Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy - montaż kontrolek tragiczny finał

Featured Replies

Napisano

Dziesiaj rano pełen optymizmu zabrałem sie za montaż dodatkowych kontrolek. i wszystko szlo ok do momentu finałowego czyli wpiecia wszystkiego licznik i zalozeniu w deske, zrobilem jakies zwarcie, mlot.gif tzn spalił sie bezpiecznik od światel kontrolek. po wymianie bezp. i rozpieciu wszystkiego sprawdzielm wszystko po kolei- niepodlaczajac dodatkowych kontrolek, na zestawie standardowym , okazalo sie ze spalil sie bezpiecznik tez swiatel postojowych lewych, i mijania oraz przestał dzialas brzeczyk sygnalizujacy swiatla., ale to nienajgorsze po uruchomieniu silnika zapalil sie check samochod prychnal i gasl i tak za kazdym razem zapalał po dodaniu gazu gasl. rozebralem wszystko sprawdzilem bezpieczniki wszystkie w kabinie sa ok. po paru probach samochod zaczal chodzic na wolnych obrotach i check zgasł teraz zrobilem rundke i niby chodzi check nie swieci ., ale niewiem co moglo byc przyczyna ? co moglem spaprac ? No i niedziala brzeczyk oraz podswietlenie zegarów passed_out.gifsciana.gif Pomozcie co sie moglo stac ?

z kontrolek dodatkowych podlaczalem : mijania, postojowe, wiatrak chlodnicy, przeciwmgielne tylne, szybe ogrzewana. i otwarcie drzwi.

czy mogle uszkodzic jakis przewod komputera ? jestem zalamany chyba te kontrolki to niebyl dobry pomysl a tak sie napalilem na nie i do tego caly dzien zmarnowany

Napisano

> te kontrolki to niebyl dobry pomysl a tak sie napalilem na nie i

> do tego caly dzien zmarnowany

ja chcialem zrobic tylko jedna dodatkowa kontrolke na desce rozdzielczej od swiatel mijania.niestety popelnilem jeden blad i spalilem jedna sciezke na tej folii za zegarami.jeden + mialem ze sciezki na foli a drugi doprowadzilem przewodem no i troche dymu poszlo.ale jest ok polutowalem sciezke i wszystko dziala. zakrecony.gif

Napisano

> Dziesiaj rano pełen optymizmu zabrałem sie za montaż dodatkowych

> kontrolek. i wszystko szlo ok do momentu finałowego czyli

> wpiecia wszystkiego licznik i zalozeniu w deske, zrobilem jakies

> zwarcie, tzn spalił sie bezpiecznik od światel kontrolek. po

> wymianie bezp. i rozpieciu wszystkiego sprawdzielm wszystko po

> kolei- niepodlaczajac dodatkowych kontrolek, na zestawie

> standardowym , okazalo sie ze spalil sie bezpiecznik tez swiatel

> postojowych lewych, i mijania oraz przestał dzialas brzeczyk

> sygnalizujacy swiatla., ale to nienajgorsze po uruchomieniu

> silnika zapalil sie check samochod prychnal i gasl i tak za

> kazdym razem zapalał po dodaniu gazu gasl. rozebralem wszystko

> sprawdzilem bezpieczniki wszystkie w kabinie sa ok. po paru

> probach samochod zaczal chodzic na wolnych obrotach i check

> zgasł teraz zrobilem rundke i niby chodzi check nie swieci .,

> ale niewiem co moglo byc przyczyna ? co moglem spaprac ? No i

> niedziala brzeczyk oraz podswietlenie zegarów Pomozcie co sie

> moglo stac ?

Sprawdz bezpiecznik F9. Na nim jest m.in. obwod podswietlenia deski i brzeczyk.

Jezeli bezpiecznik jest dobry to sprawdz czy dochodzi do niego napiecie przy wlaczonych swiatlach.

