Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Reflektory "niefabryczne"

Featured Replies

Napisano

Mam pytanko - musze wyienic reflektor. Czy ktos ma jakies zdanie na temat zamiennikow? Jakiej firmy sie wystrzegac a co mozna brac? Depo? Carello? Inne?

Czy istnieje ryzyko, ze beda jakies problemy z zamiennikiem? Z ustawieniem swiatla? Z jakoscia swiecenia?

Czy moze sie tak zdarzyc ze zamiennik nie bedzie mial silniczka do podnoszenia swiatel? Podejdzie wtedy firmowy silniczek?

Napisano

> Mam pytanko - musze wyienic reflektor. Czy ktos ma jakies zdanie na

> temat zamiennikow? Jakiej firmy sie wystrzegac a co mozna brac?

> Depo? Carello? Inne?

> Czy istnieje ryzyko, ze beda jakies problemy z zamiennikiem? Z

> ustawieniem swiatla? Z jakoscia swiecenia?

> Czy moze sie tak zdarzyc ze zamiennik nie bedzie mial silniczka do

> podnoszenia swiatel? Podejdzie wtedy firmowy silniczek?

Jak wymiana to obu naraz. Chciałem zaoszczędzić i wymieniłem jeden. Astra miała 4 latka. Różnica świecenia była kosmiczna, nowy po prostu jaśniej świecił. Oryginały były VALEO a ja kupiłem nakieś BEPO.....czy_jakoś_tak

Za to z regulacją elektryczną to cuda odstawiałem. Zupełnie silniczek nie pasował podobnie jak ten bolec co jest poruszany przez silniczek krokowy i reguluje kloszem lampy.

Wiertarka, poxipol, pilnik, silikon i jakoś to poskładałem do kupy ale żeby je później wyregulować to było screwy.gif Od razu po wymianie podjechałem na stacje diagnostyczną i pan diagnosta się poddał. Zjechałem na bok, pokazał mi jak ma to wyglądać na tym przyżądzie żeby dobrze świeciło i sam światła po 45 minutach walki z nimi ustawiłem.

Wymiana samodzielna,

Za ustawianie świateł gość na stacji mi nic nie policzył (de facto wyregulowałem sobie je sam)

Za lampe w serwisie mi powiedizeli coś koło 500zł a pamiętam że kupiłem ze zamienniki po coś koło 100zł.

Jak zatem widzisz, jeżeli chcesz spróbować z zamiennikami to bądź uważny.

Napisano
  • Autor

> Jak wymiana to obu naraz. Chciałem zaoszczędzić i wymieniłem jeden.

> Astra miała 4 latka. Różnica świecenia była kosmiczna, nowy po

> prostu jaśniej świecił. Oryginały były VALEO a ja kupiłem nakieś

> BE.....cośtam

Wlasnie strzelil mi jeden (tzn ja rozwalilem hehe.gif), mysle nad wymiana obu ok.gif

> Za to z regulacją elektryczną to cuda odstawiałem.

Cos wiecej na ten temat?

Napisano
  • Autor

> tylko nie Depo

Bo? zlosnik.gif

A na co moge zwracac uwage?

Napisano

> Bo? bo tak 270751858-jezyk.gifzlosnik.gif praktycznie nie wykończone i moga calkowicie inaczej świecić (zle)

> A na co moge zwracac uwage? np Bosch cool.gif

Napisano

Ja mam w SC DEPO i jakoś lepiej dają światło niż fabryczne ok.gif wadą jest jednak plastik z jakiego jest zrobiona obudowa tzn mocowani siakies takie gumowe a nie sztywne ale wsio jest ok.gif

Napisano

Kup ksenony na Allegro.

Napisano

> Mam pytanko - musze wyienic reflektor. Czy ktos ma jakies zdanie na

> Depo? Carello? Inne?

