Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prawo jazdy kat. "C" i świadectwo kwalif.

Featured Replies

Napisano

Witam!

Tak sie zastanawiałem gdzie umiescić ten wątek i zdecydowalem ze tutaj...ale przechodząc do sedna sprawy....

Robie teraz prawo jazdy kat C i zastanawia mnie pewna rzecz, na temat której słyszałem różne opinie. Chodzi o świadectwo kwalifikacji.

Jedni twierdzą że jest to niezbędne aby dostac pracę jako kierowca, inni znowu mowia ze jest to niepotrzebny wydatek ponieważ firma powinna zapewnić takowe szkolenie i go opłacić...

Prosze o opinie na ten temat....pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Tak sie zastanawiałem gdzie umiescić ten wątek i zdecydowalem ze

> tutaj...ale przechodząc do sedna sprawy....

> Robie teraz prawo jazdy kat C i zastanawia mnie pewna rzecz, na temat

> której słyszałem różne opinie. Chodzi o świadectwo kwalifikacji.

> Jedni twierdzą że jest to niezbędne aby dostac pracę jako kierowca,

> inni znowu mowia ze jest to niepotrzebny wydatek ponieważ firma

> powinna zapewnić takowe szkolenie i go opłacić...

> Prosze o opinie na ten temat....pozdrawiam

O ile mi sie wydaje to teraz juz nie ma czegos takiego jak swiadectwo kwalifikacji tylko kurs na przewoz rzeczy. Koszt chyba cos kolo 850zl. A to czy bedzie potrzebny czy nie to zalezy tylko i wylacznie od pracodawcy. Jedni ci taki zafunduja inni nie.

Ale moja wiedza opiera sie jedynie na tym co szlyszalem.

Napisano

lepiej sam zrób sobie taki kurs na przewóz towarów. do tego badania psychologiczne i lekarskie. jak bedziesz czekał na szefa , który ci to zafunduje to możesz długo czekac. do tego jeszcze kat.E i łatwiej o pracę - szkoda ze nie najlepiej płatną

yay.gif

Napisano

> Witam!

Wyrobienie świadectwa kwalifikacji jest nadal wymagane i niema nic wspólnego z zaświadczeniem o ukończeniu kursu na przwóz materiałów niebezpiecznych.

Świadectwo kwalifikacji jest wymagane od kierowców zawodowych i jest wydawane na 5lat. Po 5 latach trzeba ponownie przejść wszystkie badania(lekarskie i psychotechniczne). Na badania powinien Cie skierować pracodawca ale różnie z tym bywa teraz właściciele prywatnych firm niechcą płacić za badania swoich pracowników. Jak masz kase sam zrób, później zobaczysz jak firma się na to zapatruje

Napisano

> Wyrobienie świadectwa kwalifikacji jest nadal wymagane i niema nic

> wspólnego z zaświadczeniem o ukończeniu kursu na przwóz

> materiałów niebezpiecznych.

> Świadectwo kwalifikacji jest wymagane od kierowców zawodowych i jest

> wydawane na 5lat. Po 5 latach trzeba ponownie przejść wszystkie

> badania(lekarskie i psychotechniczne). Na badania powinien Cie

> skierować pracodawca ale różnie z tym bywa teraz właściciele

> prywatnych firm niechcą płacić za badania swoich pracowników.

> Jak masz kase sam zrób, później zobaczysz jak firma się na to

> zapatruje

powoli powoli bo sie rozp... 270751858-jezyk.gif czyli co musze miec zeby pracowac jako kierowca ciezarowki? C + sw. kwalifikacji? C + kurs na przewoz rzeczy? czy moze wszystko na raz? ten kurs na przewoz rzeczy to jest wymog pracodawcy czy ktos to pozniej kontroluje "na drodze"?

Napisano

> powoli powoli bo sie rozp... czyli co musze miec zeby pracowac jako

> kierowca ciezarowki? C + sw. kwalifikacji? C + kurs na przewoz

> rzeczy?