Napisano

ze zwarcie to wiadomo, a co do tego co poza bezpiecznikami sie zjaralo to raczej organoleptycznie sprawdzic musisz.

Napisano
  • Autor

> ze zwarcie to wiadomo, a co do tego co poza bezpiecznikami sie

> zjaralo to raczej organoleptycznie sprawdzic musisz.

Od czego zacząc ? co pokolei sprawdzac ? Teraz własnie wrocilem z malej przejazdzki i Check nieswieci silnik chodzi normalnie, brak jedynie brzeczyka i podswietlenia licznika bo podsiwetlenie przelacznikow dziala. jutro wyjme jeszcze raz licznik i sprawdze wtyk w kostce moze niestyka. Dzisiaj juz mam dosc rozlaczyylem na noc aku coby szkod nienarobic

Bezpiecznik F9 ok.

Napisano

> te kontrolki to niebyl dobry pomysl a tak sie napalilem na nie i

> do tego caly dzien zmarnowany

Nie mów tak. Rozumiem, ze teraz masz mysli typu: "i na co mi to było?" ale usterkę znajdziesz, naprawisz i będziesz się cieszył dodatkowymi kontrolkami. Zmieniałeś też ikonki czy zostawiłeś stare?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> dodatkowymi kontrolkami. Zmieniałeś też ikonki czy zostawiłeś

> stare?

Tak ikonki wymienilem ale tylko te z prawej strony patrząc od przodu, stwierdzilem ze mam tam tylko 1 standardowo działającą wiec dołozyłem te o których wspominałem wyżej, ogrzewanie szyby i przeciwmgielne wpielem sie w złacze X6 , wentylator chłodnicy kabel brązowo biały przy wiatraku, swiatła postojowe i mijania pod bezpieczniki, a drzwi pod kable od swiatla w podsufitce.

Eh faktycznie troche jestem podłamany sytuacją, zwłaszcza że za tydzien święta i dalszy wyjazd. Nierozumeim ze gdy zapalil sie check niemoglem odpalic samochodu po odpieciu wszystkiego jakby wrocilo wszystko do normy, poza podswietleniem i brzeczykiem - czy one maja ze soba wspolnego cos ?

Juz tak konbinuje na rozne sposoby i zastanawiam sie czy przepychajac kabel między kabiną a silnikiem nieuszkodzilem innego kabla ale chyba nie ? efekt bylby duługotrwalszy, przy zlaczu X6 sprawdzałem przewody nakłówajac agrafka i miernik z żaróweczką, pozniej dobrze zaizolowalem, jedynie moglo dojsc do jakiejs pomylki przy samych zegarach... niewiem.gif

Napisano

Myslę, że coś skopaleś w zegarach. Chodzi mi o sposób podłączenia żarówek kontrolek: do masy lub do zasilania. Powinno być tak:

Ogrzewanie szyby: do czarnego przewodu 1,5 - 2,5 mm2, drugi koniec żarówki do MASY

p-mgłowe przód: czarny 1,5 mm2, żarówka do MASY

p-mgłowe tył: czarno-niebieski 0,5 mm2, żarówka do MASY

wiatrak: brązowo-biały przy jego silniku, żarówka do +12

drzwi: szary, żarówka do +12 (zapodawałeś diode? Bez niej kontrolka bedzie się świecić przy zamkniętych drzwiach i wyłączonym zapłonie)

postojowe: (mogłeś sie podłączyć pod żarówki podświetlenia zegarów wink.gif) , żarówka do masy

mijania: żarówka do masy

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Myslę, że coś skopaleś w zegarach. Chodzi mi o sposób podłączenia

> żarówek kontrolek: do masy lub do zasilania. Powinno być tak:

