Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przerywa w zakresie 1000-3000 obrotów

Featured Replies

Napisano

witam,

Od jakiegoś czasu silnik w mojej astrze zaczoł przerywać. Kiedyś było to okazjonalne dławienie się - takie jak przy kiepskim paliwie. - I tak też wtedy myslałem.

Od tamtego czasu wyjezdziłem juz kilka zbiorników i objawy znacznie się nasiliły - teraz silnik wogóle nie ma mocy w dolnym zakresie obrotów. Na 2 i 3 biegu podczas rozpędzania samochodu silnik przerywa. Są to bardzo krutkie 1 sekundowe przerwy ale występują bardzo często - przez co szarpie samochodem. Zauwazyłem ze dzieje się tak poniżej 2.5-3 tyś obrotów.

Jak już samochód jest rozpędzony na 4-5 biegu pow 3 tyś obrotów wszystko jest ok. Ostatnio cięzko ruszać z miejsca - o dynamicznym ruszeniu niema mowy. Choć czasem niewiedzieć czemu przez chwile wszystko jest OK.

Co może być nie tak? Taka częstorliwość krótkich przerwań to chyba raczej elektryka? ale co sprawdzic? mogą to być stare świece?

Astra 1.4 F z 1992 roku

PS. żaden kod błędów się nie wyświetla.

Bede wdzięczny za sugestie co sprawdzic / wymienic.

pozdrawiam

Napisano

Zakładam że nie masz gazu. Sprawdzałeś jak działa pompa paliwa? Odepnij wężyk wylotowy, podepnij do niej zasilanie i sprawdź czy równomiernie pompuje, 1.4 litra na minute. To na razie jedyne co mi przychodzi do głowy, ale pewnie za chwilę ktoś z takim silnikiem poda jakiś pomysł.

Edit: czy na jałowym też przerywa w takim zakresie obrotów? Jeśli tak to można sprawdzić iskrę na świecach i jeśli jej czasem brak to iść dalej tym tropem.

Napisano

kolego domniemam ze masz silnik c14nz a do ustawienia masz zaplon jestemze szczecina wiec mozemy sie umowic i ustawie ci go tylko wez klucz 13" wink.gif jesli chcesz jak cos to pisz na priv.

u siebie mialem to samo i naprawilem sam biglaugh.gif

pozdro

Napisano
  • Autor

tak silnik to c14nz, instalacji gazowej nie posiadam.

Na wolnych obrotach silnik działa bez zarzutów. Na zimnym silniku gdy działa "sanie" objawy jakny niewystępują - albo ze względu na wyzsze obroty są nieodczuwalne. Całe przerywanie dzieje się w zakresie 1-3tyś obrotów, ponizej i powyzej jest ok.

Auto mam od 3 lat, nie wymieniałem jeszcze świec zapłnowych... moze czas je wymienić.

Jeśli to do ustawienia jest zapłon - jak kolega wcześniej pisał to dziwna sprawa bo chyba sygnalizował by jakiś błąd.

Napisano

no niestey przy naszych silnikach nie bedzie wykazywal zadnego bledu. BTW wymien te swiece chlopie trzy lata to juz tam ich pewnie nie ma wink.gif co do zaplonu jesli nie wiesz to nie rusxaj bo przesadzisz i bedzie lypa 270751858-jezyk.gif

pozdro

p.s. moja oferta aktualna

Napisano
  • Autor

> BTW wymien te swiece chlopie trzy lata to juz tam ich

> pewnie nie ma

No świece wymienie i moze przy okazji zerkne do rozdzielacza - może tam się coś już wypaliło. Jak to niepomoze to wróce do tego wątku... tylko że u mnie cieżko ostatnio z wolnym czasem... ech chyba przez tą wiosne.. :-D

pozdrawiam

Napisano

Zanim zaczniesz rozregulowywać sobie zapłon sprawdź w jakim stanie jest kopułka i palec. A najlepiej kup od razu nowe, bo podejrzewam, że od nowości nie wymieniane

Pozdroofka

Napisano

ja jeszcze dorzuciłbym może nowe kabelki tak na wszelki wypadek bo u mnie było podobnie ale w mniejszym zakresie obrotowym (jakim nie wiem bo jeszcze nie mam zegarka z obrotkiem tongue.gif)

starczyły same kable i świeczki wink.gif

Napisano
  • Autor

dzieki za wszystkie podpowiedzi. Faktycznie zaczne od wymiany świec, rozdzielacza i kopułki. Może nawet przewody przy okazji.

A może mi ktoś polecic jakie świece wybrac? Kiedyś byłem zdania że NGK są najlepsze. Jednak ostatnio głośno o 2 i 3 elektrodowych... Ma ktoś jakies doświadczenie?

Jaka wartość dla silnika benzynowego 1.4 ?

pozdrawiam

Napisano

> Auto mam od 3 lat, nie wymieniałem jeszcze świec zapłnowych... moze

> czas je wymienić.

W moim aucie za takie przerywanie odpowiedzialne były właśnie świece-po wymianie objaw ustąpił

Napisano

> No świece wymienie i moze przy okazji zerkne do rozdzielacza - może

> tam się coś już wypaliło. Jak to niepomoze to wróce do tego

> wątku... tylko że u mnie cieżko ostatnio z wolnym czasem... ech

> chyba przez tą wiosne.. :-D

> pozdrawiam

zacznij od świec bo powinieneś je wymieniać po max 20kkm a zapewne masz je juz duzo dluzej. Swiece sa zuzyte i jak nic wypada Ci zaplon.

Sugeruje zakup NGK BPR6ES (V-line 6)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.