Nie lepiej jakiś oryginał używkę na Allegro

Napisano

> Wlasnie strzelil mi jeden (tzn ja rozwalilem ), mysle nad wymiana

> obu

Tyllko obydwa. Przy okazji obejrzyj kostki żaróek, czasami się podpalają, a to dobra okazja (ze względu na dostęp), żeby je wymenić.

Co do zamienników - nie licz już na to, że tak jak fabryczne lampy coś Ci długo wytrzyma. W Uno po 6 latach zacząłem wymieniać co 3 -4 lata, w Audi po 12 latach co 5 - 6. Po prostu wszystko jest już produkowane 'oszczędniej" (w Audi mam wciąż cały oryginalny wydech z 1988 roku, znasz teraz tak trwałe?).

> Cos wiecej na ten temat?

Generalnie zamienniki są sprzedawane w wersji "do regulacji" i bez regulacji. Niektóre wraz z silniczkami, inne bez. W pewnych konstrukcjach lamp silniczki się da dołożyć zamiast śruby regulacyjnej, w innych jest całkiwicie inna konstrukcja lampy io można się zachlastać, a nie przerobić to z sensem.

Napisano

Istnieje. frown.gif

A tak w ogóle to jaka jest różnica w cenie między oryginałem a zamiennikami? AFAIR to realna cena kompletnego reflektora (już z żarówkami) oscyluje wokół 500 zł. hmm.gif W przypadku lampy oryginalnej masz plug&play - z zamiennikami może być różnie. Chociaż - biorąc pod uwagę jakość tego oryginalnego badziewia montowanego w Stilo - nie zdziwiłbym się, jakby zamienniki były po prostu dużo trwalsze. zlosnik.gif

W jakim stanie masz drugi reflektor? Klosz jest cały? "Choinki" widać? Jeśli jest OK, to wymieniłbym tylko jeden - i chyba wziąłbym oryginał głównie ze względu na bezproblemowy montaż. ok.gif

Napisano

> Mam pytanko - musze wyienic reflektor.

Jestem po wymianie reflektorów w swoim aucie. Miałem stłuczkę i "poszedł" jeden z nich. Po obejrzeniu go w środku zdecydowałem bez wahania, że wymieniam oba - odbłyśniki były już przykurzone i nieco wypalone.

> Czy ktos ma jakies zdanie na

> Depo? Carello? Inne?

Przed Depo, Carello wszyscy mnie przestrzegali - reflektory do Mondeo są bardzo niskiej jakości, szczególnie jeśli chodzi o kształt wiązki światła oraz możliwość i trwałość regulacji.

Ja polecam wzięcie oryginalów, ale........ to wcale nie znaczy, że należy kupowac je w ASO. Ja kupiłem reflektory Boscha, który produkowal je na pierwszy montaż dla Forda. Zapłaciłem 270zł, podczas gdy identyczne reflektory (tyle że z logo Ford) kosztują w ASO ok. 500zł. Założylem samodzielnie (bułka z masłem) i przy okazji przeglądu powypadkowego diagnosta mi je wyregulował. Zapodalem do tego dobre żarówki (Osram SilverStar) i mam cud-miód-malinka oświetlenie drogi. Zmiana na lepsze jest wyraźnie odczuwalna.

Jesli masz do wyboru kilku producentów, wybierz produkt renomowanego, np. Hella, Valeo, Bosch. Na reflektorach nie ma co oszczędzać.

Rflektory występują w wersji z silniczkiem lub bez niego. Po prostu musisz zamówić odpowiedni.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

>W Uno po 6 latach zacząłem wymieniać co 3

> -4 lata, w Audi po 12 latach co 5 - 6.

Lampy jakiej firmy kupujesz?

Napisano

> Lampy jakiej firmy kupujesz?

Ucziciwie?

Jakiej mają w sklepie.

W sumie zmieniłem 4 komplety i nie mogę stwierdzić jakichś poważniejszych różnic.

A, mam fotometr, więc sobie po założeniu i 3 - 4 latach porównuje strumień światła. W wartościach względnych to jest tak z 7 do 32 (przy ostatniej zmianie). A przed zmianą wcale się nie wydawało "na oko", że mam '"świeczki".