> Ogrzewanie szyby: do czarnego przewodu 1,5 - 2,5 mm2, drugi koniec

> żarówki do MASY

> p-mgłowe przód: czarny 1,5 mm2, żarówka do MASY

> p-mgłowe tył: czarno-niebieski 0,5 mm2, żarówka do MASY

> wiatrak: brązowo-biały przy jego silniku, żarówka do +12

> drzwi: szary, żarówka do +12 (zapodawałeś diode? Bez niej kontrolka

> bedzie się świecić przy zamkniętych drzwiach i wyłączonym

> zapłonie)

> postojowe: (mogłeś sie podłączyć pod żarówki podświetlenia zegarów )

> , żarówka do masy

> mijania: żarówka do masy

> Pozdroofka

Tak jak piszesz wyżej trzymałem sie tego co napisałeś juz w wątku dotyczącym samych kontrolek. Do wszystkich kontrolek zastosowałem żarówki jedynie do drzwi czerwoną diodę , ale chyba ją upaliłem bo w finale nieświeciła. No cóz jutro zdemontuje licznik jeszcze raz na spokojnie obejrze ścieżki, i skontroluje połączenia. Dzieki informacje.

Pozdrawiam.

Napisano

sprawdź czy da się włączyć przeciwmgłowe tylne. To trochę zawęzi obszar poszukiwań usterki. Jeżeli da się, to winy trzeba szukać w bezpieczniku F9 bo to z niego zasilane jest zarówno podświetlenie zegarów i brzęczek. Wyjmij go, włącz pozycje i sprawdź czy jest napięcie na jednym (chyba górnym) styku, w który wchodzi bezpiecznik. Jeżeli jest to włóż inny bezpiecznik, który wiesz że jest sprawny.

I dodatkowe pytanie: da się zaświecić pozycyjne i swiała mijania?

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> sprawdź czy da się włączyć przeciwmgłowe tylne. To trochę zawęzi

> obszar poszukiwań usterki. Jeżeli da się, to winy trzeba szukać

> w bezpieczniku F9 bo to z niego zasilane jest zarówno

> podświetlenie zegarów i brzęczek. Wyjmij go, włącz pozycje i

> sprawdź czy jest napięcie na jednym (chyba górnym) styku, w

> który wchodzi bezpiecznik. Jeżeli jest to włóż inny bezpiecznik,

> który wiesz że jest sprawny.

> I dodatkowe pytanie: da się zaświecić pozycyjne i swiała mijania?

>

Tak światło przecwigielne tylne świeci sie , światła postojowe i mijania tez sie świecą- po wymianie bezpiecznika od postojowych lewych. kontrolka ogrzewania szyby przy włączniku sygnalizuje że chyba działą ogrzewanie.

podswietlenie przelączników działa, niedziała w tym momencie tylko podświetlenie zegarów i brzęczyk

Napisano

No to jesteśmy coraz bliżej. Powiedz czy kiedy włączysz postojówki zaswieca się podświetlenie wyłączników świateł przeciwmgielnych tylnych i przednich.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> zaswieca się podświetlenie wyłączników świateł przeciwmgielnych

> tylnych i przednich.

Mam tylko z tyłu przeciwmgielne i tak gdy włacze światła zapłon i przeciwmgielne zapala sie podświetlnie przełacznika

Napisano

> Mam tylko z tyłu przeciwmgielne i tak gdy włacze światła zapłon i

> przeciwmgielne zapala sie podświetlnie przełacznika

Hmm... No to według schematu który posiadam bezpiecznik F9 jest sprawny. A to on zasila podświetlenie zegarów, podświetlenie wyłącznika p-mgłowych oraz brzęczek. Gorzej, ze wg. opisu bezpieczników w Etzoldzie nie ma bezpiecznika nr 9 spineyes.gif Skoro są takie rozbieżności to obawiam się, ze mogą być problemy ze zlokalizowaniem usterki. Ja bym się uczepił jednak któregoś z bezpieczników, niekoniecznie tego na który wskazuje Etzold oraz schemat. smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> zlokalizowaniem usterki. Ja bym się uczepił jednak któregoś z

> bezpieczników, niekoniecznie tego na który wskazuje Etzold oraz

> schemat.

