Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brava na Stilo ..... ??.... warto ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Goscinnie z sąsiedniego kącika - PORADZCIE chcę wyminić auto mam Bravę 1.2

chcę zamienić na Stilo - czy warto ? i ewentalnie jaką wersję a może konkretny silnik lub rocznik - BEDĘ WDZIĘCZNY ZA KAŻDĄ SUGESTIĘ -

POZDRAWIAM

Witek

Napisano

Powim tak, jesli jesteś zadowolony z Bravy i nie interesują cie elektroniczne bajery to daj sobie spkój! Osobiscie uważam, że Bravo, Barava to duzo bardziej udane auta niz Stilo. Weż także pod uwagę, że Stilo jest cięższe i z silikami ponizej 1.8 lub JTD to nie da się tym praktycznie jeździć.

Pozdrawiam.

Napisano

Małem taką Brava (1,2)i wymieniłem na Stilo (1,9 JTD).

Najwiekszy błąd jaki popełniłem do tej pory przy zakupie auta, jedynie co mnie cieszy to silnik, reszta to porażka, niby większe auto a jakoś mniej mogę do bagażnika upchać.

I co chwila coś sie chrzani w elektronice.

Napisano

> Ja własnie ostatnio zaczerpnąłem podobnej opinii.

> To mówicie ze nie warto na 1.2,1.4 16v lub 1.6??

Nie nie warto!

Jeździłem Bravo 1.6 i jeżdziło to całkiem normalnie i normalnie paliło, stilo 1,6 tez maiłem okazje jechać i odniosłem wrażenie,że przy wciskaniu gazu silnik tylko zaczyna wyć a auto niebardzo ma ochote przyspieszać.

Napisano

A ja mam inne zdanie na ten temat wink.gif

Miałem Brave 1.9 JTD(105KM) a teraz mam Stilo 1.9 JTD (115KM).

Polecam ten Samochód i ten silnik wink.gif powaznych problemów z autem jeszcze nie miałem smile.gif nie zawiodło mnie wink.gif i failury nie wyskakują wink.gif przez ostatnie 4 dni jeździłem ja tym samochodem wink.gif nie powiem że Auto zaczęło więcej palić rotfl.gif ale ja nie zmieniam biegów przy 2tyś wink.gif tylko przy 4 smile.gif i spalnie wyniosło 8.0l w mieście przy jeździe bardzo dynamicznej wink.gif

Jak znajdziesz dobry model to go bierz wink.gif

Napisano

Sluchaj dobrze by bylo zebys na temat 1,6 nie zabieral glosu angryfire.gifJezdziles okazjonalnie to masz takie pojecie o tym silniku jak ja o jtd piesc.gifJa jezdze 1,6 ponad 2 lata i calkiem mi sie dobrze jezdzi ,coprawda padaja cewki u mnie 1 ale koszt nie jest tragiczny ,auto dobrze sie zbiera i mozna nim grubo ponad maksymalna szybkosc podana przez producenta pojechac1! Spalanie tez spoko na trasie ok6,5-7 po miwscie 8-9 komfort waytogo.gifJa z czystym sumieniem polecam 20.GIF

Napisano

> Ja własnie ostatnio zaczerpnąłem podobnej opinii.

> To mówicie ze nie warto na 1.2,1.4 16v lub 1.6??

Tak mowia Ci co nie jezdza takimi autami na codzien a gdzies cos od kogos uslyszeli icon_eek.gifKazdy silnik ma swoje wady i zalety a ty powinienes wybrac co tobie bedzie odpowiadalo a nie powielac zaslyszane osady 20.GIF

Napisano

> Sluchaj dobrze by bylo zebys na temat 1,6 nie zabieral glosu

> Jezdziles okazjonalnie to masz takie pojecie o tym silniku jak

> ja o jtd Ja jezdze 1,6 ponad 2 lata i calkiem mi sie dobrze

> jezdzi ,coprawda padaja cewki u mnie 1 ale koszt nie jest

> tragiczny ,auto dobrze sie zbiera i mozna nim grubo ponad

> maksymalna szybkosc podana przez producenta pojechac1! Spalanie

> tez spoko na trasie ok6,5-7 po miwscie 8-9 komfort Ja z czystym

> sumieniem polecam

No cóż każda sroka swój ogon chwali..... zlosnik.gifzlosnik.gif

Jednak biorąc pod uwagę wielkość i masę Stilo, to silniki ponizej 1,6 można traktować jako silniki od kosiarek, których przeznaczeniem jest bardzo spokojna jazda bez obciążenia w postaci kompletu pasażerów/bagażu a niedaj Boże już przyczepki... Niestety taka jest prawda i nie mam zamiaru nikogo obrazić i wywołać "świętej wojny" blush.gif

