Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Temperatura silnika, termostat .... wycieczka do Zakopca

Featured Replies

Napisano

Witajcie!

Otóż mam mały problemik. W niedziele 11/02 wybrałem sie z moją serce.gif do Zakopca na tydzien urlopiku. Przed wyjazdem samochodzik działał bez zarzutu wszystko w normie, płyny również w normie. I 11/02 ruszylismy do Zakopca (w Łodzi o 7.00 było oklolo -7,5 st. C ) ....ale nagle zauwazyłem po przejechaniu jakiś 40 - 50 km że wskazówka od temperatury nie jest na 90 st. ale pod nimi (mam zegary z napisem 90 st. i 100 st.)... ponadto jak włączałem ogrzewanie wnętrza wskazóweczka jeszcze nieznacznie spadała a jak ogrzewanie wyłączałem wskazówka szła do góry ale nigdy na 90 st. Suma sumarum jak wieżdzałem do Zakopca to wskazóweczka była równo na 90 st. Do tej pory wystarczało przejechac zimą oklo 5 km i wskazówka juz była na 90 st. A teraz? Czy to termostat nawalił?Tylko czy tak raptem mógł sie zepsuć? Dodam ze jak dzisiaj wracałem to sytyuacja była dokładnie taka sama tyle że jak jechałem przez miasto gdzie były światła i korki temeratura rosła ponad 90 st.

Powiem wam jeszcze ze nawet zasłoniłem tektura cześć atrapy zeby chłodnice osłonic ale to nic zupełnie nie dało.

Czekam na sugestie czy to moze być termostat czy ewentualnie zacząc od czegoś prostszego?

Napisano

Termostat jeszcze zamyka ale dogorywa. Tzn zamyka ale już nie do końca i trochę za wcześnie. Typowe objawy wstepnego padania smile.gif

> ewentualnie zacząc od czegoś prostszego?

No a co byś chciał? Wymienić filtr przeciwpyłkowy albo dopompowac powietrza do kół? wink.gif

Pozdroofka

P.S.

A co do urlopiku to zazdraszczam... wink.gif

Napisano

> Termostat jeszcze zamyka ale dogorywa. Tzn zamyka ale już nie do

Mi tez sie wydawalo ze autko sie slabo dogrzewa(12km i wskazówka w polowie miedzy niebieskim a 90. Wymienilem termostat(widac bylo ze zlom) ale jest bardzo podobnie w 5 min na pewno sie nie nagrzewa:/ byc moze nowy tez zepsuty

pozdrawiam

Napisano

> ale jest bardzo podobnie w 5 min na pewno sie nie

> nagrzewa

Nie 5 minut tylko 5 kilometrów wink.gif Doczytaj dokładnie. wink.gif

> byc moze nowy tez zepsuty

Jaki masz wskaźnik: 100* czy 110* ? Gdzie jest wskazówka kiedy silnik jest normalnie nagrzany w trasie? ile km potrzebujesz aby silnik się nagrzał?

Pozdroofka

Napisano

> Nie 5 minut tylko 5 kilometrów Doczytaj dokładnie.

> Jaki masz wskaźnik: 100* czy 110* ? Gdzie jest wskazówka kiedy silnik

> jest normalnie nagrzany w trasie? ile km potrzebujesz aby silnik

> się nagrzał?

> Pozdroofka

Hmm juz pozna pora hehe.gif ale potrzebuje wiecej niz 5 km napewno. Jak w korkach to moze krócej;) Mam licznik ten co wskazuje dobrze chyba do 100 Normalnie jak jest dogrzany to z 1mm przed 90

Napisano

> Witajcie!

