Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

[GP] pytania o Grande

Featured Replies

Napisano

Witajcie,

śledzę wasz kącik i właściciele GP jakoś mało się udzielają.. wink.gif a ja mam właśnie parę pytań nt. dużego kropka. Rozumiem że nie ma sensu pchać się w silnik 1.2, tym bardziej że 1.4 kosztuje tylko 1000 zł więcej. Jakie jest realne spalanie? Bo danym na stronie fiata jakoś nie chcę wierzyć. Jaka jest w nim widoczność przy codziennych manewrach i czy wersja 3D jest bardzo nieporęczna? Mieliście już jakieś naprawy na gwarancji? Ktoś z Was pisał o głośnej pracy dmuchawy i o luzach na kierownicy. Są jeszcze jakieś inne niedoróbki? Jak się sprawuje zawieszenie?

No i najważniejsze - czy jeszcze raz kupilibyście GP?

pozdrawiam

Napisano

posiadam 1,4 16V - 95KM

spalanie w mieście w granicach ~9l/100km

na gwarancji robiłem wentylator (świerszczał) oraz czujnik deszczu (przestał działać)

poza tym było jeszcze kilka pierdółek

podobno od lipca 2006 fiat wkłada już nowe przekładnie kierownicze

ja swoje GP mam od listopada i niezauważyłem żadnych stuków w przekładni

nie wiem jak jest z manewrami w 3D bo mam 5D biglaugh.gif

czy kupiłbym jeszcze raz GP hmm.gif tak ale z silnikiem 1,9MJ 120KM biglaugh.gif

ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony z autka

Napisano

> Witajcie,

> śledzę wasz kącik i właściciele GP jakoś mało się udzielają.. a ja

> mam właśnie parę pytań nt. dużego kropka. Rozumiem że nie ma

> sensu pchać się w silnik 1.2, tym bardziej że 1.4 kosztuje tylko

> 1000 zł więcej. Jakie jest realne spalanie? Bo danym na stronie

> fiata jakoś nie chcę wierzyć. Jaka jest w nim widoczność przy

> codziennych manewrach i czy wersja 3D jest bardzo nieporęczna?

> Mieliście już jakieś naprawy na gwarancji? Ktoś z Was pisał o

> głośnej pracy dmuchawy i o luzach na kierownicy. Są jeszcze

> jakieś inne niedoróbki? Jak się sprawuje zawieszenie?

> No i najważniejsze - czy jeszcze raz kupilibyście GP?

> pozdrawiam

Widoczność do przod - trzeba się przyzwyczaić, że nie wiesz, gdzie się samochód zaczyna.

Do tyłu - szyba tylna jest malutka, boczne tylne też nie powalają, ale spore lusterka + czujniki cofania (te fabryczne są super) pozwalają na parkowanie na styk.

Co do spalania się nie wypowiadam, bo mam diesla. Mogę go jedynie zdecydowanie polecić 130 kucy w takim samochodzie daje dużo frajdy.

Napisano

> Witajcie,

. Są jeszcze

> jakieś inne niedoróbki?

witaj.na wstepie chce zaznaczyc,ze nie zamiezam obrazic fanatykow fiata.generalnie fiat,to niedorobka.to sa auta dla hobbystow.w nich zawsze cos wyskoczy,albo powazne usteki,albo notoryczne -wkurzajace pierdoly.te autka bardziej kupije sie dla wygladu irelacji cena/wielkosc/wyposazenie itp.sam kupilem kropa,bo za ta kase nic nie posiadalo tyle wyposazenia co on.takze zycze glebokich przemyslen

Napisano

> . Są jeszcze

> witaj.na wstepie chce zaznaczyc,ze nie zamiezam obrazic fanatykow

> fiata.generalnie fiat,to niedorobka.to sa auta dla hobbystow.w

> nich zawsze cos wyskoczy,albo powazne usteki,albo notoryczne

> -wkurzajace pierdoly.te autka bardziej kupije sie dla wygladu

> irelacji cena/wielkosc/wyposazenie itp.sam kupilem kropa,bo za

> ta kase nic nie posiadalo tyle wyposazenia co on.takze zycze

> glebokich przemyslen

Jeździęłm 1,5 roku Punto II, a teraz od 6 miesięcy GP i muszę szczerze powiedzieć, że jakość wykonania i dopracowania szczegółów jest w GP dużo lepsza, to nie jest tylko lekka poprawa. Większość moich znajomych, która jechała równo po dwójce teraz zmienia zdanie na temat tego, co potrafi zrobić Fiat.