Napisano

> Ucziciwie?

> Jakiej mają w sklepie.

> W sumie zmieniłem 4 komplety i nie mogę stwierdzić jakichś

> poważniejszych różnic.

Podobno badziewnych "no name'ów" czasami ustawić nie można, nie mówiąc już o jakości strumienia świetlnego. Na oko jednak tego nie sprawdzisz.

Albo masz szczęście, albo kupujesz w sklepie, który ma niezłe zamienniki.

Napisano

Ja bym poszukał reflektorów na allegro. Czasem można coś ciekawego i za sensowen pieniądze znaleźć cool.gif

Napisano
  • Autor

Myslalem nad zamiennikiem glownie dlatego, ze oryginaly w Stilo jak wszyscy wiemy mowiac delikatnie nie naleza do najtrwalszych zlosnik.gif (dla niewtajemniczonych: samoistnie pekaja szkla)

Ten drugi reflektor (caly) ma juz spekane szklo... choinka jak sie patrzy. Dlatego chce go tez wymienic ok.gif

Znalazlem goscia, ktory jest w stanie sprzedac mi oryginal za 400 PLN sztuka wiec musze podpytac o szczegoly i chyba u niego zamowie ok.gif

Ciekawostka: "zamienniki" moge dostacw kwocie oscylujacej wokol 300 PLN. Znalazlem jednak hurtownie, ktora moze mi sprowadzic zamiennik za ok. 130 PLN boje_sie.gif Wydaje mi sie ze bedzie to Depo (ma przyjechac z Pragi hmm.gif)

Napisano

A weź zadzwon do jakiegoś warsztatu blacharskiego. Oni zwykle pośredniczą w kupowaniu takich typowych rzeczy do napraw. Ja swoje reflektory kupiłem właśnie za pośrednictwem blacharza, u którego naprawiałem samochód. Dał mi cenę lepszą, aniżeli allegro.pl.

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

> Ten drugi reflektor (caly) ma juz spekane szklo... choinka jak sie

> patrzy.

No to sytuacja jasna - potrzebujesz kompletu. zlosnik.gif Myślałem, że może jakoś niedawno wymieniałeś...

> Znalazlem goscia, ktory jest w stanie sprzedac mi oryginal za 400 PLN

> sztuka wiec musze podpytac o szczegoly i chyba u niego zamowie

W ASO chyba trudno byłoby taką cenę wynegocjować - w pierwszym podejściu reflektor kosztuje ~560 AFAIR, te 60 da się w miarę łatwo obciąć w postaci rabatu, ale poniżej już trudno zejść. Jeśli to są faktycznie nowe lampy, to cena IMO jest dobra hmm.gif

> Ciekawostka: "zamienniki" moge dostacw kwocie oscylujacej wokol 300

> PLN.

A są tylko do zamówienia, czy można je na żywo obejrzeć? hmm.gif Gdyby sie dało dotknąć ich ręką, to możnaby porównać z oryginałem i się upewnić, czy będą pasować. Nie wiem, kto robi oryginały (te na pierwszy montaż i te dostępne jako część zamienna sa chyba identyczne hmm.gif - w każdym razie trwałość jest podobna zlosnik.gif), ale może konkurencja się bardziej postarała?

Napisano

> Znalazlem jednak hurtownie, ktora moze mi sprowadzic

> zamiennik za ok. 130 PLN

Daj znać chłopakom ze Stilonami, może sobie na zapas pokupują... np. _aDi_ bał się dłubac w swoich lampach, bo drogie.

Napisano

> Podobno badziewnych "no name'ów" czasami ustawić nie można, nie

> mówiąc już o jakości strumienia świetlnego. Na oko jednak tego

> nie sprawdzisz.

To oddałbym towar jako niezgodny z umową.

> Albo masz szczęście, albo kupujesz w sklepie, który ma niezłe

> zamienniki.

Kupuję w InterCarsie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.