Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

4x KOREA

Featured Replies

Napisano

> ... tia tylko ze my nie udajemy ze to drogi dajac troche dziurawego

> asfaltu na gore i znak zapraszamy auta osobowe...

> Mowimy o parku narodowym gdzie jak wjezdzasz masz znak wielkosci Audi

> Q7 mowiacy ÄWD ONLY .... ale Q7 to IMHO tak jakby CX-7 brac tez

> AWD, nie

Oj no co ty- jak byk stoi "It is advisable" a nie AWD only zlosnik.gif

Napisano

> Oj no co ty- jak byk stoi "It is advisable" a nie AWD only

bo nie moglem znalesc dokladnego pixsmirk.gif - ale mniej wiecej oto chodzi....palacz.gif ... Klopotem Q7 bylo to ze siedzial troche za niskosmirk.gif i jak wlecial w blotko to juz nie wyjechalzlosnik.gif.

Napisano

4. HYUNDAI Santa Fe 2.2 CRDi 150 KM

według mnie jedyny sluszny wybór ok.gif

Napisano

To sorento z lewej to ma silniki 2.5 140KM a z prawej 2.5 170KM. Nie wiem skad wziales 2.2? To z lewej tylko z 2006 roku ale fajne ceny sa teraz na niego i duzo dodatkowego wyposazenia.

Napisano

> Byłem kiedyś w górach zimą sorento ze skrzynią automatyczną i z

> małej zaspy nie można było wyjechać Albo nie ruszał albo dawał

> dużo gazu i koła buksowały. Nie pomagały żadne ustawinia napedu.

> Obok stał słowak stara sierrą 4*4 i z uśmiechem na ustach

> wyciągał wszystkich zasypanych. Także nie ma co za bardzo

> chwalić, no chyba, że ten automat troche psuł.

a na jakich oponach?

Napisano

> Może zawinił może nie. Po to są te automaty i pokrętła zamiast wajhy,

> żebym nie musiał ombinowac tylko ma to maksymalnie odciążyć

> kierowcę. To nie jest samochód na rajd tylko właśnie na ryby i

> na narty trzy razy w roku a okazuje sie, że nie do końca. Pewnie

> była też wina fabrycznych opon ale wg mnie po to kupuje sie taki

> pseudoterenowy wynalazek, żeby właśnie zimą nie kombinować z

> łańcuchami tylko przekręcić pokrętło z rodzajem napędu i

> pojechać dalej.

Jak na Kumho w snieg pojechales to co sie dziwisz zlosnik.gif

Napisano

Ja mialem okazje smigac taka KIAnką z tym 140konnym silnikiem nawet przyzwoite auto fajnie sie prowadzi tyle moge na ten temat powiedziec bo reszty nieznam

Napisano

> Jak na Kumho w snieg pojechales to co sie dziwisz

Oczywiście takie na jakich wyjechał z fabryki bo był nowy, czyli pewnie jakieś dobre i tanie.

Napisano

> a mozesz o tym autku pare slow powiedziec

OK - spróbuję.

Silnik - jak to diesel, jak zimy to klekot i za bardzo nie chce się rozpędzać. Jak się rozgrzeje porządnie (trzeba przejechać ze 30km) to jet OK zarówno pod względem dynamiki jak i hałasu (jechałem ciurkiem prawie 2 tys km i nie czułem się zmęczony nadmiernym hałasem). Pozytyw w zimie to bardzo szybkie - jak na diesla - nagrzewanie się wnętrza samochodu. Jeżdżę też samochodem z silnikiem fiatowskim JTD i mam porównanie. Podwyższe mocy silnika odbywa się poprzez wgranie nowego oprogramowania. Rozrząd napędzany łańcuchem. Wymiana oleju co 15 kkm, pojemność układu smarowania 8,2 litra.

Kabina

Dużo miejsca, szczególnie na szerokość. Fotele wygodne chociaż jakość tapicerki jest delikatnie mówiąc kiepska. Poza tym moja wersja (model 2006) nie ma szeregu rzeczy, które zwykle bywają w samochodach za tą cenę czyli - chłodzony schowek, komputer pokładowy (są tylko dwa dodatkowe liczniki przebiegu), lusterko fotochromatyczne.

