Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tempomat a bezpieczeństwo

Featured Replies

Napisano

Moje pytanie wynika z czystej ciekawości. Ostatnio na tym forum sporo osób zachwyca się tempomatami. A co się dzieje w przypadku konieczności nagłego hamowania? Wszyscy mamy wyrobiony odruch błyskawicznego przeniesienia nogi z pedału gazu na hamulec. Jeżeli mamy temopmat, to prawą noge trzymamy gdzies obok. Czy w takim razie w sytuacji podbramkowej nie traci się cennych ułamków sekundy?

Napisano

> Moje pytanie wynika z czystej ciekawości. Ostatnio na tym forum sporo

> osób zachwyca się tempomatami. A co się dzieje w przypadku

> konieczności nagłego hamowania? Wszyscy mamy wyrobiony odruch

> błyskawicznego przeniesienia nogi z pedału gazu na hamulec.

> Jeżeli mamy temopmat, to prawą noge trzymamy gdzies obok. Czy w

> takim razie w sytuacji podbramkowej nie traci się cennych

> ułamków sekundy?

Dobre pytanie smile.gif Trzeba mieć na uwadze, żeby nie wsunąć nogi gdzies pod pedały, bo wtedy sie mozna zaplatac w naglej sytuacji. Ja staram się zawsze opierać nogę gdzieś o podłogę, żeby w razie czego mieć możliwość szybkiego nacisnięcia na hamulec. Jeszcze nie zdarzyło mi się spowodowac zagrożenia w ruchu przez tempomat, inna sprawa że korzystam z niego głownie na w miare pustej drodze, bo praktycznie tylko wtedy to ma sens smile.gif

Napisano

> Dobre pytanie Trzeba mieć na uwadze, żeby nie wsunąć nogi gdzies pod

> pedały, bo wtedy sie mozna zaplatac w naglej sytuacji. Ja staram

> się zawsze opierać nogę gdzieś o podłogę, żeby w razie czego

> mieć możliwość szybkiego nacisnięcia na hamulec.

Ja wczoraj podczas jazdy z górki po dziurach chciałem przyhamować i jakoś tak w gaz trafiłem zamiast w hamulec... Tempomatu nie mam, na szczęście miałem w tej chwili wciśnięte sprzęgło więc nic złego się nie stało. Podobna sytuacja może chyba się zdarzyć z tempomatem. Może się ktoś pojawi kto dysponuje takim doświadczeniem? Chyba żeby przenieść wątek na motokącik?

Napisano

Czy w

> ułamków sekundy?

Dobre pytanie.

Często używam tempomatu i myślę, że to twoje pytanie ma sens. Nawet sytuacja taka, że w momencie chęci szybkiego zahamowania w normalnej sytuacji samo zdjęcie nogi z pedału gazu już powoduje reakcję, tak tutaj auto caly czas jedzie dopóki nie depniesz na pedał , a noga nie zawsze jest tam gdzie potrzeba. Czasami but potrafi się zaplątać. yikes.gif

Tempomat to fajna rzecz, ale musi być używana z głową i rozwagą.

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

> Moje pytanie wynika z czystej ciekawości. Ostatnio na tym forum sporo

> osób zachwyca się tempomatami. A co się dzieje w przypadku

> konieczności nagłego hamowania? Wszyscy mamy wyrobiony odruch

> błyskawicznego przeniesienia nogi z pedału gazu na hamulec.

> Jeżeli mamy temopmat, to prawą noge trzymamy gdzies obok. Czy w

> ułamków sekundy?

Przede wszystkim nie uzywa sie tempomatu w mieście, poza miastem na zatłoczonej 1 pasmowej drodze - nie ma sensu. Uzywanie tempomatu ma sens tylko wtedy, kiedy mamy możliwość jazdy ze stałą prędkością przez dłuższy okres czasu lub odcinek drogi, w warunkach, gdy nie zagrażają nam niespodziewane sytuacje, kiedy musimy nagle zmienić prędkość: zwolnić, bo ktoś przed nami jedzie wolniej, włacza sie do ruchu lub przyśpieszyć w celu wyprzedzenia go.

Najczęściej tempomatu używa się na autostradach, to oczywiste, można też na 2 pasmowych drogach poza miastem w warunkach średniego natężenia ruchu, gdy wszystkie pojazdy na pasie poruszają się ze zbliżoną lub jednakową prędkością. Można też na 1 pasmowych w warunkach małego natężenia ruchu, np. w nocy.

Jesli będziemy używali tempomatu w opisanych wyżej przypadkach, możemy nawet prawą nogę trzymać pod pedałem hamulca, aby chwilowo odpoczęła...

Pozdr.

Napisano

Ja mam tempomat od ok. pol roku. Uzywam go na autostradach oraz na drogach pozamiejskich.

Jednak w niemczech na drogach pozamiejskich jedzie sie 105km/h i nikt nie pali sie do wyprzedzania.

Bardzo sobie chwale to ze zalozylem tempomat, jest dla mnie bardzo duzym "ulatwieniem, uwygodnieniem"

Co jeszcze - bardzo czesto kozystam z + / - 2km/h guzikami tempomatu.

Jest to rewelacja zarowno na autostradzie jak i poza miastem.

ps. Trzymajac CIĄGLE wcisniety PLUS 2km/h. Auto przyspiesza bardzo plynnie i zwawo.

Jadac 500km do PL na autorstadzie siegam do pedalu gazu (wykluczajac sytuacje alarmowe i korki) kilka razy.

5-ty bieg i tylko tempomat.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.