Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra - cos bulgocze...

Featured Replies

Napisano

Witam.

Dzis zauwazylem ze w mojej astrze po odpaleniu (z rana, lub po dluzszym postoju) gdy dodam mocno gazu i puszcze to sluchac jakby bulgotanie wody.

Poprostu z komory silnika (a p[rzynajmniej tak mi sie wydaje gdy siedze w aucie) wydobywa sie glos jakby cos sie przelewalo, jakby bulgotala woda. Sprawedzilem, nigdzie woda sie nie gromadzi wiec zastanawia mnie co to moze byc ??

Napisano

> Witam.

> Dzis zauwazylem ze w mojej astrze po odpaleniu (z rana, lub po

> dluzszym postoju) gdy dodam mocno gazu i puszcze to sluchac

> jakby bulgotanie wody.

> Poprostu z komory silnika (a p[rzynajmniej tak mi sie wydaje gdy

> siedze w aucie) wydobywa sie glos jakby cos sie przelewalo,

> jakby bulgotala woda. Sprawedzilem, nigdzie woda sie nie

> gromadzi wiec zastanawia mnie co to moze byc ??

woda w wydechu moze

Napisano

> Witam.

> Dzis zauwazylem ze w mojej astrze po odpaleniu (z rana, lub po

> dluzszym postoju) gdy dodam mocno gazu i puszcze to sluchac

> jakby bulgotanie wody.

> Poprostu z komory silnika (a p[rzynajmniej tak mi sie wydaje gdy

> siedze w aucie) wydobywa sie glos jakby cos sie przelewalo,

> jakby bulgotala woda. Sprawedzilem, nigdzie woda sie nie

> gromadzi wiec zastanawia mnie co to moze byc ??

to jest przelewanie płynu przez nagrzewnice, spokojnie to nie jakas awaria, tez tak mam i nie tylko ja.

Napisano
  • Autor

> to jest przelewanie płynu przez nagrzewnice, spokojnie to nie jakas

> awaria, tez tak mam i nie tylko ja.

hmm... ale to az tak slychac? DLaczego tak jest? i czemu wczensiej teog nie slyszalem ?

Napisano

> to jest przelewanie płynu przez nagrzewnice, spokojnie to nie jakas

> awaria, tez tak mam i nie tylko ja.

Potwierdzam. Też tak mam. A im mniej płynu w zbiorniczku, tym głośniejsze bulgotania.

Napisano

napisz jaki masz silnik, czy jest lpg.

--------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

Sprawdz czy nie masz zbyt twardych węży od chłodzenia - najlepiej chwyć ten co odchodzi od chłodnicy. Następnie zerknij do zbiornika wyrównawczego płynu chłodzącego i sprawdz czy nie ma go zbyt mało i czy nie widać plam oleju. Następne sprawdznie to czy płyn w zbiorniczku nie bąbli przy mocniejszym przygazowaniu. Wszystkie te czynności rób na rozgrzanym do normalnej temperatury silniku - czyli ok 90 stopni.

Wszystko po to żeby zbadać czy uszczelka pod głowicą nie strzeliła. W mojej byłej Asterce właśnie tak bulgotało przy przygazowaniu, były twarde węże ale nie było oleju w płynie. Uszczelka strzeliła między kanałem wodnym a cylindrem i spaliny wdmuchiwało do układu chłodzenia przez co było zaje...ste ciśnienie-węża nie można było ścisnąć. Niestety musiałem zmieniać uszczelkę. Mam nadzieję że u Ciebie to nie ona ale objawy pasują to tych co były w mojej Astrze.

T U T A J podobny temat. Wpisz w szukajke "bulocze" lub "bulgotanie" to troche tamatów Ci wyskoczy.

Napisano

sluchaj mialem to samo C14NZ naturalnie jest to efekt przelewanego plynu do chlodzenia przez nagrzewnice ktura ma zakamienione przewody do odkamienienia uzylem jakiegos preparatu i wszystko ok smile.gif

takze mam nadzieje ze ta uszczelka pod glowica to nie dokonca musi byc to acha i wazna rzecz SPRAWDZ CZY NEI MASZ ZAPOWIETRZONEGO UKLADU CHLODZENIA bo jesli tak jest to zadne prace nie pomoga przerabialem to

mielj zabawy pozdro

p.s. preparacik ok 5 zl na stacji bp wink.gif

Napisano

w mojej też tak bulgotalo, ubywał płyn, węże twarde musiałem jeżdzić jakiś czas na poluzowanym korku od zbiornika plynu. nawet na wolnych obrotach i w czasie jazdy gasł silnik. Była to wina uszczelki pod glowicą, po wymianie jak ręką odjął.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.