> Otóż mam mały problemik. W niedziele 11/02 wybrałem sie z moją do

> Zakopca na tydzien urlopiku. Przed wyjazdem samochodzik działał

> bez zarzutu wszystko w normie, płyny również w normie. I 11/02

> ruszylismy do Zakopca (w Łodzi o 7.00 było oklolo -7,5 st. C )

> ....ale nagle zauwazyłem po przejechaniu jakiś 40 - 50 km że

> wskazówka od temperatury nie jest na 90 st. ale pod nimi (mam

> zegary z napisem 90 st. i 100 st.)... ponadto jak włączałem

> ogrzewanie wnętrza wskazóweczka jeszcze nieznacznie spadała a

> jak ogrzewanie wyłączałem wskazówka szła do góry ale nigdy na 90

> st. Suma sumarum jak wieżdzałem do Zakopca to wskazóweczka była

> równo na 90 st. Do tej pory wystarczało przejechac zimą oklo 5

> km i wskazówka juz była na 90 st. A teraz? Czy to termostat

> nawalił?Tylko czy tak raptem mógł sie zepsuć? Dodam ze jak

> dzisiaj wracałem to sytyuacja była dokładnie taka sama tyle że

> jak jechałem przez miasto gdzie były światła i korki temeratura

> rosła ponad 90 st.

> Powiem wam jeszcze ze nawet zasłoniłem tektura cześć atrapy zeby

> chłodnice osłonic ale to nic zupełnie nie dało.

> Czekam na sugestie czy to moze być termostat czy ewentualnie zacząc

> od czegoś prostszego?

Nie masz tak źle. Mój termostat otworzył sie i wyzionął ducha. Teraz do rozgrzania silnika potrzebuje tylko jednego... postoju. smile.gif

Na trasie/w trakcie ruchu wskazówka podnosi sie max 2-3mm ponad patyczek, czyli delikatnie ponad niebieskie pole.

Widać moja astrunia ma chętkę na mój portfel.... bo coś ostatnio strajkuje frown.gif

Napisano

> ale potrzebuje wiecej niz 5 km napewno.

To też zależy od temperatury zewnetrznej. No i od tego czy włączasz nagrzewanie kabiny od razu po starcie.

> Normalnie jak jest dogrzany to z 1mm przed 90

Myslę, że nie masz tragedii, skoro trzyma temperaturę w okolicy "90"

Pozdroofka

Napisano

> To też zależy od temperatury zewnetrznej. No i od tego czy włączasz

> nagrzewanie kabiny od razu po starcie.

Przełaczam na zimne bez wentylatora, jak sie nagrzeje do ok 90 to daje na cieple wlaczam wentylator i wskazowka idzie do polowy miedzy niebieskie a 90 po jakims czasie osiagnie prawie 90 i juz tak trzyma. Rozne sa termostaty mysle ze ciezko trafic na ten wlasciwy egzemplarz

dzieki i pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przełaczam na zimne bez wentylatora, jak sie nagrzeje do ok 90 to

> daje na cieple wlaczam wentylator i wskazowka idzie do polowy

> miedzy niebieskie a 90 po jakims czasie osiagnie prawie 90 i juz

> tak trzyma. Rozne sa termostaty mysle ze ciezko trafic na ten

> wlasciwy egzemplarz

> dzieki i pozdrawiam

Tzn ze kupujac nowy termostat musze kupic jakis konkretny - czy "jakikolwiek" do Astry i bedzie dobrze?

Napisano

> Tzn ze kupujac nowy termostat musze kupic jakis konkretny - czy

> "jakikolwiek" do Astry i bedzie dobrze?

Musisz kupić konkretny. Ja zanabyłem VERNET-a i dzisiaj wymieniłem u siebie. Objawy miałem identyczne jak Ty. Po wymianie wskazóweczka waha się w polu międzu 90 i 95.

Symbol owego Vernet-a to 6171.92/J (obsługuje silniki X16XEL i X14XE).

Cena - 60 PLN

Pzdr.

Napisano
  • Autor

A jeszcze mam takie pytanko bo sie jutro z mechaniorem umówiłem. Czy to co pisaółem na samym początku o tym wskaźniku że jest poniżej "90 -tki" może byc przyczyną tego że stabilizator napięcia w zegarch padł????

Napisano

> A jeszcze mam takie pytanko bo sie jutro z mechaniorem umówiłem. Czy

> to co pisaółem na samym początku o tym wskaźniku że jest poniżej

> "90 -tki" może byc przyczyną tego że stabilizator napięcia w

> zegarch padł????

A paliwo też Ci zaniża?

Napisano
  • Autor

> A paliwo też Ci zaniża?

