Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Re: Kia Cee'd Sporty Wagon

Featured Replies

Napisano

Ile ten samochod waży? I jakie osiągi maja te silniki?

Jestem ciekawy czy ten 1.4 da rade ok.gif

Napisano

1.4 ma o ile pamietam 109KM ... pewnie ma miedzy 11 a 12 do setki wiec daje rade smile.gif)) 1.4 wystarczy w zupelnosci

Napisano

> Ile ten samochod waży? I jakie osiągi maja te silniki?

> Jestem ciekawy czy ten 1.4 da rade

bez przesady 5-drzwiowy ma chyba 11.6 do 100 km/h więc kombi pewnie ok 12. Do normalnej jazdy spokojnie wystarczy, tylko przy wyprzedzaniu trzeba będzie jednak troche niższymi biegami nadrabiać zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> 1.4 ma o ile pamietam 109KM ...

No to ladnie ok.gif Myslalem ze sporo mniej.

Napisano

> Do normalnej jazdy spokojnie wystarczy, tylko przy

> wyprzedzaniu trzeba będzie jednak troche niższymi biegami

> nadrabiać

Normalnej jazdy? Spójrz na moment i obroty dla maksimum.

Maks. moment obr. [kGm/Nm] 14 / 137 ( 5000 )

To jest silnik stworzony do jazdy w wyższych obrotach.

Dla emerytów się nie nadaje wink.gif

Napisano

I pewnie będzie troche palił...

Krawiec

Napisano

> I pewnie będzie troche palił...

> Krawiec

bez przesady co najmnie połowa samochodów na drogach ma gorsze parametry i nie ma problemu. Przejechałem podobnym silnikiem (1.4 chyba 90 KM) w kia sephi 170 kkm i spalanie nie odbiegało od 1.6 w cordobie. Faktycznie trzeba było go troche pogonic ale bez przesady z tymi wyścigami. 99% czasu spedza się w korkach i ze 3-4 razy w roku na jakies wakacje i wtedy też przeważnie stoje w korku na zakopiance albo obwodnicy trójmiasta zlosnik.gif

Napisano

> Ile ten samochod waży? I jakie osiągi maja te silniki?

> Jestem ciekawy czy ten 1.4 da rade

jeździłem co prawda 1.6, trzeba wysoko kręcić aby czuć te 122 KM, ale ogólnie nie jest źle, choć na kolana nie nie powalił wink.gif

Dlatego jak się zdecyduje na ten wozik tyle że w 5D to wezme CRDI 115 KM, jeździłem jak dla mnie waytogo.gif

Napisano

> jakie są ceny ceed kombi ?

ma się pojawić w sprzedaży dopiero w wakacje o ile się nie myle, takze cena raczej jeszcze nie znana wink.gif

Napisano

> Normalnej jazdy? Spójrz na moment i obroty dla maksimum.

> Maks. moment obr. [kGm/Nm] 14 / 137 ( 5000 )

> To jest silnik stworzony do jazdy w wyższych obrotach.

> Dla emerytów się nie nadaje

Wszystko zależy od tego, jak będzie zestopniowana skrzynia.

Natomiast trudno oczekiwać po bazowej wersji, że będzie demonem szos, prawda ?

Napisano

> ma się pojawić w sprzedaży dopiero w wakacje o ile się nie myle,

> takze cena raczej jeszcze nie znana

A właściwie we wrześniu w Polsce - tak dealer powiedział. Naturalnie będzie droższy od Ceeda 5D, który zresztą od 1 marca ma drożeć. Wg informacji od 3 dealerów ma drożeć stopniowo do nawet 5.000 za najdroższa wersję benzynową. Więc jeśli ktoś chce zamawiać to do końca lutego czas. Ja zamówiłem 1.6 i w kwietniu ma być oczywiście po obecnych cenach. Jeśli skoczy cena o 5 k to już nie będzie to okazja tylko cena adekwatna do jakości/wyposażenia.

