Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

asia 1,4 16V kontra audi 1,9tdi

Featured Replies

Napisano

Tylko prosze bez złosliwości,chcę rozwiać swe praktyczne wątpliwości i raczej nie chodzi o wyższość jednego czy drugiego...

Dziś od Wólki Kossowskiej do Grójca miałem okazję "sparingowac" się z taka audiolą w wersji kombi.Pierwszy widok był w lusterku,więc cmyk na prawy i niech se jedzie,darłem se w sumie zdrowo,tak kole 140.No puściłem,pojechała a ja znowu lewy i kita.Bez zbędnych problemów dogoniłem ja pod Tarczynem,na skrzyzowaniu czerwone i oczywiście start pod górę.Byłem więcej niz pewny że mnie odstawi choć dziś miałem zamiar asie odmulić...Niestety się mocno zdziwiłem,mimo "rzutków" dymu z audioli przy zmianie biegów nie uciekała jak bym sie spodziewał (ja się kręciłem 5-6 tyś,tak na odmulenie).

Cały czas siedziałem jej na "ogonie" niemal,oczywiście w bezpiecznej odległości bo na pokładzie ślubna i szwagier.W pewnym momencie nawet na szafie było 170 ale i tak szofer mnie nie mógł zgubić.I tak do zwężenia pod Grójcem,dalej odpuściłem.Odpuściłem ale zagwozdke mam nadal,szofer z audioli kiepski?Bo moja asia do ścigantów to raczej nie należy,szczególnie na tych wysokich zimowych gumach...

Ma ktoś pomysła?Bo po mojej ostatniej przejażdżce vectrą 1,8 16V to stwierdzam że moja asia to emerytowóz.No ale zeby audioli nie ustępował...co jest grane?

Napisano

może to był ten silnik 90KM i dlatego taki cienki. Miał jakąś literkę z napisu TDI na czerwono?

Napisano
  • Autor

Te "I" na bank czerwone.Reke se daje uciąć.

Napisano

> Te "I" na bank czerwone.Reke se daje uciąć.

i 900tys na blacie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> i 900tys na blacie

Eeee,nie,tu się nie zgodzę,auto wyglądało góra na roczne.Może nie jestem expertem ale coś niecoś rozpoznaje.Jak zauważyłem w lusterku to szybko spitalałem sadząc że mnie minimum A6 goni.Nie,to auto stare nie było.

Napisano

> Te "I" na bank czerwone.Reke se daje uciąć.

Napewno cie podpuszczał zlosnik.gif lekko se leciał pewnie .

------------

Astra F 94/95r

1.6 16V 162kkm

Wersja sport

Napisano

> Eeee,nie,tu się nie zgodzę,auto wyglądało góra na roczne.Może nie

> jestem expertem ale coś niecoś rozpoznaje.Jak zauważyłem w

> lusterku to szybko spitalałem sadząc że mnie minimum A6

> goni.Nie,to auto stare nie było.

Jezeli tak to napewno sie nie staral:)

Napisano
  • Autor

> Napewno cie podpuszczał lekko se leciał pewnie .

> ------------ No cóż,też takie mam wrażenie,ale jak pod górę darł to z lekka na czarno dymił (tarczyn) ,gdybym się uparł to bym mu w kufrze zaparkował,serio,aśka lepiej se radziła mimo że jej dobrze w dupe wstawiałem.Chyba trafiłem na wersję audi dla "mniej zamoznych" zlosnik.gifA tak ładnie lewym zasuwał...

> Astra F 94/95r

> 1.6 16V 162kkm

> Wersja sport

Napisano

Jedno pytanie - skąd pewność że gość ze swojego audi wyciskał MAX ?? spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Jedno pytanie - skąd pewność że gość ze swojego audi wyciskał MAX ??

Skąd?Choćby z wydechu.TDi znam dośc dobrze bo uzywam go niemal codzień.Póki mu nie dasz ognia dymem nie rzuci,ale jak go pogonisz to żeby nawet euro 7 to rzuci kopcia.

Napisano

E tam pitolicie, pewnie gosc nawet nie wiedzial ze ktos sie z nim chce scigac wink.gif, stary ma paska z 1.9tdi z czerwonym I (110KM) i nie ma porownania z moim turbolotem, ja zostaje daleko w tyle jak on depnie to mi sie biegi konczą od wajchowania zeby nadążyć crazy.gif, jak jechalem tym paskiem i potem sie przesiadlem do swojej astry to wrazenie takie jakbym ciągnął przyczepe ze 2T.