C+św. kw musisz mieć jak chcesz pracowac jako kierowca samochodu powyżej 3,5t. Św.kw.odnawia sie co 5 lat.

Kurs na przewóz mat. niebezp. musisz mieć jak firma takie rzeczy wozi ( bo jak np. będziesz woził tylko mieso to taki kurs Ci nie potrzebny) kurs robi sie raz na całe zycie.

> czy moze wszystko na raz?

Najlepiej mieć wszystko

> ten kurs na przewoz rzeczy to

> jest wymog pracodawcy czy ktos to pozniej kontroluje "na

> drodze"?

jedno i drugie wymaga policja i ITD przy kontroli na drodze

Napisano

> C+św. kw musisz mieć jak chcesz pracowac jako kierowca samochodu

> powyżej 3,5t. Św.kw.odnawia sie co 5 lat.

aha dzieki, czyli samo c mi wlasciwie nic nie daje. czy po takim kursie dostane sw. kwalifikacji? ->

Quote:

Kursy dokształcające kierowców wykonujących transport drogowy

Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Skierniewicach uprzejmie informuje, że organizuje w sposób ciągły kursy dokształcające dla kierowców wykonujących transport drogowy zarówno w zakresie przewozu osób jak i przewozu rzeczy:

1) podstawowe (w zakresie części ogólnej i dodatkowej) - dla kierowców, którzy nie posiadali świadectwa kwalifikacji wydanego przed 01.01.2002 r. Kurs trwa 5 dni w zakresie przewozu osób, 6 dni w zakresie przewozu rzeczy, koszt szkolenia: 700,00 zł

czy to jest jeszcze cos innego?

> Kurs na przewóz mat. niebezp. musisz mieć jak firma takie rzeczy wozi

> ( bo jak np. będziesz woził tylko mieso to taki kurs Ci nie

> potrzebny) kurs robi sie raz na całe zycie.

a nie nie, o adr na razie nie mysle nawet wink.gif

> jedno i drugie wymaga policja i ITD przy kontroli na drodze

no fakt, krokodyle czuwaja wink.gif

Napisano

> aha dzieki, czyli samo c mi wlasciwie nic nie daje. czy po takim

> kursie dostane sw. kwalifikacji? -Kursy dokształcające kierowców

> wykonujących transport drogowy

> Wojewódzki Ośrodek Ruchu Drogowego w Skierniewicach uprzejmie

> informuje, że organizuje w sposób ciągły kursy dokształcające

> dla kierowców wykonujących transport drogowy zarówno w zakresie

> przewozu osób jak i przewozu rzeczy:

> 1) podstawowe (w zakresie części ogólnej i dodatkowej) - dla

> kierowców, którzy nie posiadali świadectwa kwalifikacji wydanego

> przed 01.01.2002 r. Kurs trwa 5 dni w zakresie przewozu osób, 6

> dni w zakresie przewozu rzeczy, koszt szkolenia: 700,00 zł

> czy to jest jeszcze cos innego?

To jest wlasnie to. Kurs na przewoz rzeczy.

Kolega Darek_mat ma nieaktualne informacje bo juz nie wydaje sie takich dokumentow jak swiadectwo kwalifikacji.

Napisano

Robi sie kurs na przewoz rzeczy. Tylko ze wydaje mi sie, ze lepiej to zrobic jak juz sie bedzie mialo CE, bo gdy teraz zrobisz i pozniej zdecydujesz sie na E to bedziesz musial jeszcze raz wydac kase na kurs (ale tu moge sie mylic).

Ja mam zrobione CE, mam tez certyfikat na krajowy przewoz rzeczy (ale to potrzebne jest tylko dla tych, co chca rejestrowac wlasna firme). W poniedzialek jade zapisac sie na kurs na przewoz rzeczy (co wczesniej nazywalo sie swiadectwo kwalifikacji). Cos takiego kosztuje 700zl.

