Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto Ekspert Rulez!!!

Featured Replies

Napisano

Właśnie wróciłem z warsztatu p. Wojdyny. Mam nowe auto. Pan Radek dodał Astrolotowi z 15 kucy, przemapowując ECU. Taki mały chip tuning. Zmiana jest taka, jakbym się przesiadł na 1,6 16v. Tech2 + Auto Ekspert = Astra WRC. A pojechałem tylko na wymianę rozrządu... Jeśli naprawiać Asterkę w Wawie, to tylko tam.

yay.gif

Pozdrawiam

Napisano

napisz dokładniej co zrobił zlosnik.gif

Napisano

> Właśnie wróciłem z warsztatu p. Wojdyny. Mam nowe auto. Pan Radek

> dodał Astrolotowi z 15 kucy, przemapowując ECU.

Skrobnij coś więcej i ile taka przyjemność kosztuje ?

Napisano

> dodał Astrolotowi z 15 kucy, przemapowując ECU. Taki mały chip

> tuning. Zmiana jest taka, jakbym się przesiadł na 1,6 16v. Tech2

> + Auto Ekspert = Astra WRC. A pojechałem tylko na wymianę

> rozrządu... Jeśli naprawiać Asterkę w Wawie, to tylko tam.

> Pozdrawiam

No Dawaj wiecej info co i jak i za ile mysle ze na taki zabieg nie jeden astromanic by sie pisal smile.gif

Nie trzymaj nas w niepewnosci smile.gifzeby.GIF

Napisano

> dodał Astrolotowi z 15 kucy, przemapowując ECU. Taki mały chip

> tuning. Zmiana jest taka, jakbym się przesiadł na 1,6 16v. Tech2

> + Auto Ekspert = Astra WRC. A pojechałem tylko na wymianę

> rozrządu... Jeśli naprawiać Asterkę w Wawie, to tylko tam.

> Pozdrawiam

Przed chwilą miałem telefon od p.Radka, który był wręcz zachwycony stan 10 letniego Twojego auta, dawno nie widział asterki w tak dobrym stanie. Gratulacje winner.gif

P.S.

Przydałyby się jakieś zdjęcia abyśmy mogli podziwiać to cudko.

Napisano
  • Autor

> Skrobnij coś więcej i ile taka przyjemność kosztuje ?

Jeżdżę na Pb98, bo tak mi funduje firma, a Astra ma korektor oktanowy tylko do 95. W związku z czym trzeba było zmienić mapowanie wtrysku i zapłonu, żeby ją dostosować do mocniejszej wachy. A poza tym w ogóle była jakaś mułowata. Mój samochód wyjątkowo się spodobał p. Radkowi (bardzo ją chwalił za stan techniczny), więc podpiął koszta podkręcania pod diagnostykę Techem, która dla Kącikowiczów kosztuje 50 zł. Pewnie na cenę miał też wpływ całkowity koszt tego, co robiłem, a dodatkowo chyba taka zabawa sprawia mu przyjemność.

Co dokładniej zrobił to nie wiem, bo siedziałem w robocie. Tylko jak przyjechałem po odbiór, pojechaliśmy na jazdę próbną z Techem na kolanach. Ja piłowałem auto, a p. Radek patrzył na kompa. Przedtem pow 3 tys obrotów silnik zaczynał sie rozpadać (takie miałem wrażenie), a teraz kręci się do 5,5-6 bez specjalnych efektów dźwiękowych. Magia, normalnie magia.

Całkowity koszt (rozrząd, pompa, termostat, amortyzatory tył, nowy płyn chłodniczy, uszczelniacz pompy oleju (oryginał GM, więc dość drogi) i Tech z "tjuningiem") wyniósł mnie 440 zł. Oczywiście graty miałem swoje, oprócz tego uszczelniacza, bo to wyszło w praniu.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Przed chwilą miałem telefon od p.Radka, który był wręcz zachwycony

> stan 10 letniego Twojego auta, dawno nie widział asterki w tak

> dobrym stanie. Gratulacje

> P.S.

> Przydałyby się jakieś zdjęcia abyśmy mogli podziwiać to cudko.

To też zasługa poprzedniego właściciela, który bardzo o nią dbał, a że miał służbowy samochód (zawodowy kierowca), to jeździł tylko na działkę i na zakupy. A i ja lubię zadbać o autko. Fotki chętnie zrobię, ale w przyszłym tygodniu, bo nie mam aparatu, a komórą nie będzie efektu.

