Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukłon Policji w stronę nowoczesnych wynalazków (Fiaty też)

Featured Replies

Napisano

Słuchałem ostatnio radia Zachód zainteresowany ciekawą audycją o awaryjności aut na drogach i ogolnie o działaniach policji. Kontrole drogowe itp itd. W audycji biorą udział również słuchacze. Zadzwonił gość ze wymiana zarowki na drodze w nowych autach równa się rozbiórce połowy samochodu lub tylko cześci hahaha.gif oczywiscie w zaleznosci od posiadanego auta.

Na to policjant stwierdził ze obecnie policja nie naklada już mandatów na kierowców i nie nakłania do samodzielnej wymiany zarowki na drodze w zamian za uniknięcie mandatu.

Na to czy trzeba mieć zarowke zapasową czy nie juz jasno sie nie wypowiedział.

Odnosząc się do niemożliwości szybkiej wymiany zasugerować się można ze wymienioną wyzej zarówkę mozne se na drodze wsadzic w .....

tak więc z Policja w lubuskiem mamy spokoj smile.gif

ps. lewa zarowka w jtd wymienilem w ok 5 minut. (pierwszy raz)

Napisano

> tak więc z Policja w lubuskiem mamy spokoj

nie wiesz jak zaluje, ze juz tam nie mieszkam frown.gif

> ps. lewa zarowka w jtd wymienilem w ok 5 minut. (pierwszy raz)

ja tam mam parownik od gazu 270751858-jezyk.gif

Napisano

No dobrze ale co z innymi województwami. W swoim stillonku żeby wymienić zarówke pierwszy raz to wyciągnołem obudowe akumulatora (oczywiście sam akumulator też) smile.gif

Napisano

Żeby w probe usa wymienić żarówke kierunkowskazu z przodu trzeba wyciągnąć cały zderzak zlosnik.gif

Napisano

>Żeby w probe usa wymienić żarówke kierunkowskazu z przodu trzeba

> wyciągnąć cały zderzak

W jakims fordzie i toyocie tez trzeba zdesia sciagac, paranoja angryfire.gif

Napisano
  • Autor

> No dobrze ale co z innymi województwami. W swoim stillonku żeby

> wymienić zarówke pierwszy raz to wyciągnołem obudowe akumulatora

> (oczywiście sam akumulator też)

Pozostaje się więc perswazja słowna. Między świętami a nowym rokiem spalilo mi się prawe mijania. jechalem rano do pracy. W pracy po oględzinach podłamany kiepskim dojsciem zadzwonilem do serwisu i zawolali koszt 65 zl + zarowka. I wracając z pracy do domu no wlasnie, ja to mam szczeście spineyes.gif Podnoszę maskę, i ze smiechem mowię ze dam Panu dokladnie tyle samo co serwis jak mi pan ja wymieni. hahaha.gif Popatrzyl, stwierdził że tragiczne dojscie i mnie puscił. Zapytał dlaczego nie mam zapasowej ja mu odparłem że po co mi jak to zabieg dla serwisu. I właśnie się tam udaję. Oczywiscie potem sam w garazu wymienilem. Podumalem, pomyslalem i w 3 minuty wymienilem, a 65 zl to pub2.gif ostra zaprawa na sylwka była.

Napisano

nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego tak trudno w nowych autach wyminic glupia zarowke. w golfie III z 2.9 VR6 pod maska wymiana zarowek (mijania, drogowe, kierunki) nie trwa wiecej niz 2min ok.gif

Napisano

> nie jestem w stanie zrozumiec dlaczego tak trudno w nowych autach

> wyminic glupia zarowke. w golfie III z 2.9 VR6 pod maska wymiana

> zarowek (mijania, drogowe, kierunki) nie trwa wiecej niz 2min

Wlasnie po to, zeby serwisy mialy z czego zyc. Wiekszosc klientow juz sie dala otumanic i jest swiecie przekonana, ze jedyne, co mozna samodzielnie zrobic pod maska to dolac plynu do spryskiwaczy (choc sa tacy, co i z tym jada do serwisu, bo nie maja lejka, a wlew zbiorniczka jest czesto w takim miejscu, ze nalanie z butelki graniczy z cudem).

