Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tuleje / poduszki tylnej belki w P II

Featured Replies

Napisano

temat na forum juz wiele razy sie pojawiał, ale nie znalażlem niestety odpowiedzi na takie pytanie:

jak to sie fachowo nazywa i ile tego jest?

Pytam, bo facet na badaniu technicznym w jednym z ASO Fiata we Wrocławiu powiedział, że mam do wymiany poduszki i tuleje tylnej belki, a jak zapytałem o cene naprawy, to usłyszałem "około 600 zł", także dałem sobie spokój, bo w sumie oprócz popiskiwania po deszczu i lekiego tłuczenia sie tylnej belki nic złego sie nie dzieje, ale ostatnio bedąc w innym ASO Fiata spytałęm o tuleje i poduszki tylnej belki, na co magik z aso podrapal sie po glowie, zajrzał do komputera i powiedział, ze tam żadnych poduszek nie ma, tylko są dwie mniejsze i dwie wieksze tuleje, każda po około 40 zł... może ktoś z Was powie jak to w końcu z tymi częściami naprawde jest??

Napisano

No i tak prawie bo są dwie........ jak ASO-wiec twierdzi że są jeszcze dwie niewiem.gifjest może i tak ale nie wieże ze już Ci sie to wyrobiło hmm.gifchyba ze masz przebieg powy 200kkm

278694515-tulejety%B3MK2.jpg

278694515-TulejebelkiskretnejMK2.jpg

278694515-169180240.JPG

post-37614-1435248119846_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No i tak prawie bo są dwie........ jak ASO-wiec twierdzi że są

> jeszcze dwie jest może i tak ale nie wieże ze już Ci sie to

> wyrobiło chyba ze masz przebieg powy 200kkm

przebieg coprawda dopiero 73 kkm, ale auto praktycznie non stop tłuczone po miescie... przez pierwsze 65 kkm po Wałbrzychu a od października kolejne 8 po Wrocławiu, a ani tu ani tu nie ma dobrych dróg oslabiony.gif

a co do tego że wyrobione, to tak powiedział diagnosta na przeglądzie jak pod niego wlazł i troche nim poszarpał, i faktycznie na nierównej kostce słychać tłuczenie które dochodzi od tylnego zawiezenie, amorki mają jeszcze 60 % skuteczności także nie sądze żeby to od nich szło, więc pozostaje zaufać kolesiowi z diagnostyki

Napisano
  • Autor

> Siemka.

> Chyba Ci chodzi o coś takiego

> http://moto.allegro.pl/item178422463_tuleja_wahacza_belki_tyl_fiat_punto_ii.html

> Też mi wali coś z tyłu i przypuszczam, że to te tuleje walą, bo

> sprężyny, amorki i śruby mam nowe.

> Pozdro.

co do tych z allegro za 24 zł.... mocno bym sie zastanawiał czy je kupować, bo zaoszczędzisz w sumie 40 zł, a przypuszczam, ze te tańsze dużo szybciej padną.... jakiś czas temu mój wujek w focusie wymieniał też jakieś tuleje przy tylnym zawiezeniu, kupił je na allegro za 30 zł sztuka, w aso były chyba po 50-60 i te z allegro padły po około 10 kkm a na oryginalnych zrobil (po naszych pięknych polskiech drogach) jakieś 70....

Napisano

> przebieg coprawda dopiero 73 kkm, ale auto praktycznie non stop

> tłuczone po miescie... przez pierwsze 65 kkm po Wałbrzychu a od

> października kolejne 8 po Wrocławiu, a ani tu ani tu nie ma

> dobrych dróg

> a co do tego że wyrobione, to tak powiedział diagnosta na przeglądzie

> jak pod niego wlazł i troche nim poszarpał, i faktycznie na

> nierównej kostce słychać tłuczenie które dochodzi od tylnego

> zawiezenie, amorki mają jeszcze 60 % skuteczności także nie

> sądze żeby to od nich szło, więc pozostaje zaufać kolesiowi z

> diagnostyki

ja bym stawial na amorki i ich mocowaniae a nie na poduszki

Napisano
  • Autor

> ja bym stawial na amorki i ich mocowaniae a nie na poduszki

mocowanie w belce, czy mocowanie w "kielichach" ?

Napisano

> mocowanie w belce, czy mocowanie w "kielichach" ?

no mi chodizilo o to ze te tuleje to tak szybko nie padaj bardzie mozliwe ze amorki sie skoncza a tym bardziej ich mocowanie czyli sruby

Napisano

> ja bym stawial na amorki i ich mocowaniae a nie na poduszki

zgazdzam sie z Toba. tuleje w belce niezle trzeba by katowac aby tak szybko padly. raczej amorki wolaja z tylu o wymiane.

Napisano

> zgazdzam sie z Toba. tuleje w belce niezle trzeba by katowac aby tak

> szybko padly. raczej amorki wolaja z tylu o wymiane.

Ja u siebie zmienialem po przjechaniu 120kkm. Moglem jeszcze sporo na nich pojezdzic, bo prawa byla dopiero delikatnia naderwana, a lewa ok. Ale, ze zmienialem amorki, to zrobilem i belke.

