Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnośnie zmian w KD....

Featured Replies

Napisano

Quote:

W ustawie z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm.[1])) wprowadza się następujące zmiany:

1) w art. 19 dodaje się ust. 4 i 5 w brzmieniu:

„4. Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:

1) 50 m - jeżeli kieruje pojazdem o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t lub autobusem;

2) 80 m - jeżeli kieruje zespołem pojazdów lub pojazdem niewymienionym w pkt 1.

5. Organ zarządzający ruchem na drogach może zmniejszyć lub zwiększyć za pomocą znaków drogowych dopuszczalny odstęp, o którym mowa w ust. 4, w zależności od obowiązującej w tunelu dopuszczalnej prędkości.”;

2) po art. 47 dodaje się art. 47a w brzmieniu:

„Art. 47a. Kierujący pojazdem w tunelu, podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego, jest obowiązany zachować odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż 5 m.”;

co w przypadku, gdy podczas jazdy w tunelu, ktoś inny zmieni pas ruchu wciskając się na moje 50m ??

gdzie znajdę wzór znaków drogowych, o których mowa w ust. piątym ??

jeśli pojazd przede mną hamuje, to ja nadal muszę stosować te 50m... wobec tego w jaki sposób mogę dojechać do poprzedzającego pojazdu, aby spełnić zapis art. 47a ?? tzn stanąć na tych 50m ??

Napisano

> co w przypadku, gdy podczas jazdy w tunelu, ktoś inny zmieni pas

> ruchu wciskając się na moje 50m ??

Też mnie to zastanawia. Wsteczny ?

W tunelu w koszach pod sufitem będą snajperzy odstrzeliwujący "optymalizatorów przestrzeni" ?

Napisano

> co w przypadku, gdy podczas jazdy w tunelu, ktoś inny zmieni pas

> ruchu wciskając się na moje 50m ??

Pewnie jedyne wyjsce to zwolnic.

> gdzie znajdę wzór znaków drogowych, o których mowa w ust. piątym ??

Zapewne chodzi o informacje tekstowa.

> jeśli pojazd przede mną hamuje, to ja nadal muszę stosować te 50m...

> wobec tego w jaki sposób mogę dojechać do poprzedzającego

> pojazdu, aby spełnić zapis art. 47a ?? tzn stanąć na tych 50m ??

Zapis z artykulu 47a mowi o wszystkich tunelach. Natomiast art 19 punkt 4 mowi o tunelu poza obszarem zabudowanym o dlugosci przekraczajacej 500m.

Z tego jak ja to rozumiem, to w tunelach o dlugosci ponad 500m wogole nie wolno zblizyc sie do pojadu poprzedzajacego na mniej niz 50m (80m). I to bez wzgledu na to czy jedziemy czy stoimy.

A swoja droga to ile w polsce jest tuneli o dlugosci ponad 500m? Ja chyba jeszcze nigdy takim nie jechalem.

Napisano

żebyśmy w Polsce mieli tylko takie problemy jak jeździć tunelami o długości pow. 500 metrów hehe.gif U nas tuneli nie ma prawie wcale, a takich długich to ja na pewno nie widziałem.

Napisano

> ... A swoja droga to ile w polsce jest tuneli o dlugosci ponad 500m? Ja

> chyba jeszcze nigdy takim nie jechalem.

Zapraszam do jednego zlosnik.gif

278650000-tunel.JPG

post-9348-14352480914998_thumb.jpg

Napisano

> Zapraszam do jednego

Poza obszarem zabudowanym grinser006.gif

Ponadto skąd mam wiedzieć jaka jest długość tunelu przed wjechaniem do niego? Nowy znak by się przydał crazy.gif

Nasi rządzący nabudowali piętrowych przepisów a teraz myślą, że jednym zapisem w ustawie PoRD wszystko da się wprowadzić biglaugh.gif

Napisano

> Zapraszam do jednego

smile.gif w porannym i popołudniowym szczycie zmieści się tam całe 36 pojazdów samochodowych. I to przy dość swobodnym traktowaniu tych odległości.

Jednym słowem po co patrzeć na rzeczywistość skoro można ją określić ustawą

Napisano

> A swoja droga to ile w polsce jest tuneli o dlugosci ponad 500m? Ja

> chyba jeszcze nigdy takim nie jechalem.

Z tego co się orientuje są dwa.

Napisano

> Ponadto skąd mam wiedzieć jaka jest długość tunelu przed wjechaniem

> do niego? Nowy znak by się przydał

Ależ przed wjazdem do tunelu jest znak określający jego długość.

