Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Odnośnie świateł - pytanie prawne

Featured Replies

Napisano

O ile dobrze zrozumiałem nowe wspaniałe przepisy, to świateł do jazdy dziennej mogę używać jedynie w okresie od 1 października do 1 marca?

To też udało im się sp...olić?

confused.gif

Napisano

Źle zrozumiałeś:

Art. 51. 1. (9) Kierujący pojazdem jest obowiązany używać świateł mijania podczas jazdy w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

2. W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

3. W czasie od zmierzchu do świtu, na nieoświetlonych drogach, zamiast świateł mijania lub łącznie z nimi, kierujący pojazdem może używać świateł drogowych, o ile nie oślepi innych kierujących albo pieszych poruszających się w kolumnie. Kierujący pojazdem, używając świateł drogowych, jest obowiązany przełączyć je na światła mijania w razie zbliżania się:

1) pojazdu nadjeżdżającego z przeciwka, przy czym jeżeli jeden z kierujących wyłączył światła drogowe - drugi jest obowiązany uczynić to samo;

2) do pojazdu poprzedzającego, jeżeli kierujący może być oślepiony;

3) pojazdu szynowego lub komunikacji wodnej, jeżeli poruszają się w takiej odległości, że istnieje możliwość oślepienia kierujących tymi pojazdami.

4. (10) (uchylony).

5. Na drodze krętej, oznaczonej odpowiednimi znakami drogowymi, kierujący pojazdem może używać przednich świateł przeciwmgłowych od zmierzchu do świtu, również w warunkach normalnej przejrzystości powietrza.

6. (11) Przepisów ust. 1-3 nie stosuje się do kierującego pojazdem, który nie jest wyposażony w światła mijania, drogowe lub światła do jazdy dziennej. Kierujący takim pojazdem w czasie od zmierzchu do świtu lub w tunelu jest obowiązany używać świateł stanowiących obowiązkowe wyposażenie pojazdu.

7. Przepisy ust. 1-5 stosuje się odpowiednio podczas zatrzymania pojazdu, wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. Jeżeli zatrzymanie trwa ponad 1 minutę, dopuszcza się wyłączenie świateł zewnętrznych pojazdu, o ile na tym samym pasie ruchu, przed tym pojazdem i za nim, stoją inne pojazdy.

Napisano

> O ile dobrze zrozumiałem nowe wspaniałe przepisy, to świateł do jazdy

> dziennej mogę używać jedynie w okresie od 1 października do 1

> marca?

Czytaj panie, czytaj... A potem pytaj...

Art. 51, pkt.2: W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

Napisano
  • Autor

Racja, sprawdziłem.

Wypada przeprosić rządzących. Pierwszy raz. grinser006.gif

Napisano

> Czytaj panie, czytaj... A potem pytaj...

> Art. 51, pkt.2: W czasie od świtu do zmierzchu w warunkach normalnej

> przejrzystości powietrza, zamiast świateł mijania, kierujący

> pojazdem może używać świateł do jazdy dziennej.

A to ja mam jeszcze inne pytanie:

gdzie jest definicja świateł do jazdy dziennej, a dokładnie

czy dzienne to tylko światła przednie czy razem z tylnymi pozycyjnymi?

Napisano

> A to ja mam jeszcze inne pytanie:

> gdzie jest definicja świateł do jazdy dziennej, a dokładnie

> czy dzienne to tylko światła przednie czy razem z tylnymi

> pozycyjnymi?

Przednie + tylnie pozycje.

Napisano

> A to ja mam jeszcze inne pytanie:

> gdzie jest definicja świateł do jazdy dziennej, a dokładnie

> czy dzienne to tylko światła przednie czy razem z tylnymi

> pozycyjnymi?

W rozporządzeniu dot. warunków technicznych...

Napisano

> Przednie + tylnie pozycje.

a podswietlenie rejestracji? tez trzeba w dzien miec?

Napisano

> czyli pozycyjne = "do jazdy dziennej" ?

NIE !

Z przodu muszą być specjalne lampy, zaprojektowane i homologowane jako "światła do jazdy dziennej".

Muszą mieć odpowiednie wymiary, dawać światło o odpowiednim natężeniu i kształcie plamy świetlnej.

Pozycyjne zwykle mają 5 watów żaróweczkę i świecą słabym rozproszonym światłem.

W "dziennych" typowa żarówka ma 20W, jest odpowiednio urormowany reflektor a przednia szyba ma postać wielu soczewek- pryzmatów by zapewnić równomierne rozłożenie światła w pionie i poziomie, główna plama na ekranie ma postać poziomego prostokąta.

Do takich homologowanych przednich lamp muszą się z tyłu zaświecić pozycyjne, by spełnić polskie wymogi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.