Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Podwyżka akcyzy LPG - piszmy maile do posłów

Featured Replies

Napisano

Prośba do administratora - może podwiesiłby ten wątek na czas jakiś.

Super Express 13.04.2007

Jeszcze możemy uratować nasze pieniądze

Minister finansów Zyta Gilowska (58 l.) nie ma litości! Kosztem najbiedniejszych walczy z paliwową szarą strefą.

Podniesienie akcyzy na autogaz i gaz, używany w gospodarstwach domowych, do najwyższego poziomu w Europie ma zniechęcać do łamania prawa. Eksperci nie mają wątpliwości: to mydlenie oczu i próba załatania dziury budżetowej. Po naszych drogach jeżdżą już dwa miliony samochodów napędzanych auto-gazem. To najwięcej na świecie! Miliony Polaków używają gazu z butli do gotowania i ogrzewania domów. Większość z nich to ludzie niezamożni. Mimo to właśnie do ich kieszeni zamierza sięgnąć ministerstwo.

Bitwa o akcyzę

Ogromna podwyżka akcyzy ma zwalczyć szarą strefę. W tej chwili propan-butan do gotowania i ogrzewania jest bez akcyzy. Ten sam gaz stosowany w samochodach obłożony jest akcyzą w wysokości 695 zł za tonę. Z tej różnicy korzystają spryciarze, którzy wlewają gaz bez akcyzy do baków samochodów. Teraz rząd chce wprowadzić jedną stawkę niezależnie od przeznaczenia gazu - 1100 złotych za tonę.

W ten sposób chcąc walczyć z oszustami, uderzy po kieszeni uczciwych Polaków.

- Od likwidowania szarej strefy są izby skarbowe i służby celne. Nie można rodaków karać za to, że nieudolnie działają te instytucje - przekonuje Stanisław Stec (66 l.) z SLD, wiceszef Komisji Finansów Publicznych.

Podobnie mówią eksperci paliwowi. - Akcyza na autogaz obowiązuje prawie wszędzie i samej idei się nie sprzeciwiamy. Nie do przyjęcia jest jednak taka wygórowana stawka - tłumaczy Sylwia Popławska (38 l.) z Koalicji na rzecz Autogazu. - UE wymaga wprowadzenia akcyzy na poziomie ok. 475 zł od tony. MF chce zaś 1100 zł od tony! - oburza się Popławska.

Dać jej palec, urwie rękę!

Wyższa akcyza to sposób Gilowskiej na łatanie dziury budżetowej. - Z wyliczeń Polskiej Organizacji Gazu Płynnego wynika, że roczne wpływy do budżetu wzrosną o 1,7 mld zł. Jest więc o co walczyć - przekonuje analityk rynku paliwowego Szymon Araszkiewicz. Dodaje, że po podwyżce ceny LPG mogą wzrosnąć nawet o 35 gr na litrze, a butla propanu-butanu zdrożeje o 15 zł. - Tę wysoką akcyzę zapłacą najbiedniejsi, ale zaradni życiowo Polacy. Kierowcy, taksówkarze, drobni przedsiębiorcy, osoby ogrzewające domy propanem-butanem. Można to jednak powstrzymać! - apeluje Sylwia Popławska.

W czerwcu projektem zajmą się posłowie. - Jest jeszcze czas na działanie! Gdyby każdy napisał list do swojego posła ze swojego okręgu wyborczego z apelem o odrzucenie sejmowego druku 739! Tylko to może uratować nasze budżety domowe przed bankructwem - wzywa Popławska.

Drą z nas kasę na każdym kroku

Ireneusz Kowalczuk (34 l.) z Białegostoku nie ukrywa zirytowania po tym, jak dowiedział się o planowanej podwyżce cen gazu. W ciągu miesiąca pokonuje olbrzymie odległości, jeżdżąc po Polsce. Dzięki zaoszczędzonym na paliwie pieniądzom odkłada na budowę domu.

- Drą z nas kasę na każdym kroku. Kiedy cena gazu spadła kilka miesięcy temu, ucieszyłem się, bo obliczyłem, że mogę trochę pieniędzy odkładać, zamiast wydawać je na benzynę - mówi pan Ireneusz. - Specjalnie zainwestowałem pieniądze w instalację gazową w moim aucie, która miała mi się szybko zwrócić. Naszym państwem żądzą niepoważni ludzie! Wcale się nie dziwię, że ludzie uciekają z kraju w poszukiwaniu lepszego świata.

Wszyscy możemy coś zrobić!