Napisano

> Ja u siebie zmienialem po przjechaniu 120kkm. Moglem jeszcze sporo na

> nich pojezdzic, bo prawa byla dopiero delikatnia naderwana, a

> lewa ok. Ale, ze zmienialem amorki, to zrobilem i belke.

ja juz sie wyleczylem z nadgorliwosci, ale podejscie mam podobne ze jak robebeszone to czemu nie zrobic?przy 130kkm nawet sworznie w wahaczu luzow nie mialy ale wymienilem na nowe bo te duze okragle tuleje byly wyrobione. i tym samym nowka zawieszenie.

Napisano

>w oławie te tuleje wymieniłem za 120zł robota plus tuleja 40 zł sztuka.padły one po ok 130tys km.

Napisano

> zawiezenie, amorki mają jeszcze 60 % skuteczności także nie

> sądze żeby to od nich szło, więc pozostaje zaufać kolesiowi z

> diagnostyki

To, ze amorki maja 60% to jeszcze nic nie znaczy. U mnie jest jakies 70 i stuka, wczoraj sprawdzane bylo. Roczne bilsteiny - na boki tlok ma luza i juz (bleee).

• 2 miesiące później...
Napisano

> Dwie

City, kontynuujaqc mój wczesniejszy temat

tutaj

poniewaz problem mnie tez dotyczy byłem dzisiaj u mechanika, zdjął prawy amortyzator i przejechałem powoli po nierównej jezdni i nadal stuka a nawet wali - wyeliminowałem tym samym amorki. Samochód ma przejechane 40 tys km, rocznik 2002, jest wyczuwalny mały ale naprawde mały luz na prawej tuleji tylnej belki. Czy stawiasz jednak na tuleje po takim niewielkim przebiegu. Mechanik sugerował, że może stukac jeszcze cos w zbiorniku paliwa choć dla mnie to zastanawiajace . pompa chodzi jak trzeba chyba tam nic sie nie mogło urwac. Wszystko w zawieszeniu tylnym w porzadku. Sam nie wiem czy wymieniac tuleje?

Co sie mogło po takim przebiegu wyrobic w tuleji/ Czy mógł sie ukruszyc np kawałek plastiku? Zauważyłem ten objaw jakies pół roku temu jak przejeżdżałem przez przejazd kolejowy ale o dobrej nawierzchni w miare równy cos strzliło słychac było słaby huk i od tej pory stuka jednak tak jak wspomniałem wszystko wygląda ok żadnych pekniec odkształceń

Napisano

Zrzuć belkę-wszystko sie okaże-być moze jakas wada materiału nic nie jest idealne

Sprawdz jeszcze czy czasami wydech sie gdzies nie przesunął i mocowanie lub on sam nie uderza w podwozie crazy.gif

Napisano

> Zrzuć belkę-wszystko sie okaże-być moze jakas wada materiału nic nie

> jest idealne

> Sprawdz jeszcze czy czasami wydech sie gdzies nie przesunął i

> mocowanie lub on sam nie uderza w podwozie

Wydech OK

Napisano

> Przez pięc dni sprawdziłeś tylko wydech

Belki niestety nie mam gdzie zrzucić , chyba że u mechanika. Czy przy wymianie tuleji trzeba odkrecac całą belkę i ściągać czy wystarczy tylko przy punktach mocowania tam gdzie tuleje?

Napisano

> Belki niestety nie mam gdzie zrzucić , chyba że u mechanika. Czy przy

> wymianie tuleji trzeba odkrecac całą belkę i ściągać czy

> wystarczy tylko przy punktach mocowania tam gdzie tuleje?

Trzeba całą chyba ze masz jakieś specjalistyczne praski-ale to raczej niemozliwe w normalnych warunkach.Trzeba to wybić i potem wprasować wink.gif

Napisano

> Trzeba całą chyba ze masz jakieś specjalistyczne praski-ale to raczej

> niemozliwe w normalnych warunkach.Trzeba to wybić i potem

> wprasować

Nie ma mocnego na postawienie własciwej diagnozy. Ogladnąłem w sklepie tuleje i naprawde nie wiem co mogło sie w nich zepsuc po takim przebiegu? No cóz trzeba bedzie chyba zaryzykowac i poniesc koszt ich wymiany bo inaczej sie nie dowiem czy to napewno jest ich wina. Robocizna + tuleje dwie strony 200 zł. frown.gif

Napisano

> Nie ma mocnego na postawienie własciwej diagnozy. Ogladnąłem w

> sklepie tuleje i naprawde nie wiem co mogło sie w nich zepsuc po

> takim przebiegu?

U mnie trzeszczały po przebiegu 80 tys. Po wymianie na te za allegro jest błoga cisza - narazie przejechałem 5 tys. i jest spoookój.

Napisano

> Robocizna + tuleje dwie strony 200 zł.

Razem hmm.gif Taniocha icon_eek.gif

Napisano

> Razem Taniocha

Na wtorek jestem umówiony na wymianę. Tuleje odkupiłem od kumpla , który ma warsztat i nie zdążył zmienic w swoim kropku bo go sprzedał. koszt 40 zł za dwie + 100 zł. robocizna. Wchodzę w to przekonamy sie czy sugestie mechanika sie sprawdzą oby tak.

Napisano

A jednak przyczyna były tuleje a własciwie prawa strona mocno zużyta. Wymienione bez sciagania całej belki. Pan mechanik odkrecił tylko dolne mocowanie amortyzatora, wybił tuleję i wcisnął za pomaca mądrego bardzo prostego przyrządu (wkrecanie śruby z talerzem po stronie tulejki która działa jak sciagacz) nową i po sprawie znowu jest cicho. yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.