Pozdro

Napisano

U mnie Pan Radel zrobił podobnie wgrywając nofy soft do silnika

powiedział, ze w noej wersji mu ok 10 KM dodali.

Efekt czuc - spalanie minimalnie wieksze ale juz sie przyzwyczailem

Napisano

..a czy taki fajny "Pan Radek" jest dostepny równiez w Krakowie?????

Napisano

Nie powiem, fajna rzecz.... czy np w moim silniku tez da sie zrobić coś takiego...??

pawlop

Napisano

> Nie powiem, fajna rzecz.... czy np w moim silniku tez da sie zrobić

> coś takiego...??

> pawlop

1.6 16v są to mocno wysilone jednostki ciężko bedzie zrobic 15 koni zeby silnik wytrzymał ale pewnie jest to wykonalne ok.gif

Napisano

zależy czy X16XEL czy Z16XEP zlosnik.gif bo pewnie w XEP da radę zyskać te 10KM bo teraz mają 115KM ok.gifzlosnik.gif

Napisano

oczywiscie X16XEL smile.gif)

P>S

nie wiem czemu nie wyswietla sie pod spodem moj opis??

pawlop

Napisano

wyświetla się, ale 1.6 16V to i X16XEL i Z16XEP zlosnik.gif

Napisano

Ehh gdyby tak mojej asteruni mozna bylo dodac z 15-20 kucykow - nie ogladalbym sie nawet za innymi autami smile.gif

Napisano

> zależy czy X16XEL czy Z16XEP bo pewnie w XEP da radę zyskać te 10KM

> bo teraz mają 115KM

a w X14XE hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ehh gdyby tak mojej asteruni mozna bylo dodac z 15-20 kucykow - nie

> ogladalbym sie nawet za innymi autami

Pan Radek mówił, że z tych starszych, mniej wysilonych silników (właśnie 8-mio zaworowych) jeszcze dużo można wyciągnąć. Z 1,6 nawet do 110 HP. Zresztą fabrycznie C16SE miał 100.

I jeszcze się podzielę kolejnymi wrażeniami. Wczoraj wracając po 20-stej z pracy miałem okazję potestować porządnie silnik. Nie sprawdzałem vmax, bo to miasto, ale dynamikę ma (w porównaniu do tego, co było) świetną. Jeszcze przy 4,5 - 5 tyś obrotów czuć, że ciągnie. Kiedyś też tak próbowałem, ale to była para w gwizdek. Silnik wył, ale mocy już nie było czuć. No i nowy termostat w duecie z pompą - wskazówka wozi się w okolicach 95* (zegary 50l/100*), czyli pośrodku skali. Dużo szybciej się też nagrzewa, ale jakby trochę wolniej schładza po włączeniu wentylatora (stanie w korku). Powinno pomóc wyjęcie tej plastikowej przesłony z atrapy, na zimę ją założyłem, a i tak miałem ciągle niedogrzany silnik. Trochę głośniej pracuje na wolnych obrotach, ale podobno tak ma być. Inna charakterystyka zapłonu. Jestem normalnie wniebowzięty. Jeszcze kilka dni temu w desperacji przymierzałem się do zmiany pojazdu, bo mnie ta mulastość Astrolota wkurzała, ale już mi przeszło jump.gif

Pozdrawiam

Napisano

> 1.6 16v są to mocno wysilone jednostki ciężko bedzie zrobic 15 koni

> zeby silnik wytrzymał ale pewnie jest to wykonalne

niejestem pewien czy faktycznie sa az tak mocno wysilone w tigze wychodził silnik x16xe i miał chyba 106 kucy.a L ta literka w oznaczeniu silnika x16xel oznacza obnizona moc mysle ze 20 kucy przy wielkich checiach i dobrej gotówce niebyło by problemu np. zmiana wydechu , polerowanie kolektora,zmiana wałków, itp dało by rade

Napisano

X16XEL to jest identyczny silnik jak ten z tigry i corsy tylko własnie obniżono moc 6 km nie wiem dlaczego niewiem.gifMyśle że jest wykonalne zrobic 6-10 koni ale według mnie jest to bardzo kosztowna inwestycja chyba taniej wyjdzie kupic 1.8 16v wtedy bedzie 115 lub 125 koni ok.gif