Slyszalem tez plote, ze od nowego roku ma to kosztowac 6000zl, ale cos mi sie nie chce wierzyc... Czy ktos to potwierdzi?

Napisano

> Slyszalem tez plote, ze od nowego roku ma to kosztowac 6000zl, ale

> cos mi sie nie chce wierzyc... Czy ktos to potwierdzi?

Ja zato slyszalem plote ze od polowy przyszlego roku ma kosztowac 4000zl

Czyli kazdy cos slyszal, ale narazie widac ze to tylko ploty. A jaka bedzie prawda to sie okaze w przyszlosci.

Napisano

nie bede zakladal nowego watka ale mam pytanei z innej beczki

szkola jazdy zacheca mnie zebym odrazu robil c+e bo odejda koszty wydania dokumentu itp

czy napewno warto?? co mi odejdzie?? jakie koszty??

ogolnie jest szanasa ze kurs na e bede mial za free ale dopiero za pol roku i teraz mysle co robic a egzamin juz w poniedizalek na c

pozdroo

Napisano
  • Autor

dziekuje wszystkim z dostarczone informacje....jestem juz mątrzejszy w tym temacie.

Co do tego czy robic "E" to rob śmialo jak masz za pol roku za friko. (jesli mozna wiedzieć jakim cudem bedziesz miec za free?)

Ja mam egzamin na "C" w piatek....wiec powodzenia ci zycze w poniedzialek smile.gif

> nie bede zakladal nowego watka ale mam pytanei z innej beczki

> szkola jazdy zacheca mnie zebym odrazu robil c+e bo odejda koszty

> wydania dokumentu itp

> czy napewno warto?? co mi odejdzie?? jakie koszty??

> ogolnie jest szanasa ze kurs na e bede mial za free ale dopiero za

> pol roku i teraz mysle co robic a egzamin juz w poniedizalek na

> c

> pozdroo

Napisano

Rok temu pracodawca wysłał mnie na badania psychotechniczne - a jeżdze dostawczakiem (do 3,5 t) koszt badań o ile pamiętam wynosił 50 zł, po tym badaniu firma mnie zatrudniająca wystawiłą mi świadestwo kwalifikacyjne. Ogólnie troche mnie zdziwiła ta sytuacja bo nawet lekarka robiąca mi badania stwierdzią że do 3,5 t nie trzeba takich papierów - powyżej tego tonażu wydaje mi sie że świadestwo kwalifikacyjne też jest teraz niepotrzebne - ale pewny nie jestem.

Napisano

Do tego co się dowiedziałeś (czyli nie Św.Kw, tylko kurs na przewóz rzeczy + bad. psychotech.) istnieje taki przepis, że powyżej wymienione badanie wymagane jest w transporcie zarobkowym.

Zostało to szerzej omówione kilka/kilkanaście tygodni temu. Poszukaj.

Jeżeli firma potrzebuje kierowcy do transportu na potrzeby własne, kurs na przewóz rzeczy nie jest wymagany.

Co to jest transport na potrzeby własne - poszukaj, już to omawiałem w w/w terminie zlosnik.gif

Jeżeli chodzi o badania, pracodawca nie ma obowiązku Ci finansować, tylko ma obowiązek wymagać. Zmieniły się przepisy na korzyść pracodawcy, czyli za posiadanie dokumentów odpowiada kierowca (co zresztą jest logiczne dla mnie).

Napisano

> takiego kosztuje 700zl.

> Slyszalem tez plote, ze od nowego roku ma to kosztowac 6000zl, ale

> cos mi sie nie chce wierzyc... Czy ktos to potwierdzi?

potwierdzam u nas rowniez chodza takie plotki!! Dlatego ja robie ten kurs w przyszlym tygodniu, juz sie zapisałem. Dodam ze kolejki sa dosyć duze wink.gif

Swiadectwo kwalifikacji wystawia pracodawca, pod warunkiem ze masz kurs na przewoz rzeczy.

