Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z innej paki

Featured Replies

Napisano

Jakie obroty przy jeździe ekonomik +/- Wiem że może naiwne ale...........? Kto pyta nie błądzi. zakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gif

Napisano

> Jakie obroty przy jeździe ekonomik +/- Wiem że może naiwne

> ale...........? Kto pyta nie błądzi.

Okolice 3tys o ile się nie myle, jak tak to mnie poprawcie...

Napisano

> Okolice 3tys o ile się nie myle, jak tak to mnie poprawcie...

to ja poprawie, ekonomicznie to w zakresie 2000 obr +/- 300obr

pozatym, powoli i spokojnie naciskaj gaz, bo deptanie na starcie to tak samo jak bys jechal 3000obr smile.gif

PS w moim silniczku zaczyna wyć od ok 3000obr (to tak na wypadek jak bys nie mial obrotka;p)

Napisano

> to ja poprawie, ekonomicznie to w zakresie 2000 obr +/- 300obr

> pozatym, powoli i spokojnie naciskaj gaz, bo deptanie na starcie to

> tak samo jak bys jechal 3000obr

> PS w moim silniczku zaczyna wyć od ok 3000obr (to tak na wypadek jak

> bys nie mial obrotka;p)

Zgadza się nie posiadam obrotka smile.gif a ile jest jak wyje to nie wiem hahahah ale wierze na słowo smile.gif Nawet chyba faktycznie przesadziłem z tymi 3tys smile.gif Instruktor (L) na Corsie zawsze kazał mi przy 2 zmieniać już bieg heh

Napisano

Najbardziej ekonomiczny jest zakres, w którym dostępny jest maksymalny moment. Jeśli max. moment jest przy, powiedzmy, 2500 tys. obr. to duszenie powyżej tego jest bez sensu - mordujesz silnik i robisz sobie wir w baku.

Pzdr,

P.

Napisano

> Najbardziej ekonomiczny jest zakres, w którym dostępny jest

> maksymalny moment. Jeśli max. moment jest przy, powiedzmy, 2500

> tys. obr. to duszenie powyżej tego jest bez sensu - mordujesz

> silnik i robisz sobie wir w baku.

> Pzdr,

> P.

Zgadza się, aczkolwiek z małą poprawką:

Sprawność silnika spalinowego jest największa w zakresie obrotów zapewniających moment obrotowy bliski maksymalnemu. Warto rzucić okiem na wykres charakterystyki silnika gdzie widać to jak na dłoni (wykresu proszę sobie poszukać). I tak np. dla silnika w moim autku silnik uzyskuje wysoki moment obrotowy od ok. 2,8 tys. obr do ok. 4 tys. obr (dokładnie już nie pamiętam). Co ciekawsze, szczyt jest w okolicy 3,5 tys. obr. ale w podanym przedziale obrotów wykres momentu jest zbliżony do momentu max. Co z tego wynika? Ano to, że jazda z obrotami mniejszymi niż 2,8 jest mało ekonomiczna (niska sprawność silnika w stosunku do ilości spalanego paliwa). Co nie oznacza, że jadąc z obrotami 3,8 tys. spali się mniej niż przy obrotach 2,5 tys. bo tak nie jest. Po prostu w podanym wyżej zakresie obrotów silnik spala najefektywniej paliwo.

Wniosek? Najekonomiczniej jest przyspieszać na obrotach zblizonych do obrotów momentu maksymalnego, natomiast ruch jednostajny będzie najekonomiczniejszy przy dolnym zakresie obrotów zbliżonych do obr. momentu maksymalnego (czyli w podanym powyżej przykładzie ok. 2,8 tys. obr.).

Jazda na możliwie niskich obrotach nie tylko jest nieekonomiczna to jeszcze nieefektywna bo przy niskich obrotach silnik ma znikomy ułamek swojej mocy i momentu maksymalnego - to tak jakby do dużego i ciężkiego samochodu wstawić silnik o niewielkiej mocy od malutkiego autka. To, że silniczek ten w malutkim autku spali kilka litrów, nie oznacza, że tyle samo będzie spalał próbując rozpędzić i utrzymać w ruchu kilka razy cięższy samochód. Po prostu silniczek spalić może znacznie więcej paliwa wink.gif, niż gdyby miał moc i moment dostosowane do masy pojazdu.