Napisano

Osobiscie uważam, że

> Bravo, Barava to duzo bardziej udane auta niz Stilo. Weż także

> pod uwagę, że Stilo jest cięższe i z silikami ponizej 1.8 lub

> JTD to nie da się tym praktycznie jeździć.

> Pozdrawiam.

hmm.gif Dobra ściema nie jest zła...

Napisano

Po to jest cala gama silnikow zeby mozna bylo sobie cos wybrac i cala rzecz polega na tym zeby o danym silniku wypowiadali sie jego uzytkownicy a nie postronni! Ja na temat innych silnikow staram sie nie wypowiadac bo moje pojecie o ich osiagach jest blade i zaslyszane z autokacika biglaugh.gif20.GIF

Napisano

> Osobiscie uważam, że

> Dobra ściema nie jest zła...

dobry kapelusz tez smile.gif

Napisano

Ostatnio byłem zaskoczony dynamika 1.4 16V.Smigałem po trasie i za groma nie mogłem dać rady temu silnikowi.Bo 1.2 to pomijam:)A tak to co lepiej brac 1.4 czy 1.6?

Napisano

Przepraszam jeśli kogoś uraziłem! Ja sobie poprostu niebardzo wyobrażam jazdę Stilo z mniejszym silnikem niż 1,8 lub JTD. Co do 1.2 lub 1.4 to dla mnie abstrakcja ale chyba umówię sie na jazde próbną i wtedy bedę mógł się obiektywnie wypowiedzieć.

Napisano

> Kolega chce małą wojenkę wywołać

bez stresu - kazdy jezdzi z takim silnikiem jaki mu potrzebny. Dla takiego np. "amerykana" to my mamy silniczki kolejki H0 wink.gif

Napisano

Witam, tez mam silnik 1.6 i jezdze tym autkiem ponad rok...wiekszych problemow z nim nie mialem...spalanie tez mam podobne jak kolega Mar_Co 20.GIF....z reszta opini tez sie zgadzam...

Napisano

> Po to jest cala gama silnikow zeby mozna bylo sobie cos wybrac i cala

> rzecz polega na tym zeby o danym silniku wypowiadali sie jego

> uzytkownicy a nie postronni! Ja na temat innych silnikow staram

> sie nie wypowiadac bo moje pojecie o ich osiagach jest blade i

> zaslyszane z autokacika

ja miałem Bravo, Mareę a teraz Stilo - nie narzekam i nie zamieniłbym się z powrotem.

Napisano

> Witam

> Goscinnie z sąsiedniego kącika - PORADZCIE chcę wyminić auto mam

> Bravę 1.2

> chcę zamienić na Stilo - czy warto ? i ewentalnie jaką wersję a może

> konkretny silnik lub rocznik - BEDĘ WDZIĘCZNY ZA KAŻDĄ SUGESTIĘ

> -

> POZDRAWIAM

> Witek

Stilo 1,8 3D, nie narzekam, poza błędami które mijają po naładowaniu akumulatora i warczącym wariatorem, nie narzekam

Napisano

> A ja mam inne zdanie na ten temat

> Miałem Brave 1.9 JTD(105KM) a teraz mam Stilo 1.9 JTD (115KM).

> Polecam ten Samochód i ten silnik powaznych problemów z autem

> jeszcze nie miałem nie zawiodło mnie i failury nie wyskakują

Ta sam droga - z Bravy jtd 105 na Stilo jtd 115 - też bez zastrzeżeń...

Napisano

> Ostatnio byłem zaskoczony dynamika 1.4 16V.Smigałem po trasie i za

> groma nie mogłem dać rady temu silnikowi.Bo 1.2 to pomijam:)A

> tak to co lepiej brac 1.4 czy 1.6?

