Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tablica rejestracyjna

Featured Replies

Napisano

ze za zakrywanie i brak tablicy mozna dostac mandat to wiem, ale jezeli tablica jest za przednia szyba ? to jak to jest ? jest jakos sprecyzowane to w przepisach ?. doczytalem sie tylko ze powinna byc widoczna.

Napisano

> ze za zakrywanie i brak tablicy mozna dostac mandat to wiem, ale

> jezeli tablica jest za przednia szyba ? to jak to jest ? jest

> jakos sprecyzowane to w przepisach ?. doczytalem sie tylko ze

> powinna byc widoczna.

nie jest zainstalowana w miejscu do tego przeznaczonym, nie jest dobrze widoczna smile.gif

Napisano
  • Autor

> nie jest zainstalowana w miejscu do tego przeznaczonym, nie jest

> dobrze widoczna

definicja miejsca do tego przeznaczonego ? zlosnik.gif

Napisano

> definicja miejsca do tego przeznaczonego ?

ja mam tablicę w miejscu do tego nie przewidzianym przez producenta, więc... doczepili się do tego (chodzi o tylną tablicę i przednią), przednia jest na odpowiedniej wysokości i widoczna, tylna podobnie, oświetlona, widoczna itp. itd. pobawili się popatrzyli w książeczkę z przepisami i parafkami i odpuścili (tablica była umieszczana po konsultacji ze stacją diagnostyczną wg. przepisów zlosnik.gif)

Napisano

tak miejsce rejestracji jest scile ustalone podczas homologacji auta w danym kraju

w przypadku aut z obnizonym zawieszeniem policjan moze nalozyc mandat za zbyt nisko umijscowiona rejestracje wzgledem drogi

glupota ale tak jest

Napisano

> tak miejsce rejestracji jest scile ustalone podczas homologacji auta

> w danym kraju

> w przypadku aut z obnizonym zawieszeniem policjan moze nalozyc mandat

> za zbyt nisko umijscowiona rejestracje wzgledem drogi

> glupota ale tak jest

8 mm mi brakuje do przekroczenia tej granicy biglaugh.gif (przy trochę napakowanym bagażniku), ale przy 5 osobach na pokładzie... coś czuję, że by zeszło niżej

Napisano

§ 22. 1. Właściciel pojazdu umieszcza na pojeździe tablice z przodu i z tyłu w miejscach konstrukcyjnie do tego przeznaczonych, z wyjątkiem przyczep, ciągników rolniczych, motocykli i motorowerów, na których tablice umieszcza się tylko z tyłu, z zastrzeżeniem ust. 2.

2. W przypadkach uzasadnionych konstrukcją ciągnika rolniczego tablice umieszcza się z przodu pojazdu.

3. Z przodu pojazdu umieszcza się wyłącznie tablicę jednorzędową, z wyjątkiem ciągnika rolniczego, o którym mowa w ust. 2.

4. Z tyłu pojazdu umieszcza się tablicę jednorzędową albo dwurzędową w zależności od miejsca konstrukcyjnie do tego przeznaczonego, z zastrzeżeniem ust. 5.

5. Z tyłu przyczepy motocyklowej umieszcza się tablicę rejestracyjną motocyklową przeniesioną z motocykla, który ciągnie przyczepę.

6. Jeżeli pojazd nie ma specjalnego miejsca do umocowania tablic, to przednią i tylną tablicę umieszcza się w środku szerokości pojazdu, a gdyby to utrudniało jego eksploatowanie lub ograniczało widoczność tablicy - po lewej stronie pojazdu.

zródło

Napisano

Wydaje mi sie ze producent samochodu starając sie o homologacje dla swojego produktunmusi wyznaczyc odpowiednie miejsce do mocowania numerów rejestracyjnych pojazdu. ok.gif

Napisano

juz masz kilka odpowiedzi zlosnik.gif

Napisano

> ze za zakrywanie i brak tablicy mozna dostac mandat to wiem, ale

> jezeli tablica jest za przednia szyba ? to jak to jest ? jest

> jakos sprecyzowane to w przepisach ?. doczytalem sie tylko ze

> powinna byc widoczna.

Kiedyś kolegę zatrzymali za tablice za szybą. Wracał z Wydziału Komunikacji i dopiero co dostał nowe blachy. Wytłumaczył o co chodzi i że w domu ma zamiar je założyć i go puścili. Oczywiście sprawdzili w DR że dopiero je odebrał.

Na dłuższą metę jazda z tablicami za szybą może skończyć się mandatem.

Napisano

> Kiedyś kolegę zatrzymali za tablice za szybą. Wracał z Wydziału

> Komunikacji i dopiero co dostał nowe blachy. Wytłumaczył o co

> chodzi i że w domu ma zamiar je założyć i go puścili. Oczywiście

> sprawdzili w DR że dopiero je odebrał.

> Na dłuższą metę jazda z tablicami za szybą może skończyć się

> mandatem.

Dokladnie taki przypadek mialem.

Przednia zamocowalem a tylna z braku ramki czy wkretow postawilem w golfie za szyba (jak wiadomo szyba prawie pionowa wiec w lato widocznosc nie najgorsza). Ujechalem tak 2km i pod samym domem zatrzymali mnie policial.gif, jednak byli wyrozumiali, sprawdzili ze tego dnia zarejestrowane i ubezpieczone. Kazali przymocowac, spytali sie ile kosztowalo sciagniecie z D (dzialo sie tuz po wejsciu do UE) i zyczyli milego uzytkowania.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.