Napisano

> X16XEL to jest identyczny silnik jak ten z tigry i corsy tylko

> własnie obniżono moc 6 km nie wiem dlaczego Myśle że jest

> wykonalne zrobic 6-10 koni ale według mnie jest to bardzo

> kosztowna inwestycja chyba taniej wyjdzie kupic 1.8 16v wtedy

> bedzie 115 lub 125 koni

zgodze sie z kolegom

Napisano

> a w X14XE

Podejrzewam kolego, że da radę tylko należałoby gruntownie zmienić kolektor dolotowy i wydechowy no i oczywiście potem to wszystko dostroić np. na SMT 6 devil.gif

Napisano

w obecnym 1.4 16V dalej jest 90KM dalej, więc sądzę że raczej słabo samym techem zlosnik.gif

Napisano

> w obecnym 1.4 16V dalej jest 90KM dalej, więc sądzę że raczej słabo

> samym techem

w 1.4 8v do konca bylo 60KM... a samym techem udalo sie uzyskac odczuwalny przyrost, z tego, co czytam wyzej...

Napisano
  • Autor

> w 1.4 8v do konca bylo 60KM... a samym techem udalo sie uzyskac

> odczuwalny przyrost, z tego, co czytam wyzej...

Może trochę przesadziłem w euforii o tych 15 HP (na hamowni nie testowaliśmy), ale jest wyraźnie zauważalny wzrost mocy, a przede wszystkim dynamiki tego silnika. Może też po prostu odzyskała nominalne 60 horse powers. Przede mną jeździł tym autem pan starszy, któemu nie było w głowie zabawa "kto pierwszy na światłach". Ja też nie jestem typem sportowca, ale lubię depnąć, kiedy MOŻNA (przedtem nie było można w ogóle) Choć p. Radek na jeździe próbnej sugerował mi żartobliwie (mam nadzieję), że może powinienem mieć diesla i krzyczał "jeszcze, jeszcze, do 6 tyś" Dodatkowym efektem jest również lekkie szarpnięcie przy zmianie biegu na wyższy. Schodzi z obrotów po wciśnięciu sprzęgła, wrzucam bieg, dodaję gazu, szarpie lekko jakby wypadł zapłon (ale nie wypada), i potem idzie na obroty. Taka jakby turbodziura. Moc silnika wyraźnie przesunęła się na wyższe obroty. Na niskich jest ok, troszkę muł, ale przedtem była mulasta w całym zakresie prędkości obrotowej.

Przepraszam, że się tak rozpisuję, ale chcę przelać jak najwięcej swojej radości z posiadania naprawdę dobrego autka. Jeszcze tylko amorki przód (Kayaba?, Delphi? - koniecznie olejowe bo lubię miękko) i będę miał wóz marzeń. No prawie, bo Aston DB9 kręci mnie bardziej

Pozdrawaim

Napisano

podjedź na hamownie i sprawdź efekty

Napisano

> ..a czy taki fajny "Pan Radek" jest dostepny równiez w Krakowie?????

Niestety nie ale proponuje jako negocjator kącika ASTRY coby ludzie z Krakowa spieli się i poszukali przetestowali zaznajomili się monitorowali przez 4 lata znaleziony w Krakowie warsztat to też napewno znajdą "fajnego pana Radka"

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

> Ehh gdyby tak mojej asteruni mozna bylo dodac z 15-20 kucykow - nie

> ogladalbym sie nawet za innymi autami

Przeprowadź się do Warszawy lub w okolice to będziesz miał bliżej do p. Radka cool.gifhehe.gif

Napisano

A może jakiś konkurs na najlepiej utrzymanego 10 latka.

Choć trudno byłoby to przeprowadzić bo zdjęcia można podreszutować zlosnik.gif

Ja też dostałem informacje że samochód kolegi Hary_Angel jak na swój wiek to igła jak określił Radek Wojdyna.

Jak spojrzał na mój to miał trochę inne zdanie choć jest młodszy o 2 lata frown.gif

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

> X16XEL to jest identyczny silnik jak ten z tigry i corsy tylko

> własnie obniżono moc 6 km nie wiem dlaczego Myśle że jest

> wykonalne zrobic 6-10 koni ale według mnie jest to bardzo

> kosztowna inwestycja chyba taniej wyjdzie kupic 1.8 16v wtedy

> bedzie 115 lub 125 koni

A jak ktoś ma 1.8 X18XEL ten 115 to jak podnieść do 125?

i na czym polego to że ten sam silnik może mieć 115 i 125?.