Napisano

cena w góre, jakość w dół i bedzie kicha ja ze stilo 270751858-jezyk.gif jak dojdą do ceny corolli to se mogą salony pozamykać palacz.gif jak widac chwilowy popyt niektórym we łbie klepki przewraca ...

Napisano

> Normalnej jazdy? Spójrz na moment i obroty dla maksimum.

> Maks. moment obr. [kGm/Nm] 14 / 137 ( 5000 )

> To jest silnik stworzony do jazdy w wyższych obrotach.

> Dla emerytów się nie nadaje

to raczej przebieg momentu jest istotny, a nie to przy jakich obrotach uzyskuje wartość maksymalną.....

Napisano

> cena w góre, jakość w dół i bedzie kicha ja ze stilo jak dojdą do

> ceny corolli to se mogą salony pozamykać jak widac chwilowy

> popyt niektórym we łbie klepki przewraca ...

Nie przesadzaj. Ludzie po prostu wykorzystują ewidentne okazje. Ja świadomie podjąłem ryzyko zakupu (zamówienia póki co) Cee'da, chociaż zafascynowany byłem Civiciem 5D. Ale cena, 2 jazdy testowe i aura "wyjątkowości" Hondy zdecydowanie przybladła... W tych okolicznościach, dla mojego konkretnego przypadku i moich potrzeb Ceed jest po prostu dużo lepszy. Tańszy, bardziej komfortowo zawieszony i równie dobrze wyposażony.

Napisano

> jeździłem co prawda 1.6, trzeba wysoko kręcić aby czuć te 122 KM,

Też jeździłem 1,6 i jakoś nie czuć tych 122 KM, choć i tak idzie w miarę. Moze to tylko takie odczucia miałem niewiem.gif

Napisano

> Też jeździłem 1,6 i jakoś nie czuć tych 122 KM, choć i tak idzie w

> miarę. Moze to tylko takie odczucia miałem

ja najpierw przejechałem się dieslem a potem wsiadłem do tej benki, jechała, ale ropniak jednak lepiej się rozpędza wink.gif

Napisano

> to raczej przebieg momentu jest istotny, a nie to przy jakich

> obrotach uzyskuje wartość maksymalną.....

Z tego co widziałem z testu "Motoru" wygląda lepiej niż obiecują, bo 137 jest już przy ~3500 rpm, a przy 4200 rpm osiągnął ok. 145Nm. Swoją drogą ciekawe, dlaczego podają mniej hmm.gif

J

Napisano

Odebralem 1.6CRDi Comfort+. W sumie zaplacilem 60.000zl ( w tym metalic, listwy boczne na drzwi, dywaniki, alarm + czujniki wstrzasowe). Zrobilem 300km i moim zdaniem samochod jest wypas.

Napisano

> Odebralem 1.6CRDi Comfort+. W sumie zaplacilem 60.000zl ( w tym

> metalic, listwy boczne na drzwi, dywaniki, alarm + czujniki

> wstrzasowe). Zrobilem 300km i moim zdaniem samochod jest wypas.

ciężko było dostać ten upust hmm.gif gdzie się pytam to ciężko, jedyne co to dywaniki mogą dać z łaską wink.gif

Napisano

Hmm ja odwiedziłem 3 delarów. I u jednego dostałem gratis lakier za 1.700. Inni nie chcieli słyszeć o rabatch. Ale jednego przekonałem może dlatego, że sprzedawca rzeczowy, a ja - klient - niezbyt upierdliwy i dość zdecydowany. Przy opcji Comfort + byłoby już chyba gorzej, a z silnikiem 1,4 to bym nie liczył na gratisy - popyt niesłychany.