Napisano

ja nie mam obrotka i nie mogę tego dokładnie kontrolować ale jeśli chodzi o prędkości na danym biegu to V wrzucam gdy na prędkościomierzu pojawia się 80-85. I od tego momentu staram się jechać cały czas ze stałą prędkością 100 km /godz.

Ostatnio było troche ślisko na drodze nie nie mogłem wyczuć jakim biegiem jechać. No bo na 3 były za wysokie obroty a na 4 za niskie. Wybrałem 4 ale z tego co czytam to silnik nie lubi niskich obrotów podczas jazdy. confused.gif Dodam że mam 1.7 D co widać w opisie 270751858-jezyk.gif

Napisano

Diesel (w odróżnieniu od benzynikaka) ma ten duży plus, że obroty zbliżone do obr. momentu maksymalnego zaczynają się bardzo szybko i przy niskich obrotach masz już duży moment obrotowy. Między innymi to tłumaczy, dlaczego silnik diesla jest tak ekonomiczny, po prostu nie musi kręcić się do tak dużych obrotów, żeby uzyskać swoją maksymalną sprawność. Gdyby był kręcony tak jak silnik benzynowy, prawdopodobnie spalałby znacznie więcej, a że zadowala się pi razy oko 1/2 tych obrotów co benzyniak, a co więcej wysoki moment obr. jest dostępny w szerokim zakresie możliwych obr. silnika, to logicznym staje się, dlaczego silniki wysokoprężne są ekonomiczniejsze. smile.gif

Napisano
  • Autor

U mnie najbardziej ekonomicznie wychodzi przy okołlo 2800obr/min.

Napisano

Zgodnie z tym, co napisałem powyżej wink.gif

Napisano

> U mnie najbardziej ekonomicznie wychodzi przy okołlo 2800obr/min.

a jak to zmierzyłeś? spalanie chwilowe?

ostatnio też badam jak to jest z tym spalaniem wink.gif

i ...

mój ma Mmax przy ok 2800 (choć na gazie jest podobno troszkę inaczej - niżej)

do tej pory jeździłem na obr od ok 2000-3000

i miałem spalanie rzędu 10L (miasto)

ostatnio zmieniłem trochę taktykę i śmigam od ok 2500 do 3500

i spalanie wzrosło o ok 1L frown.gif

ale

jadąc w góry, starałem się nie dusić silniczka i pod górkę redukowałem już przy ok 2500 (dawniej ok 2200-2000).

max jak w mieście ok 3500

na prostych pozwalałem mu zejśc do ok 2200

i spalanie wyszło ok 8.5L boje_sie.gif - wcześniej było ok 10L

Więc doświadczallnie sprawdziłem, że nie warto dusić silniczka poniżej Mmax, bo spalanie rośnie, a silnik dostaje po d..e

Napisano
  • Autor

> a jak to zmierzyłeś? spalanie chwilowe?

> ostatnio też badam jak to jest z tym spalaniem

> i ...

> mój ma Mmax przy ok 2800 (choć na gazie jest podobno troszkę inaczej

> - niżej)

> do tej pory jeździłem na obr od ok 2000-3000

> i miałem spalanie rzędu 10L (miasto)

> ostatnio zmieniłem trochę taktykę i śmigam od ok 2500 do 3500

> i spalanie wzrosło o ok 1L

> ale

> jadąc w góry, starałem się nie dusić silniczka i pod górkę

> redukowałem już przy ok 2500 (dawniej ok 2200-2000).

> max jak w mieście ok 3500

> na prostych pozwalałem mu zejśc do ok 2200

> i spalanie wyszło ok 8.5L - wcześniej było ok 10L

> Więc doświadczallnie sprawdziłem, że nie warto dusić silniczka

> poniżej Mmax, bo spalanie rośnie, a silnik dostaje po d..e

No to od jutra tank LPG do pełna. I podwyrzszamy obroty. Zobaczymy czy beksa.gif A może waytogo.gif

Napisano

Instrukcja samochodu Opel Astra (F) mówi:

Obrotomierz

Jazda według wskazań obrotomierza pozwala oszczędzać paliwo. Obrotomierz wskazuje prędkość obrotową silnika w obrotach na minutę.