List do twojego posła

Do posła na Sejm .................................

Sprzeciwiam się wprowadzeniu wyższej akcyzy na auto-gaz i gaz grzewczy. Ta podwyżka to cios w mój domowy budżet. Proszę Pana/Panią o zagłosowanie przeciwko drukowi 739, czyli "rządowemu projektowi ustawy o zwrocie części wydatków ponoszonych w latach 2006-2012 na ogrzewanie olejem opałowym powierzchni bytowych oraz o zmianie niektórych ustaw". Liczę, że nie zawiedziecie Państwo swoich wyborców! Data, podpis......................

Adresy biur poselskich można znaleźć na stronie Sejmu

Napisano

Zadanie domowe odrobilem w sposob nastepujacy:

"Szanowny Panie,

chcialem wyrazić swój sprzeciw w sprawie projektu wprowadzenia podwyższonej akcyzy na LPG i gaz grzewczy. Proszę Pana o zagłosowanie przeciwko "rządowemu projektowi ustawy o zwrocie części wydatków ponoszonych w latach 2006-2012 na ogrzewanie olejem opałowym powierzchni bytowych oraz o zmianie niektórych ustaw" celem pozostawienia stawki akcyzy na obowiązującym obecnie poziomie.

Należy zauważyć, że poziom obciążeń fiskalnych LPG wyraźnie (o okolo 40 procent) przekracza poziom wymagany dyrektywą Uni Europejskiej (125 euro / tonę). Utrzymanie stawek, zdecydowanie przekraczających wymagania dyrektywy Unii Europejskiej (125 euro/tonę), będzie oznaczało uwzględnienie interesów 2 milionów użytkowników samochodów zasilanych gazem płynnym (LPG) oraz ich rodzin. Nie bez znaczenia jest także uzyskiwana dzięki relatywnie taniemu paliwu mobilność pracowników, co zapewne pozostaje nie bez znaczenia na rynku pracy."

Mysle, ze pomysl jest dobry.

Napisano
  • Autor

> "Szanowny Panie,

> chcialem wyrazić swój sprzeciw w sprawie projektu wprowadzenia

> podwyższonej akcyzy na LPG i gaz grzewczy. Proszę Pana o

> zagłosowanie przeciwko "rządowemu projektowi ustawy o zwrocie

> części wydatków ponoszonych w latach 2006-2012 na ogrzewanie

> olejem opałowym powierzchni bytowych oraz o zmianie niektórych

> ustaw" (druk 739) celem pozostawienia stawki akcyzy na obowiązującym

> obecnie poziomie.

> Należy zauważyć, że poziom obciążeń fiskalnych LPG wyraźnie (o okolo

> 40 procent) przekracza poziom wymagany dyrektywą Uni

> Europejskiej (125 euro / tonę). Utrzymanie obecnej stawki, zdecydowanie

> przekraczającej wymagania dyrektywy Unii Europejskiej (125

> euro/tonę), będzie oznaczało uwzględnienie interesów 2 milionów

> użytkowników samochodów zasilanych gazem płynnym (LPG) oraz ich

> rodzin. Nie bez znaczenia jest także uzyskiwana dzięki

> relatywnie taniemu paliwu mobilność pracowników, co zapewne

> pozostaje nie bez znaczenia na rynku pracy."

Rzeczywiście, tekst lepszy niż gazetowy (z małym uzupełnieniem na czerwono).

Napisano

> Rzeczywiście, tekst lepszy niż gazetowy (z małym uzupełnieniem na

> czerwono).

"Szanowny Panie,

chcialem wyrazić swój sprzeciw w sprawie projektu wprowadzenia

podwyższonej akcyzy na LPG i gaz grzewczy. Proszę Pana o oddanie głosu przeciw "rządowemu projektowi ustawy o zwrocie

części wydatków ponoszonych w latach 2006-2012 na ogrzewanie olejem opałowym powierzchni bytowych oraz o zmianie niektórych ustaw" (druk 739) celem pozostawienia stawki akcyzy na obowiązującym obecnie poziomie.

