Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Parujący reflektor-xenon

Featured Replies

Napisano

Miesiac temu kupilem Audi S4 i mam problem z parujacym reflektorem, przy kupnie sprzedajacy mnie uprzedzil ze reflektory paruja ale ze podobno to wada wiekszosci S4 ze jezdzil z tym do serwisu na gwarancji cos tam wyjmowali,czyscili i nic nie dało i faktycznie kupujac auto bylem z nim w serwisie i potwierdzili to oraz mowili ze spotyka sie to w S4 bo duzy silnik i malo miejsca ,slaba wentylacja itp...

Ale teraz problem jest taki ze faktycznie lewy reflektor paruje jak jest wilgoc ale pozniej to mija i jest ok za to prawy jak zaparowal jak bylem 3 tygodnie temu na myjni tak do dzis jest zaparowany i to bardzo az sie woda skrapla w srodku, zdejmowalem oslone i patrzylem czy gdzies nie jest uszkodzony ale nic nie widac. Mial kots z was taki problem w Adui czy innej marce i jakos to rozwiazał?

Pozdrawiam.

Napisano

jak parują to znaczy że są nieszczelne a nie że za mało miejsca w komorze silnika screwy.gif w szczególności że dzieje się to po myjni...

Napisano

> jak parują to znaczy że są nieszczelne a nie że za mało miejsca w

> komorze silnika w szczególności że dzieje się to po myjni...

A czemu moga byc nieszczelne? hmm.gif

Napisano

> A czemu moga byc nieszczelne?

Parujace reflektory to bardzo powazny problem i nie wierze ze to "typowe" dla Audi.

http://www.audi-forums.com/c5-forum/41415-condensation-headlamp.html

Jak samochod jest na gwarancji, to jedz do dealera i niech naprawia. Jak nie, to sam zobacz czy zarowki sa dobrze wlozone itp.

Napisano

> Parujace reflektory to bardzo powazny problem i nie wierze ze to

> "typowe" dla Audi.

> http://www.audi-forums.com/c5-forum/41415-condensation-headlamp.html

> Jak samochod jest na gwarancji, to jedz do dealera i niech naprawia.

> Jak nie, to sam zobacz czy zarowki sa dobrze wlozone itp.

Jeszcze rozjaśnie - "Thanks Jared,

I actually had this fixed when my turn signal bulb was replaced. It ended up being the rubber gasket that is inside the housing where the lights plug in had come of of the track and wasn't seated correctly, which resulted in water getting in. The problem has been resolved!

Greg"

Problem naprawiono przy okazji wymiany żarówki kierunkowskazu. Okazało się, że gumowa uszczelka wewnątrz obudowy w miejscu podłączenia świateł (??) wyszła z rowka i nie siedziała poprawnie, co umożlwiało wnikanie wody. Teraz problem zniknął.

A tak uczciwie, to ostatni raz z takimi problemami walczyłem w 125p ponad 20 lat temu zlosnik.gif

Napisano

w Punto II byly z tym problemy, serwis dokladal do lamp takie specjalne siusiaki odpowietrzajace grinser006.gif, dla czesci pomagalo dla czesci nie. Dziwi mnie ze Audi nie wypracowalo metody na usuniecie tego problemu.

Napisano

> Jeszcze rozjaśnie - "Thanks Jared,

> I actually had this fixed when my turn signal bulb was replaced. It

> ended up being the rubber gasket that is inside the housing

> where the lights plug in had come of of the track and wasn't

> seated correctly, which resulted in water getting in. The

> problem has been resolved!

> Greg"

> Problem naprawiono przy okazji wymiany żarówki kierunkowskazu.

> Okazało się, że gumowa uszczelka wewnątrz obudowy w miejscu

> podłączenia świateł (??) wyszła z rowka i nie siedziała

> poprawnie, co umożlwiało wnikanie wody. Teraz problem zniknął.

> A tak uczciwie, to ostatni raz z takimi problemami walczyłem w 125p

> ponad 20 lat temu

Ja do dzis pamietam jak mi cos w Skodze bulgotalo w czasie jazdy - odkrecilem tylnia lampe i okazalo sie ze byla pelna wody.

Napisano

> Dziwi mnie ze Audi nie wypracowalo metody na

> usuniecie tego problemu.

Moment, moment - nadal nie wiadomo czy to jest problem Audi, czy tego konkretnego egzemplarza. W uzywanych samochodach rozne rzecz sie odkrywa (dlatego jakos wole nowe) i nie mozna zaraz mowic ze wszystkie Audi tak maja.

Napisano

Tak tylko żeby pełne tłumaczenie było.