Mam też wrażenie, że dużo w pzypadku GP dała zmiana roku modelowego, samochody wyprodukowane po sierpniu 2006 nie sypią się już tak jak te z początku produkcji.

Napisano

Mam Grande Punto od maja 2006 r. Samochód fajny....bardzo dobrze zaprojektowany, świetnie sie nim jeździ ale....

...ale średnio co 2 miesiace jeżdze z nim do serwisu bo sie poprostu samochód psuje. Mam 3 przekłądnie (fakt nie stuka i jest oki), wieczne kłopoty z elektroniką (niestety świrują liczniki z kompem), kłopotyz duperelami, których nie chce mi sie wymieniać nawet.

Dzisiaj zostawiłem samochód znowu z ASO dając panom serwisantom liste rzeczy do sprawdzenia.

1. układ elektroniczny/instalacja elektryczna - wskazówka miernika cieczy chłodzącej która mi raz oszalała pokazując max Smile

2. Tylna lampa przeciwmgielna przecieka,

3. Lampa cofania przecieka

4. Przednia lewa lampa przeciwmgielna jest nieszczelna (w środku jest piasek i brud)

5. Konsola przednia - z okolic licznika dochodzą skrzypienia, licznik wydaje się być obluzowany

6. Konsola przednia - po dłuższej pracy z wentylatora dochodzi odgłos ćwierkania, który z biegiem czasu zwiększa swoją głośność.

7. Tylna kanapa - trzaski i stuki z okolic tylnej kanapy w czasie jazdy po nierównościach

8. Nadkola przednie - osławione otwory konstrukcyjne.

9. Silnik - z okolic pompy płynu/ alternatora dochodzi odgłos zacierającego się łożyska,

10. Silnik - po dłuższym postoju (dłużej niż 24 godziny) podczas uruchamiania silnika, tuz po tym jak 'luzuje się' rozrusznik słychać zgrzyt dochodzący z komory silnika. Odgłos przypomina tarcie metalu o metal.

11. Przełącznik kierunkowskazów - zdarza się bardzo rzadko, że dźwigienka kierunkowskazów wyłanczana z pozycji górnej (sygnalizującej skręt w prawo) opadając powoduje zwarcie styków kierunkowskazu lewego. Następuje jedno migniecie lewego kierunku.

Wiele duperel ale wiel też rzeczy które moga niepokoić .

Samochód mimo ze pieknie zaprojektowany niestety jest w mojej opinii fatalnie wykonany frown.gif

Odpowiadając na ostatnie pytanie...

.....nie kupię w zyciu nigdy wiecej jakiegokolwiek fiata i nigdy nikomu nie polece samochodu tej marki

Napisano

Mam 1,4 8V 3d.

Spalanie w mieście, średnio 8l/100 km (krótkie odcinki i korki, w zimie), na trasie, przy spokojnej jeździe 6l/100 km, na trasie - katowicka+A4 (więc szybko wink.gif ) 7,5l/100km. Spalanie wyliczone, a nie z komputera (przekłamuje ok. 0,2 do 0,4 l).

Dynamika 1,4 8V w dwie osoby z bagażem, jest znośna waytogo.gif Jeździ się całkiem przyjemnie waytogo.gif

W 1,2 bym się zdecydowanie nie pchał.

Co do 3d, drzwi są strasznie wielkie, więc czasami, na ciasnym parkingu, ciężko wysiąść. Trzeba też uważać przy otwieraniu, żeby nie przesadzić, bo można komuś auto obić.

Wsiadanie do tyłu nie jest jakoś bardzo problematyczne.

Usterek, odpukać, żadnych nie zanotowałem (4 kkm). Jakość wykonania jest dobra waytogo.gif tylko troszkę się plastiki rysują.

