac:)

pozdro

Napisano

> Mógłbyś wskazać ten wąż bo u mnie jak wsadze reke w okolice turbiny

> to tez czuje wiaterek i nie wiem co moze byc przyczyna?- tzn

> który wąż dmucha a który zasysa? schemat

wąż nr 1 jest na ssaniu turbo

Napisano

> Ps. Czy mozna w jakis sposob sprawdzic, czy komputer/centralka jest

> zamieniona ?

nie bardzo jest możliwe ,

choć nie podejrzewam u ciebie zamiany , bo raczej nie miałbyś aktywnego immobilizera ok.gif

Napisano

> Jaka przeplywke powinienem miec ?

Wg mnie taką: Bosch 0 280 218 019.

Napisano

> A jakie miałeś objawy uszkodzonego czujnika ciśnienia paliwa?

Po skręceniu kluczyka do gaszenia, kilka msekund podawał jeszcze paliwko. Tyle. Nic więcej, ale błąd wywalało i cały czas marchewa się paliła.

Napisano

masz dwa wyjscia...

odpiac czujnik masy powietrza

lub

sprawdzic cisnienie doladowania... może sie okazac ze masz mikropekniecie na wezu od ic i powietrze spieprza bokiem...

Napisano

... zagladamy do srodka przeplywki ( na nr czujnika ) i

> zaskoczenie - mamy inne numery ! U mnie koncowka to 30, a u

> niego to 44 !

> Jaka przeplywke powinienem miec ?

on miał z CF3 Ty powinieneś mieć z CF2......

JTD 100 , CF3

numer przepływki: BOSCH 0 281 002 309; PBT-GF30

numer wkładki: BOSCH F00C 2G2 044; 182 13 1 C; PBT-GF30

JTD 105, CF2

numer przepływki: BOSCH 0 280 218 019; PBT-GF30

numer wkładki: BOSCH F00C 2G2 030; 286 10 1 B; PBT-GF30

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.