Coś bardziej rozwiercone czy co nie znam się.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

tym że 125KM miały C18XE - czyli o niższej normie spalania - X18XE dostały zapewne przez ekologie - 10KM

Napisano

> tym że 125KM miały C18XE - czyli o niższej normie spalania - X18XE

> dostały zapewne przez ekologie - 10KM

Hm jeśli niższa norma spalania to nie mniejsza moc?. Zastanawiajace że ekologiczne spalanie miało by dodać 10KM ja jako laik powidziałbym że jak ekologia to i mniejsza moc ale pewnie się mylę

Napisano

> Hm jeśli niższa norma spalania to nie mniejsza moc?. Zastanawiajace

> że ekologiczne spalanie miało by dodać 10KM ja jako laik

> powidziałbym że jak ekologia to i mniejsza moc ale pewnie się

> mylę

AstraC napisał - 10KM

sądzę, że miał na myśli minus 10KM wink.gif

Napisano

tak dokładnie - i napisałem dokładnie to co kolega dobson - przez ekologię straciły 10KM zlosnik.gif

Napisano

> tak dokładnie - i napisałem dokładnie to co kolega dobson - przez

> ekologię straciły 10KM

Chcecie powiedzieć że mój model choć starszy od 125konnego jest bardziej ekologiczny.

Dziwna praktyka w erze dbałości o ekologie że nowszy model ASTRY G (bo z silnikiem 125 wyszły później) jest mniej ekologiczny od mojego staruszka. No cóż może zmienię kolektor wylotowy czy jakoś tam bo to pewnie to zwiększyło moc choć nie jestem pewien.

Napisano

poczekaj zlosnik.gif ja myślałem o 125KM z Astry F zlosnik.gif ale jeśli podnieśli moc w 1.8 16V w AII to może być możliwość wgrania softu od tej mocniejszej wersji

Napisano

> poczekaj ja myślałem o 125KM z Astry F ale jeśli podnieśli moc w

> 1.8 16V w AII to może być możliwość wgrania softu od tej

> mocniejszej wersji

No ja cały czas mówię o ATRZE G. Dlatego cały czas się dziwię wypowiedziom że pózniejszy model miałby mieć gorszą ekologie od starszego. Jesli do mojego 1.8 G wystarczyłoby tylko wgranie nowego oprogramowania to jestem wniebowzięty ale trochę niechce mi się w to wierzyć że tylko to wystarczy.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

może pomóc w poprawie osiągów - tak czasami bywa smile.gif

Napisano

Ale dopiero teraz zauważyłem że kolega to już nie ASTRA tylko OMEGA cool.gif

Napisano

> To też zasługa poprzedniego właściciela, który bardzo o nią dbał, a

> że miał służbowy samochód (zawodowy kierowca), to jeździł tylko

> na działkę i na zakupy. A i ja lubię zadbać o autko. Fotki

> chętnie zrobię, ale w przyszłym tygodniu, bo nie mam aparatu, a

> komórą nie będzie efektu.

> Pozdro

Kolega powinien oprócz fotek pojawić się na CARGO żeby pokazać jak może wyglądać 10-letnie auto. Niestety słyszałem od kolegi Makiego że na CARGO pojawia się coraz mniej osób z kącika asterki. Idzie Wiosna może powinniśmy podtrzymać tradycje comiesięcznych spotkań na CARGO.

Mam nadzieje że tradycja ta nie umrze śmiercią naturalną i sam biję się w piersi bo ostatnio nie przyjeżdżałem.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano
  • Autor

> Kolega powinien oprócz fotek pojawić się na CARGO żeby pokazać jak

> może wyglądać 10-letnie auto. Niestety słyszałem od kolegi

> Makiego że na CARGO pojawia się coraz mniej osób z kącika

> asterki. Idzie Wiosna może powinniśmy podtrzymać tradycje

> comiesięcznych spotkań na CARGO.

> Mam nadzieje że tradycja ta nie umrze śmiercią naturalną i sam biję

> się w piersi bo ostatnio nie przyjeżdżałem.

> Pozdrawiam

> Tomek vel Dobson

Z przyjemnością. Napisz, proszę, coś więcej o tych spotkaniach, bo ja jestem cały czas "świeży" i niezaznajomiony z tematem.

Pozdrawiam

Napisano

> Z przyjemnością. Napisz, proszę, coś więcej o tych spotkaniach, bo ja

> jestem cały czas "świeży" i niezaznajomiony z tematem.