> Pozdroofka

Ok dzieki wielkie. Jutro wezme sie spokojnie i gruntownie do sprawdzenia wszystkiego od poczatku. Dam znac jak efekty

Pozdrawiam

Napisano

Pewnie popaliles zaroweczki podswietlenia w liczniku smile.gif Ja zrobile to sam, tylko w innych okolicznosciach 893goodvibes.gif Jezeli okaza sie skopcone, to mozna przypuszczac ze i brzeczek jakims cudem tez padl. Bedziesz mial wydatek rzedu <10zl i dalej w droge skromny.gif

Napisano
  • Autor

> Pewnie popaliles zaroweczki podswietlenia w liczniku Ja zrobile to

>

> to mozna przypuszczac ze i brzeczek jakims cudem tez padl.

>

No od rana wziełem sie do roboty rozebralem wszystko zaczęlem od poczatku podłaczać i rada kolgi Lelka okazała sie trafna wymieniłem bezpiecznik F9 na nowy i zadziałało. W efekcie finałowym mam dodatkowe kontrolki pozycyjnych, mijania, przeciwgielne., rozdizelone ręcznego i plynu hamulcowego, mialem jeszcze ogrzewanie szyby ale po zmontowaniu przestalo swiecic chyba kabelke przylutowany do oprawki sie rozlaczyl ( masakre lutowanie kabelków do oprawek żarówki). Także mam nadzieje że juz jest ok wszystko. W zamysle mialem jeszcze kontrolke wentylatora chlodniy otwartych drzwi, i pasów, ale narazie juz mam dosc i musze sie nacieszyc tym co mam yay.gif

Napisano

> No od rana wziełem sie do roboty rozebralem wszystko zaczęlem od

> poczatku podłaczać i rada kolgi Lelka okazała sie trafna

> wymieniłem bezpiecznik F9 na nowy i zadziałało. W efekcie

> finałowym mam dodatkowe kontrolki pozycyjnych, mijania,

> przeciwgielne., rozdizelone ręcznego i plynu hamulcowego, mialem

> jeszcze ogrzewanie szyby ale po zmontowaniu przestalo swiecic

> chyba kabelke przylutowany do oprawki sie rozlaczyl ( masakre

> lutowanie kabelków do oprawek żarówki). Także mam nadzieje że

> juz jest ok wszystko. W zamysle mialem jeszcze kontrolke

> wentylatora chlodniy otwartych drzwi, i pasów, ale narazie juz

> mam dosc i musze sie nacieszyc tym co mam

=============================

Lelek jest naszym GURU smile.gif

Taki drugi o.dyrektor wink.gif

Napisano
  • Autor

W załaczeniu foto ;-) Aparat troche zniekształcił kolory pomarańczowego i zielonego że wyglądaja prawie jak jednakowe jednak w rzeczywistości jest róznica pomarańcz jest pomarańczowy a zielony troche w żółc wpada to przez żaróweczki jak robilem testy wczoraj to miałem w planach diody zielone i dawały one soczysta zieleń. Ikonki mam przeźroczyste, + 2 wartwy kolorowego nadruku. Galeria :

http://foto.onet.pl/ewalo,cgg0k440l044,u.html?V=1

Napisano

> Lelek jest naszym GURU

GURU:

Głąb

Umiejący

Rozczytywać

Uschematyzowanie

grinser006.gif

A swoją drogą kolejny przypadek, że rzeczywistość nijak się ma do Etzolda i schematów. Etzold twierdzi, że nie ma bezpiecznika F9, natomiast nawet jeżeli jest (wg schematu) to kiedy się upali, nie ma prawy być podświetlenia wyłączników przeciwmgłowych, a u kolegi tyglysek33 było...

Pozdroofka

Napisano

A skąd tyś taki przebieg wytrzasnął. Astra stała w stodole przez 10 lat?