No... przynajmniej w katowickim jest zlosnik.gif

Napisano

A drugi w Katowicach waytogo.gif

Napisano

> A drugi w Katowicach

Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:

Napisano

> Poza obszarem zabudowanym w tunelach o długości przekraczającej

> 500 m, kierujący pojazdem jest obowiązany utrzymywać odstęp od

> poprzedzającego pojazdu nie mniejszy niż:

To niezmiernie ciekawe. Stworzono przepis, który nie ma gdzie obowiązywać zlosnik2.gif

Proponuję jeszcze zniesienie ograniczenia prędkości na autostradach 4 - pasmowych hehe.gif

Napisano

> To niezmiernie ciekawe. Stworzono przepis, który nie ma gdzie

> obowiązywać

Czy nie dostrzegasz, że nasi wspaniali Ustawodawcy patrzą szeroką perspektywą w przyszłość i starają się, aby przepisy, które tworzą już dziś były ponadczasowe i mogły obowiązywać i za 100 lat?

I to mimo, że wszyscy wypominają, że tworzą oni prawo na okres swojej kadencji nie martwiąc się, co będzie dalej?

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> To niezmiernie ciekawe. Stworzono przepis, który nie ma gdzie

> obowiązywać.

Po pierwsze, jest to przepis obowiązujący (albo mający obowiązywać) w całej UE.

Po drugie, w ciągu 2-3 lat będziemy mieli w PL kilka takich tuneli (np: na granicy ze Słowacją koło Zwardonia i pod Ursynowem w Warszawie).

Napisano

K3 nie wiem jak w Danii, ale w Niemczech podobne przepisy obowiazuja nie tylko w tunelach ale tez na autostradach, z tym, ze narazie dotycza tylko samochodow ciezarowych.

Moim zdaniem przepis jest bardzo sensowny i nawet niezle sformuowany. Sankcjonuje tworzenie tzw. konwojow ciezarowek, ktore w Polsce ze wzgledu na brak autostrad sa bardzo niebezpieczne oraz jazde na zderzaku...

Moim zdaniem powinno sie pojsc dalej i go rozszerzyc na wszytskie drogi poza obszarem zabudowanym.

Taki przepis spowoduje, ze jak jedziesz i chcesz zmienic pas, to zawsze znajdziesz miejsce... tak samo przy wyprzedzaniu... zawsze bedziesz sie mial gdzie schowac i nie bedziesz musial kalkulowac wyprzedzania od razu na cala kolumne ciezarowek. Problem wjezdzania w luke i powstajacego wtedy zbyt malego odstepu rozwiazuje sie poprzez zmniejszenie predkosc na chwile... Jak nie chcesz jej zmniejszac, to wykonujesz manewr wyprzedzania i po klopocie. Jakos nawet Polacy w Niemczech stosuja sie do tego przepisu i nikt sie nie skarzy... a bezpieczenstwo rosnie.

Moim zdaniem jeden z najbardziej potrzebnych przepisow na naszych drogach.

drive.gif

Napisano

> Moim zdaniem jeden z najbardziej potrzebnych przepisow na naszych drogach.

Codziennie jeżdżę do roboty Trasą Łazienkowską "pod prąd korków" (rano na Pragę, po południu "do miasta") i widzę przyczynę tych korków - w 99% jest to niewielka stłuczka na zasadzie "nie wyhamowałem i trzasnałem drugie w tyłek"... w wszystko to z braku odstępów.

Napisano

> Codziennie jeżdżę do roboty Trasą Łazienkowską "pod prąd korków"

> (rano na Pragę, po południu "do miasta") i widzę przyczynę tych

> korków - w 99% jest to niewielka stłuczka na zasadzie "nie

> wyhamowałem i trzasnałem drugie w tyłek"... w wszystko to z

> braku odstępów.

A ja jezdze glownie trasy i tam tez brak wlasciwego odstepu jest czesto przyczyna nie tylko stluczek... swieca.gif

Takie przepisy popieram w calej rozciaglosci... oczywiscie tworzone z glowa.

Napisano

> Poza obszarem zabudowanym

Drogowa Trasa Średnicowa, a więc i katowicki tunel,jest wyłączona spod obszaru zabudowanego smirk.gif

Napisano

> Zapraszam do jednego

A to jest tunel czy most?

Jest na obszarze zabudowanym czy nie?

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Po drugie, w ciągu 2-3 lat będziemy mieli w PL kilka takich tuneli

> (np: na granicy ze Słowacją koło Zwardonia i pod Ursynowem w

> Warszawie).

Ursynow jest poza terenem zabudowanym? hmm.gif

Napisano

Z jednej strony bardzo madre, a z drugiej ....

Jeśli ktoś wjedzię w tę 50 metrową lukę przede mną, to oznacza moje hamowanie ( by wyrównać te 50 metrów) lub mandat.

Przepis może i mądry, byle stójkowi zechcieli stosować go z umiarem i nie tylko po to by poprawiać statystyki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.