Podróżuje się wygodnie i cicho smile.gif

Gdybym jeszcze raz miał kupować, kupiłbym Grande. Tylko wyższą wersję wyposażeniową. Co do silnika... może 16V... ale 8V jest wystarczające.

Napisano

Moj GP 1.3 MJ 90 KM jest super,spalanie miasto w ostatnim okresie zimowym 6-6.2 l\100 km,z usterek mialem zapalenie sie kontrolki wtrysku,jakis czujnik od cisnienia ropy zwariowal i podal za duzo,zapalilo sie i komputer oznajmil,ze trzeba udac sie do ASO w celu kontroli.W ASO powiedzieli,ze najprawdopodobniej ropa byla do kitu,bylo zimno.Wykasowali.W ostatnim okresie zaczelo mi przy wyzszych temperaturach cos trzeszczec w desce rozdzielczej.Mieli mi rozbierac deske,ale sie wycofalem,mam jeszcze czas na gwarancji.Trzeszczenie samo ustalo smile.gif co mnie cieszy.Panowie tylko leje rope i jezdze,nic sie nie dzieje.Oslone pod silnik zalozylem,klapki w nadkolach zakleili w ASO,silnik jest czysciutki po wczesniejszym umyciu.Reasumujac,TAK,kupilbym jeszcze raz GP.

Napisano

1.4 16v - spalanie 8-9l w miescie w trasie 6. co do usterek to przekładnia kierownicza i klamki z tyłu do regulacji smile.gif jak na razie odpukać nic sie nie dzieje - ja bym auto polecił smile.gif

Napisano

> Rozumiem że nie ma

> 1000 zł więcej.

Raczej nie

> Jakie jest realne spalanie? Bo danym na stronie

> fiata jakoś nie chcę wierzyć.

Przeciętnie ok. 6,7 l/100 km (większość w mieście niż na trasie)

Przy spokojnej jeździe na trasie ok. 5,0 - 5,5 l/100 km

W mieście ok. 7,0 l/100 km

> Jaka jest w nim widoczność przy

> codziennych manewrach i czy wersja 3D jest bardzo nieporęczna?

Widoczność mogłaby być nieco lepsza zwłaszcza do przodu (grube przednie słupki z bezużytecznymi szybkami), za to do tylu super dzięki wielkim lusterkom.

3D - nie wiem, nie używam

> Mieliście już jakieś naprawy na gwarancji?

Na razie nie

> Ktoś z Was pisał o

> głośnej pracy dmuchawy i o luzach na kierownicy. Są jeszcze

> jakieś inne niedoróbki?

Dmuchawa lubi sobie popiszczeć czasami, luzów w kierownicy brak.

Od jesieni głupieje wskaźnik temperatury silnika - przy rozruchu pokazuje przez chwilę max. temp.

> Jak się sprawuje zawieszenie?

Zawieszenie super, dobrze się zachowuje na zakrętach, choć jest jakoby lekko podsterowne

> No i najważniejsze - czy jeszcze raz kupilibyście GP?

> pozdrawiam

Nie - zamierzam tym co mam pojeździc jeszcze parę lat, a wtedy napewno będzie można kupić coś ciekawszego :-)

Napisano

> Od jesieni głupieje wskaźnik temperatury silnika - przy rozruchu

> pokazuje przez chwilę max. temp

z tego co wiem to maksymalne odchylenie wskazówki temp. przy rozruchu to jest jakiś wskaźnik naładowania/niedoładowania aku

ostatnio jak w ASO byłem to jeden koleś straszną awanturę o to robił i nie mógł tego pojąć

Napisano

> z tego co wiem to maksymalne odchylenie wskazówki temp. przy rozruchu

> to jest jakiś wskaźnik naładowania/niedoładowania aku

> ostatnio jak w ASO byłem to jeden koleś straszną awanturę o to robił i nie mógł tego pojąć

Jako wskaźnik może robi, bynajmniej w sposób nie zamierzony przez producenta hehe.gifWymieniają na aku z wiekszym prądem rozruchowym takie

Napisano

Witaj

Mam GP od 7 lutego

Przejechane 8,5 tys km (jezdze duzo).