Napisano

> Hmm ja odwiedziłem 3 delarów. I u jednego dostałem gratis lakier za

> 1.700. Inni nie chcieli słyszeć o rabatch. Ale jednego

> przekonałem może dlatego, że sprzedawca rzeczowy, a ja - klient

> - niezbyt upierdliwy i dość zdecydowany. Przy opcji Comfort +

> byłoby już chyba gorzej, a z silnikiem 1,4 to bym nie liczył na

> gratisy - popyt niesłychany.

no ja też 3 odwiedziłem, i o rabat ciężko, w tej wersji 1.4 faktycznie cieżko o rabaty bo auto i tak cene ma niską, ja może kupie comfort + z silnikiem benzynowym 1.6 lub 1.6 CRDI, może gdzieś mi rabacik dają wink.gif

Napisano

Ja bylem u 3 dealerow. Jeden powiedzial ze sprzeda za 60.500, pojechalem do drugiego a on na to, ze conajwyzej za 61.100, jak wychodzilem to zgodzil sie ostatecznie na 60.500 ale i tak wyszedlem. Trzeci z kolei rowniez narzekal ale pod koniec zszedl do 60.500. Reasumujac wrocilem do pierwszego dealera i powiedzialem 60.000 i biore. Namyslal sie 5 sek po czym OK, umowa stoi. Na sam koniec przy odbiorze samochodu dorzucili mi listwy na drzwi. Jestem super zadowolony. P.S. Odradzam Hanga-Auto na Zwirki i Wigury - sa malo nastawieni na negocjacje i podchodza do klienta "bierzesz albo nie bierzesz". Dywaniki i alarm kazdy dealer powinien dac od razu, chyba ze jest wyjatkowo chytry.

Napisano

> Ja bylem u 3 dealerow. Jeden powiedzial ze sprzeda za 60.500,

> pojechalem do drugiego a on na to, ze conajwyzej za 61.100, jak

> wychodzilem to zgodzil sie ostatecznie na 60.500 ale i tak

> wyszedlem. Trzeci z kolei rowniez narzekal ale pod koniec zszedl

> do 60.500. Reasumujac wrocilem do pierwszego dealera i

> powiedzialem 60.000 i biore. Namyslal sie 5 sek po czym OK,

> umowa stoi. Na sam koniec przy odbiorze samochodu dorzucili mi

> listwy na drzwi. Jestem super zadowolony. P.S. Odradzam

> Hanga-Auto na Zwirki i Wigury - sa malo nastawieni na negocjacje

> i podchodza do klienta "bierzesz albo nie bierzesz". Dywaniki i

> alarm kazdy dealer powinien dac od razu, chyba ze jest wyjatkowo

> chytry.

jak już się zdecyduje to powlacze o siakiś rabat zlosnik.gif

wiesz może jak te silniczki CRDI się sprawują, czy są awaryjne itp, szukam opinii ale jakoś nie mogę nigdzie znaleźć, a troche już są na rynku np w Hyundaiu wink.gif

Napisano

Z tego co wiem to sinik 1.5 z Hyundaia (montowany rowniez w kia) to cos zupelnie innego niz nowy 1.6CRDi z cee'da. Co do awaryjnosci nie wiem, ale mam samochod z tym silnikiem i idzie jak burza. W porownaniu z moim benz 1.6 106km to jest przepasc. Rowniez jesli chodzi o spalanie. Na razie zatankowalem raz (weszlo 56 litrow), zrobilem 350 km i wskaznik paliwa wskazuje 3/4 - jezdze 50% trasa 50% miasto

Napisano

> Z tego co wiem to sinik 1.5 z Hyundaia (montowany rowniez w kia) to

> cos zupelnie innego niz nowy 1.6CRDi z cee'da. Co do awaryjnosci

> nie wiem, ale mam samochod z tym silnikiem i idzie jak burza. W

> porownaniu z moim benz 1.6 106km to jest przepasc. Rowniez jesli

> chodzi o spalanie. Na razie zatankowalem raz (weszlo 56 litrow),

> zrobilem 350 km i wskaznik paliwa wskazuje 3/4 - jezdze 50%

> trasa 50% miasto

... jestes pewny ? ...

... tak malo by palil ? ...