Należy zauważyć, że poziom obciążeń fiskalnych LPG wyraźnie (o okolo 40 procent) przekracza poziom wymagany dyrektywą Uni Europejskiej (125 euro / tonę). Utrzymanie obecnej stawki, zdecydowanie przekraczającej wymagania dyrektywy Unii Europejskiej (125 euro/tonę), będzie oznaczało uwzględnienie interesów 2 milionów użytkowników samochodów zasilanych gazem płynnym (LPG) oraz ich rodzin. Nie bez znaczenia jest także uzyskiwana dzięki relatywnie taniemu paliwu mobilność pracowników, co zapewne pozostaje nie bez znaczenia na rynku pracy."

i jeszcze to:

"W związku z powyższym, biorąc pod uwagę interes społeczny, nie ma uzasadnienia dla podwyżki akcyzy ponad poziom wymagany dyrektywą Unii Europejskiej".

gotowiec poprawiony. nie opalam gazem, nie mamy domu, moglby ktos ew. dodac KROTKI arg. w sprawie oleju opalowego.

Napisano

> Wszyscy możemy coś zrobić!

> List do twojego posła

Coś mi się zdaje ,że to na nic się zda sick.gif, gdyby to był okres przedwyborczy to owszem, szansa by jakaś była.A teraz kogo to obchodzi, że zwykłym obywatelom po kieszeni chcą dołożyć oslabiony.gif.

Napisano

> Coś mi się zdaje ,że to na nic się zda ,

pewnie tak, ale zawsze mozna sprobowac smile.gif

Napisano

> jak Ci akcyzy nie podwyższą to i diety im nie wzrosną, nie masz co

> liczyc na ich zrozumienie

proponuje emigracje na bialorus, warunki doskonale dopasowane do powyzszych pogladow

Napisano
  • Autor

> Coś mi się zdaje ,że to na nic się zda , gdyby to był okres

> przedwyborczy to owszem, szansa by jakaś była.A teraz kogo to

> obchodzi, że zwykłym obywatelom po kieszeni chcą dołożyć .

Wychodzi polskie rozumowanie: po co coś robić; i tak nic z tego nie będzie. Jak nie spróbujesz to się nie dowiesz. Każdy chciałby palcem nie kiwnąć i mieć wszystko podane na talerzu. A jak jest nie tak jakby chciał to winni są wszyscy inni.

W USA bardzo często społeczeństwo wymusza na senatorach i kongresmenach odpowiedni sposób głosowania poprzez masową akcję pisania listów, maili i telefonowania. Przyjęcie Polski do NATO w 1999 roku to też był efekt akcji Polonii amerykańskiej. Gdyby nie oni bylibyśmy w NATO znacznie później.

Napisano

> W USA bardzo często społeczeństwo wymusza na senatorach i

> kongresmenach odpowiedni sposób głosowania poprzez masową akcję

> pisania listów, maili i telefonowania. Przyjęcie Polski do NATO > w 1999 roku to też był efekt akcji Polonii amerykańskiej. Gdyby

> nie oni bylibyśmy w NATO znacznie później.

Ale tu nie jest USA!!!

Tu jest polska rzeczywistość!

Napisano

> Ale tu nie jest USA!!!

> Tu jest polska rzeczywistość!

Ja proponuje zeby kazdy sobie przypomnial na jaka partie glosowal.

Ja zastanawiam sie czy napisac do wszystkich poslow PO ,ze moj glos na nich w przypadku kolejnej podwyzki gazu byl ostatnim jaki dostali.

Kilkadziesiat tysiecy takich listow moze by cos pomoglo ok.gif

Bo prosic grzecznie tych sk.......... nie ma po co angryfire.gif

Wiem ,ze PO nie rzadzi ,ale jesli dobrze pamietam to ta k........ z listy PO sie dostala.

Napisano

No to ja pracę domową odrobiłem. smile.gif Proponuje żeby każdy napisał do kilku posłów - to nic nie kosztuje a kto wie...

Napisano
  • Autor

> No to ja pracę domową odrobiłem. Proponuje żeby każdy napisał do

> kilku posłów - to nic nie kosztuje a kto wie...

Oto przykład postawy prospołecznej.

Napisano

A potem dwa miliony pozwów do trybunału europejskiego o zawyżanie stawki akcyzy....

Napisano

> proponuje emigracje na bialorus, warunki doskonale dopasowane do

> powyzszych pogladow

nie bardzo łapie o co Ci chodzi, czyżbyś był jakimś posłem, że się tak zagotowałeś albo innym politykopodobnym stworzeniem?

Wyraziłem tylko pogląd, że posłowie to oleją ciepłym moczem i przejmą się akurat tym, że jeździsz autem na gaz coby straczyło Ci na inne przyjemnośći screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif

Napisano

> Wyraziłem tylko pogląd, że posłowie to oleją ciepłym moczem i przejmą

> się akurat tym, że jeździsz autem na gaz coby straczyło Ci na

> inne przyjemnośći

Problem w tym, że przy takiej postawie faktycznie nic nie da sie osiągnąć. Być może oleją, a może nie - jeżeli nie spróbujesz nie będziesz tego wiedział. A to naprawdę nic nie kosztuje, w przeciwieństwie do skutków wejścia tej podwyżki.