Bagażnik

Ma 440 litrów bez możliwości zamontowania siatki pionowej odgradzajacej bagażnik od kabiny - trzeba by kombinować samemu. Czy taka pojemność bagażnika wystarczy - musisz sobie odpowiedzieć sam. W razie czego trzeba się posiłkować bagażnikiem dachowym - relingi w standardzie.

Zawieszenie

Sprężyste co przy skrajnie położonych osiach (małe nawisy z przodu i z tyłu) powoduje, że czuć poprzeczne nierówności za to na zakrętach samochód się za bardzo nie przechyla. Krawężniki, dziury, zwały śniegi na poboczu nie stanowią większego problemu.

Jak już było wspomniane Sorento jest zbudowane na ramie, napęd 4x4 w mojej wersji jest dołączany ręcznie tzn. do prędkości 80km/h można po prostu przekręcić okrętło i tyle. Dodatkowo jest możliwość włączenia reduktora ale to wymaga zatrzymania samochodu. Jeżeli założysz odpowiednie opony to można się pobawić w terenie ale oczywiście samochód wyprawowy to to nie jest.

Spalanie

W zimie, z trumną na dachu, pełnym bagażnikiem i trzema osobami przy prędkości 120-130 km/h na autostradzie spalał ok. 10,5 litra. W zimie, po mieście jak jeżdżę jak to pali 11,5 cool.gifcool.gif jak żona to 13 mad.gifmad.gif Ile bądzie palił na trasie w lecie jeszcze nie wiem ale myślę, że poniżej 10.

Skrzynia

Automat z tiptronikiem. W polskich warunkach przy wyprzedzaniu na drodze z jednym pasem w każdym kierunku, jezeli chce się to zrobić szybko to lepiej samemu zmienić bieg. Jest to o tyle fajne, że jeżeli z trybu auto przechodzimy w tryb manual to automatycznie powoduje to redukcję o jeden bieg, wtedy gaz do dechy i po wyprzedzeniu z powrotem lewarek w bok w tryb automat. Powyższ procedura nie obowiązuje na drogach z dwoma pasami ruchu.

Usterki

Brak ale przebieg to dopiero 10kkm. Nie wypowiadam się na temat serwisu i cen bo jeszcze nie korzystałem.

Jezeli chcesz innych danych to daj znać.

Pozdrawiam,

Mariusz

Napisano

[...]

> Skrzynia

> Automat z tiptronikiem. [...] z powrotem lewarek w bok w tryb automat.

> Powyższ procedura nie o[...]

z ciekawoscihmm.gif - jak ma Sorento + na gorze - w kierunki deski , -- w kierunku tylnych pasazerow czy odwrotniehmm.gif - pytam bo co do auta innej marki wsiadam to odwortniepad.gif .... Wudaje sie ze nie ma jakiegos ujednolicenia w tym kierunkupalacz.gif

Napisano

+ w kierunku deski (tzn. zmiana z 4 na 5)

- w kierunku tylnej kanapy (redukcja z 5 na 4)

Pozdrawiam,

Mariusz

Napisano
  • Autor

o ile dobrze pamietam

to Opel i VW maja "+" w strone deski

Napisano

> o ile dobrze pamietam

> to Opel i VW maja "+" w strone deski

tia ale nie ma jednoscipad.gif... Pare dni temu mialem Honda z Europcar, potem przesiadka na Ford AU -i ..... odwrotnie -ba nawet nie ma ujednolicenia u producentabuu.gif - to jest IMHO trcohe niebezpiecznenono.gif....

Idz jeszcze zobacz jak Ford ma W EUzlosnik.gif...

Napisano

> + w kierunku deski (tzn. zmiana z 4 na 5)

> - w kierunku tylnej kanapy (redukcja z 5 na 4)

thx - spodziewalem sie odwrotniezlosnik.gif...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.