Napisano

Nie jestem pewien, bo nie wyjezdzilem jeszcze calego baku. Pewnie zaraz sie okaze ze wskazowka paliwa zacznie szybciej spadac, co bylo widac w moim poprzednim samochodzie. Jak wyjezdze pierwszy bak i zatankuje to napisze ile wypil.

Napisano

Jak wyjezdze pierwszy

> bak i zatankuje to napisze ile wypil.

A kompjuter ile pokazuje ?

Napisano

Srednie spalanie waha sie miedzy 6.1 a 6.6 wedlug komputera

Napisano

> Srednie spalanie waha sie miedzy 6.1 a 6.6 wedlug komputera

No u mnie wyszło trochę poniżej 7 litrów w mieście (pomiar na całym prawie baku). A cisnąłem go momentami dość konkretnie, tak więc wyszło przyzwoicie i zgodnie z tym co pokazuje komputer.

W miescie można spokojnie zejść do 6,5l. A jak ktoś lubi się męczyć to do i 6 litrów zejdzie.

Właśnie wróciłem z trasy. Po prostu bajka, wyprzedzanie dieslem to jednak malina. W jedną stronę jechałem bardzo spokojniutko, średnie spalanie na komputerze oscylowało między 4,8 - 5,2 l/100 km ! Wydaje mi się że bardzo przyzwoicie. W drugą jechałem już dość ostro i spalanko wynosiło ok 6,5l/100km. Ale gaz miałem ciągle w podłodze. Na autostradzie rozpędziłem się do 190km/h (GPS pokazywał 185) ale niestety ktoś na horyzoncie pojawił się na lewym pasie więc musiałem zakończyć test. Myślę że jeszcze troszkę szybciej pojedzie, tym bardziej że jechałem na zimówkach. Ale to akurat najmniej istotne, najważniejsza dla mnie jest elastyczność. A ta jest... fajna devil.gif Wyprzedzanie nie jest już mi straszne smile.gif

Autko fajnie się trzyma drogi, nic się nie wychyla, nie kołysze... no ale tak to już jest chyba w każdym nowym aucie smile.gif

Progresywne wspomaganie pozwala znacznie lepiej wyczuć drogę przy szybszej jeździe - podoba mi się.

Wentylacja super, radio gra fajnie i samo się podgłaśnia im szybciej jedziemy.

No i pierwszy "tysiąc" mojemu ceedwi "pękł" smile.gif

Napisano

> No u mnie wyszło trochę poniżej 7 litrów w mieście (pomiar na całym

> prawie baku). A cisnąłem go momentami dość konkretnie, tak więc

> wyszło przyzwoicie i zgodnie z tym co pokazuje komputer.

> W miescie można spokojnie zejść do 6,5l. A jak ktoś lubi się męczyć

> to do i 6 litrów zejdzie.

> Właśnie wróciłem z trasy. Po prostu bajka, wyprzedzanie dieslem to

> jednak malina. W jedną stronę jechałem bardzo spokojniutko,

> średnie spalanie na komputerze oscylowało między 4,8 - 5,2 l/100

> km ! Wydaje mi się że bardzo przyzwoicie. W drugą jechałem już

> dość ostro i spalanko wynosiło ok 6,5l/100km. Ale gaz miałem

> ciągle w podłodze. Na autostradzie rozpędziłem się do 190km/h

> (GPS pokazywał 185) ale niestety ktoś na horyzoncie pojawił się

> na lewym pasie więc musiałem zakończyć test. Myślę że jeszcze

> troszkę szybciej pojedzie, tym bardziej że jechałem na

> zimówkach. Ale to akurat najmniej istotne, najważniejsza dla

> mnie jest elastyczność. A ta jest... fajna Wyprzedzanie nie

> jest już mi straszne

> Autko fajnie się trzyma drogi, nic się nie wychyla, nie kołysze... no

> ale tak to już jest chyba w każdym nowym aucie

> Progresywne wspomaganie pozwala znacznie lepiej wyczuć drogę przy

> szybszej jeździe - podoba mi się.