Ja rowniez niedawno zrobilem prawko C ...i wszyscy mowia ze prawko bez kursu na przewoz rzeczy jez bez uzyteczne frown.gif

Napisano

> Witam!

PRAWO O RUCHU DROGOWYM

1. Kierowca pojazdu samochodowego przeznaczonego konstrukcyjnie do przewozu osób oraz kierowca pojazdu samochodowego lub zespołu pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 7,5 t jest zobowiązany uzyskać świadectwo kwalifikacji, o ile pojazdem wykonywana jest działalność gospodarcza w zakresie przewozu osób lub rzeczy.

2. Kierowca, o którym mowa w ust. 1, podlega:

1) kontrolnym badaniom lekarskim przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań zdrowotnych do kierowania pojazdem. Badanie jest przeprowadzane przed wydaniem pierwszego świadectwa kwalifikacji, następnie w wieku do 55 lat - co 5 lat i w wieku powyżej 55 lat corocznie,

2) badaniom psychologicznym przeprowadzanym w celu stwierdzenia istnienia lub braku przeciwwskazań psychologicznych do kierowania pojazdem przed wydaniem pierwszego świadectwa kwalifikacji i następnie w ciągu roku od ukończenia 55 lat.

3. Badania, o których mowa wykonywane są na koszt:

1) przedsiębiorcy wykonującego działalność gospodarczą w zakresie przewozu osób lub rzeczy - w przypadku osoby przez niego zatrudnionej lub osobiście wykonującej tę działalność,

2) osoby badanej - w innych przypadkach.

Napisano

> Swiadectwo kwalifikacji wystawia pracodawca, pod warunkiem ze masz

> kurs na przewoz rzeczy.

Chyba że Twoim pracodawcą jest Wydział Komunikacji yikes.gif, bo to on wystawia dokument "świadectwo kwalifikacji " 278496059-kie0412-5.jpg

post-84490-14352479607946_thumb.jpg

Napisano

> wystawia dokument "świadectwo kwalifikacji "

Nie ma już świadectw kwalifikacji, pracodawca kieruje Cię na badania lekarskie i psychologiczne + ew. kurs dot. przewozu osób lub rzeczy, po czym wystawia zaświadczenie o spełnianiu wymogów ustawy o transporcie drogowym. Za jakiś czas (nowela do ustawy już weszła) będzie wymiana prawka co 5 lat i nie będzie trzeba wystawiać żadnych zaświadczeń, bo termin ważności prawa jazdy będzie równał się terminowi ważności badań + kursu (też niestety kurs będzie ważny 5 lat), jak ktoś ma jakieś pytania dot. transportu drogowego w wydaniu praktycznym zapraszam na prv. Pozdrowienia ok.gif

Napisano

> Nie ma już świadectw kwalifikacji, pracodawca kieruje Cię na badania

A to dziwne rzeczy opowiadasz, bo ja mam w porfelu i to ważne!

A w przypadku kiedy kończy się termin jego ważnosci trafia do twojej dokumentacji u pracodawcy, który wystawia zaświadczenie o którym piszesz. W sytuacji kiedy masz wazne to u pracodawcy jest jego potwierdzona kopia

Napisano

Nie ma już świadectw kwalifikacji wydawanych jak dawniej przez Wydział Komunikacji. Teraz robisz badania lekarskie, psychotesty i na podstawie tych badań świadectwo kwalifikacji wydaje pracodawca. U mnie w firmie przynajmniej tak jest.

Napisano

> A to dziwne rzeczy opowiadasz....

Chodziło mi o to, że nie są wystawiane - a te co są ważne oczywiście zachowują swą ważnosć. Jest tak jak mówisz.

Napisano

> Nie ma już świadectw kwalifikacji wydawanych jak dawniej przez

> Wydział Komunikacji. Teraz robisz badania lekarskie, psychotesty

> i na podstawie tych badań świadectwo kwalifikacji wydaje

> pracodawca. U mnie w firmie przynajmniej tak jest.

