Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

formułowanie zapytań

Featured Replies

Napisano

Witam,

tak czasem jak przeglądam wątki nieraz mam ochotę komuś pomóc, lecz jak czytam Wasze opisy problemów to aż mnie złość bierze.

Czy nikt WAS nie uczył pisać poprawnie i sensownie??

Ludzie jak będziecie tak formułować zapytania to nie oczekujcie że ktoś WAM pomoże. jeśli nawet to wątek tak sie rozrośnie że trudno będzie w nim znaleźć sedno sprawy. Można czytać po 2-3 razy i tak nie zrozumie o co chodzi.

Konstruujcie tak zdania żeby to miało jakiś sens. Piszcie po polsku.

pozdrawiam Grzegorz

PS.

Na pewno się niejednemu z WAS narażę, ale chodzi mi o dobro ogółu.

Napisano

Temat byl poruszany wielokrotnie i niestety nic nie zmienisz. Przybywa nowych uzytkownikow, jedni sa bardziej obeznani z forumowymi zasadami, dla innych to czarna magia. Jjesli ktos czyta ak i inne fora regularnie to widze ze stara sie formulowac wypowiedzi poprawnie, ale gdy ktos pisze okazjonalnie to olewa to niestety. A wystarczyloby tylko troche pomyslec i czasem uzyc kilka znakow typu kropka, przecinek i zaczynac zdania z wielkiej litery uzbroj_zlo.gif

Poza tym wlasnie zauwazylem ze dzisiaj nie tylko ja mam problem ze zrozumieniem tresci niektorych watkow 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Poza tym wlasnie zauwazylem ze dzisiaj nie tylko ja mam problem ze

> zrozumieniem tresci niektorych watkow

nawet się domyślam, którego najbardziej hehe.gif

ale to walka z wiatrakami, panie..... smirk.gif

zwróć takiemu uwagę, to zaraz się okaże że jest dys-(tu wstawić odpowiednie)

wygodne....

Napisano

> nawet się domyślam, którego najbardziej

Chyba przed chwilą skończyłem czytać ten wątek. Powoli wychodzę z szoku.

> ale to walka z wiatrakami, panie.....

> zwróć takiemu uwagę, to zaraz się okaże że jest dys-(tu wstawić

> odpowiednie)

> wygodne....

Dokładnie. Jestem tego samego zdania.

Ale są fora gdzie jest to tępione (np. elektroda).

Napisano

To może się umówmy, że będziemy solidarnie omijali tematy typu: "Help", "Pomocy", "Co się dzieje?" oraz ignorowali niezrozumiałe posty. Napewno autor będzie się oburzał dlaczego nikt mu nie odpowiada, to się takiemu wyjaśni w czym problem wink.gif

Może to nauczy co niektórych... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Czy nikt WAS nie uczył pisać poprawnie i sensownie??

Nasze forum łączy ludzi z różnym wykształceniem (chociaż samo wykształcenie jeszcze o niczym nie przesądza) i w różnym stopniu obeznanych z językiem polskim. Do tego przebywających w różnych środowiskach, również internetowych. Ludzie często nie zdają sobie sprawy że piszą niezrozumiale, bo inni ludzie z gg/jakiegoś forum albo ich rozumieją albo nie dają po sobie poznać że jednak ni w ząb.

Podsumowując, nie pozostaje nic innego jak dopytywać się, poprawiać i prosić o wyjaśnienie autora wątku/postu, bo żadne wymuszanie poprawności regulaminem nie zda tutaj egzaminu. Jeśli dany człowiek wie coś co może pomóc innym, to chyba bardziej liczą się konkrety niż sam sposób ich napisania - o ile tylko da się coś z tego zrozumieć.

Takie jest moje zdanie, i pewnie trzeba sobie znaleźć jakiś złoty środek - tylko jak?

Napisano

> Chyba przed chwilą skończyłem czytać ten wątek. Powoli wychodzę z

> szoku.

A ja wlaśnie do niego doszedlem... hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nasze forum łączy ludzi z różnym wykształceniem (chociaż samo

> wykształcenie jeszcze o niczym nie przesądza) i w różnym stopniu

> obeznanych z językiem polskim.

Dobrze prawisz, ale przecież nie trzeba być magistrem aby napisać tytuł, w którym będzie w kilku slowach przybliżone czego dotyczy wątek. Nie zawsze jest czas, żeby czytać wszystkie wątki. Jeśli nie mam czasu to już we wstępnej selekcji odpadają tematy typu "Help!", następnie dotyczące diesla. smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Takie jest moje zdanie, i pewnie trzeba sobie znaleźć jakiś złoty

> środek - tylko jak?

sądzę, że pomogłoby egzekwowanie wypełnionego profilu (najlepiej podpisu)

w zakresie auta, silnika, itp.

nie jestem za banowaniem, ale jakiś system "ostrzeżeń" być może by się przydał

z tym, że dodatkowa robota dla modów, tzn. musieli by robić coś oprócz tego że czuwają icon_rolleyes.gif

natomiast co do pisania "po polsku" to moim zdaniem nic się nie da zrobić...

pozostaje tolerować, przywyknąć... wink.gif

Napisano

> Dobrze prawisz, ale przecież nie trzeba być magistrem aby napisać

> tytuł, w którym będzie w kilku slowach przybliżone czego dotyczy

> wątek.