Napisano
  • Autor

> A skąd tyś taki przebieg wytrzasnął. Astra stała w stodole przez 10

> lat?

Dokładnie jak piszes. Jest to orginalny przebieg tego samochodu. 100 % udokumentowany, Samochod nalezał do mojego dziadka, ktory kupil go w 96 salonie we Wrocławiu i jezdził nim sporadycznie. W 2000 r zmarł frown.gif. Od tego czasu samochód stał w garażu odpalany raz w miesiącu dla zasady. Długo namawiałem spadkobierce żeby sprzedała ale chyba z przyczyn sentymentalnych nie chciała w końcu w listopadzie zeszłego roku zdecydowała sie sprzedać i stałem sie posiadaczem Asterki, na początek musiałem wymienic pompe paliwową bo odmówiła współpracy i wyczyścić wtryskiwacze. Od tego czasu zrobiłem 2500 km i jest ok. Przymierzam sie do wyminany paska rozrzadu bo to jescze org GM.

Do kolegi Lelka no własnie F9 wizualnie był ok światło przeciwmgielne świeciło, a powymianie na nowy bezp zadziałało podświetnie i brzeczyk ... mad.gif

Napisano

> Przymierzam sie do

> wyminany paska rozrzadu bo to jescze org GM.

Pasek powinno się wymienić po 4 latach bez względu na przebieg wink.gif Więc po 11-tu jak najbardziej.

> Do kolegi Lelka no własnie F9 wizualnie był ok światło przeciwmgielne

> świeciło

Nie światło tylko podświetlenie wyłącznika przeciwmgielnych wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Nie światło tylko podświetlenie wyłącznika przeciwmgielnych

> Pozdroofka

I światło i podświetlenie tez działało waytogo.gif

Napisano

> I światło i podświetlenie tez działało

No i to jest właśnie dziwne, bo wg schematu to dwa oddzielne obwody, tylko podświetleniwe wyłącznika zasilane jest przez F9.

> F9 wizualnie był ok

Wizualnie to się dziewczynę sprawdza wink.gif Bezpiecznik trzeba sprawdzić czy przepływa prąd z jednej nóżki do drugiej. wink.gif Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby podobnie sprawdzić dziewczynę grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> czy przepływa prąd z jednej nóżki do drugiej. Oczywiście nic

> nie stoi na przeszkodzie aby podobnie sprawdzić dziewczynę

> Pozdroofka

Hehe dobre 20.GIF

Choc dziewczyne to lepiej organoleptycznie slinka.gif

Ale mam jeszcze pytanie zwizane z wymianą rozrzadu ile może kosztować wymiana z częsciami ? Czy wymienic sam pasek czy komplet z rolką ?

Napisano

> No i to jest właśnie dziwne, bo wg schematu to dwa oddzielne obwody,

> tylko podświetleniwe wyłącznika zasilane jest przez F9.

> Wizualnie to się dziewczynę sprawdza Bezpiecznik trzeba sprawdzić

> czy przepływa prąd z jednej nóżki do drugiej. Oczywiście nic

> nie stoi na przeszkodzie aby podobnie sprawdzić dziewczynę

> Pozdroofka

Przeszedles samego siebie claps.gif

Napisano

> Czy wymienic sam pasek czy komplet z rolką ?

Jeżeli rzeczywiście auto ma taki przebieg to wymień tylko pasek. Napinacz się nie zestarzał wink.gif Zastanowiłbym się nad pompą jaki wpływ na nią miało nieruchome stanie w płynie. Może lepiej wymienić? Za wymianę rozrządu mechaniory biorą 100 zł. Jeżeli coś"głębiej" (pompa, termostat) dokładają 50 zł. Pasek do Twojego C14SE kosztuje ok 50 zł. Ewentualna pompa SKF, HEPU 100zł (nie bierz jakiegoś badziewa za 50 zł)

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.