Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

I znowu się popsuło GP :((((

Featured Replies

Napisano

> ,szczegolnie że porównujesz funkiel nówkę Futurę w aucie,ktore

> jezdzi non stop,z zajechanym MM w aucie,ktore nie jezdziło

Wydaje mi się że auta nowe (no może nie wszystkie - ale biorąc pod uwagę recesję w sprzedaży nowych aut) mają częściowo zasiarczone akumulatory w związku z długim okresem jaki stoją w salonach.

1. Mój MM wysiadł pierwszej zimy po zakupie auta.

2. U mojej siorki PIIFL wysiadł pierwszej zimy po zakupie auta.

Wiem że u mnie zima jest mroźna (czasami mamy tu -30C) ale nie jest to powód żeby aku padały pierwszej zimy palacz.gif

Napisano

> Wydaje mi się że auta nowe (no może nie wszystkie - ale biorąc pod

> uwagę recesję w sprzedaży nowych aut) mają częściowo zasiarczone

> akumulatory w związku z długim okresem jaki stoją w salonach.

> 1. Mój MM wysiadł pierwszej zimy po zakupie auta.

> 2. U mojej siorki PIIFL wysiadł pierwszej zimy po zakupie auta.

> Wiem że u mnie zima jest mroźna (czasami mamy tu -30C) ale nie jest

> to powód żeby aku padały pierwszej zimy

To gdzie Ty mieszkasz ze masz takie mrozy??? biglaugh.gifTak na powaznie to mój MM wytrzymal ponad 6 lat i dalej kręcil jak trzeba ale tak kwasem buchalo od niego ze wolalem go zmienic na nowy. swiety.gif

Napisano

> ale tak

> kwasem buchalo od niego ze wolalem go zmienic na nowy.

Jak kwasem bucha od akumulatora to jest przeładowany. Kiedy wymieniałeś?

Napisano

Wymienialem przed zima w 2004 na Centre Plus i narazie jest git ok.gif

Napisano

> Wymienialem przed zima w 2004 na Centre Plus i narazie jest git

Sprawdź sobie przynajmiej raz na rok multimetrem napięcie prądu ładowania. Niedomagania alternatora są najczęstszą przyczyną awarii akumulatora.

Napisano

> Sprawdź sobie przynajmiej raz na rok multimetrem napięcie prądu

> ładowania. Niedomagania alternatora są najczęstszą przyczyną

> awarii akumulatora.

Daj spokój w 6 letnim akumulatorze to moglo juz byc spowodowane jego wiekiem,tym bardziej ze lekkiego zycia ten akumulator raczej u mnie nie mial.Po za tym ten co jest teraz sluzy mi juz 3 rom i nic sie nie dzieje,.wiec NO PROBLEM smirk.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

No i odebrany GP z naprawy.

W ASO naszukali się ponoć strasznie tego co mogłoby powodować takie dziwne zachowanie się cyferblatu. Niestety nie znaleziono niczego co mogłoby wskazywać na jakiekolwiek uszkodzenia. Panowie z ASO poszukali więc rozwiązania problemu w manualach serwisowych FIATa przeszukując je dokładnie pod kątem mojej usterki (taki mi oni tłumaczyli historię naprawy samochodu zeby.GIFzeby.GIF ). Natrafili tam na informacje, iż w niektórych wersjach może pojawić się problem z cyferblatem, który będzie sygnalizował uszkodzenie airbegu bądź uszkodzenie innego systemy, pomimo że system ten działa poprawnie. Ja miałem cały zestaw niedziałających systemów od airbaga do wspomagania kierownicy przez układ hamulcowy. W każdym bądź razie FIAT zalecał w tym układzie wgrać do kompa takiego samochodu poprawione oprogramowanie kompa. ASO zgodnie z zalecenie wykonało naprawe. Ciekaw jestem czy to było własnie to..cóż czas pokaże.

Tyle odnośnie usterki.

Napisano

To samo co miałem kiedyś i ja, ostatnio mi powiedzieli że wymieniają akumulatorki na większej pojemności i podobno jest wówczas wszystko oki. Tak twierdził jeden z znajomych mechaników w ASO

Napisano
  • Autor

> To samo co miałem kiedyś i ja, ostatnio mi powiedzieli że wymieniają

> akumulatorki na większej pojemności i podobno jest wówczas

> wszystko oki. Tak twierdził jeden z znajomych mechaników w ASO

Hmmm...sam jestem ciekaw czy pojawi sie ta usterka ponownie. Dotychczas miałem ja raptem dwa razy w odstępie półrocznym.

