Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przymiarka do samodzielnego remontu

Featured Replies

Napisano

Postanowiłem rozebrać silnik i sprawdzić co mu tak naprawdę dolega. Kolega udostępni mi garaż, drugi pomoże przy robocie pub2.gif (a może ktoś z autokącikowiczów byłby chętny spojrzeć fachowym okiem? impreza odbywałaby się przez najbliższy tydzień 5-11.03.2007 na Gocławiu)

Przede wszystkim chcę zobaczyć jak to wszystko wygląda w środku tzn. co uległo uszkodzeniu.

Jeśli zdecyduje się na remont to w planach jest wymiana pierścieni, uszczelniaczy (+ oczywiście wszystkie uszczelki), obejrzenie stanu głowicy i zaworów (jeśli coś będzie nie tak, to wymiana - mam już nawet głowicę na oku)

Przeszukałem archiwum - parę osób wymieniało pierścienie samodzielnie, może to nie jest takie trudne smile.gif

Ale, że to pierwsza moja tak poważna robótka, to jest pełno niewiadomych confused.gif

Podpowiedzcie co będzie potrzebne? Jakie narzędzia? Jak się ściąga/zakłada pierścienie? Czy takie szczypce wystarczą? KLIK

Napisano

> Postanowiłem rozebrać silnik i sprawdzić co mu tak naprawdę dolega.

> Kolega udostępni mi garaż, drugi pomoże przy robocie (a może

> ktoś z autokącikowiczów byłby chętny spojrzeć fachowym okiem?

> impreza odbywałaby się przez najbliższy tydzień 5-11.03.2007 na

> Gocławiu)

> Przede wszystkim chcę zobaczyć jak to wszystko wygląda w środku tzn.

> co uległo uszkodzeniu.

> Jeśli zdecyduje się na remont to w planach jest wymiana pierścieni,

> uszczelniaczy (+ oczywiście wszystkie uszczelki), obejrzenie

> stanu głowicy i zaworów (jeśli coś będzie nie tak, to wymiana -

> mam już nawet głowicę na oku)

> Przeszukałem archiwum - parę osób wymieniało pierścienie

> samodzielnie, może to nie jest takie trudne

> Ale, że to pierwsza moja tak poważna robótka, to jest pełno

> niewiadomych

> Podpowiedzcie co będzie potrzebne? Jakie narzędzia? Jak się

> ściąga/zakłada pierścienie? Czy takie szczypce wystarczą? KLIK

Wazna sprawa

Jak bedziesz sciagac panewki to sobie je ponumeruj zeby jaj nie bylo puzniej, co do tych szczypiec to nie takie smile.gif do sciagniecia potrzebne beda ci tylko paznokcie smile.gif

Do zalozenia pierscieni potrzebne beda ci 4 zyletki smile.gif

Do wlozenia tlokow do bloku do bezstrsowej pracy polecam TO najtansza opcja ale na wsadzenie pierscieni ci to wystrczy:)

Napisano

po co kupować jakieś pierdy kup sobie zwykłą opaskę zaciskową skrętną, jedną puszkę po browarze albo z browarem (wytniesz sobie blaszkę) i poradzisz sobie bez problemów.

powodzenia

Napisano

> obejrzenie stanu głowicy i zaworów (jeśli coś będzie nie tak, to wymiana - mam już nawet głowicę na oku)

Witam.

Nie opłaca się kupować głowicy. Lepiej jest dać tą twoją do remontu, przynajmniej będziesz wiedział co masz. Używki na allegro kosztuja od 500zł w góre. Ja w styczniu dałem za zrobienie głowicy 450zł. Powodem remontu był upalony zawór.

Robione było :

-planowanie

-frezowanie gniazd zaworowych

-wymiana 3 szt zaworów

-sprawdzenie szczelności

-docieranie zaworów

Było to robione w najlepszym zakładzie w okolicy Katowic.

Co do częsci to będziesz napewno potrzebował jeszcze NOWE śruby do przykręcenia głowicy. Są one jednorazowe.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Nie opłaca się kupować głowicy. Lepiej jest dać tą twoją do remontu,

Moja może być pęknięta więc nie będę miał wyboru.