Pole ostrzegawcze z prawej strony:

przekroczona dopuszczalna maksymalna prędkość obrotowa dla silnika, niebezpieczeństwo dla silnika

W miarę możliwości należy dążyć do tego, by na każdym biegu jechać w zakresie małych prędkości obrotowych (od ok. 2000 do 3000 obr/min.) z równomierną prędkością.

(...)

Sposób jazdy przyjazny dla środowiska

... Jedź tak, by oszczędzać energię:

"mniej paliwa - więcej kilometrów".

Niepotrzebne szybkie przyspieszanie znacznie zwiększa zużycie paliwa. Pisk opon i wysokie obroty przy kawaleryjskiej jeździe mogą zwiększyć poziom hałasu nawet 4-krotnie.

Możliwie jak najwcześniej zmieniaj bieg na wyższy. Samochód jadący na drugim biegu z prędkością50 km/godz powoduje taki hałas jak trzy samochody poruszające się z taką samą prędkością, ale na czwartym biegu.

(...)

Równomierna prędkość

W miarę możliwości staraj się jechać na najwyższym biegu.

W ruchu miejskim już od 50 km/h możesz włączyć czwarty bieg. Przy prędkości 50-80 km/h na trzecim biegu zużywasz prawie 30% więcej paliwa niż na czwartym biegu, a przy tym dodatkowo obciążasz środowisko wytwarzając znacznie więcej hałasu.

Przy prędkości 70 do 90 km/h na czwartym biegu zużycie paliwa jest o ok. 15% większe niż na piątym.

To kilka cytatów z instrukcji Opla, dla wszystkich silników.

Sam stosuję się do tej zasady, że przy jeździe ze stałą prędkością w zakresie 70< jadę na 5. biegu, do przyspieszania redukuję i staram się żeby obrotomierz pokazywał wtedy 2000-3000 obr/min, czasem więcej, wiadomo, a czasem zdarza się mniej, w końcu nie cały czas kierowca gapi się na obrotomierz podczas jazdy. Suma summarum, spalanie LPG na poziomie 7,5-8,5 l/100 średnio w 3 spore osoby.

Napisano

To co koledzy wczescniej powiedzieli o Momencie sprawnosci itp to wszystko prawda. TYlko ze nie nalezy myslic pojecia sprawnosci silnika (czyli jednostkowego zuzycia paliwa) z sekundowym zuzyciem paliwa. To drugie zalezy rózniez i od obrotów zgodnie z zasadam ze im mmniejsze obroty tym mniejsza ilość cykli spalania w jednostce czasu. Reasumujac jesli ktos chce jezdzic oszczednie proponuje poruszac sie ze stałą predkoscia z mozliwie jak najmniejszymi obrotami silnika (oczywiscie przy mozliwie najnizszych obrotach przy których silnik pracuje jeszcze lekko i bez przeciazeń) a w razie przspieszenia kozystać z obrotów w oklicy max mometu.

Napisano

A ja wczoraj zalałem za 100PLN i zrobiłem 425km.Dodoam że nie szaleje ale jadę właśnie zgodnie z podaną wyrzej " instrukcją ekonomicznej jazdy " cool.gif

Napisano

A ja proponuję z piątki ruszać....

Jak kogoś na wachę nie stać to niech auta nie kupuje.Te wszystkie oszczędności sa tylko pozorne.Co się stanie jak w tylnym lusterku błyskawicznie rośnie sylwetka pieknej ciężarówki,na drodze nie za ciekawie pod względem przyczepności a pas przeciwny zapchany?Sytuacja niemal codzienna.No chyba że ktoś tylko na 11-stą do kościoła pomyka.

Śmiałem sie i nadal będe sie smiał z szoferów którzy by chcieli nie lada oszczęności ze strony swych aut.

Chcesz jeździć to jeździj.Licz się tylko z tym że nie ma nic darmo,paliwo kosztuje a oszczędności w stylu litr na 100 km to smiech na sali.