Jak by gosc chcial sie z tobą poscigac to nie mial bys najmniejszych szans, dodam ze w audicy są tez silniki 2,5tdi, te to dopiero ciągną, eehh kupie sobie cos ze stajni tdi wink.gif

Napisano

a ja dałem radę Paskowi 2.0 TDI skromny.gif co 2.5 V6 to 2.5 V6 zlosnik.gif natomiast jak jeszcze miałem X16SZR to dałem radę Clio 1.4 16V 98KM i gość się ścigał! icon_eek.gif

Napisano

dziwi mnie jedna rzecz - czemu tak wszyscy bronią TDI? to naprawdę nie są wcale takie super silniki skromny.gif spalanie to fakt przy swoich osiągach mają super, ale to nie są super sportowe auta

Napisano

ja z tego co wiem to najlepsze silniki TDI to ta wersja 110KM.

Napisano

ja się nie znam, ale wole dużą wolnossącą benzynę 6 garków wink.gif lub więcej zlosnik.gif

Napisano

> Skąd?Choćby z wydechu.TDi znam dośc dobrze bo uzywam go niemal

> codzień.Póki mu nie dasz ognia dymem nie rzuci,ale jak go

> pogonisz to żeby nawet euro 7 to rzuci kopcia.

Miałem z TDI co nieco i wiem że niektóre (zależnie np od stanu techn.) mogą kopcić już przy np. 2500-3000rpm. Taka sama zależność może być zauważalna jeśli dość szybko zwiększamy obroty (można łatwo sprawdzić że silnik diesla wydziela mniej dymu jeśli obroty wzrastają wolniej).

No i po 3cie - i tak nie wiadomo czy gość jechał na max'a - może po prostu wyżej kręcił niż zwykle to i sadzą sypał hmm.gif

Jeździłem kilkoma egzemplarzami od 1.9 do 2.5...

Napisano

cześć,akurat tak się składa ze ja mam asterke 1.4 16v a brat ma AUDI A4 1,9 TDI Combi 110KM 2002 wygląda jak nówka ,powiem jedno górka nie górka ja sam w asterce a on w cztery osoby poprostu zero szans ,może jak rower mijałem to troszkę szybciej,co do czarnego dymku to zgadzam sie z kolega Jaceq_P, to była zabawa ze strony audi chyba ze mu tylko jedynka , dwójka ,trójka wchodziła.pozdrawiam

Napisano

> dziwi mnie jedna rzecz - czemu tak wszyscy bronią TDI? to naprawdę

> nie są wcale takie super silniki spalanie to fakt przy swoich

> osiągach mają super, ale to nie są super sportowe auta

ja nie bronie, poprostu stwierdzam fakt, wiadomo ze jak ktos chce rajdowac to niech bierze dużą benzyne i najelpiej z turbo, ale jak ktos chce jechac szybko, z małym spalaniem i mieć łatwy dostęp do części, to tylko tdi.

zastanawiam sie jakby sie spisal oplowski diesel 2.0 100KM w porównaniu z 1.9tdi 110KM hmm.gif

Napisano

Oplowe X20DTL (bo to chyba 100KM ma?) nie da rady raczej 1.9 TDI zlosnik.gif

Napisano

bo to nie sa sportowe silniki... nono.gif

Napisano

duże R6=< i V6=< rulez zlosnik.gif

Napisano

szwagierek ma Vento 1.9 tdi i niestety - moja 1.4 16V na starcie nie ma z nim najmniejszych szans no.gif Przy większych prędkościach jego Venciak zbiera się również znacznie lepiej .......

Napisano

> ja się nie znam, ale wole dużą wolnossącą benzynę 6 Właśnie - dopiero po przejażdżce Jeepem 5,7 V8 dowiedziałem się co to znaczy przyspieszenie rotfl.gif

Napisano

przejedz sie octavia 1.9 TDI MiskaWAW

Napisano

> duże R6=< i V6=< rulez

niejeden TDI wciagnie Twoje V6 nosem

Napisano

> ja z tego co wiem to najlepsze silniki TDI to ta wersja 110KM.

po czym wnosisz?

Napisano

> a ja dałem radę Paskowi 2.0 TDI co 2.5 V6 to 2.5 V6 natomiast jak

> jeszcze miałem X16SZR to dałem radę Clio 1.4 16V 98KM i gość się

> ścigał!