> Wentylacja super, radio gra fajnie i samo się podgłaśnia im szybciej

> jedziemy.

> No i pierwszy "tysiąc" mojemu ceedwi "pękł"

no to gratki grinser006.gif jakie obroty ma silnik przy 190 km/h i czy jest głośno wink.gif, ja tym dieslem jechałem 160 km/h ale nie pamiętam ile tam obrotek pokazywał wink.gif

Napisano

> no to gratki jakie obroty ma silnik przy 190 km/h i czy jest

> głośno , ja tym dieslem jechałem 160 km/h ale nie pamiętam ile

> tam obrotek pokazywał

a wiesz, za bardzo sie bałem oderwać wzrok od drogi więc za bardzo się nie przyjrzałem ale kojarzy mi się że było tak z tysiąc przed czerwonym polem czyli jakieś 5000obr/min

Napisano

A u mnie przejechane 450km i wskazowka paliwa powoli zbliza sie do polowy baku. Aktualnie jest 6/10

Napisano

> A u mnie przejechane 450km i wskazowka paliwa powoli zbliza sie do

> polowy baku. Aktualnie jest 6/10

a ty też CRDI poganiasz hmm.gif bo już nie wiem jakie kto ma autko z userów posiadających Ceed-a zlosnik.gif

Jakie wrażenia z pierwszych 450 km wink.gif

Napisano

tak wogole to ktos cos wie o planowanej podwyzce cen ? Kiedy i ile ma wzrosnac ?

Napisano

> tak wogole to ktos cos wie o planowanej podwyzce cen ? Kiedy i ile ma

> wzrosnac ?

niby w połowie marca, ale nie wiem czy to nie naganianie klientów, ceny nie wiadomo o ile wzrosną, gadałem z 3 dealerami i padały kwoty 1000 zł może 2000 tysie może 3000 sami nie wiedzą, jeden nawet stwierdził, że może wogóle nie będzie podwyżek niewiem.gif

Napisano

Te podwyzki to chyba chwyt marketingowy. Ja mam 1.6 diesel 115km, moim zdaniem idealny silnik do tego pojazdu. Wrazenia z pierwszych 450km: bardzo wygodny samochod, az sie chce jezdzic bez konkretnego celu smile.gif wyjatkowo dobrze wyciszony, no a poza tym po prostu mi sie podoba smile.gif po przekroczeniu 1900 obr/min na przycisniecie gazu reaguje natychmiast. Nawet na 3 biegu odczuwam wciskanie w fotel. Na 2 biegu gdy dodam gazu czasem traci przyczepnosc. Porownujac do lanosa: Pali mniej , jedzi o niebo lepiej, jest wiekszy, ladniejszy, wygodniejszy no i... 60.000 zl :/ ale porownujac do konkurencji to nie ma sie nad czym zastanawiac

Napisano

> niby w połowie marca, ale nie wiem czy to nie naganianie klientów,

> ceny nie wiadomo o ile wzrosną, gadałem z 3 dealerami i padały

> kwoty 1000 zł może 2000 tysie może 3000 sami nie wiedzą, jeden

> nawet stwierdził, że może wogóle nie będzie podwyżek

Niestety to nie chwyt, a ni pic. Widziałem, u dealera ze na fakturze zakupowej na dotychczasowe egzemplarze jest rabat do 5.000 udzielany. I o tyle mnie więcej różni się cena w Polsce od zachodnich. Potwierdzili to redaktorzy w TOKFM (Jacek Balkan), do których pisałem, potwierdziło 3 różnych dealerów. Z tym, że:

1. Podwyżka wyniesie DO 5000 zł za wersję Optimum, a więc może inne wersje skocza nieco mniej. No i wtedy będzie można jakieś rabaty łatwiej wywalczyć, bo teraz marża dealerska jest rzeczywiscie b. mała... nie mają z czego zbijać