> przynajmniej będziesz wiedział co masz. Używki na allegro

> kosztuja od 500zł w góre.

Eee ja znalazłem jedna za 400 z zaworami, wałkami i pokrywą zaworów.

> Co do częsci to będziesz napewno potrzebował jeszcze NOWE śruby do

> przykręcenia głowicy. Są one jednorazowe.

Tu szkoły są różne smile.gif

Napisano

> Tu szkoły są różne

Kto oficjalnie podaje, że można drugi raz użyć tych samych śrub do głowicy? shocked.gif

Napisano
  • Autor

> Kto oficjalnie podaje, że można drugi raz użyć tych samych śrub do

> głowicy?

Ktoś na AK pisał, że zostawił stare śruby za namową mechanika i, że mechaniory w swoich autach też nie zmieniają.

Etzold ujmuje to w ten sposób, że "W zasadzie powinno się używać nowych śrub" albo to pomyłka tłumacza: "w zasadzie" = "jako zasadę należy przyjąć i przestrzegać" albo "w zasadzie" = "zaleca się ale nie jest to obowiązkiem"

Napisano

> głowicy?

nie pamietam kto ale potwierdzam, ze podczas zapoznawania sie z tematem wymiany upg kilku kolegow twierdzilo, ze nie raz juz tak robili i nic zlego sie nie dzialo.

ja kupilem nowe.

Napisano

> głowicy?

Ja oficjalnie potwierdzam ze nie wymienialem srub w glowicach i przejechaly troche kilometrow

Astra C14NZ 92r ok 80kkm

Corsa C 1,2 03r ok 45kkm

Cordoba 1,6 98 33 kkm

Ibiza 1,2 92 ok 100kkm

I w zadnym aucie nic sie nie dzieje jezeli ktos czesto sciaga glowice to tak a jezeli to jednorazowa wymiana i w ksiazce wyraznie pisze ze trzeba wymienic to wtedy wymieniam i to tylko pod warunkiem ze planuje glowice o 1,5 mm

Napisano

> Ja oficjalnie potwierdzam ze nie wymienialem srub w glowicach i

> przejechaly troche kilometrow

Piszę o instrukcjach producentów silników.

Napisano

smile.gif To sa szczypce do piersceni segera. Do pierscieni tłokowych wyglądają całkiem inaczej ale przy sprawnych palcach i posiłkujac sie np wycietą opaską z puszki po piwie dasz je rade zdjac i bez szczypiec. Miłego majsterkowania i niezapomnij napisac jakie efekty ci ta cała naprawa przyniosla.

Napisano
  • Autor

> To sa szczypce do piersceni segera. Do pierscieni tłokowych

> wyglądają całkiem inaczej

Tak, już wiem (wygłupiłem się blush.gif) - ale doczytałem smile.gif, a nawet znalazłem na allegro jak wyglądają smile.gif

Napisano

> głowicy?

To chyba jest tak jsamo ak z piciem bimbru - podobno zabija i można wzrok stracić... A jest masa ludzi którzy sie po tym dobrze mają wink.gif

Napisano

> Co do częsci to będziesz napewno potrzebował jeszcze NOWE śruby do

> przykręcenia głowicy. Są one jednorazowe.

> Pozdro

Tutaj muszę się z kolegą zgodzić ponieważ śruba raz skęcona na max i rozkręceniu traci już swoje właściwości. Generalnie sam nie spotkałem się z wymianą szpilek przy wymianie UPG czy głowicy no chyba że była zerwana zlosnik.gif a naprawdę widziałem dużo rozebranych silników i nikt nie wymienia tych szpilek zlosnik.gif

Napisano

Witam.

Nowe śruby kosztują ok 5zł za 1 szt. W moim silniku jest ich 10szt.

Pozdro

Napisano
  • Autor

> Nowe śruby kosztują ok 5zł za 1 szt. W moim silniku jest ich 10szt.

A gdzie? Bo nigdzie nie znalazłem takich tanich?

Napisano

> A gdzie? Bo nigdzie nie znalazłem takich tanich?