Nie no stary nie rozdrabniaj sie. Tylko Abarcik na benzynce 98 z pedałem non stop w podłodze da ci prawdziwą satysfakcję z jazdy. Reszta to......................... no zlosnik.gifclown.gif

Napisano

Co do motorka 1,6 to powiem, że miałem taki w bravo którym 5 lat śmigałem. Wbrew obiegowej opini co do awaryjności- zero problemów z tym silnikiem.Przy tej masie co miał bravo, motorek spokojnie dawał radę (jedynie przy mocnym deptaniu- strasznie chlał zlosnik.gif). Przy masie stilona to może wystarczyć do w miarę "normalnej" jazdy. Ja jednak bym polecał motor min. 1,8 (to samo spalanie co 1,6) albo lepsze rozwiązanie JTD.

Napisano

> ja miałem Bravo, Mareę a teraz Stilo - nie narzekam i nie zamieniłbym

> się z powrotem.

Tak jak i ja, a na co dzień równiez jeżdzę Brava 1,2 i .......no cóż to jak dwie epoki palacz.gif Zresztą 1,2 w Bravie, a 1,4 w stilo to dwa inne światy.

Napisano

> Nie no z moim 12V to sie wacham czy zuka wyprzedzac na trasie.

Róznica w przyspieszeniu do 1,4 w stilo jest bardzo wyczuwalna. Miałem B z tym silnikiem i głupot nie piszę.

Napisano

> Ostatnio byłem zaskoczony dynamika 1.4 16V.Smigałem po trasie i za

> groma nie mogłem dać rady temu silnikowi.Bo 1.2 to pomijam:)A

> tak to co lepiej brac 1.4 czy 1.6?

Myślę, że rady niewiele pomogą, bo każda sroka swój ogon chwali. Proponuję lekturę danych technicznych i na ich podstawie wybór - gorszego przyspieszenia, mniejszego momentu obrotowego i spalania (1,4) bądź lepszego przyspieszenia kosztem spalania (1,6).

Osobiście zdecydowałbym się na 1,6 bo ma wyższy moment obrotowy, co przy tej masie ma znaczenie. Trzeba tylko uważać, bo w Stilo są dwa 1,6 - stary z Bravy (Sieny) i nowszy (już o lepszych parametrach).

Sam mam stare 1,6 i da się jeździć, nie powiem. Spalanie baaaaardzo zależy od deptania. Dynamiczna jazda to 9 l. (trasa) i 11 l. (miasto). Jednocześnie jazda spokojna to 6-8 l.

Pozdrawiam

Napisano

> Sluchaj dobrze by bylo zebys na temat 1,6 nie zabieral glosu

A ja moge ? Miałem 1.6 przez rok i dokładnie to samo napisze silnik

ryczy, a samochód nie jedzie i jeszcze pali jak smok !!!!!

Napisano

> Witam

> Bravę 1.2

> -

> POZDRAWIAM

> Witek

Witam!

Może ja cos napisze bo tu każda sroka swój ogonek chwali wink.gif

Miałem cztery fiaty Stilo 1.6 , 1.8, 1.9JTD i 1.9JTD MJ

1.6 to tragedia w Stilo. Dużo pali (10-11l) i nie jedzie. Dynamika na poziomie 1.2 (ktorym też sporo śmigalem).

Lepszym rozwiazaniem jest 1.4

1.8 to inna sprawa . Dynamiczny elastyczny i spalanie w mieście (W-wa) na poziomie 8-9l.

1.9JTD 115KM to bardzo dobre zestawinie dynamiki z ekonomiczną jazdą.

Moge go polecić totalnie bezawaryjny.

1.9JTD MJ 140KM to inna bajka. Zawieszenie i hamulce od Abartha.

Silnik mocny i bardzo dynamiczny. Ja mialem zrobionego na 170KM. Praktycznie też bezawaryjny.

Pozdr

Napisano

> A tak to co lepiej brac 1.4 czy 1.6?

Jeśli chodzi o benzynkę, to ja bym brał w kolejności:

1.8 - elastyczny, mało pali, mocny, cierpi na wariator i lubi olej

1.2 - paliwo to wręcz oddaje do baku, nadaje się do turlania, a tak poza tym, to nie ma żadnych innych wad

1.4 - w miarę mocny, niektóre lubią olej

1.6 - paliwożerny, ale ospały, przepalają się cewki zapłonowe

2.4 - chla benzynę wiadrami, ale pod względem kultury pracy rządzi.