2.0TDI ma 140 HP a Twoje ma 170 czy cos kole tego

Napisano

leff, zly czlowieku musisz na kazdy post odpowiadac oddzielnie nie mozesz w jednym napisac?? Robisz jakies wyscigi w postach czy co??

Napisano

> leff, zly czlowieku musisz na kazdy post odpowiadac oddzielnie nie

> mozesz w jednym napisac?? Robisz jakies wyscigi w postach czy

> co??

Przełącz tryb wyświetlania na drzewiasty to wszysto stanie się jasne smile.gif

Napisano

Panie, mówimy o seriach zlosnik.gif

Napisano

i nie jeden nie da rad skromny.gif seryjne 1.9 TDI podejrzewam że nie dadzą rady skromny.gif

Napisano

ile waży 2.0TDI Passa a ile V6 Omega? skromny.gif

Napisano

> i nie jeden nie da rad seryjne 1.9 TDI podejrzewam że nie dadzą rady

ja powiem tak. Mój szefo kupił pół roku temu octavie 1.9 tdi bez czerwonego. I żądnych rewelacji to ja w niej nie widze.

Fakt ze w porównaniu a astra to troche lepiej idzie ale nie czuć tego wcisnięcia w fotel. Miałem okazje jechac Nowa C5 20 TDI 140 HP. I to to jest jazda. Wgniata w siedzenia zlosnik.gif nawet na 5 ( 6 skrzynia)

Napisano

> i nie jeden nie da rad seryjne 1.9 TDI podejrzewam że nie dadzą rady

z ARL-em moglbys miec problem

Napisano

> ile waży 2.0TDI Passa a ile V6 Omega?

ile masz w dowodzie omegi? pasek wazy 1454

Napisano

> ja się nie znam, ale wole dużą wolnossącą benzynę 6 garków lub

> więcej

potwierdzam biglaugh.gif

Napisano

> ja powiem tak. Mój szefo kupił pół roku temu octavie 1.9 tdi bez

> czerwonego. I żądnych rewelacji to ja w niej nie widze.

i nie zobaczysz bo to wersja najslabsza 90KM

Napisano

w dowodzie mam 1650kg skromny.gif

Napisano

skoro obaj takimi jeździmy tzn. że mamy skromny.gif

Napisano

trzeba by sprawdzić, inaczej się nie da zlosnik.gif

Napisano

> w dowodzie mam 1650kg

Ty masz na 9,7 kg/HP

passek 10,4 kg/HP

jakies pytania?

Napisano

nie liczy się tylko stosunek, ale sposób oddawania mocy i obroty użyteczne - gość próbował Passat 2.0 TDI (nie wiem który?) i nie dał rady choć nie wiele mu brakło skromny.gif

Napisano

> nie liczy się tylko stosunek, ale sposób oddawania mocy i obroty

> użyteczne - gość próbował Passat 2.0 TDI (nie wiem który?) i nie

> dał rady choć nie wiele mu brakło

jesli mu niewiele brakowalo to znaczy, ze ta Twoja omega nie jest wcale taka super hahahahah

Napisano

nie jest skromny.gif za ciężka na ściganie się skromny.gif

Napisano

> nie jest za ciężka na ściganie się

ale za to ma zay..... bagaznik i komfort jazdy

Napisano

z tym się zgodzę komfort, wielkość bagażnika oraz ilość miejsca wewnątrz jest ogromna - za to pali 13l po mieście, koszta obsługi są wyższe i nie słynie z bez awaryjności zlosnik.gif

Napisano

> wewnątrz jest ogromna - za to pali 13l po mieście, koszta

tylko tyle? to chyba przy kapeluszniczej jezdzie wink.gif

Napisano

> z tym się zgodzę komfort, wielkość bagażnika oraz ilość miejsca

> wewnątrz jest ogromna - za to pali 13l po mieście, koszta

> obsługi są wyższe i nie słynie z bez awaryjności

sie nie przejmuj, mi lyka ostatnio kole 14

Napisano

IMHO gdyby to była wersja 110KM to byś został i tyle. Mam A4 TDI 90 KM i jest niewiele słabsza od mojej Asterki 1.6 16V. Naprawdę niewiele. Poza tym ścigalem się kiedyś z Paskiem 110KM i niestety dostałem baty. Nie pomoglo pałowanie silnika do 6 tyś obr. Pasek odjechał. Dużo zależy od kierownika bo co z tego że koni kupa jek kierownik d..a.

Istnieje możliwość że to była furka z motorem 90KM. Tyle że kiedyś dostała strzała w kufer i na szrocie dali klapę z innym znaczkiem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.