Czesci kupował mechanik który grzebał w silniku. Były kupione w MR Centrum w Katowicach.

Pozdro

Napisano

Witam

Wymiana pierścieni to łatwa i przyjemna zabawa, do zdjęcia pierścieni wystarczą tylko własne palce, a do zakładania potrzeba tylko pasek blachy i kombinerki.

Co do narzędzi to potrzebne będę klucze typu torx, do odkręcenia panewek potrzebujemy taki sam rozmiar klucza jak do odkręcania miski olejowej, panewki to rzeczywiście możesz sobie ponumerować, lepiej niech wszystko będzie na tym samym miejscu.

Przy takim przebiegu to możesz jeszcze sprawdzić ciśnienie oleju, przygotuj się też na prace remontowe przy wale korbowym, bo jednak samochodzik ma już trochę przebiegu i niewiadomo jak dół silnika wygląda.

Ja przy wymianie pierścieni nie wymieniałem ani śrub do przykręcania głowicy, ani śrub do przykręcania panewek głównych i korbowodowych, książka sam naprawiam będzie bardzo pomocna we wszelkich pracach, remontowych silnika, ale o tym to już chyba każdy wie, kto coś majstrował przy swoim samochodziku. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Taki opisik znalazłem KLIK

Dotyczy co prawda ciężarówek ale daje możliwość pobieżnego zorientowania się w temacie smile.gif

A i jeszcze pytanko: mam dostęp do garażu ale bez kanału. Autko mogę podnieść i postawić na koziołkach (mam 2). Że będzie niewygodnie, to się spodziewam ale czy w ogóle da się zdjąć głowicę bez kanału?

Napisano

> Witam.

> Nie opłaca się kupować głowicy. Lepiej jest dać tą twoją do remontu,

> przynajmniej będziesz wiedział co masz. Używki na allegro

> kosztuja od 500zł w góre.

dziwne - sama glowica taka droga hmm.gif

2 znajomych niedawno kupowalo silniki z osprzetem w niezlym stanie

1 dal 650

2 niecale 800

Napisano
  • Autor

> 2 znajomych niedawno kupowalo silniki z osprzetem w niezlym stanie

> 1 dal 650

> 2 niecale 800

Zależy jaki silnik. 8V są dużo tańsze. Taki jak mój chodzi zazwyczaj ok. 1000-1200pln (i więcej). Chociaż znalazłem X16XEL za 800...

Napisano

> czy w ogóle da się zdjąć

> głowicę bez kanału?

Ja sobie nie wyobrażam zdejmowania głowicy z kanału (chyba, że autko na dachu leży hmm.gif)

Napisano
  • Autor

> Ja sobie nie wyobrażam zdejmowania głowicy z kanału (chyba, że autko

> na dachu leży )

No, dobra głowicy jak głowicy smile.gif ale jeszcze tłoki trzeba wyjąć dołem. Źle się wyraziłem.

Już wiem, że ciężko będzie. Przydałby się jakiś porządny podnośnik albo najazd...

A może ktoś z kolegów ma dostęp do garażu z kanałem, który by można wynająć na kilka dni?

Napisano

Musisz zrobic fotorelacje grinser006.gif

Bedziesz robil w Łodzi czy gdzies tam? cool.gif

Czeka mnie to samo...

Napisano
  • Autor

> Bedziesz robil w Łodzi czy gdzies tam?

Niestety "gdzieś tam" smile.gif W Łodzi nie miałbym większego problemu z kanałem

> Czeka mnie to samo...

Współczuję frown.gif Ale mogę dać namiar na allegro na tanie części (Erling, Goetze). Oczywiście o ile moje będą OK.

Napisano

> Postanowiłem rozebrać silnik i sprawdzić co mu tak naprawdę dolega.

> Kolega udostępni mi garaż, drugi pomoże przy robocie (a może

> ktoś z autokącikowiczów byłby chętny spojrzeć fachowym okiem?

> impreza odbywałaby się przez najbliższy tydzień 5-11.03.2007 na

> Gocławiu)

> Przede wszystkim chcę zobaczyć jak to wszystko wygląda w środku tzn.