Napisano

Ciekawe jak to się ma co do coniektórych krajów, w których obowiązkowym wyposażeniem jest komplet żarówek - sztuka dla sztuki hmm.gif

Napisano

Bo nowoczesne samochody jak sie bliżej Kolega przyjrzy nie są juz takie wyciosane jak wspomniany Golf. Lampy przeważnie zachodzą na błotniki, a przody sa mocno pozaokrąglane. Dlatego np. w Megance podobno żarówkę mijania zmienia się zaczynająć od demontażu nadkola, a np. jak patrzyłem w nowej Cromie to chyba bez rozbiórki całego przodu się nie obejdzie.

Napisano

> Bo nowoczesne samochody jak sie bliżej Kolega przyjrzy nie są juz

> takie wyciosane jak wspomniany Golf. Lampy przeważnie zachodzą

> na błotniki, a przody sa mocno pozaokrąglane. Dlatego np. w

> Megance podobno żarówkę mijania zmienia się zaczynająć od

> demontażu natkola, a np. jak patrzyłem w nowej Cromie to chyba

> bez rozbiórki całego przodu się nie obejdzie.

W nowym Clio trzeba po prostu jechać do serwisu i demontować koło wraz z nadkolem screwy.gif

Napisano

Dlatego nie zamierzam pozbywać się mojego Lanosa - co jak co ale takich kwiatków tam nie ma.

Napisano

> Dlatego nie zamierzam pozbywać się mojego Lanosa - co jak co ale

> takich kwiatków tam nie ma.

do konca zycia (lanosa wink.gif )bedziesz nim jeżdził bo zaówki sie łatwo wymienia ? hehe.gifrotfl.gif

Napisano

> takie wyciosane jak wspomniany Golf. Lampy przeważnie zachodzą

> na błotniki, a przody sa mocno pozaokrąglane. Dlatego np. w

> Megance podobno żarówkę mijania zmienia się zaczynająć od

> demontażu nadkola, a np. jak patrzyłem w nowej Cromie to chyba

> bez rozbiórki całego przodu się nie obejdzie.

nowy passat 3C tez jest wyciosany? tam wymiana zarowki tez nie jest problemem ok.gif

Napisano

> nowy passat 3C tez jest wyciosany?

Juz mniej, ale nadal tak jest, może VW zakłada, że żarówki ciągle sie przepalaja to i dostęp musi być łatwy? niewiem.gif

tam wymiana zarowki tez nie jest

> problemem

Nie wiem czy tylko w VW nie jest to problemem. Trzeba by zrobic ankietę w jakich nowych samochodach wymiana zarówki to prościzna wink.gif. Osobiście nie sądze aby tak łatwo było tylko w VW. Ja zarówkę wymieniam w swoim sam bez rozbierania połowy samochodu, w Yarisie I to banał, w Fabi troche gorzej, w innych nie wymieniałem.

Napisano

> w Fabi troche gorzej,

Troche gorzej, ale miejsca jest akurat tyle aby zdjac oslone i wymienic zarowke. Da sie to zrobic golymi rekami, nie uzywajac zadnych narzedzi, ani nie demontujac niczego, procz oslony reflektora. Dla mnie takie rozwiazanie jest wystarczajace. ok.gif

Napisano

> Troche gorzej, ale miejsca jest akurat tyle aby zdjac oslone i

> wymienic zarowke. Da sie to zrobic golymi rekami, nie uzywajac

> zadnych narzedzi, ani nie demontujac niczego, procz oslony

> reflektora. Dla mnie takie rozwiazanie jest wystarczajace.

Troche gorzej niz w Yarisie to miałem na mysli, szczególnie prawą wink.gif

Napisano

> Żeby w probe usa wymienić żarówke kierunkowskazu z przodu trzeba

> wyciągnąć cały zderzak

w lagunie np trzeba wyjąć rurkę wlewową płynu do spryskiwaczy spineyes.gif

troszkę się zdziwiłem jak przy wymianie właścicielka mi zasugerowała "a może trzeba wyjąć tą rurkę?", ja na to screwy.gif

ale jak się kumpela schowała szarpnąłem rurkę - wyszła faint.gif

rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> nowy passat 3C tez jest wyciosany? tam wymiana zarowki tez nie jest

> problemem

moze nie chodzi o to czy jest problemem czy nie. Problem to to że do autka jakiejs klasy wklada sie silnik ktory gabarytami nadałby sie do nieco wiekszej klasy. Ostatnio oglądałem bebeszki pod maską w renault kangoo i tam jest miejsca pod dostatkiem. W VW przy przednionapędowcach VW pochyla silnik ku tyłowi dlatego dojście od frontu jest ułatwione. Zaobserwowałem to w VW Golfach III 1,6 1,8 i 2,0 GTI.

