Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co robić?Jak zaradzić?

Featured Replies

Napisano

Koledzy co można jeszcze zrobić w przypadku gdy zaje...paruja mi szyby w Maryśce?Próbowałem pianek, szamponów, gazet,żwirków dla kotka itp, a nadal nawet jak dmuchawa non stop chodzi na 2 biegu strasznie paruja, a jak wytre to za chwile krople rosy sie zbieraja na szybie.Przeciwpyłkowy wymieniłem, przecieków nie stwierdziłem.NIE MAM JUZ SIŁY angryfire.gifwrrr.gifsciana.gifirked.gif

Napisano

> Koledzy co można jeszcze zrobić w przypadku gdy zaje...paruja mi

Sprawdź czy przysłona obiegu wewnętrznego nie jest zablokowana w pozycji "wewnętrzny". idea.gif

Napisano

ja wyjolem na ten parujacy okres calkiem filtr

Napisano

> szyby w Maryśce?Próbowałem pianek, szamponów, gazet,żwirków dla

> kotka itp, a nadal nawet jak dmuchawa non stop chodzi na 2 biegu

> strasznie paruja, a jak wytre to za chwile krople rosy sie

> zbieraja na szybie.Przeciwpyłkowy wymieniłem, przecieków nie

> stwierdziłem.NIE MAM JUZ SIŁY

załóż se owiewki i nie domykaj szyb do końca ok.gif

Napisano

> załóż se owiewki i nie domykaj szyb do końca

to jest nie zastapione !!! zeby tylko slupek sie tak nie pogrubial oslabiony.gif do miejskiej jazdy lipa oslabiony.gif

Napisano

Dywaniki suche?

Napisano

Wymień filt ppyłkowy z podszybia

Napisano

> Koledzy co można jeszcze zrobić

Primo - jak koledzy piszą - sprawdź, czy otwiera się klapka obiegu wewnętrznego.

Secundo - sprawdź... bagażnik, a konkretnie klapkę na/odpowietrzającą w prawym tylnym rogu nadwozia.

Mogła się zapchać, ew. coś ją zasłania.

Napisano

sprawdź pod dywanikami, a przede wszystkim w bagażniku czy nie masz wilgoci. Gdzieś ona musi być skoro tak mocno Ci szyby parują.

Napisano

> Wyjmij w cholere filtr przeciwpylkowy.

> pzdr

> Rostek

wyjęcie filtra nic nie da jeśłi filtr jest czysty i suchy.......

Napisano
  • Autor

No właśnie, filtr jest nówka więc chyba nie rzutuje, czy lepiej go wyrzucić?Nie mam juz siły...a gdzie jest ta klapka z tyłu auta?Jak sprawdzić czy sie nie zapchała?Obieg raczej sie załącza dobrze bo na wyłaczonym silniku jak przełacze to słychac niewielka zmiane nadmuchu, ale moze nie dokonca sie otwiera, gdzie koledzy sprawdzic czy tak sie dzieje?Bo przełaczanie jest sterowane silniczkiem elektrycznym(tak?) i moze nie do konca sie otwiera/domyka?Jak to w prosty sposób sprawdzic bez rozbierania całej konsoli?

Napisano

> wyjęcie filtra nic nie da jeśłi filtr jest czysty i suchy.......

a jak dlugo filtr jest czysty i suchy przy tej pogodzie ? ja nie wiem bo na jesien i zime wyjmuje bo nie idzie wytrzymac z parowaniem - bez filtra mam luz

Napisano

> A zna ktos odpowiedzi na moje pytania w poście powyżej?

jesli wicher jest z nawiewow i masz nowy filtr to moze rzeczywiscie masz zawilgosenie w samochodzie i stad ta para

Napisano
  • Autor

Wiec co z tym zrobic?Czy farelka na 2 godz plus uchylone szyby w tym czasie wystarcza by woda odparowała?Gdzie ta klapka w bagazniku sie znajduje?