2. Będzie krocząca - w 3-4 miesięcznych etapach, żeby nie było tego tak widać.

3. Ceny mają się zrównać z reszta Europy.

Napisano

> Niestety to nie chwyt, a ni pic. Widziałem, u dealera ze na fakturze

> zakupowej na dotychczasowe egzemplarze jest rabat do 5.000

> udzielany. I o tyle mnie więcej różni się cena w Polsce od

> zachodnich. Potwierdzili to redaktorzy w TOKFM (Jacek Balkan),

> do których pisałem, potwierdziło 3 różnych dealerów. Z tym, że:

> 1. Podwyżka wyniesie DO 5000 zł za wersję Optimum, a więc może inne

> wersje skocza nieco mniej. No i wtedy będzie można jakieś rabaty

> łatwiej wywalczyć, bo teraz marża dealerska jest rzeczywiscie b.

> mała... nie mają z czego zbijać

> 2. Będzie krocząca - w 3-4 miesięcznych etapach, żeby nie było tego

> tak widać.

> 3. Ceny mają się zrównać z reszta Europy.

no to za niedługo oferta już nie będzie taka atrakcyjna wink.gif, ciekawe jak zareagują na to konsumenci, czy spadnie sprzedaż tego wozidła smile.gif

Napisano

Jezeli te ceny tak skocza to kia walnie sobie samoboja...

Jezeli bedzie tylko 5 tysiecy roznicy miedzy Kia a Toyota to nikt nie kupi Kii...

Napisano

> Jezeli te ceny tak skocza to kia walnie sobie samoboja...

> Jezeli bedzie tylko 5 tysiecy roznicy miedzy Kia a Toyota to nikt nie

> kupi Kii...

też zależy, bo Kia może być w wersji optimum, a Toyka w podstawowej, choć tam ma już jakieś w miarę dobre wyposażenie, ale fakt sprzedaż spadnie wink.gif

Być może tylko wersje najdroższe pójda w góre o 5 kawałków hmm.gif

Napisano

> Być może tylko wersje najdroższe pójda w góre o 5 kawałków

Niewazne,ktora wersja podrozeje i tak bedzie to samoboj ze strony kii.

Napisano

> Niewazne,ktora wersja podrozeje i tak bedzie to samoboj ze strony

> kii.

Będą musieli stosować promocje i upusty w przynajmniej zbliżonej wielkości. Inaczej to bedą zbyt mało konkurencyjni. Póki co to jest to ewidentna okazja, a po podwyżce to już nie będzie takie oczywiste.

Napisano

Ja dostałem gratis dwa komplety dywaników (guma, welur), alarm oraz 20% zniżki na wszystkie przeglądy gwarancyjne, co moim zdaniem jest z tego wszystkiego najlepsze biorąc pod uwagę długość gwarancji

Pali średnio ok 5,8l-6,5/100km

Napisano

> 1. Podwyżka wyniesie DO 5000 zł za wersję Optimum, a więc może inne

> wersje skocza nieco mniej. No i wtedy będzie można jakieś rabaty

> łatwiej wywalczyć, bo teraz marża dealerska jest rzeczywiscie b.

> mała... nie mają z czego zbijać

> 2. Będzie krocząca - w 3-4 miesięcznych etapach, żeby nie było tego

> tak widać.

> 3. Ceny mają się zrównać z reszta Europy.

W weekend uslyszalem od 2 dealerow w Wawie, ze owszem, bedzie podwyzka ale na razie ok. 1500zl na drozsze wersje i faktycznie pozniej prawdopodobnie tez bedzie podwyzka aby sie wlasnie zrownac z cenami w UE, choc to troche dziwne, bo ceny samochodow wszedzie w UE nie sa takie same..

Jaka jest prawda - nie wiem.

Tak czy inaczej po jezdzie testowej zdecydowalem sie na kupno diesla choc chyba slabszej wersji smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.