Dla porównania powiem że we Fiacie Stilo 1,9JTD 115CV sama skrzynia waży 44 kilogramy (bez płynów) tak więc można sobie wyobrazić jaki to kloc.

Napisano

w niektorych autach jest tak napchane pod maska... ze... wymienailem juz zarowke 20min i mialem obdarta reke... poszloby bezpieczniej ale po demontazu paru wynalazkow

Napisano

> nowy passat 3C tez jest wyciosany? tam wymiana zarowki tez nie jest

> problemem

sa tez inne auta poza vw... vw ma pewne zalety a inne auta maja inne zalety zlosnik.gif

a tak na serio... nawet jesli zarowka nie jest zabudowana to najczesciej jakis element jest na tyle blisko ze ciezko wlozyc reke i sprawnie wymienic

Napisano

> w lagunie np trzeba wyjąć rurkę wlewową płynu do spryskiwaczy

w scenicu II tez do prawego swiatla a do lewego dobrze wyjac akumulator... a co najgorsze kabel od zarowki jest cholernie krotki i trzeba dlugo walczyc zeby go zdjac i zalozyc na zarowke.

W instrukji nawet jest napisane ,ze jak sie zarowka spali to trzeba do serwisu sie udac smile.gif

Napisano

to fakt...

u mnie w C4 nawet chlopak z serwisu ponad 20min sie "motal" zanim wymienil zlosnik.gif

Napisano

> takie wyciosane jak wspomniany Golf.

I dla mnie to jest chore. Teraz sie stawia na wyglad samochodu , a nie na praktycznosc no.gif

Napisano

> I dla mnie to jest chore. Teraz sie stawia na wyglad samochodu , a

> nie na praktycznosc

Tu wcale nie chodzi o wygląd jak ktoś wcześniej napisał, to jest celowe działanie producentów i nagle w większości marek pojawił się problem w wymianie żarówki dokładnie w tym samym roku przy wprowadzeniu do produkcji nowych modeli zafundowali nam kilka niespodzianek, np. w punto II jest utrudniona wymiana lewej żarówki, w fabi też jest utrudniona wymiana żarówki i w kilku innych modelach aut różnych marek ale wymienić się da jak ma się sprawne palce po trzech latach producenci poszli dalej bo nikt nie zrobił rabanu, w wielu obecnych autach aby wymienić żarówkę trzeba demontować zderzaki, koła, nadkola, akumulatory i wiele innych, to nie jest przypadek.

W audi A2 nie ma podnoszonej maski i wszelkie czynności serwisowe łącznie z dolewaniem płynów eksploatacyjnych przeprowadza się od spodu auta, przypadek ?

Napisano

Heh, nie ma to jak Astra 1. Budowa auta jest prosta. A i żarówke łatwo wymienić zlosnik.gif. Tylko że nie w moim przypadku ta wymiana jest łatwa z powodu właśnie xenonów oslabiony.gif

Napisano

> wymiana zarowki w swiatle przednim w fokusie jak masz klime to ca. 1h

Wymiana żarówki w świetle przednim w Focusie II wymaga posiadania dużego torx'a oraz sprzętu do ustawiania świateł biglaugh.gif

Napisano

> Na to policjant stwierdził ze obecnie policja nie naklada już

> mandatów na kierowców i nie nakłania do samodzielnej wymiany

> zarowki na drodze w zamian za uniknięcie mandatu.

A w czym problem? Rozkładamy narzędzia i dywaniki na drodze, grzebiemy się z wymianą żarówki aż policjanci się znudzą, zgłodnieją i pojadą...............albo zrobią za nas brudną robotę. Limitu czasu chyba nie ma confused.gif

clown.gifbusted.gifpolicial.gif

Napisano

> A w czym problem? Rozkładamy narzędzia i dywaniki na drodze,

> grzebiemy się z wymianą żarówki aż policjanci się znudzą,

> zgłodnieją i pojadą...............albo zrobią za nas brudną

> robotę. Limitu czasu chyba nie ma

Jest właśnie - 10 *C, wieje i sypie śniegiem po oczach. Ręce drętwieją, dodatkowo chce się lac a w domu czeka młody człowiek by dac Tacie buzi na dobranoc

