Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra x17dtl umiera :(

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak w temacie silnik umiera ( bynajmniej tak mi sie wydaje ) mianowicie objawy :

1. kopci na czarno jak cholera przy zapalaniu , przy jezdzie troche mniej bo wiatr rozwiewa smile.gif , jak depne powyzej 2 tys obr zaczyna mocniej kopcic, jak deplem gaz do dechy na luzie tak powyzej 3-4 tys obr to nie bylo nic widac na ulicy shocked.gif i to bardzo .

2. Ciezkie odpalanie ponizej 10 stopni celcjusza , przy +3 stopniach to kreci nawet bez zadnych oznak zaplonu tak jakby nie dostawal ropki a po dluzszym zapala na dotyk ( bezsens ). Ropka nie ucieka , sprawdzalem uklad, jak rozgrzany to nie ma problemu nawet jezeli stal z 5 godzin .

3. Zaraz za filtrem powietrza w strone turbiny czy co to tam jest grinser006.gif jeden waz odchodzi w strone pokrywy zaworow - to ten waz jest mokry od ropy albo oleju , przy kolektorze ssacym od strony paska rozrzadu wychodzi tez maly wezyk i wydawalo mi sie ze z niego tez cieknie ale wymienilem go na nowy i dalem opaske zaciskowa bo jej tam nie bylo i dalej kolektori waz od tej strony jest mokry . Denerwuje mnie to bo nie zabardzo wiem skad to pluje

wycieralem ale to nic nie dalo.

4. Podczas ruszania na malym gazie slychac takie cwierkanie czy cos takiego ( nie mam ptaka w samochodzie smile.gif ) po dodaniu gazu ucicha i podczas jazdy tez tego nie ma no chyba ze maly gaz bedzie czy przy jedynce czy innym biegu , przy wstecznym tego nie ma.

5.Pasek rozrzadu ciegle tnie sie o kolo prowadzace , macie moze wymiary na jakas podkladke pod to kolo ? albo jakis inny pomysl ? po rozmowie z mechanikiem w angli ( bo aktualnie mieszkam w anagli ) dowiedzailem sie ze to czeste w tych modelach.

6 No i ostanie wycieraczki - na pierwszym biegu jada do pionu i staja 2 i 3 chadza bez problemu , chociaz przy spryskiwaczu jak juz maja wrocic do poziomu i zatrzymac sie to tez zatrzymuja sie gdzie chcac , mysle ze to przekaznik pada z tego co czytalem na forum , ale chce sie tylko dowiedziec.

A teraz glowne pytanie mianowicie : wymieniec silnik czy remontowac ? jezeli kupic to jezeli macie jakis namiar to prosze o podanie go , szukalem na alledrogo ale malo znalazlem i dalego odemnie . Szukam czegos w zachodniopomorskim lub w okolicy zlosnik.gif wiem ze remont wyniesie mnie z okoicach 1600 pln z czesciami moze mniej

Moge dodac zdjecia jezeli cos pomoze ale to dopiero jutro bo juz ciemno a pisze teaz bo mi spac nie daje buu.gif

Pozdrawiam Piotrek .

Napisano

> A teraz glowne pytanie mianowicie : wymieniec silnik czy remontowac

Jeśli się da za rozsądną kasę, to remontować.

Bo kupić można szybko i tanio, ale nikt nie gwarantuje,

że będzie lepsze niż masz...

Napisano

Zacznij pierwsze od końcówek wtrysków.Przecież to dymienie na czarno i problemy z odpalaniem to ich robota.

Napisano
  • Autor

> Zacznij pierwsze od końcówek wtrysków.Przecież to dymienie na czarno

> i problemy z odpalaniem to ich robota.

A czy plyny na czyszczenie te wlewane na pelny bak cos dadza ? czy wyjmowac i czyscic a jezeli tak to czy sa na to domowe sposoby ?