Napisano

mnie jak fordzik zagnil i parowal to nie wystarczylo wietrzenie , trzeba bylo wyjac caly srodek , uprac, wysuszyc i wyszukac przyczyne zalania sie dywanu (uszczelka tylnej uchylnej szybki puszczla i sie lalo po slupku pod nogi pasazera tylnego siedzacego za pasazerem przednim

Napisano

> wyjęcie filtra nic nie da jeśłi filtr jest czysty i suchy.......

da bardzo duzo.

ja chcialem byc hola hola i kupilem nowy, bo wcale nie mialem i na drugi dzien go wyrzucilem bo szyby bardzo parowaly.

pzdr

Rostek

Napisano
  • Autor

A jak go wyrzuce to co to spowoduje, za co on dokładnie odpowiada?Na wiosne trzeba założyc jak zaczneuzywac klime?

Napisano

> A jak go wyrzuce to co to spowoduje, za co on dokładnie odpowiada?Na

> wiosne trzeba założyc jak zaczneuzywac klime?

Za to że filtruje powietrze z zewnątrz z zanieczyszczeń (pyłki ,piasek itp)

Napisano
  • Autor

Tego to sie domysliłem, ale czy ma to jakies znaczenie dla klimy tzn czy to powietrze zasysane z kurzem idzie przez obwody klimy czy nie, na jakiej to zasadzie działa?

Napisano

> Tego to sie domysliłem, ale czy ma to jakies znaczenie dla klimy tzn

> czy to powietrze zasysane z kurzem idzie przez obwody klimy czy

> nie, na jakiej to zasadzie działa?

On filtruje powietrze aby latem piasek w zębach nie trzeszczał, a teraz mimo że czysty wchłania dużo wilgoci i przekazuje ja do kabiny.

Napisano

.....uszczelka tylnej uchylnej szybki

> puszczla i sie lalo po slupku pod nogi pasazera tylnego

> siedzacego za pasazerem przednim

biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Seba75 nie o tym temat smile.gif wiec bez zbednych gagów please.

Wiec jak to jest z tym ppyłkowym i jak to oddziaływuje na klimę?Oraz gdzie znajduje sie ta klapka z tyłu co odpowiada za wentylacje?

Napisano

> .....uszczelka tylnej uchylnej szybki

no co poradzic zlosnik.gif komicznie to wyglada jak sie czyta ale wiadomo o co biega

Napisano

Co zrobić? - dobrze odkurz wnętrze z piasku... Jak zaradzić? - strzepuj buty przed wsiadaniem do samochodu.

Napisano
  • Autor

Zrobiłem to juz dawno, ale dalej lipa, zobacze wyjme ten filtr pp i zobaczymy czy sie cos polepszy...

Napisano

> No właśnie, filtr jest nówka więc chyba nie rzutuje, czy lepiej go

> wyrzucić?

Bosz... człowiecze, bardziej ze zrozumieniem czytaj. Pisza Ci wszyscy - wyjmij, choćby na próbę. Odkręcasz dwie śruby w podszybiu, wyjmujesz filtr i przy okazji patrzysz, czy się otwiera/zamyka klapka obiegu, bo ona leży zaraz pod filtrem.

Sprawdź, czy otwór pod filtrem jest w otwarty/zamknięty i tyle.

> Nie mam juz siły...a gdzie jest ta klapka z tyłu

Z tyłu. Po prawej stronie, nie wiem jak w marei, ale w Bravie po prawej stronie (pod plastikami zderzaka od zewnątrz patrząc, pod boczkiem bagażnika od wewnątrz patrząc).

> Jak to w prosty sposób sprawdzic bez rozbierania

> całej konsoli?

Napisałem powyzej - klapka obiegu wewnętrznego jest widoczna pod filtrem PP.

Napisano
  • Autor

Tomasso-potrafie czytac i sie stosowac do wskazówek 270751858-jezyk.gif rozebrałem to dzisiaj i wyjąłęm filtr pp, czy ta klapka zaraz pod filtrem powinna sie ruszac i zmieniac pozycje jak nacisne zmiane na obieg wewnetrzny to powinna sie zamykac?Bo u mnie nie ma zadnej różnicy, ale jak przełaczam rodzaj nawiewu to słychac jakas zmiane w przepływie powietrza, wiec jak to jest z ta klapka, czy to jest ta zaraz pod filtrem czy gdzies indziej a to jest tylko jakas inna membrana, bo nie jest ona metalowa ani plastikowa tylko z jakiegos miekiego tworzywa...