Jasne , tylko wez pod uwagę,że są świadectwa wystawione np. w 2003 roku i są jeszcze chwilę ważne:)

Pracownie psychotechniczną masz na jego podstawie ważną do np 2027r. a i zdrówko jeszcze rok

jak się skończy topracodawca wystawi Ci nie świadectwo kwalifikacji a " Zaświadczenie poświadczające zatrudnienie kierowcy oraz spełnianie przez niego wymagań określonych ustawą o transporcie drogowym"

Napisano

Domyślałem się, że posiadasz ważne świadectwo kwalifikacji wydane jeszcze przez WK. Ja również do września ubiegłego roku takie posiadałem. No ale teraz już jest tak jak piszesz czyli pracodawca wystawia takie zaświadczenie na podstawie ważnych badań lekarskich i psychotechnicznych.

Napisano

>> Pracownie psychotechniczną masz na jego podstawie ważną do np 2027r........

Popełniasz błąd, badania psychologiczne masz ważne również jeszcze rok, ponieważ zgodnie a aktualnymi przepisami robi się je co 5 lat - niezależnie od tego co masz wpisane w świadectwie.

Napisano

Aha - jeszcze jedno! Przemek_J ma rację, bo jeśli jesteś zatrudniony jako kierowca zawodowy, to obecnie nikt nie wyda Ci pozwolenia na dłużej niż 5 lat.

Napisano

> jako kierowca zawodowy, to obecnie nikt nie wyda Ci pozwolenia na dłużej niż 5 lat.

Najgorzej, że niektórzy lekarze wydają świadectwa np wypisane BEZTERMINOWO, a pracodawcy potem muszą płacić kary........

Napisano

> Popełniasz błąd, badania psychologiczne masz ważne również jeszcze

> rok, ponieważ zgodnie a aktualnymi przepisami robi się je co 5

> lat - niezależnie od tego co masz wpisane w świadectwie.

To przeżyję hehe.gif od jakiegoś czasu zielona kartka robi za wypełniacz portfela. To była dodatkowa przygoda, takie dłuzsze wakacje , ale dzięki za newsa. Przeżyłbym i panie psycholog z miłymi pogawędkami.Choc wolałem łapanie much i zabawy z świecącymi kółeczkami .

Napisano

> Najgorzej, że niektórzy lekarze wydają świadectwa np wypisane

> BEZTERMINOWO, a pracodawcy potem muszą płacić kary........

Dziwne, bo tego typu zaświadczenia wydają jedynie lekarze uprawnieni do badań kierowców i powinni znać przepisy. W mojej "metropolii" jest w zasadzie tylko jeden tego typu znachor i podpisuje się pod papierami delikwenta dopiero po wykonaniu przez takowego wszelkich potrzebnych badań lekarskich oraz psychotestów. Oczywiście doktorek znał przepisy i za 4 i pół roku znów trza będzie do babci na Podmiejską jechać by zrobić psychotesty. zlosnik.gif

Napisano

> będzie do babci na Podmiejską jechać by zrobić psychotesty....

Byłem u niej w grudniu zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif Zapewniam Cię (dot. poprz. wątku), że część lekarzy podchodzi do wystawiania zaświadczeń dość niefrasobliwie wink.gif

Napisano

> szkoda ze nie najlepiej płatną

To zależy gdzie i jak

Najmniej co słyszałem to 2500zł netto

najwięcej 5800netto

wink.gif

Napisano

> część lekarzy podchodzi do wystawiania zaświadczeń dość

> niefrasobliwie

tu powod jest prosty, im bardziej taki lekarz jest "przychylny" pacjentowi, tym wiecej bedzie mial "klientow". Pamietam jak robilem prawo jazdy, "badanie" u lekarza ktory przyjechal do szkoly jazdy trwalo max 3 minuty, zaleznie od tego jak dlugie ktos mial nazwisko, bo pielegniarka musiala je wpisac w trzech miejscach hehe.gif z 80 osob zapisanych na kurs moze z 5 osob robilo badania gdzies na miescie, reszta u dedykowanego lekarza, jakby koles faktycznie robil badania, to po wysciu pierwszej osoby skonczyli by mu sie klienci rotfl.gif

Napisano

nie powiem bo sie nie spelni:D

heh znalazlem sponsora 893goodvibes.gif

Napisano

> PRAWO O RUCHU DROGOWYM

Z którego roku jest ten tekst?