Od 2 tysiecy mam LPG

Autko wg mnie jest genialne, szczegolnie z sekwencyjnym gazem tartarini. Spalanie gazu srednio mam okolo 7,1/100. Nic nie trzeszczy, zawieszenie nie stuka. Byla jedna "awaria". Schowek pasazera bardzo ciezko sie zamykal, ale podjechalem do ASO i naprawili w 5 minut. Ogolnie polecam albo diesla albo 1,4 i zagazowac (placilem 3800 pln) jesli chcesz jezdzic tanio smile.gif

Autko claps.gif

Napisano

kupiłem grandziaka w kwietniu , silnik 1.2, 65km, 5d, jak na foto obok:)

powiem w skrócie , dlaczego taki silnik ? - odp po podjęciu prób dowiedzenia się to i owo o tych motorach mimo ze tylko droższy o 1000zł 1.4 wybrałem 1.2, mam duzo znajomych mechaników w serwisach i naukach jazdy i wybór jasny , motorki 1.4 sa ponoć bardzo awaryjne i niedopracowane mimo 10 koników wiecej, i to mówił każdy kto miał styczność z tymi autami, a na naukach jazdy coś o tym wiedzą bo mają i takie i takie i raczej nieoszczędza się tych aut smile.gif, najczęściej przyczyny , po wyjechaniu z salonu i przejechaniu 5000 góra:): wycieki , problemy z rozrządem , a kazdy wie czym to pachnie frown.gif, natomiast 1.2 to stare zmodernizowane motorki i wypróbowane a te 10 koni to raczej się nie czuje:) , spalanie tez w normie a trzeba powiedzieć ze komp podaje zawyzone smile.gif i to średnie chwilowe frown.gif,

wygląd zewnętrzny to podstawa, możecie np postawić golfa nowego i grande wybór prosty za którym się ludzie ogladają ,

wewnątrz małe niedopracownie plastików ale wkońcu to masówka i włoch smile.gif

małe szybki po bokach z przodu - porazka !!!

brak osłony silnika od spodu , tylko w wersjach wyższych lub na zamówienie frown.gif

poza tym to wole to niz golfa czy merca czy audi z niemiec którym jezdzą wszyscy i twierdzą ze są perpetum mobile , smile.gif

nie ma aut bezawaryjnych miałem golfa 3 , dziękuję frown.gif częściej się psuł niz jeździł potem kupiłem punto 1 i był lux, i ciągne dalej ....gp

Napisano

> małe szybki po bokach z przodu - porazka !!!

eeee... wcale nie... w prawej to nawet coś widać... a dla lewej też znalazłem świetne zastosowanie... kładę tam odbiornik GPS cool.gif

Napisano

motorki 1.4 sa ponoć

> bardzo awaryjne i niedopracowane mimo 10 koników wiecej, i to

> mówił każdy kto miał styczność z tymi autami, a na naukach jazdy

> coś o tym wiedzą bo mają i takie i takie i raczej nieoszczędza

> się tych aut , najczęściej przyczyny , po wyjechaniu z salonu i

> przejechaniu 5000 góra:): wycieki , problemy z rozrządem , a

> kazdy wie czym to pachnie , natomiast 1.2 to stare

> zmodernizowane motorki i wypróbowane a te 10 koni to raczej się

> nie czuje:)

To ci dopiero fachowcy hehe.gifA mnie się wydawało że 1.4 to stara, sprawdzona konstrukcja, podobnie jak 1.2 wywodząca się z rodziny Fire. A tu masz:nowe i w dodatku nie sprawdzone hehe.gif

Napisano

Co prawda nie jeżdze na codzien Grandą ale w rodzinie jest jeden egz wersja Mjet 1.3 90 KM 5D. Czasem nim jezdze i co mi się w nim podoba:

-dynamika (zajebioza po prostu, choć czuć że to mały silnik szprycowany elektroniką i turbem)

-zawias taki jaki trzeba

-wygląd (jak małe Maserati zlosnik.gif )

A minusy:

- przednie drzwi: jak nie trzaśniesz jak nie przymierzając w Żuku to nie zamkniesz (ciekaw jestem czy w innych egzemplarzach też tak jest)

- tylne drzwi po paru tys. km opadły i czochrały o próg (naprawione w ramach gwarancji)

- plastiki średniej jakości

Auto ma rok przejechało do tej pory ok. 33 tyś. km, raczej pod ciężkim butem i do tej pory problemów większych nie było ok.gif

Napisano

>> - przednie drzwi: jak nie trzaśniesz jak nie przymierzając w Żuku to

> nie zamkniesz (ciekaw jestem czy w innych egzemplarzach też tak

> jest)

jest , jest aczkolwiek odgłos zamykania jest nieco przyjemniejszy niż w żuku hehe.gif

> - tylne drzwi po paru tys. km opadły i czochrały o próg (naprawione w

> ramach gwarancji)

One nie opadły, były takie jak wyjechały z fabryki hehe.gif

Napisano

> wiekszej głupoty juz dawno nie slyszalem

to kup sobie gp 1.4 to usłyszysz od mechanika mlotek.gifbrawo.gif

Napisano

> Witajcie,

> śledzę wasz kącik i właściciele GP jakoś mało się udzielają.. a ja

> mam właśnie parę pytań nt. dużego kropka. Rozumiem że nie ma

> 1000 zł więcej.

Na zlocie Centomanii w Borkach mialem przyjemnosc jechac Grande Punto 1.4 8V

Jakas wersja z klima wink.gif

Jedno jest pewne........tego 1.4 tez nie warto kupowac sick.gif

Sprzedawca mowil ze roznica miedzy 8V a 16V jest wyrazna i pozostaje mi wierzyc mu na slowo.

Jechalem okolo 60-70km/h, wcisnalem gaz do dechy. Byl wrzucony IV bieg. Auto wogole nie przyspieszalo sciana.gif

Pozniej zonie powiedzialem ze to byl gaz do dechy. To powiedziala ze wogole nie bylo czuc, myslala ze sie wloke tak, bo z nami jedzie sprzedawca faint.gif

Naprawde jestem ciekaw czy to Punto ma lepsza elastycznosc od Matiza, bo jakbym sie mial zakladac, to bym stawial na Matiza crazy.gif

Napewno moje Srajczento lepiej przyspiesza na V biegu niz tamto na czworce no.gif

Reszta samochodu moim zdaniem naprawde fajna. Zawieszenie jest miekkie, ale nie przechyla sie na boki za bardzo, takie fajne sprezyste.

Wspomaganie oczywiscie super (City), kiere sie fajnie rzyma.

Miejsca naprawde duzo. Jechalem w jedna strone z tylu i bylo miejsca jak w kompakcie [ok\ A z przodu na szerokosc tez zupelnie wystarczajaco smile.gif

To ze nie widac maski, to sie przyzwyczailem z Matiza rodzicow i mi to nie przeszkadzalo

Do tylu widocznosc srednia, ale lusterka bardzo przyzwoite ok.gif

Skrzynia miala dlugie skoki, ale biegi wchodzily wzorowo ok.gif

Auto godne polecenia, ale z silnikiem conajmniej 1.4 16V lub odpowiednikiem w dieslu. Inaczej to jest meczarnia sick.gif Ciekawe jak wyglada wyprzedzanie Tira icon_rolleyes.gif Albo Kamikaze, albo czekanie na kilometrowa luke niewiem.gif

Napisano

> to kup sobie gp 1.4 to usłyszysz od mechanika

jak juz to tylko 1.4 16v bo inaczej to auto nie jezdzi zlosnik.gif zreszta to ten sam silnik co ja mam tylko powiekszony troszku wiec musi to jechac inaczej nie widze tego hmm.gif

Napisano

> to kup sobie gp 1.4 to usłyszysz od mechanika

a moze ci mechanicy myla ten silnik z 1,4 12v grinser006.gifbo nie sadze zeby mieli do czynienia z tym 1,4 co siedzi w GP

Napisano

Jeździsz sporo po mieście to 8v pali mniej niż 16V. Prawie litr różnicy

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.