Swoją drogą też masz/miałeś akumulator 40Ah??

Napisano

> przez układ hamulcowy. W każdym bądź razie FIAT zalecał w tym

> układzie wgrać do kompa takiego samochodu poprawione

> oprogramowanie kompa. ASO zgodnie z zalecenie wykonało naprawe.

Mi jak zrobili upgrade softu po wykrytych usterkach w PII to mi komp po tygodniu padl grinser006.gif

Napisano

powiem szczerze nie sprawdzałem, mi to tylko raz wystąpiło. Znacznie częściej mi wariuje wskaźnik temp. który pokazuje max, gdy go odpalam a jest zimny. Będę się z tego powodu chyba musiał przejechać i pogadać żeby wymienili aku na większej pojemności

Napisano
  • Autor

> Mi jak zrobili upgrade softu po wykrytych usterkach w PII to mi komp

> po tygodniu padl

Już się doczekać nie mogę zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Znacznie

> częściej mi wariuje wskaźnik temp. który pokazuje max, gdy go

> odpalam a jest zimny. Będę się z tego powodu chyba musiał

> przejechać i pogadać żeby wymienili aku na większej pojemności

Nie maiłem takiej przypadłości ...póki co smile.gif A sądzisz ze to wina akumlatora, że podaje Ci taki sygnał na wskaźnik temp?? O ile przy "dyskotece" cyferblatu, kiedy sygnał z kompa wskazuje na awarie wszystkiego cokolwiek bądź, moze świadczyć o chwilowym spadku napięcia i winnie aku o tyle podawanie jednego błednego sygnału przez kompa (kiedy reszta wskazań na licznikach jest oki) może świadczyć bardziej o jakimś błędzie w oprogramowaniu. smile.gif

Napisano

> Już się doczekać nie mogę

Dla mnei to srednio przyjemne bylo bo w trasie bylem i mi samochod musieli sciagac oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Dla mnei to srednio przyjemne bylo bo w trasie bylem i mi samochod

> musieli sciagac

A ponoć jak się Fiat psuje to radocha wielka....niektórzy tutaj starają się to wmówić innym smile.gif

[wiem kazda usterka czy awaria to średnia przyjemność i normalnie człek sie wkurza a nie cieszy] zeby.GIFsmile.gif

Napisano

To co widać na zdjęciach to "zwiecha" body-kompa. Co do opisu układu resetu - nie tędy droga, body-komp nie powinien się resetować, on raczej przy wyłączonym zapłonie działa cały czas w trybie st-by, natomiast powinien mieć układ watch-dog. Aby zapobiec takim wypadkom, wystarczy przestrzegać kilku regół:

* dbać o akumulator - pod klemy podłożyć filcowe podkładki nasączone wazeliną techniczną, same klemy posmarować smarem miedziowym i dobrze dokręcić,

* nie uruchamiać silnika bezpośrednio po włączeniu zapłonu - należy włączyć zapłon i odczekać kilka sekund na zakończenie procedury POST (poczekać aż zgasną kontrolki),

* nie zostawiać włączonych świateł/wyłączać światła przed włączeniem zapłonu - włączać po uruchomieniu silnika (zwłaszcza podczas pierwszego rozruchu po dłuższej przerwie).

Napisano

> Widze od czasów wytrzeszcza problem dalej wystepuje.

niby o jakim problemie mówisz ??

Napisano

> niby o jakim problemie mówisz ??

Wtedy to afik były pływające obroty. Też wymagało to zmiany softu.

Napisano

> Wtedy to afik były pływające obroty. Też wymagało to zmiany softu.

jak zwykle Ci sie coś pomyliło: nie trzeba było wymiany softu a skasowania ustawień samodopasowawczych silnika krokowego 270751858-jezyk.gif

Do Typowych usterek... se zerknij 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jak zwykle Ci sie coś pomyliło: nie trzeba było wymiany softu a

> skasowania ustawień samodopasowawczych silnika krokowego

> Do Typowych usterek... se zerknij

Aj tam od razu pomieszało zlosnik.gif Ostatnio nie jestem na bieżąco 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> Aj tam od razu pomieszało Ostatnio nie jestem na bieżąco

taaa ostanio tak...

... tyle, że to było jakiś rok temu 270751858-jezyk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.