Aktualnych poszukaj na stronie sejmu. Są tam aktualiacje.

Napisano

Witam

wydawanie świadectw kwalifikacji zakończono o ile dobrze pamietam grudzień 2002, ale te które zostały wydane zachowują swoją ważnośc do chwili ich wygaśnięcia.

w między czasie nastąpiło kilka zmian odnośnie badań lekarskich i psychotechnicznych

teraz jedne i drugie trzega robić co 5 lat przed ukończeniem 55 roku życia,dodatkowo o ile jest to praca w firmir transportowej tzn. posiadającej lic na transport trzeba mieć ukończony kurs w zakresie przewozu osób/rzeczy. Na drogę zamiast świadectwa

dostajesz od pracodawcy zaświadczenie w którym On wpisuje terminy badan oraz ukończone kursy Dz. U. 230 z 2003r.

Ale jak to w Polsce nic nie jest wieszcne, a przepisy trzeba zmieniać bo są ludzie którzy za to biorą kasę.

I już mamuy zmiany

USTAWA

z dnia 17 listopada 2006 r.

o zmianie ustawy o transporcie drogowym oraz o zmianie ustawy - Prawo o ruchu drogowym

Dz.U.2006.235.1701

jest tego trochę, ale zasadnicza \zmiana, to czestrze szkolenia, terminowe prawa jazdy - coraz drożej jest być kierowcą

Pozdr Zbyszek

PS. jeżeli masz zamiar robić odrazu C+E, idź po egzaminie do działu obsługi zdających w WORD - po zaświadczenie o uzyskaniu pozytywnego wyniku z egzaminu, a i wyrwać ksero badań lekarskich - znowu bedą ppotrzebne do szkoły jazdy

Napisano

Tekst jednolity Dz. U 108 poz. 908 z 2005r

ale potem było chyba już 15 zmian

teraz tylko Lex-Polonica Cię ratuje

Zbyszek

Napisano

> Rok temu pracodawca wysłał mnie na badania psychotechniczne - a jeżdze dostawczakiem (do 3,5 t) koszt badań o ile pamiętam wynosił 50 zł, po tym badaniu firma mnie zatrudniająca wystawiłą mi świadestwo kwalifikacyjne...

Sw. kwalifikacyjne juz nie "funkcjonują" od ponad roku i nie firma która Cię zatrudnia wystawia(ła) taki dokument.

Coś pokręciłeś ...

>... Ogólnie troche mnie zdziwiła ta sytuacja bo nawet lekarka robiąca mi badania stwierdzią że do 3,5 t nie trzeba takich papierów...

A gdybyś miał pojechać z przyczepą ?

>...powyżej tego tonażu wydaje mi sie że świadestwo kwalifikacyjne też jest teraz niepotrzebne - ale pewny nie jestem...

Właśnie teraz jest potrzebne Wcześniej pow. 7,5 T za wyjątkiem tr. na potrzeby własne.

Napisano

>... Wyrobienie świadectwa kwalifikacji jest nadal wymagane...

Tylko jeżeli kierowca posiada wciąż jeszcze WAŻNY ten dokument wydany wczesniej (przed zmiana przepisów)to tak

.

>... Świadectwo kwalifikacji jest wymagane od kierowców zawodowych ...