Napisano

W twoim przypadku chyba nie.Podjedz do kogoś,kto ma pojecie na temat diesli i ci sprawdzi jak rozpylają wtryski.Do tego potrzebna jest pompa ciśnieniowa i sprawne oko fachowca

A wymiana końcówek wtrysków nie powinna orzekroczyć 400-500 zł. i będziesz miał auto jak nowo narodzone.

uwaga,całe to moje gdybanie ma sens jeżeli auto ci kopci faktycznie na czarno,a nie na błękitno

Napisano
  • Autor

> uwaga,całe to moje gdybanie ma sens jeżeli auto ci kopci faktycznie

> na czarno,a nie na błękitno

Na czarno na 100 % , wiec odkladam kase i plac(z)e remont + wtryski

eh kupa kasy, auto to skarbonka bez dna....

Napisano

jak kolega mówi sprawdź wpierw SAME wtryski

Napisano

siemanko sluchaj jesli szukasz kogos w zachodniopomorskim to w szczecinie na ul. radomskiej jest gosc ktory naprawia tylko i wylacznie ople zadne inne samochody on cos napewno ci poradzi numer do niego to : +48605932230 gosciu ma niepozorny warsztat ale robi naprawde z glowa i z klasa

pozdro

Napisano

jak auto nie bierze oleju to prawdopodobnie na samych wtryskach się skończy a więć tragedii raczej nie będzie;) Kilka stówek powinno załatwić sprawe

z ciekawości:

jaki przebie i czy jest pewny?

czy kiedykolwiek oszczedzałeś na paliwie i lałeś jakieś wynalazki typu czerwonka, olej roślinny itp?

tak mi jeszcze wpadła gorsza mozliwość, że turbo się sypnęło, tez możliwe. trza pojechać do mechanika i sprawdzić kilka podstawowych rzeczy:

1ciśnienie sprężania: jak wieksze niż 26 na zimnym silniku to jest dobrze

2wtryski czy nie leją

3turbine czy nie ma luzów na osi i czy wytwarza jakiekolwiek ciśnienie.

te trzy proste badania powiedzą bardzo dużo o stanie silnika

Napisano

> 3. Zaraz za filtrem powietrza w strone turbiny czy co to tam jest

> jeden waz odchodzi w strone pokrywy zaworow - to ten waz jest

> mokry od ropy albo oleju

Jeśli mówisz o tym:

278398294-silnik.JPG

to jest to tzw. ODMA

Od ropy to chyba nie bardzo powinien być brudny, natomiast od oleju to i owszem. Takie plucie oparami oleju jest podobno normalne. Zdejmij przepływke i zobacz jak wygląda to wszystko w środku. U mnie wygląda to tak:

278398294-turbo_wew.JPG

Podobno nic złego się nie dzieje - tak bynajmniej mówi mechanior. Jeśli Turbo będzie padać to oleju należy się spodziewać w przewodach za turbiną - kierunek IC.

Napisano

> Zdejmij przepływke i zobacz jak wygląda to wszystko w środku.

x17dtl w astrze f chyba nie miał przepływomierza

Napisano
A pierwszą czynnością jaką zrobisz,to wymień filtr powietrza.To też pomaga i to bardzo
Napisano

> x17dtl w astrze f chyba nie miał przepływomierza

na 100% nie ma

Napisano

> A pierwszą czynnością jaką zrobisz,to wymień filtr powietrza.

> pomaga i to bardzo

jestem za. osobiście polecam w dieselku wymieniać f. powietrza nawet co pięć tys. Niestety te silniki zasysają duże dawki powietrza i przy okazji ciągną mnóstwo zanieczyszczeń. Ja nawet dziś (niestety - jutro napiszę jakie cuda się działy bo muszę cyknąć foty), przy okazji wymiany pompy wodnej wyjąłem f.p., który po 7 tys. wyglądał strasznie! pozdro

Napisano
  • Autor

Oto fotka tego wycieku oleju przed turbina

A. to cudo ma ciegielko do turbiny i co to jest ?

B. w tym miejscu wymienilem wezyk co idzie w strone pompy paliwa jak sadze ale dalej tam mokro jak na nim jak i na kolektorze ponizej

C. w tym miejscu jest mokro na laczeniu gdzie przewod wychodzi z glownej rury

astra.jpg

a co do filtra powietrza to wymieniony niedawno ,z wtryskami bede walczyl , jeszcze zastanawiam sie nad jedna rzecza mianowicie gdy rano odpalalem przyjrzalem sie dokladniej kolorowi dymu z rury wydechowej i byl raczej szary niz czarny ale nie niebieskawy , swoja droga co sie dzieje jezeli dym ma zabarwienie niebieskie ?