Napisano

> Tomasso-potrafie czytac i sie stosowac do wskazówek rozebrałem to

> dzisiaj i wyjąłęm filtr pp, czy ta klapka zaraz pod filtrem

> powinna sie ruszac i zmieniac pozycje jak nacisne zmiane na

> obieg wewnetrzny to powinna sie zamykac?Bo u mnie nie ma zadnej

> różnicy, ale jak przełaczam rodzaj nawiewu to słychac jakas

> zmiane w przepływie powietrza, wiec jak to jest z ta klapka, czy

> to jest ta zaraz pod filtrem czy gdzies indziej a to jest tylko

> jakas inna membrana, bo nie jest ona metalowa ani plastikowa

> tylko z jakiegos miekiego tworzywa...

Skoro to klapka, która decyduje o tym czy obieg jest "wewnętrzny",

czy "zewnętrzny" to po naciśnięciu guziku od sterowania owej klapki,

powinna chyba być reakcja, prawda?

frown.gif

Napisano
  • Autor

No własnie nie ma reakcji tej klapki jak naciskam guzik zmiany, ale słychac zmiane szumu powietrza wiec tj działała i dlatego sie pytam, czy ta klapka to ta membrana zaraz pod filtrem czy jest gdzies głębiej?

Napisano
  • Autor

Czy zaraz pod filtrem ppyłkowym ta membrana to jest klapka od nawiewu wew/zew czy ona znajduje sie gdzies indziej?Pomózcie bo tak mi szyby paruja ze az niebezpiecznie jezdzic, w 4 osoby dzis do pracy jechałem i nic nie daje przecieranie itp, zaraz pełno pary i woda na szybach sie kropelkuje, a filtr juz wyjałem i zadnej poprawy angryfire.gif

Napisano

> Czy zaraz pod filtrem ppyłkowym ta membrana to jest klapka od nawiewu

> wew/zew czy ona znajduje sie gdzies indziej?Pomózcie bo tak mi

> szyby paruja ze az niebezpiecznie jezdzic, w 4 osoby dzis do

> pracy jechałem i nic nie daje przecieranie itp, zaraz pełno pary

> i woda na szybach sie kropelkuje, a filtr juz wyjałem i zadnej

> poprawy

tak zaraz pod filtrem pp jest klapka obiegu powietrza

Napisano
  • Autor

> tak zaraz pod filtrem pp jest klapka obiegu powietrza

Wiec teraz pytanie, jak rozebrac ten mechanizm by sie tam dostac i to naprawic?

Napisano

tak ta klapka obiegu jest pod filtrem pp jesli nie widziales wiatraka od nawiewu tylko taka jasna przeslone to masz obieg wew najlepiej wlaczyc na obieg zew i zobacz czy klapka poszla na dól i czy widzisz smiglo wiatraka

Napisano
  • Autor

Klapka jest cały czas zamknieta oslabiony.gifale słychac zmiane szumu powietrza jak przełaczam zew/wew, jak sie do tegodobrac by nie spaprac roboty?

Napisano

silniczek jest nad stopami pasazera jak bedziesz mial zgaszony silnik i wylaczony nawiew jednym slowem cicho w aucie to podczas przelaczania obiegow powinnes slyszec prace silniczka a jak sie do niego dobrac - pomoze ci w tym referat ze smietnika

Napisano
  • Autor

Referat juz mam:) pisałem juz ze silniczek raczej jest sprawny bo słychac zmiane szumu powietrza, ale pewnie jakies ciegno sie skończyło... frown.gif

Napisano

ciegno jest tam tylko jedno wiec albo chodzi albo nie najlepiej jak bys looknął na ta klapke z gory przez podszybie gdzie jest filtr a druga osoba przelaczyla przelacznik

Napisano
  • Autor

Tak własnie zrobiłem...melduje ze klapka nie działa!! angryfire.gif gdzie tam szukac tego ciegna i co tam sie mogło schrzanic? Robil to ktos?

Napisano

jesli klapka ani drgnie a slychac prace silniczka to ci rozleciala przekladnia klapke i ciegno "widac"jak wymontujesz schowek

Napisano

> A jak go wyrzuce to co to spowoduje, za co on dokładnie odpowiada?Na

> wiosne trzeba założyc jak zaczneuzywac klime?

Niestety nie odpowiem Ci jaki ma wplyw na klimatyzacje z siedmiu powodow: po pierwsze nie mam klimatyzacji IThankYou.gif

pzdr

Rostek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.