Ze wskaźnikiem paliwa to juz od paru m-cy mam problem tyle ze jak na gazie sie jezdzi to mniej to drazni. Otóż jak tankuje benzyne powiedzmy oklo 25 l. to po przekreceniu kluczyka strzałak od paliwa bardzo bardzo powoli idzie do góry i sie w pewnym miejscu zatrzyma (idzie do góry ale nie jednostajnie tylko czasem takimi zrywami). Potem jak delikatnie popukam w w to pleksi oddzielajace od licznika to strzałka sie podnosi o pare milimetrów wyzej. Nie wiem tez co to moze byc (wydaje mi sie ze moze przy skrecaniu licznika jak zmienialem podswietlenie zle roche zalozylem tę strzałkę i dlatego). Ale teraz zacząłem kojarzyc ze moze ma to wpływ na wskaznik temperatury i na stabilizator napiecia

Pozdrawiam

Napisano

Ktos nieźle zarabia na tym wkładzie-bo to jest wkład produkcji "mera" dokładnie taki sam jka w drugim linku i u nich w "MERA" kosztuje 20zł a na alledrogo 44zł-przegięcie

nono.gif

http://www.allegro.pl/item166240621_termostat_astra_corsa_omega_tigra_vectra_itd_.html

Wkład taki sam jw.

> http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&a...e#Post278254759

PS. Oni z "MERA" też wysyłają pod wskazany adres cool.gif

Napisano
  • Autor

I już po kłopocie yay.gif Od rana mam nowy termostacik do mojego silniczka (wprawdzie Made in Italy ale nie było w sklepie innych a czeka mnie jutro wyjazd w dłuższą drogę więc wziąłem ten co mieli - jakby co jest gwarancja wink.gif

Teraz po całodniowej obserwacji wygląda to u mnie tak: samochód po 4 godzinach postoju - temp. w Łodzi okolo 2 st C - nagrzewa sie szybicej niz dawniej tzn. nadmuch ciepłego powietrza do wnetrza nastepuje juz po 4-5 min. a "umowną" 90 na liczniku silnik osiąga po okolo 7-9 km potem wskazóweczka idzie na obszar pośrodku miedzy 90 a 100 i tak juz stoi mniej wiecej - mam licznik z 90 i 100 zaznaczoną. Na moim starym termostatcie widniał taki napis 92 C/107 C czyli rozumiem ze sa to tyemperatury otwarcia termostatu? I własnie taki mam tez nowy.

Zerknąłem na ten stary i powiem szczerze nie widzialem na nim nic takiego co by mogło sugerowac ze jest walnięty - zero osadu , zadnego kamienia i w dodatku jak naciskałem palcem to ten "grzybek" na spręzynce działał confused.gif Ale widocznie faktycznie walniety skoro teraz jest zupełnie inaczej-lepiej

A oto w załączniku moj stary termostat

Jak sie wkleja obrazki nie w załącznik tylkobezpośrednio w tresć ???

post-67386-1435247907484_thumb.jpg

Napisano

> jak naciskałem palcem to ten

> "grzybek" na spręzynce działał

No i zdaje się, że masz odpowiedz... wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No i zdaje się, że masz odpowiedz...

> Pozdroofka

Czyli nie powinien działac jak sie palcem nacisnie? (bardzo ciezko chodził pod palcem ale zawsze).

Szkoda ze nowego juz nie sprawdzilem

Napisano

> Czyli nie powinien działac jak sie palcem nacisnie? (bardzo ciezko

> chodził pod palcem ale zawsze).

> Szkoda ze nowego juz nie sprawdzilem

W termostacie jest pewien rodzaj wosku, który topiąc się zmienia swoją objętość. Jeżeli teromstat jest zimny, wosk jest w stanie stalym więc nie ma możliwości go ścisnąć. Chyba, ze w tym typie termostatu działanie spręzyny jest "w drugą stronę" spineyes.gif

Zresztą jakie to ma znaczenie? wink.gif Wymieniłeś, ciepło ci w... we wszystko wiec po co dochodzić? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> W termostacie jest pewien rodzaj wosku, który topiąc się zmienia

> swoją objętość. Jeżeli teromstat jest zimny, wosk jest w stanie

> stalym więc nie ma możliwości go ścisnąć. Chyba, ze w tym typie

> termostatu działanie spręzyny jest "w drugą stronę"

> Zresztą jakie to ma znaczenie? Wymieniłeś, ciepło ci w... we

> wszystko wiec po co dochodzić?