Napisano

Witam

A po otworzeniu korka od oleju (na pokrywie) przy wlaczonym silniku nie masz czasem przedmuchów ?

bo cos dziwnie ten olej sie pokazuje confused.gif tak jak by sie zawory nie domykaly confused.gif

Napisano

> Witam

> A po otworzeniu korka od oleju (na pokrywie) przy wlaczonym silniku

> nie masz czasem przedmuchów ?

A jak to jest jak sie zakryje reka wlew oleju po odkreceniu korka to czy powinno dmuchac powietrze i czy to jest normalne bo u mnie dmucha??

Napisano

> A jak to jest jak sie zakryje reka wlew oleju po odkreceniu korka to

> czy powinno dmuchac powietrze i czy to jest normalne bo u mnie

> dmucha??

Raczej jest to normalne, z tym że w jednym aucie dmucha mocniej w innym słabiej. U mnie np. prawie w ogóle nie czuć. Ważne jest, aby nie pluł olejem z tego wlewu.

Napisano

apropo wtryskiwaczy .wymiana z czesciami 500 ? ja placilem za wszystko 320 zl, pompiarz założył mi niemieckie końcówki za sztuke zaplacilem 60 zl,dymienie apropo dymienia po wymianie przy zapaleniu puszcza czarną chmurkę i jak raptownie gazu mu sie da tez puszcza.Z tego co mi wiadomo dyminia nie powinno byc przy utrzymaniu stalej predkosci obrotowej silnika.

Napisano

jak masz niebieskie spaliny, tzn ze pali olej i ze szykuje się przynajmniej wymiana pierścieni.

JAk silnik pracuje, a wyjmiesz mu miarke oleju, to chlapie olejem, albo dmucha mocno spalinami?

Napisano
  • Autor

> JAk silnik pracuje, a wyjmiesz mu miarke oleju, to chlapie olejem,

> albo dmucha mocno spalinami?

Pluje olejem mocno , nie zauwarzylem go jak wycieralem bagnet i ochlapalomi troche chlodnice i przewody ciuchy i buty zeby.GIF

Napisano

> Pluje olejem mocno , nie zauwarzylem go jak wycieralem bagnet i

> ochlapalomi troche chlodnice i przewody ciuchy i buty

no to, ze tak powiem, miałeś rację tytułująć post : silnik umiera oslabiony.gif

same wtryski pewnie za dużo nie pomoga bo jest duże prawdopodobieństwo, że kompresja jest za slaba.

dla porównania u mnie jak wyjme bagnet to lekki wiaterek powiewa i ani kropelki oleju.

Napisano

A co powiecie na ten olej na kolektorze ssącym? (strzalka B) na moje oko to cos z zaworami jest nie tak moze sie niedomykaja confused.gif bo az tyle nie powinno byc zeby sie pojawial w miejscu B olej

Napisano

> A co powiecie na ten olej na kolektorze ssącym? (strzalka A) na moje

> oko to cos z zaworami jest nie tak moze sie niedomykaja bo az

> tyle nie powinno byc zeby sie pojawial w miejscu A olej

a co mają zawory do oleju????

nic

Napisano

> a co mają zawory do oleju????

> nic

Hmm no wsumie racja hmm.gif nawet jak by sie nie domykaly to pierscienie nie powinny puszczac i przy sprawnych pierscieniach nie powinno byc tam oleju

Napisano
  • Autor

I tak szykuje sie na kapitalke silnika wiec mam przynajmniej informacje ze sie nie mylilem co do tego . Wiec kapitalka + wymiana koncowek wtryskow . Troche mi to uszczupli kieszen pad.gif . A mozecie mi powiedziec co to jest to ustrojstwo ze strzalaka A

Napisano

> I tak szykuje sie na kapitalke silnika wiec mam przynajmniej

> informacje ze sie nie mylilem co do tego . Wiec kapitalka +

> wymiana koncowek wtryskow . Troche mi to uszczupli kieszen

> . A mozecie mi powiedziec co to jest to ustrojstwo ze strzalaka

> A

Witam. Regulator doładowania. Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.