Zapoznaj się też z wątkiem poradźcie proszę.

Napisano

> 1.6 to tragedia w Stilo. Dużo pali (10-11l) i nie jedzie. Dynamika na

> poziomie 1.2 (ktorym też sporo śmigalem).

Ja tez troche pojezdzilem roznymi stilo wiec sie wypowiem.

Pisanie , ze dynamika 1,6 jest na poziomie 1,2 to wielka przesada.

prawie 3 sekudy roznicy (2,9 dokladnie) w przyspieszeniu 0-100 km/h i ok. 30% wyzszy moment obrotowy to chyba nie jest ten sam poziom.

Natomiast oczywiscie silnik 1,6 ma wady i najwieksza jest duze spalanie, nieadekwatne do osiagow. Poza tym dynamika na niskich obrotach pozostawia duzo do zyczenia. Natomiast cewki przepalaja sie raczej tylko przy LPG. Oleju ten silnik nie bierze. Plus w porownaniu do 1,4 to troszke lepsze osiagi(ale okupione duuuzo wiekszym spalaniem) i wystepowanie lepszych wersji wyposazeniowych.

1,4 - jest troche mniej dynamiczny od 1,6, ale zdecydowanie mniej pali. Minus, to to, ze nie wystepuje w lepszych wersja wyposazenia.

1,8 - dynamiczny, spalanie na poziomie 1,6, a czasem nawet troche mniej. W miescie roznica w osiagach w porownaniu do 1,6 (przyspieszanie od swiatel do swiatel) nie jest wielka, natomiast na trasie zupelnie nie ma porownania -elastycznosc i 30 KM wiecej robi naprawde spora roznice.

Minusy 1,8 to problemy z wariatorem i apetyt na olej, ale mimo to i tak chyba najlepszy benz. silnik do stilo.

Jesli chodzi o diesle oba sa bardzo dobre:

-zwykly jtd jest dosc glosny i troche trzesie - jak ktos jezdzi glownie po miescie i to na krotkich dystansach to moze mu to troche przeszkadzac, natomiast w trasie jest to zupelnie nieodczuwalne. Przy wiekszych predkosciach(autostradowych) jtd jest nawet cichszy niz 1,6 czy 1,8 benz., a elastycznosc nieporownywalna.

-multijet jest cichszy i rowniej pracuje,ze jest szybszy to chyba nie trzeba pisac zlosnik.gif wada to cena, ale cos za cos grinser006.gif

Diesle mozna poza tym niewielkim kosztem znaczaco wzmocnic ok.gif

Natomiast w dieslach wystepuje jeden minus, ale raczej 90% ludzi albo i wiecej nie bedzie to przeszkadzac. Sa ciezsze i maja gorszy rozklad mas na osie.

Napisano

> PORADZCIE chcę wyminić auto mam Bravę 1.2

> chcę zamienić na Stilo - czy warto ?

Po 5 latach uzytkowania przesiadłem się z takiej samej Bravy (1,2) na Stilo z silnikiem 1,6. Moje uwagi :auto ma podobną klatkę pasażerską (tyle samo miejsca), bagażnik ma nieco mniejszy (brava - płytki, Stilo - głęboki). Silnik 1,6 jak dla mnie spoko, do tej pory nie miałem żadnych problemów, trochę paliwożerny, ale coś kosztem czegoś (mam ciężką nogę). Gdybyś znalazł zadbany egzemplarz, nie zajeżdzony z krajowej stajni to bierz. Dla Ciebie najlepszy byłby silnik 1,4.

Napisano

> 1.6 to tragedia w Stilo. Dużo pali (10-11l) i nie jedzie. Dynamika na

> poziomie 1.2 (ktorym też sporo śmigalem).

Nie obrażając userów 1.6 - Kolega freeco ma w tym stwierdzeniu sporą rację

Napisano

> Nie obrażając userów 1.6 - Kolega freeco ma w tym stwierdzeniu sporą

> rację

Przestan hehe.gif Tez porownanie rotfl.gif :

Za chwile sie powolasz na Ampiego i napiszesze ze 5D jest naj naj..............! hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> Przestan Tez porownanie :

Przecież ja tak na przekór napisałem 893goodvibes.gifwink.gif

> Za chwile sie powolasz na Ampiego i napiszesze ze 5D jest naj

> naj..............!

claps.gifok.gif Zdania nie zmieniam smile.gif

Napisano

> Przecież ja tak na przekór napisałem

No ja mysle hehe.gif20.GIF

> Zdania nie zmieniam

Ja tez winner.gif3D winner.gifhehe.gif20.GIF

Napisano

> Minusy 1,8 to problemy z wariatorem i apetyt na olej, ale mimo to i

> tak chyba najlepszy benz. silnik do stilo.