Napisano

> A tak uczciwie, to ostatni raz z takimi problemami walczyłem w 125p

> ponad 20 lat temu

Czy mam rozumieć, że pod względem staranności obecne Audi potrafi być na poziomie Fiata 125p z lat '80? wink.gif

Napisano

> Czy mam rozumieć, że pod względem staranności obecne Audi potrafi być

> na poziomie Fiata 125p z lat '80?

Audi ma swietne wyniki niezawodnosci - w USA jest w czolowce samochodow.

Napisano

> Audi ma swietne wyniki niezawodnosci - w USA jest w czolowce

> samochodow.

W Europie może też, ale... jak widać po tym, co tu można przeczytać-potrafią zrobić szkolny błąd.

Napisano

> W Europie może też, ale... jak widać po tym, co tu można

> przeczytać-potrafią zrobić szkolny błąd.

Raczej podejrzewam ze ktos (poprzedni wlasciciel?) zmienial zarowke i cos zepsul.

Napisano

> Raczej podejrzewam ze ktos (poprzedni wlasciciel?) zmienial zarowke i

> cos zepsul.

Czyżby wymiana palnika była tak trudnym zadaniem, czy może po prostu robiła to osoba, która jest w stanie zepsuć kulkę od łożyska?

Napisano

Zauważyłem, że zaparowane reflektory są dosyć częstym problemem ostatnio i to w samochodach różnej klasy. Według mnie to kwestia w ogóle podejścia do produkcji: wszystko coraz szybciej, taniej, niby ma być coraz lepsze, a jest coraz gorsze. Gdzieś jakaś uszczelka za cienka albo kawałek plastiku źle spasowany i już reflektor rozszczelniony.

Kolega kupił nową Toyotę Avensis z zaparowanym jednym reflektorem, to mu wymienili na gwarancji, bez problemów. Jeśli Twój samochód przypadkiem jest jeszcze na gwarancji, domagałbym się tego samego. I nie przemawia do mnie argument że TTTM. Reflektor ma być czysty i tyle. Jak nie umieją naprawić, to niech wymienią.

W swoim Dełu sam sobie próbowałem uszczelnić reflektor, ale mój to prosta konstrukcja: 3 śrubki do odkręcenia i reflektor w ręce (chociaż i tak udało mi się jedną ułamać smile.gif ) Potem wysuszenie, uszczelnienie silikonem łączenia plastiku ze szkłem i jest lepiej, chociaż kierunkowskaz trochę jeszcze paruje.

Napisano

> Moment, moment - nadal nie wiadomo czy to jest problem Audi, czy tego

> konkretnego egzemplarza.

Kolega pisal ze problem ten wystepuje w S4, a producentem owego modelu jest chyba Audi, przeciez nie mozna powiedziec, ze to S4 i niech sobie sami radza.

>W uzywanych samochodach rozne rzecz sie

> odkrywa (dlatego jakos wole nowe) i nie mozna zaraz mowic ze

> wszystkie Audi tak maja.

w Punto dotyczylo to nowego swego czasu modelu, inna sprawa ze jednym to przeszkadza inny nie. W nowych Avensisach AFAIR tez byl ten problem.

Napisano

> Miesiac temu kupilem Audi S4 i mam problem z parujacym reflektorem,

[CIACH]

> Pozdrawiam.

Masz na 90% reflektory z czolowym elementem wykonanym z poliweglanow. Tutaj dziala czysta fizyka. Wewnatrz relfektora panuje temperatura ok. 40-60st.C w zaleznosci od warunkow, w tym samym czasie na zewnatrz jest ok. 10st.C wiec nie ma sily... para wodna zawarta w powietrzu wewnatrz lampy skrapla sie na chlodnej poliweglanowej scianie przedniej. To zjawisko jest ty6m silniejsze im wieksza jest wilgotnosc powietrza.

Dlaczego zjawisko to nie wystepuje w lapmach ze szklana szyba przednia? Wystepuje, tylko nie jest widoczne lub jest zdecydowanie mniejsze ze wzgledu na grubosc szyby i jej funkcje izolujaca (temperatura szkla od wewnatrz jest wyzsza od temperatury poliweglanu wewnatrz).

Dlaczego w pewnych samochodach zjawisko wystepuje (Audi, Skoda, FIAT Punto itd) w innych nie?? Tutaj decydujaca role odgrywa forma samego refletora i rozlozenie kanalow wentylujacych. W pewnych samochodach ponad sprawne funkcjonowanie postawiono design i latwosc wykonania. Niektore firmy po ujawnieniu zjawiska stosuja metody warsztatowe w celu usprawnienia wentylacji wewnatrz lampy.

Gwoli wyjasnienie wspolczesne refloktory nie sa budowane jako elementy szczelne i nie wolno ich uszczelniac. Ze wzgledu na to, ze uzywa sie zwykle cienkosciennego poliweglanu, to przy duzych zmianach temperatury, a co za tym idzie i cisnienia wewnatrz lampy, moze dojsc do jej pekniecia.