> Pozdrawiam

W każdą ostatnią niedziele miesiąca odbywają się spotkania na parkingu CARGO gdzie spotykają się nie tylko asterkowicze ale wszyscy autokącikowicze.

Do tej pory jak pamiętam kącikowcy zjeżdżali sie tak koło 11

Niestety jak ostatnio doniósł mi kolega Maki reprezantacja asterkowiczów była bardzo skromna. Może to z powodu zimy.

Dopóki przyjeżdżała nas spora grupka Maki zawsze robił fotorelacje z spotkania i przypominał przed ostatnią niedzielą w miesiącu o zlocie.

Jak znowu odświerzymy to szczytną tradycje chociażby krótkich spotkań niedzielnych to może będzie można pogadać i pochwalić się swoimi astrolotami i nowinkami technicznymi.

Maki jako admin powinien wypowiedzieć się na ten temat czy jest szansa na powrót do tych spotkań w liczniejszym gronie.

Z innych kącików cały czas przyjeżdżają.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

pikne auto, a twoje widziałem w czwartek w na przeglądzie zlosnik.gif

Napisano

Sorry ale na frekwencje to ja nie mam większego wpływu. niewiem.gif

Napisano

> pikne auto, a twoje widziałem w czwartek w na przeglądzie

Jest już po i jeździ znakomicie . Jak narazie wystarczają tylko roczne przeglądy bo nic mi się powaznego nie sypie co daj Boże żeby było jak najdłużej. Radek Wojdyna ma też podpiąć na dłużej z kompem coby zobaczyć czy mozna ze 115 zrobić coś więcej za pomocą oprogramowania.

Nie ukrywam że zadzwoniłem do niego wczoraj po naszej dyskusji wątkowej a propo podnoszenia mocy silnika.

I zobaczymy.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

> Sorry ale na frekwencje to ja nie mam większego wpływu.

Wiem że nie masz wpływu ale może wróćmy do informowania o ostatniej niedzieli miesiąca z zapytaniem kto miałby chęć się pojawić na CARGO. Jeśli zainteresowanie będzie małe to trudno.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

A co się dzieje z drugim adminem Toostem.

Czy już pielesze rodzinne tak go zajęły że nie ma ani chwili na kącik?

Pamiętam jeszcze mecze w piłkę na CARGO gdzie Toost grał pierwsze skrzypce. Ja co prawda z kondycją krucho ale mogę potrenować do wiosny i jakiś mecz w maju ??

Chyba zacznę mysleć jak tu odnowić frekwencje na Cargo może nie w każdym miesiącu ale przynajmniej raz na kwartał tym bardziej że pojawiło się sporo nowych asterkowiczów którzy nic nie wiedzą o tej świeckiej tradycji spotkań cargowych.

Pozdrawiam

Tomke vel Dobson

Napisano

ja dzisiaj będę w AE ok.gif może mi klaksony w tym badziewku wymienią zlosnik.gif bo siadły... oba... sick.gif

Napisano

wykombinuj jakąś ciekawostkę zlosnik.gif typu tańsza hamownia, tanie podpięcie do kompa etc. wtedy parę osób więcej się pojawi wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> ja dzisiaj będę w AE może mi klaksony w tym badziewku wymienią bo

> siadły... oba...

E jak to możliwe że siadły oba naraz. Widzę że od czasu jak kolega przesiadł się na omegę to jest częstym gościem w AUTO-EKSPERCIE

Który to rocznik? Czyżby jakiś staruszek cool.gif

Miejmy nadzieje że to jakaś drobnostka. Omegi nawet starsze to dobre wózki nie do zdarcia.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Napisano

> wykombinuj jakąś ciekawostkę typu tańsza hamownia, tanie podpięcie

> do kompa etc. wtedy parę osób więcej się pojawi

Kolego ja mówię o spotkaniach na Cargo .

Jak ja ci mam załatwić hamownie na parkingu CARGO hehe.gif

Jeśli chodzi o tanie podpięcie się do kompa i naprawdę dobrą analizę diagnostyczną to już jest wynegocjowane dla nas w AUTO-Ekspercie i cena 50złociszy to jest już naprawdę dobra cena jak za dużą fachowość R.Wojdyny.

Ostatnio byłem w salonie Huyndaia to za podpięcie się kompem bez żadnej poprawki błędów i 5 minutową pracę na kompie gdzie mechanik nie posługiwał się biegle zapłaciłem 85zł

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.