Trzeba jeszcze dodać bardzo drogi katalizator - pawcio o tym swojego czasu pisał.

tu

Napisano

> Natomiast oczywiscie silnik 1,6 ma wady i najwieksza jest duze

> spalanie, nieadekwatne do osiagow.

Potwierdzam, 11l/100km w dużym mieście, jak Kraków, jest jak najbardziej realne icon_eek.gif

> Poza tym dynamika na niskich

> obrotach pozostawia duzo do zyczenia.

Jak w wielu innych silnikach 16V... cfaniaczek.gif

> Natomiast cewki przepalaja

> sie raczej tylko przy LPG.

U mnie przy przebiegu 55kkm wymieniony już komplet, a jeżdżę tylko na NoPb blush.gif

> Oleju ten silnik nie bierze.

Po przejściu z Selenii na 5W40 bierze 1/4 bagnetu na 1kkm. Ale auto użytkowane jest w specyficzny sposób - tylko w mieście icon_rolleyes.gif

Co do elastyczności, to bez redukcji na trasie się nie obejdzie. drive.gif Ale jeżdżąc w zakresie 3-5k rpm można już niejednej "nówce nieśmiganej" tył pokazać biglaugh.gif

Napisano

> U mnie przy przebiegu 55kkm wymieniony już komplet, a jeżdżę tylko na

> NoPb

Ty masz pechowy egzemplarz zlosnik.gif

> Po przejściu z Selenii na 5W40 bierze 1/4 bagnetu na 1kkm. Ale auto

> użytkowane jest w specyficzny sposób - tylko w mieście

Na selenii tez tylko po miescie nic nie bierze oleju - po co bylo zmieniac ?

Napisano

> Wielkie dzięki o takie zestawienie mi chodzilo

> A jtd miedzy jakim przedziałem bys wstawił?

Ponieważ nie podoba mi się charakterystyka diesli, myślę, że między 1.4 a 1.6. zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Bravę 1.2

> -

> POZDRAWIAM

> Witek

-- przesiadBem si z maryski likendowej 1.8 na stilo jtd. Poczatkowo nieufny, zrazony opiniami o falurach, nie bralem tego wogole pod uwage.

Jestem zadowlony - to kwie klasy wyzej zarowno technika jak i komfort jazdy, a w brednie o wyjatowej usterkowosci nie wierz - srednia beldow nie odstawj od innych marek, za to zyskujesz stosunkowo niskie koszty ubezpieczenia / czesci eksploatacyjnch i spokoj ze nie zwina Ci go spod bloku, nie wysadza na swiatlach - bo wloszczyzny nikt nie lubi

O normalnym zawiasie ( bez wielowahaczowychwynalazkow nie bede wspominal ;-)

Napisano

> Ponieważ nie podoba mi się charakterystyka diesli, myślę, że między

> 1.4 a 1.6.

Czyli jasno z tego wynika, że dla kolegi najlepszy będzie 1.5 zlosnik.gif

Proponujemy zatem poszukać FSO w dobrym stanie i wszystko bedzie git zlosnik.gif

Napisano

> Witam

> Bravę 1.2

> -

> POZDRAWIAM

> Witek

Witam,

odpowiem Ci porównując Stilo i Bravę 1,2.

Wcześniej taką miałem.

Jeżeli chodzi o osiągi to są na tym samym poziomi eco w Bravie, nie powinieneś zauważyć różnicy, chyba że zdecydujesz się na 1,4 wtedy będzie szybszy.

Komfort jazdy na korzyść Stilo jak na mój gust dobrze dobrane zawieszenie oraz cisza, szczególnie że 1,2 miały 6-cio biegową skrzynię.

Co najważniejsze pomimo różnicy wielkości i masy Stilo 1,2 pali tyle samo co Brava czyli bardzo mało i (odpukać) tak samo się nie psuje (pisze o silniku).

Ja osobiście śmigam juz Stilo od 2002 i jestem bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.