Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana końcówki drążka kierownicy

Featured Replies

Napisano

do Astry G, pytalem w serwisie opla, czesci 146zl, robocizna 30 i zbieznosc 70, na allegro widzialem koncowki po okolo 40zl, pytanie 1: czy te koncowki za 40zl warto kupic? pytanie 2 czy da rade robocizne taniej niz te 100zl? jutro bede w wawie, z tego co widze na forum to predzej w wawie znajde polecanego mechanika niz w mojej okolicy (inowroclaw)

Napisano

> na allegro widzialem koncowki po okolo 40zl,

> pytanie 1: czy te koncowki za 40zl warto kupic?

a jakie to są dokładnie? producent jakiś?

40 zł to za tanio moim zdaniem...

> pytanie 2 czy da

> rade robocizne taniej niz te 100zl?

pewnie, że da się - zależy gdzie

no i od tego jak zejdzie wink.gif

jak mechanior powalczy z nią np. z pół godzinki i się przy tym spoci, cena automatycznie wzrośnie zlosnik.gif

a na poważnie - u mnie lewa końcówka dała się ruszyć po dłuższym grzaniu palnikiem

prawa została zdemolowana (i tak była do wymiany)

słów używanych przez mechanika nie zacytuję skromny.gif

Napisano

sluchja tez za jakis czas bede musial wyienic koncowki lacznie z ystawieniem zbieznosci kol (obligat) i w stacji diagnostyznej zaspiewali mi 240 zeta plus czesci wiec ta cena ktora napisales to jest naprawde dobracena ioryginaly ja bym sie nie zastanawial z tym, ze u mnie sie tyczy F

pozdro

Napisano

> w stacji diagnostyznej

> zaspiewali mi 240 zeta plus czesci

Jakoś dużo. Ja za końcówki Lemfoerder zapłaciłem po 68 PLN (ale inne firmy dostępne nawet za 30 PLN), za wymianę 20 PLN sztuka + zbieżność 60 PLN.

Napisano

za wymianę 20 PLN sztuka +

ok tylko ze u mnie trza palnikiem "grillowac" od nowosci jezdza 270751858-jezyk.gif

pozdro

Napisano

Przygotuj się na to.

Ja zrobiłem sobie specjalny ściągacz, którym spęczyłem część gwintowaną, a i tak menda nie zeszła. Podgrzałem palnikiem i zeszła bez protestów.

Bluzgów jakie na nią wypowiedziałem nie zacytuję.

Napisano

Można tez wyjac caly drazek z auta. Nie ma z tym naprawde duzo roboty. Na przekladni kierowniczej 1 sruba, potem wycisnac koncowke z McPhersona (uzywalem najprostszego sciagacza Yato za kilkanascie zlotych), a reszte mozna juz sobie swobodnie rozkrecac majac calosc na warsztacie w imadle.

Napisano
  • Autor

to moze inaczej, jaka koncowke kupic? czy te oryginalne sa warte ceny i zostac przy nich?

Napisano

> do Astry G, pytalem w serwisie opla, czesci 146zl, robocizna 30 i

> zbieznosc 70, na allegro widzialem koncowki po okolo 40zl,

> pytanie 1: czy te koncowki za 40zl warto kupic? pytanie 2 czy da

> rade robocizne taniej niz te 100zl? jutro bede w wawie, z tego

> co widze na forum to predzej w wawie znajde polecanego mechanika

> niz w mojej okolicy (inowroclaw)

W październiku 2006 roku podczas przeglądu diagnosta stwierdził u mnie luz na drążku i zalecił wymianę końcówki drązka.

Udałem się do znajomego mechanika i ustaliłem cenę za robociznę 50 zł (wymiana od razu obu końcówek, tak poradził).

Kupiłem końcówki firmy RTS w hurtowni Auto-Partner w Gdańsku po cenie hurtowej dla firm (mam uprawnienia) i zapłaciłem za 2 końcówki 57,58 zł (cena detaliczna za sztukę to 43,40, za dwie 86,80 zł - cena obecna).

Po wymianie pojechałem na ustawienie zbieżności do (nie powiem gdzie, moja tajemnica) i za regulację zbieżności na urządzeniu komputerowym (Karman czy Karcher, Hermann albo jeszcze inaczej) zapłaciłem wg oficjalnego cennika 25 zł.

Bilans: 57,58+50+25=132,58 zł całość za wymianę 2 końcówek!

Dla obcych: 86,80+50+25=161,80 zł, za wymianę 2 końcówek.

PS. Końcówki drążków do obu systemów wspomagania (Delphi i TRW) pasują do siebie. Ja mam TRW. te. co kupiłem były do Delphi i pasowały!

PS PS. Droższe od tych TRW były FEBI 63.40 zł za sztukę, ale były też firmy T-ROT, 35.80 zł za sztukę (ceny obecne) - wybrałem "złoty środek".

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.