Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

mineral ---> semisyntetic

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko. Przymierzam sie do zalania silnika polsyntetykiem po wczesniejszym stosowaniu mineralnego. Auto:

- przebieg 98000km - nie krecone,

- inst. gazowa od 1,5 roku,

- jak kupilem byl zalany lotosem mineralnym, wiec wymienilem na mineralny mobil,

- od wymiany oleju nie dolalem ani kropli oleju (od max na bagnecie zeszlo do polowy skali przez 8500km),

- lekkie wycieki oleju uszczelka miski olejowej i pod aparatem zaplonowym, ale ponoc TTTM.

Moje pytanie to : na co zwracac uwage po wymianie oleju - jakie moga byc oznaki ze cos nieprawidlowego sie dzieje - bo operacja takiej zamiany jest niewskazana [panowie w warsztatach nie zalacali mi]. A moze ktos wie co dokladnie moze sie stac z silnikiem, na co sie narazam - czy powieksza sie tylko wycieki i uszczelki trzeba bedzie wymienic, czy grozi to większą robotą? Bo jezeli bylyby jakies syndromy ze cos sie dzieje niedobrego - zalalbym znow mineralnym. Wiem ze napewno silnik przejechal 2 wymiany na mineralnym, nie wiem co bylo wczesniej, ale mysle ze od nowosci poprzeni wlasciciel mineralnego nie lał, choc roznie to bywa...

I co sadzicie o takiej wymianie - zalewac czy nie zalewac i pozostac przy mineralnym (choc pomoc to zle wplywa na ta kasacje luzow zaworowych - a moze wcale tak nie jest i nie przejmowac sie tym)??

Dzieki za wszelkie sugestie.

Napisano

Ja właściewie nie wiem czym był zalewany mój opelek ale jak go kupiłem to leje półsyntetyk i coś tam łyka ale niewiele. Jak się upierasz to możesz zmienić i zobaczysz. Silnik przecież nie wybuchnie grinser006.gif

Bo to że się takiej operacji nie poleca to już wiesz ok.gif

Napisano

mysle, ze jestes dobrym obiektem by obalic mity, ze po zalaniu polsyntetyka rozpadnie/ rozszczelni Ci sie silnik.

wedlug mnie przy takim przebiegu (jesli jest realny) nie powinno sie stac nic zlego.

ja tez nie wiedzialem/nie bylem pewien czym byl zalewany moj jak go sprowadzilem. ale co 10kkm (od 50kkm) zmieniam regularnie na oplowski 10W-40 i nic zlego sie nie dzieje. silnik cichutko mruczy i nic nie puka nawet na zimnym. oleju nie lyka ani grama.

Napisano

zmieniaj bez stresu. nic sie nie stanie

ja do silnika, który ma ponad 200tkm i ostatnie 100 przejechał na minerale wlałem semi i jakoś nic się nie zepsuło, a było to około 5 tkm temu

Napisano

Mam 175tkm i był zalany półsyntetykiem i mineralnym i znów półsyntetykiem. Wszystko jest OK! W moim silniku wustarcza mi litr na dolewki i jeszcze zostaje.

Napisano

Jeśli silnik do tej pory chodził na mineralu, nie bierze oleju to nie zalewaj go półsyntetykiem bo nie jest to wskazane. waytogo.gif

Pozdrawiam

Napisano

> Mam pytanko. Przymierzam sie do zalania silnika polsyntetykiem po

> wczesniejszym stosowaniu mineralnego.

Co prawda z forum mazdy ale... KLIK

Napisano

heyah.

mam ten sam problem ... stan licznika 97kkm na 100% nie kręcony, od nowości zalany minerałem angryfire.gif, korci mnie bardzo żeby zalać półsynetykiem,ale wszyscy odradzają... ehh

Napisano

> Mam pytanko. Przymierzam sie do zalania silnika polsyntetykiem po

> wczesniejszym stosowaniu mineralnego. Auto:

> - przebieg 98000km - nie krecone,

> - inst. gazowa od 1,5 roku,

> - jak kupilem byl zalany lotosem mineralnym, wiec wymienilem na

> mineralny mobil,

> - od wymiany oleju nie dolalem ani kropli oleju (od max na bagnecie

> zeszlo do polowy skali przez 8500km),

> - lekkie wycieki oleju uszczelka miski olejowej i pod aparatem

> zaplonowym, ale ponoc TTTM.

> Moje pytanie to : na co zwracac uwage po wymianie oleju - jakie moga

> byc oznaki ze cos nieprawidlowego sie dzieje - bo operacja

> takiej zamiany jest niewskazana [panowie w warsztatach nie

> zalacali mi]. A moze ktos wie co dokladnie moze sie stac z

> silnikiem, na co sie narazam - czy powieksza sie tylko wycieki i

> uszczelki trzeba bedzie wymienic, czy grozi to większą robotą?