Napisano

Popieram i obiecuję odrobić pracę domową. Niewiem kiedy ma być głosowanie nad tym projektem, więc jeśli w dość odległym terminie to proponuję akcję powtórzyć kilka dni przed głosowaniem aby nie zapomnieli w międzyczasie, przywaleni natlokiem dzialań dla dobra partii, państwa i obywateli.

Napisano
  • Autor

Autogaz i olej opałowy nie zdrożeją

(Puls Biznesu/16.04.2007, godz. 06:18)

Zyta Gilowska zamierza wycofać się z podniesienia akcyzy na olej opałowy i LPG. Projekt podwyżki ma zostać wycofany z Sejmu.

Ministerstwo Finansów (MF) podało, że zaprzestaje prac nad autopoprawką do projektu ustawy drastycznie podnoszącej stawki akcyzy na autogaz i oleje opałowe. Autopoprawka nie jest jednak istotna. Ważniejsze jest to - jak się dowiedzieliśmy w MF nieoficjalnie - że minister Zyta Gilowska i jej zastępca Jacek Dominik zamierzają wycofać się z pomysłu podwyżki.

- W piątek kierownictwo resortu zadecydowało, że zupełnie rezygnujemy z podnoszenia akcyzy na autogaz i oleje opałowe. Wymusiła to sytuacja polityczna i niechęć posłów koalicji do uchwalenia podwyżki. Ponadto trudnoj było ją uzasadniać, skoro minister Gilowska ciągle powtarza, że tylko obniża podatki - mówi nasz informator zastrzegający anonimowość.

Czyżby już zadziałały nasze maile?

Napisano

> Czyżby już zadziałały nasze maile?

raczej po piątku 13tego wybory będą wcześniej niż myśleli zlosnik.gif

Napisano

No to już wygląda lepiej.. smile.gif Miejmy nadzieję, że tak zostanie..

Napisano

> Autogaz i olej opałowy nie zdrożeją

> (Puls Biznesu/16.04.2007, godz. 06:18)

> Zyta Gilowska zamierza wycofać się z podniesienia akcyzy na olej

> opałowy i LPG. Projekt podwyżki ma zostać wycofany z Sejmu.

> Ministerstwo Finansów (MF) podało, że zaprzestaje prac nad

> autopoprawką do projektu ustawy drastycznie podnoszącej stawki

> akcyzy na autogaz i oleje opałowe. Autopoprawka nie jest jednak

> istotna. Ważniejsze jest to - jak się dowiedzieliśmy w MF

> nieoficjalnie - że minister Zyta Gilowska i jej zastępca Jacek

> Dominik zamierzają wycofać się z pomysłu podwyżki.

> - W piątek kierownictwo resortu zadecydowało, że zupełnie rezygnujemy

> z podnoszenia akcyzy na autogaz i oleje opałowe. Wymusiła to

> sytuacja polityczna i niechęć posłów koalicji do uchwalenia

> podwyżki. Ponadto trudnoj było ją uzasadniać, skoro minister

> Gilowska ciągle powtarza, że tylko obniża podatki - mówi nasz

> informator zastrzegający anonimowość.

> Czyżby już zadziałały nasze maile?

2 miliony wyborcow to sporo

Napisano

> nie bardzo łapie o co Ci chodzi, czyżbyś był jakimś posłem, że się

> tak zagotowałeś albo innym politykopodobnym stworzeniem?

> Wyraziłem tylko pogląd, że posłowie to oleją ciepłym moczem i przejmą

> się akurat tym, że jeździsz autem na gaz coby straczyło Ci na

> inne przyjemnośći

pomysl o swojej kartce do glosowania (o ile bierzesz udzial w wyborach) a chyba szykuja sie nam wybory jesienia (co zauwazono juz wyzej)

Napisano

Ja to wogole juz przestaje zwracac uwage na przerozne doniesienia o wydumanych badz prawdziwych podwyzkach/obnizkach, bo i tak wiem, ze liczac w dlugim okresie zawsze srednio wychodzi, ze gaz jest ok. 2 razy tanszy od beny smile.gif (w lecie przwaznie wiecej niz dwa razy, w zimie przewaznie mniej niz dwa razy, srednio dwa razy).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.