Radiowóz stoi z włączonym silnikiem i leciutko brzęczy od czasu do czasu wentylator bo ogrzewanie nie odebrało wszystkiego ciepełka z silnika, policial.gif właśnie zjedli McDorny i od nadmiaru nudy zdornieli grinser006.gif

a TY Rozkładamy narzędzia i dywaniki na drodze,

Napisano

> Jest właśnie - 10 *C, wieje i sypie śniegiem po oczach. Ręce

> drętwieją, dodatkowo chce się lac a w domu czeka młody człowiek

> by dac Tacie buzi na dobranoc

> Radiowóz stoi z włączonym silnikiem i leciutko brzęczy od czasu do

> czasu wentylator bo ogrzewanie nie odebrało wszystkiego ciepełka

> z silnika, właśnie zjedli McDorny i od nadmiaru nudy zdornieli

> a TY Rozkładamy narzędzia i dywaniki na drodze,

Zadzwoń zza pazuchy na 112, że na sąsiedniej ulicy pijak wjechał na chodnik, to zaraz odezwie się papuga i odjadą z piskiem opon.

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gifgrinser006.gifbusted.gifpolicial.gif

Uprzedzam PT. adwersarzy: jak będą sprawdzać zgłoszenie, to powiedz, że zaraz odjechał (przy minus 10 świadków wielu nie będzie), albo że ci się zdawało, że nawalony.

Napisano

> ja tam mam parownik od gazu

Zawsze wiedzialem ze gaz to zlo zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> W audi A2 nie ma podnoszonej maski i wszelkie czynności serwisowe

> łącznie z dolewaniem płynów eksploatacyjnych przeprowadza się od

> spodu auta, przypadek ?

hahaha.gifhahaha.gifrotfl.gifrotfl.gifhahaha.gif Zawsze możma zlikwidować drzwi i przez szyberdach wchodzić. mniej rzeczy się popsuje. Co tam praktyczność i funkcjonalność smile.gif a jaka linia nadwozia ....

Toś mnie zaskoczył.

Napisano

> Zawsze możma zlikwidować drzwi i przez szyberdach wchodzić.

> mniej rzeczy się popsuje. Co tam praktyczność i funkcjonalność

> a jaka linia nadwozia ....

> Toś mnie zaskoczył.

Quote:

W audi A2 nie ma podnoszonej maski i wszelkie czynności serwisowe

łącznie z dolewaniem płynów eksploatacyjnych przeprowadza się od

spodu auta, przypadek ?

To prawda, ze maska sie nie podnosi, choc dosc latwo mozna ja odkrecic i zdjac. Niemniej nie jest az tak zle, zeby plynu do spryskiwaczy trzeba bylo dolewac z kanalu...

Konstruktorzy opracowali tzw. panel serwisowy dostepny z przodu auta. I dobitnie dali tym do zrozumienia uzytkownikowi co przy aucie moze zrobic sam...

278250933-audi_a2_1.4_tdi_2001_19.jpg

post-53603-14352478150751_thumb.jpg

Napisano

> Słuchałem ostatnio radia Zachód zainteresowany ciekawą audycją o

> awaryjności aut na drogach i ogolnie o działaniach policji.

> Kontrole drogowe itp itd. W audycji biorą udział również

> słuchacze. Zadzwonił gość ze wymiana zarowki na drodze w nowych

> autach równa się rozbiórce połowy samochodu lub tylko cześci

> oczywiscie w zaleznosci od posiadanego auta.

> Na to policjant stwierdził ze obecnie policja nie naklada już

> mandatów na kierowców i nie nakłania do samodzielnej wymiany

> zarowki na drodze w zamian za uniknięcie mandatu.

> Na to czy trzeba mieć zarowke zapasową czy nie juz jasno sie nie

> wypowiedział.

> Odnosząc się do niemożliwości szybkiej wymiany zasugerować się można

> ze wymienioną wyzej zarówkę mozne se na drodze wsadzic w .....

> tak więc z Policja w lubuskiem mamy spokoj

> ps. lewa zarowka w jtd wymienilem w ok 5 minut. (pierwszy raz)

A w Corolli VIII generacji zeby wymienic zarowke trzeba wyjac akumulator sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.