> Bo jezeli bylyby jakies syndromy ze cos sie dzieje niedobrego -

> zalalbym znow mineralnym. Wiem ze napewno silnik przejechal 2

> wymiany na mineralnym, nie wiem co bylo wczesniej, ale mysle ze

> od nowosci poprzeni wlasciciel mineralnego nie lał, choc roznie

> to bywa...

> I co sadzicie o takiej wymianie - zalewac czy nie zalewac i pozostac

> przy mineralnym (choc pomoc to zle wplywa na ta kasacje luzow

> zaworowych - a moze wcale tak nie jest i nie przejmowac sie

> tym)??

> Dzieki za wszelkie sugestie.

Moj ojciec jak sie dowiedzialem lal mineralny caly czas (z oszczednosci??), tak sie dowiedzialem w ASO, bo tam mial kolege i wymienial olej (tam tez kupowal sic!). Przy 109 tys km zalalem polsyntetyk Midland Avanza 10w40. Nie widze roznicy. Oleju nie ubywa a miska sie poci tak samo jak sie pocila wczesniej (ponoc przypadlosc silnika X16SZ). Zadnych uszczelek nie wymienialem.

Takze jesli masz chec to zmien wlasnie na midlanda, bo ja tylko na tym jezdze. Korcilo mnie przejsc na Synova 5w40 ale szkoda kasy na taki olej dla dziadka Opla.

Plusy przejscia na Avanza 10w40:

- troche rowniej chodzi silnik

- latwiej silnik odpala zima

- szybciej sie nagrzewa

minusy:

- jak na razie brak

Napisano
  • Autor

> heyah.

> mam ten sam problem ... stan licznika 97kkm na 100% nie kręcony, od

> nowości zalany minerałem , korci mnie bardzo żeby zalać

> półsynetykiem,ale wszyscy odradzają... ehh

witam w klubie zeby.GIF

Powiedz mi jak to od nowosci byl zalany mineralnym? z fabryki taki wyjechal czy wlasciciel sam lal minerala?? bo jak od nowosci mineralny to sprawa moze byc cięzsza... Ja niestety nie znam histori swojego auta...

Napisano

> witam w klubie

> Powiedz mi jak to od nowosci byl zalany mineralnym? z fabryki taki

> wyjechal czy wlasciciel sam lal minerala?? bo jak od nowosci

> mineralny to sprawa moze byc cięzsza... Ja niestety nie znam

> histori swojego auta...

no ale panowie...

skoro fabryka zalała auto olejem minerralnym, to nie może on być taki zły!! skoro całe zycie samochod przejeździł na minerale i jakoś na to nie narzekał, to po co mu zmieniać na starość?

Napisano
  • Autor

> no ale panowie...

> skoro fabryka zalała auto olejem minerralnym, to nie może on być taki

> zły!! skoro całe zycie samochod przejeździł na minerale i jakoś

> na to nie narzekał, to po co mu zmieniać na starość?

wlasnie pytam, bo nie wierze ze fabryka zalala mineralnym - u mnie w ksiazce jest polsyntetyk na dziendobry. czyta sie tu ze mineralny zle wplywa na kasacje luzow zaworowych wiec pytanie czy rzeczywiscie od nowosci fabryka lała minerała - jesli tak no to nie ma problemu. Szczerze powiem ze silnik na mineralnym jest cichy jak sie tylko wymieni olej ale teraz po 8000 to juz klekocze mi cos niestety a po zapaleniu kontrolka cisnienia gasnie po 1 sek a nie odrazu - jak bylo zaraz po wymianie - wiec ten olej mineralny chyba nie jest najlepszy do tego silnika

Napisano

> ja tez nie wiedzialem/nie bylem pewien czym byl zalewany moj jak go

> sprowadzilem. ale co 10kkm (od 50kkm) zmieniam regularnie na

> oplowski 10W-40 i nic zlego sie nie dzieje. silnik cichutko

> mruczy i nic nie puka nawet na zimnym. oleju nie lyka ani grama.

No to witaj w klubie - mój był zalany markowym olejem firmy Niewiadomoco. Zmieniłem na Mobil S 10W40 i nie ubywa.

Przy okazji, czy Tobie się też poci miska olejowa? Od roku tak mam ale nie zauważam konkretnych ubytków oleju więc nie ruszam...

Napisano

Po około 190tkm zmiana z minerała na semi i zero minusów. Jako plus - łatwiejszy rozruch zimą.

Pozdr.

Napisano

> witam w klubie

> Powiedz mi jak to od nowosci byl zalany mineralnym? z fabryki taki

> wyjechal czy wlasciciel sam lal minerala?? bo jak od nowosci

> mineralny to sprawa moze byc cięzsza... Ja niestety nie znam

> histori swojego auta...

raczej od nowości był minerał.... pierwszym właścicielem była starsza osoba, według ksiązki serwisowej przez 3 lata zrobiła 20kkm i był lany minerał.Drugi właściciel też lał ten sam olej,ja jestem trzecim włascicielem... i trochę błąd zrobiłem bo mogłem wcześniej pomysleć o tym ... jak miał przebiegu 60kkm...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.