Oczywsicie sytuacja, kiedy wewnatrz lapmy zbieraja sie skropliny jest niedopuszczalna i wtedy trzeba reagowac... niemniej zwykle zamglenie lampy jest dopuszczalne i jest zjawiskiem normalnym.

Pozdrawiam

drive.gif

Napisano

> Kolega pisal ze problem ten wystepuje w S4, a producentem owego

> modelu jest chyba Audi, przeciez nie mozna powiedziec, ze to S4

Ale chodzi mi konkretnie o moje S4 wiec faktycznie moze cos bylo nie tak? chociaz poprzedni wlascicle(pierwszy od nowosci) zglaszal to na gwarnacji i tez nie pomogli

> i niech sobie sami radza.

> w Punto dotyczylo to nowego swego czasu modelu, inna sprawa ze jednym

> to przeszkadza inny nie. W nowych Avensisach AFAIR tez byl ten

> problem.

Napisano

> Ale chodzi mi konkretnie o moje S4 wiec faktycznie moze cos bylo nie

> tak? chociaz poprzedni wlascicle(pierwszy od nowosci) zglaszal

> to na gwarnacji i tez nie pomogli

1. Nigdzie w internecie nie pisza o problemach Audi z parujacymi reflektorami. S4 ma reflektory od A4; A4 jest dosc popularnym samochodem, jezeli to bylaby wada modelu, to bylyby powazne rozroby

2. Audi jest marka luksusowa, a S4 jest szczegolnie luksusowym modelem = jak samochod jest na gwarancji to wystarczy slowo ze cos jest nie tak, zeby ekipa skakala wokol Ciebie i Cie przepraszala + naprawiala wlacznie z wymiana. Nie wierze ze nie mogli tego na gwarancji naprawic.

P.S. Saab USA mi przyslal list z przeprosinami ze mialem uszkodzony zbiorniczek wyrownawczy plynu.

Napisano

> Ale chodzi mi konkretnie o moje S4 wiec faktycznie moze cos bylo nie

> tak? chociaz poprzedni wlascicle(pierwszy od nowosci) zglaszal

> to na gwarnacji i tez nie pomogli

> > problem.

No coz gdybys mial Punto to bym Ci napisal co zrobic aby usunac ten problem, w twoim przypadku pozostaje jedynie meczyc serwis jak nie jeden to drugi. tongue.gif

Napisano

> No coz gdybys mial Punto to bym Ci napisal co zrobic aby usunac ten

> problem, w twoim przypadku pozostaje jedynie meczyc serwis jak

> nie jeden to drugi.

napisz, bo w zasadzie jest tylko kilku Valeo, Hella, i pare innych producentow oswietlenia zewnetrznego do aut, a rozwiazania sa podobne.

Napisano

> napisz, bo w zasadzie jest tylko kilku Valeo, Hella, i pare innych

> producentow oswietlenia zewnetrznego do aut, a rozwiazania sa

> podobne.

Przeciez wiesz dobrze, to po co mam pisac 270751858-jezyk.gif. Montaz zestawu naprawiajacego, czyli siusakow, lub w ostatecznosci wymiana lamp na te z H1.

Napisano

> Przeciez wiesz dobrze, to po co mam pisac . Montaz zestawu

> naprawiajacego, czyli siusakow, lub w ostatecznosci wymiana lamp

> na te z H1.

a ja wlasnie zmienilem na klapke bez siusiakow i przy tej wilgotnosci jaka jest juz prawy sie nie poci w rogu w ogole. A lampy Miesiac na aucie dopiero. Mysle ze jednak winny jest zbiornik wyrownawczy cieczy chlodzacej. Zbyt duze roznice temperatur wlasnie w tym rogu. Lewy od poczatku OK a ma sisuiaki.

Napisano

> 1. Nigdzie w internecie nie pisza o problemach Audi z parujacymi

> reflektorami. S4 ma reflektory od A4; A4 jest dosc popularnym

> samochodem, jezeli to bylaby wada modelu, to bylyby powazne

> rozroby

> 2. Audi jest marka luksusowa, a S4 jest szczegolnie luksusowym

> modelem = jak samochod jest na gwarancji to wystarczy slowo ze

> cos jest nie tak, zeby ekipa skakala wokol Ciebie i Cie

> przepraszala + naprawiala wlacznie z wymiana. Nie wierze ze nie

> mogli tego na gwarancji naprawic.

Musisz uwierzyc ze ty zyjesz w USA a my w Polsce.

Juz nie ma gwarancji wiec ASo odpada ale w sumie to nie przeszkadza mi to bardzo bo zauwazylem ze jak sie jedzie dalej to to zanika.

> P.S. Saab USA mi przyslal list z przeprosinami ze mialem uszkodzony

> zbiorniczek wyrownawczy plynu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.