> co uległo uszkodzeniu.

> Jeśli zdecyduje się na remont to w planach jest wymiana pierścieni,

> uszczelniaczy (+ oczywiście wszystkie uszczelki), obejrzenie

> stanu głowicy i zaworów (jeśli coś będzie nie tak, to wymiana -

> mam już nawet głowicę na oku)

> Przeszukałem archiwum - parę osób wymieniało pierścienie

> samodzielnie, może to nie jest takie trudne

> Ale, że to pierwsza moja tak poważna robótka, to jest pełno

> niewiadomych

Ja moge wpasc troche poprzeszkadzac 270751858-jezyk.gif

Sruby stare radzi sie wymienic.

Napisano

Witam

widzę że kolega ma ten sam silnik co i ja ostatnio pisał kolega że by mnie wspomógł i pożyczył modułu zapłonowego bow.gif

czy będziesz robił jakieś zapiski odnośnie cen części jakie będziesz wymieniał. Chętnie też bym podjechał obejrzeć z czystej ciekawości bo jestem niedaleko Gocławia a na 99,99% i mnie to czeka bo to co mnie się wydawało że stracił iskrę było mylne bo iskra jest ale brak spalania mieszanki.

Ze zdwojoną uwagą będę śledził ten wątek slinka.gif

Napisano
  • Autor

> czy będziesz robił jakieś zapiski odnośnie cen części jakie będziesz

> wymieniał.

Mam już zrobioną wstępną wycenę tego co będzie zmieniane na 100% (uszczelki, pierścienie, uszczelniacze), liczę się z kupnem głowicy, ewentualnie panewek.

Postaram się zrobić fotorelację. O ile w ogóle dojdzie do całej akcji, bo na razie dysponuję tylko garażem bez kanału a i podnośnika jakiegoś porządnego też nie mam. Jestem w trakcie załatwiania.

>na 99,99% i mnie to

> czeka bo to co mnie się wydawało że stracił iskrę było mylne bo

> iskra jest ale brak spalania mieszanki.

uuu frown.gif Czyżby jakiś pomór na Asterki padł? boje_sie.gif

Może ciśnienie paliwa masz za małe?

Napisano

> Piszę o instrukcjach producentów silników.

W instrukcjach jest napisane prosze oddać samochód do wyspecjalizowanego warsztatu.

Miałem sciąganą 3 razy głowicę i tylko za któryms razem wymienione były 2 śruby na nowe.

BTW w X16XEL niestety śruby są dość długie.

Napisano

A że tak spytam, dlaczego aż 3 razy głowicę ściągali? hmm.gif

Przy dokręcaniu głowicy przekracza się granicę plastyczności śrub (wyciąga się je). Dlatego powinno się wymieniać śruby. Stare nie zapewniają należytego docisku.

Ale róbta co chceta, jak to mawiał pewien pan.

Napisano

> No, dobra głowicy jak głowicy ale jeszcze tłoki trzeba wyjąć dołem.

Witam.

Tłoki wyciąga się górą. Dołem nie wyciągniesz bo przeszkadza wał korbowy.

Pozdro

Napisano

> Mam już zrobioną wstępną wycenę tego co będzie zmieniane na 100%

> (uszczelki, pierścienie, uszczelniacze), liczę się z kupnem

> głowicy, ewentualnie panewek.

byłem dziś na pomiarze ciśnienia okazało się że na jednym garze jest zero frown.gif

głowica jeszcze nie była zdejmowana więc nie wiem co z pierścieniami, itd oleju bierze na razie w normie więc może da się zrobić bez wymiany.

Na pewno 2 zawory na jednym garze co z resztą okaże się po zdjęciu głowicy już się tego boje frown.gif

> uuu Czyżby jakiś pomór na Asterki padł?

może i tak a u mnie to pewnie przez stan licznika choć słyszałem że inni jeżdżą dłużej na liczniku jest 200 kkm a kto wie czy nie był kręcony confused.gif

P.S. w środę mam go zostawić i niedługo będe wiedział więcej.

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.