Nie świadectwo kwalifikacji tylko dokumenty potwierdzające odpowiednie zdrowie (bad, lekarskie i psychotechniczne) oraz odpowiednie kwalifikacje (zaświadczenie o ukończeniu kursu w zakresie przewozu osób lub rzeczy )

Na badania powinien Cie skierować pracodawca ale różnie z tym bywa teraz właściciele prywatnych firm niechcą płacić za badania swoich pracowników...

To nie jest obowiązek pracodawcy.

Może ale wcale nie musi.

Może zatrudnić tych którzy sełniają jego oczekiwania ...

Live is brutal

>... Jak masz kase sam zrób, później zobaczysz jak firma się na to zapatruje ...

Napewno będzie miał większe szanse niż ten który szuka sponsora (do sfinansowania badań) a nie pracy.

Napisano

o ile jesteś już zatrudniony pracodawca ma obowiązek skierować cię na badanie lekarskie DZ. U. 2 z 2004r

świadectw się nie wydaje i to jest pewne na 200 procent

dośtaje się zaświadczenie od pracodawcy.

świadectwo/zaświadczenie wymagane jest od kierowców pracujących w firmir transportowej

i to jest pewne.

od 1995 wydaję prawa jazdy i świadectwa kwal ..

chociaż częściej zajmuje się kierowcami z art 178 i punktowcami

Napisano

> o ile jesteś już zatrudniony pracodawca ma obowiązek skierować cię na badanie lekarskie DZ. U. 2 z 2004r

Lekarskie tak ale na pozostałe (psycho-testy, kurs) już nie

> świadectw się nie wydaje i to jest pewne na 200 procent

> dośtaje się zaświadczenie od pracodawcy.

O tym pisałem.

Widać niektórzy (sądząc z treści postów) mylą zaświadczenia od pracodawcy zę swiadectwami kwalifukacji.

> świadectwo/zaświadczenie wymagane jest od kierowców pracujących w firmir transportowej i to jest pewne.

Nie do końca. Od kierowców pracujących w firmie z transportem na potrzeby własne nie jest wymagane zaswiadczenie z ukończenia kursu w zakresie przewozu rzeczy.

>... od 1995 wydaję...i świadectwa kwal ...

Świadectw kwlifikacji jako takich (plastik) już chyba nie ?

Napisano

wydawałem świadectwa - czas przeszłyjest tu właściwy

istniały od 1993 do 2002 - wcześniej wyglądały jak leg szkolna

"Lekarskie tak ale na pozostałe (psycho-testy, kurs) już nie8"

psychotesty też ale to już Dz. U. 69 z 2005 czy 2006r

na szkolenie oczywiście że nie - bo zatrudniając kierowcę bedzie zarówno badan jednych i drugich oraz kursów rządał od kandydata

na badania pracodawca kieruje tylko tych którzy juz są u niego zatrudnienia, taki ma obowiązek - zresztąza niedługo kierowcy będą przychodzić do mie wymieniać prawo jazdy za każdym razem gdy skończą sie im badania nowy pomysł w ustawie PoRD

Napisano

> Tekst jednolity Dz. U 108 poz. 908 z 2005r

> ale potem było chyba już 15 zmian

> teraz tylko Lex-Polonica Cię ratuje

> Zbyszek

Próbował TU???

Napisano

> Próbował TU???

nie bo akurat ja mam wejście na lex-a

chodziło mi o to ze mało gdzie mozesz dotrzec do ustawy gdzie masz aktuyalicacją zmian

bo sam dziennik ustaw jest bardzo prosto wyłapać o ile masz nr

np. www.infor.pl/

Napisano

> Witam!

Swiadectw Kwalifikacji już nie ma, teraz jest "Orzeczenie" ważne maks. 5 lat.

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA ZDROWIA1)

z dnia 1 kwietnia 2005 r.

w sprawie badań psychologicznych kierowców i osób ubiegających się o uprawnienia do kierowania pojazdami

oraz wykonujących pracę na stanowisku kierowcy

§ 8.

