Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Drgania na kierownicy

Featured Replies

Napisano

Powyżej 80 km/h wystepuja drgania na kierownicy (lekkie) drgania nie zwiększaja sie znacznie przy wiekszych predkościach pochodza chyba z przodu z prawej strony, ale pewnosci nie mam.

Czy to przyczyna zawieszenia drążkow czy wyważenia felgi ?

Astra F Kombi 1,6

Napisano

> Powyżej 80 km/h wystepuja drgania na kierownicy (lekkie) drgania nie

> zwiększaja sie znacznie przy wiekszych predkościach pochodza

> chyba z przodu z prawej strony, ale pewnosci nie mam.

> Czy to przyczyna zawieszenia drążkow czy wyważenia felgi ?

> Astra F Kombi 1,6

tego akurat ci chyba nikt nie powie. przeważnie drgania są przy prędkości 120km\h. Próbuj koła wyważyc. Moze dziure na piaste masz większą, a nie masz pierscieni centrujących.

troche na tym forum było to wałkowane. może coś poszukasz.

Napisano
  • Autor

Na forum szukałem troche trafiłem dokładnie na to o czym piszesz, wyważanie lub za duze dziury, ale wyważanie kół nie było zmieniane, poza tym felgi nie były zdejmowane (stalowe `15)

Czy zawieszenie i drążki można wykluczyć?

Napisano

> Na forum szukałem troche trafiłem dokładnie na to o czym piszesz,

> wyważanie lub za duze dziury, ale wyważanie kół nie było

> zmieniane, poza tym felgi nie były zdejmowane (stalowe `15)

> Czy zawieszenie i drążki można wykluczyć?

nie można wykluczyc drązków, ale możesz zawsze spróbowac zmienić koła np. na zimowe i zobaczysz czy też będzie drzeć. Lub zmienić koła prawe na lewo i odwrotnie.(chodz ta ostatnia metoda to sposób na ściąganie w jedną strone).

EDIT: czy przy większej prędkości zjawisko ustaje???

Napisano

Jak drga, to wyważenie...jak chodzi kiera w lewo i prawo, to koła jakowate...nieszkodzi, że odważniki nie były zdejmowane...ja po zmianie na letnie (które leżakowały w piwnicy) też miałem drgania...pojechałem wyważyć i drgania zniknęły...oponiarz tłumaczył to tak, że: "bieżnik się przytarł to i wyważenie wzięło w łeb"... zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> EDIT: czy przy większej prędkości zjawisko ustaje???

Nie ustaje pojawia sie przy 80 km/h i to nie zawsze, ale przeważnie jest, przy zwiekszaniu predkosci nie ustaje ale tweż nie zwieksza sie znacznie... nie ściaga mnie

Napisano

> Powyżej 80 km/h wystepuja drgania na kierownicy (lekkie) drgania nie

> zwiększaja sie znacznie przy wiekszych predkościach pochodza

> chyba z przodu z prawej strony, ale pewnosci nie mam.

> Czy to przyczyna zawieszenia drążkow czy wyważenia felgi ?

> Astra F Kombi 1,6

Jedno ostre chamowanie na zablokowanych kołach w "odpowiednich warunkach" i bedzie biło. Może zgubiłes przeciwwagę z prawej półosi? Tak jak koledzy pisali, powodów może być mnustwo.

Napisano

U mnie tez drga po wymianie na letnie (kupilem dwa Klebery, Fuldy dalem na tyl) przy ok 110 km/h ale na plaskiej drodze, na wyboistej nie zauwazylem, opony byly wywazane, po telefonie do wulkanizacji kolo kazal jeszcze raz przyjechac mowil ze to normalne, opona musi sie "dobic"

Napisano

nie wiem jak u was ale u mnie pomogło załozenie pierscieni centrujących gdyz otwor w feldze był wiekszy niz piasta i przede wszystkim wyprostowanie felg i ponowne wywazenie smile.gif

Napisano

U mojego brata w Sienie jest podobnie i okazało się że 2 felgi przednie powodują bicie, bo opony nówki, a zamiana na tył nie pomogła. Znajdź inną Asterkę i wymieńcie się kołami to będziesz wiedział na 100%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.