> Pozdroofka

Masz racje. Ja juz jestem z natury taki ze musze dokladnie wszystko wiedziec nawet jesli to juz w sumie niepotrzebne. smile.gif

A ze cieplo mi we ..... wszystko to fakt zeby.GIF teraz jak sobie ustawiam nawiew cieplego powietrza tylko na nogi to po 2 - 3 minutach od razu jest mi cieplutko, a jak do Zakopca jechałem to cały czas marzły mi paluszki u nóg..... "im bardziej pada snieg...BimBom tym bardziej marzną mi paluszki ...." zlosnik.gif

Napisano

> "im bardziej pada snieg...BimBom

> tym bardziej marzną mi paluszki ...."

Humor Ci dopisuje czyli naprawdę masz ciepełko... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

a mi chyba termostat padl,chociaz nie jestem pewien.wymienialem 20tys km temu.w srodku nie za cieplo,tzn kiedys bylo goraco a teraz jest tylko lekko cieplo.i silnik jakis taki niedogrzany-wskazowka ledwo dochodzi na 85* i nic wiecej,jakby termostat byl ciagle otwarty i plyn biegal sobie po duzym obiegu.bede wymienial rozrzad za miesiac-jak myslicie:wymienic termostat?

Napisano
  • Autor

> a mi chyba termostat padl,chociaz nie jestem pewien.wymienialem 20tys

> km temu.w srodku nie za cieplo,tzn kiedys bylo goraco a teraz

> jest tylko lekko cieplo.i silnik jakis taki

> niedogrzany-wskazowka ledwo dochodzi na 85* i nic wiecej,jakby

> termostat byl ciagle otwarty i plyn biegal sobie po duzym

> obiegu.bede wymienial rozrzad za miesiac-jak myslicie:wymienic

> termostat?

Ja bym wymienił zwłaszcza ze koszty termostatu nie sa az takie duze - ja dałem 69zł ale pewnie taniej mozna znalezc.

Apropos - przed wymiana termostatu naczytałem sie ze w moim silniku X16XEL termostat jest bardzo głeboko schowany gdzies pod rozrzadem i zeby go wymienic trzeba rozrzad rozebrac ???? confused.gif A tu nic z tych rzeczy termostat jest na samym wierzchu praktycznie i dojscie do niego wrecz prosciutkie. Moze cos zle przeczytałem wink.gif

Napisano

moj to na bank pod rozrzadem bo juz to przerabialem.moze ktos wie jaki do mnie termostat wchodzi?jak macie jakies linki to poprosze.thx

Napisano

> moj to na bank pod rozrzadem bo juz to przerabialem.moze ktos wie

> jaki do mnie termostat wchodzi?jak macie jakies linki to

> poprosze.thx

"Pińćset" razy było podawane wink.gif

KLIK

Na liście nie ma naszego silnika, ale na 100% to ten termostat wink.gif

Pozdroofka

Napisano

dzieki.wlasnie tez tu szukalem ale brak mojego silnika zbil mnie z tropu.wygladem ten model przypomina moj termostat wiec bankowo to ten?juz pare czesci tu zamowilem i jestem zadowolony.

Napisano

> dzieki.wlasnie tez tu szukalem ale brak mojego silnika zbil mnie z

> tropu.wygladem ten model przypomina moj termostat wiec bankowo

> to ten?juz pare czesci tu zamowilem i jestem zadowolony.

Co jest bardziej pewne: "100%" czy "bankowo" ? grinser006.gif

Ten, ten... Zawsze możesz dopytać ale numer katalogowy się zgadza: 13 38 052 (wedle EPC)

P.S.

I tu ciekawostka... EPC zapodaje, że ten termostat jest 91C a w sklepie twierdzą, że 92C spineyes.gif

Wszystko jedno, to nie apteka, 1* w tę czy w tę... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> dzieki,jutro zamawiam.

Lepiej leć do sklepu i kup Wahlera bo ten w opel-shopie nie wadomo jaki jest. No i będzie szybciej wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.