1. Uprawniony psycholog na podstawie wyników badania wydaje orzeczenie psychologiczne, zwane dalej „orzeczeniem”,

stwierdzające istnienie lub brak przeciwwskazań psychologicznych do:

1) kierowania pojazdem;

2) wykonywania pracy na stanowisku kierowcy.

2. Orzeczenie uprawniony psycholog wystawia z kopią. Oryginał orzeczenia otrzymuje osoba badana, a kopię dołącza się do

dokumentacji badania.

3. Wzór orzeczenia wydawanego osobom, o których mowa w art. 124 ust 1 i 2 ustawy, jest określony w załączniku nr 12 do

rozporządzenia.

4. Wzór orzeczenia wydawanego osobom, o których mowa w art. 39d i 39f ustawy z dnia 6 września 2001 r. o transporcie

drogowym, jest określony w załączniku nr 13 do rozporządzenia.

.

Napisano

orzeczenie nie zastępuje św kwal.

bad lek + bad psych + zsśw o ukończeniue szkolenia(o ile jest wymagane) stanowi podstawę dla pracodawcy do wystawienia "zaświadczenie", w przypadku gdy pracodawca osobiście wykonuje przewozy na podstawie tych dokumentów wystawia sobie "oświadczenie"

Napisano

> orzeczenie nie zastępuje św kwal.

Ale św. kwal. to raczej już nie ma.

> bad lek + bad psych + zsśw o ukończeniue szkolenia(o ile jest

> wymagane) stanowi podstawę dla pracodawcy do wystawienia

> "zaświadczenie", w przypadku gdy pracodawca osobiście wykonuje

> przewozy na podstawie tych dokumentów wystawia sobie

> "oświadczenie"

A znalazłem takie coś:

Jakie wymogi stawia Prawo o ruchu drogowym przed kierowcą, aby mógł on wykonywać zawód kierowcy? Czy musi posiadać świadectwo kwalifikacji?

Od dnia 1.01.2004 roku świadectwa kwalifikacji zastąpione zostały zaświadczeniem o spełnieniu wymagań określonych w ustawie o transporcie drogowym z 6.09.2001r. Zgodnie z przepisami tej ustawy przewoźnik drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:

1. ukończyła 21 lat (nie dotyczy to kierowcy wykonującego transport drogowy rzeczy pojazdem samochodowym lub zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 do 7,5 t.),

2. posiada odpowiednie uprawnienia do kierowania pojazdem samochodowym określone w "ustawie z 20.06.1997 r. prawo o ruchu drogowym",

3. ukończyła odpowiedni kurs dokształcający kierowców,

4. nie ma przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku kierowcy,

5. nie ma przeciwwskazań psychologicznych do pracy na stanowisku kierowcy.

Obowiązek wydania zaświadczenia poświadczającego spełnienie powyższych wymagań przez kierowcę ciąży na przewoźniku drogowym. Należy nadmienić, że powyższe przepisy dotyczą wykonywania zawodu kierowcy w rozumieniu ustawy o transporcie drogowym.

Może i "zaświadczenie" ale w/g pkt 5, to potrzebne "Orzeczenie" bo który pracodawca się podłoży?. Taki papierek bez zdjęcia, ale z danymi osobowymi i zapisem że "posiada predyspozycje psychiczne do kierowania pojazdem". Ale nie pracodawca to wystawia lecz "Psycholog uprawniony do badań osób kierujących pojazdami" (przeczytane z pieczątki).

Napisano

zgadzam się z tym że kierowca musi zrobić psychotesty, przecież to powiedziałem już wcześniej, tyle że ja mówię o tym co kierowca ma mieć na drodze, tz.

PJ+zaświadczenie od pracodawcy lub Św Kwal (jeżeli jeszcze jest ważne)

pracodawca by wystawić kierowcy "ZAŚWIDCZENIE" musi mieć oba badania i kursy (kursy nie zawsze są potrzebne)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.