1,4 16V w granicy 10L to norma gwarantująca sprawne poruszanie się tak aby nie być obtrąbionym.I żeby zdążyć.

Napisano

> To co koledzy wczescniej powiedzieli o Momencie sprawnosci itp to

> wszystko prawda. TYlko ze nie nalezy myslic pojecia sprawnosci

> silnika (czyli jednostkowego zuzycia paliwa) z sekundowym

> zuzyciem paliwa. To drugie zalezy rózniez i od obrotów zgodnie z

> zasadam ze im mmniejsze obroty tym mniejsza ilość cykli spalania

> w jednostce czasu. Reasumujac jesli ktos chce jezdzic oszczednie

> proponuje poruszac sie ze stałą predkoscia z mozliwie jak

> najmniejszymi obrotami silnika (oczywiscie przy mozliwie

> najnizszych obrotach przy których silnik pracuje jeszcze lekko i

> bez przeciazeń) a w razie przspieszenia kozystać z obrotów w

> oklicy max mometu.

no a jak jest w corsie 1.2. tam chyba ekonomiczna jazda to jest 70km\h bo wtedy mam 2.5tys obr.

czasami wkurza mnie ta skrzynia.

podam predkości i obr.na 5 biegu

60km\h - 2tys obr.

90km\h - 3tys obr.

120km\h - 4tys obr.

150km\h - 5,2tys obr.

160km\h - 5,8tys obr

dalej nie pamiętam bo tylko raz nią jechałem 180.

w astrze mam zupełnie inaczej bo gdy jade 80 na 5 biegu to mam równe 2tys obr.

Napisano

> A ja wczoraj zalałem za 100PLN i zrobiłem 425km.Dodoam że nie szaleje

> ale jadę właśnie zgodnie z podaną wyrzej " instrukcją

> ekonomicznej jazdy "

to zrobiłes tyle co ja:) Jeszcze mi zostało w baku) Potem pojechałem na stacje i zatankowałem do pełna za kolejną stówke (tak sie złozyło) Spalanie wyszło 7,09 +-0.2 Przy dzisiejszych warunkach pogodowych i eksploatacji na odcinku 5km (nawet sie silnik dobrze nie zagrzeje) to dobry wynik.

Napisano

> A ja proponuję z piątki ruszać....

> Jak kogoś na wachę nie stać to niech auta nie kupuje.Te wszystkie

> oszczędności sa tylko pozorne.Co się stanie jak w tylnym

> lusterku błyskawicznie rośnie sylwetka pieknej ciężarówki,na

> drodze nie za ciekawie pod względem przyczepności a pas

> przeciwny zapchany?Sytuacja niemal codzienna.No chyba że ktoś

> tylko na 11-stą do kościoła pomyka.

> Śmiałem sie i nadal będe sie smiał z szoferów którzy by chcieli nie

> lada oszczęności ze strony swych aut.

> Chcesz jeździć to jeździj.Licz się tylko z tym że nie ma nic

> darmo,paliwo kosztuje a oszczędności w stylu litr na 100 km to

> smiech na sali.

> 1,4 16V w granicy 10L to norma gwarantująca sprawne poruszanie się

> tak aby nie być obtrąbionym.I żeby zdążyć.

jak to mówią: śpiesz się powoli.

Nie lubie gdy ktoś jedzie za Tirem 2 metry przez 20 km bo boi się nawet wychylić ale jak dla mnie 100 km/godz na dobrej nawierzchni poza obszarem zabudowanym to już nawyk. Więcej nie potrzebuje bo nigdy się nie śpieszę - wole wyjechać 3 min wcześniej.

Napisano

> smiech na sali.

Zdaje sie ze prze włąsnie takich piratów spokojnie jadący swoim pasem człowiek moze zginąć bo nagle jakis d... z naprzeciwka na terzeciego sie pcha albo wyprzedza przed samym szczytem wzniesienia. Chyba kazdy przezyła taki lub podobny przypadek. Niema sie czym chwalic kolego.

Napisano

> smiech na sali.

i tak trzymaj ok.gif ja też kocham wyższe obroty

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.