Zgadzam się całkowicie, ale mam wrażenie że rejestrując się na forum prawie nikt nie czyta najpierw FAQ (przepraszam, czego?! wink.gif) danego kącika ani tematów podwieszonych.

Druga rzecz to netykieta (przepraszam, co?! wink.gif) - o jej istenieniu i przestrzeganiu pamiętają chyba tylko najstarsi górale...

Napisano

> sądzę, że pomogłoby egzekwowanie wypełnionego profilu (najlepiej

> podpisu)

> w zakresie auta, silnika, itp.

Jak najbardziej za ok.gif

> nie jestem za banowaniem, ale jakiś system "ostrzeżeń" być może by

> się przydał

> z tym, że dodatkowa robota dla modów, tzn. musieli by robić coś

> oprócz tego że czuwają

Nasz kącik ma największa ilość postów i użytkowników i to jest raczej techniczny problem dla modów bo żeby zweryfikować każdy nowy post trzeba chyba nic innego w życiu nie robić i nie mieć rodziny wink.gif

> natomiast co do pisania "po polsku" to moim zdaniem nic się nie da

> zrobić...

> pozostaje tolerować, przywyknąć...

Z czym się już parę lat temu pogodziłem frown.gif

Napisano

Na ok,ich kann nicht auf Polnisch schreiben, so werde ich alles in anderer Sprache schreiben. Vielleicht auf Deutsch? Natürlich ist das nur ein Witz 270751858-jezyk.gif Grüße Robalowy

Napisano

> To może się umówmy, że będziemy solidarnie omijali tematy typu:

> "Help", "Pomocy", "Co się dzieje?" oraz ignorowali niezrozumiałe

> posty.

IMO częściowo już się tak dzieje

na szybko przeglądając forum omija się takie wątki

podobnie jak "parujące szyby", "ile pali" itp grinser006.gif

Napisano

> Ludzie jak będziecie tak formułować zapytania to nie oczekujcie że

> ktoś WAM pomoże. jeśli nawet to wątek tak sie rozrośnie że

> trudno będzie w nim znaleźć sedno sprawy. Można czytać po 2-3

> razy i tak nie zrozumie o co chodzi.

Ja czasami w odpowiedzi na belkot wstawiam to: Jak mądrze zadawać pytania. Bywalo, ze watek znikal. Trudno. Przynajmniej nikt czytajac sie nie meczyl.

> Konstruujcie tak zdania żeby to miało jakiś sens. Piszcie po polsku.

Sam korzystam z tego: Słownik języka polskiego Wszystkim polecam.

pozdrawiam

Napisano

> Ja czasami w odpowiedzi na belkot wstawiam to: Jak mądrze zadawać

> pytania. Bywalo, ze watek znikal. Trudno. Przynajmniej nikt

> czytajac sie nie meczyl.

Bałem się że ktoś wstawi ten link - elaborat na godzinę czytania. W godzinę to się na autokąciku uzyska z 10 odpowiedzi na każde pytanie, więc po co czytać jakieś wypociny? (tak, to była ironia wink.gif)

Napisano

Na niektórych forach modowie zmieniają zbyt ogólne tematy albo poprawiają "orty" i zamieszczają o tym odpowiednią adnotacje zeby.GIF z jednej strony sporo lepiej się taki post czyta, wiadomo o co chodzi i może mobilizować do staranniejszego pisania zeby.GIF

Ale wiadomo jak to z czasem bywa, nie da się rozciągnąć doby frown.gif

Napisano

> A ja wlaśnie do niego doszedlem...

> Pozdroofka

O którym wątku mowa, bo chyba coś przegapiłem vibra.gif

Napisano

> tak czasem jak przeglądam wątki nieraz mam ochotę komuś pomóc, lecz

> jak czytam Wasze opisy problemów to aż mnie złość bierze.

> Czy nikt WAS nie uczył pisać poprawnie i sensownie??

Panowie, nie można za dużo wymagać. Jeżeli jakiś post jest niezrozumiały, to go po prostu ignorujmy. Wymagajmy natomiast precyzyjnych tytułów. Jeśli ktoś pyta n.p. o chłodnicę, to niech w tytule będzie słowo "chłodnica", a nie n.p. "coś nie tego". Korzystanie z szukajki staje coraz trudniejsze. Z tego powodu tracimy wiele interesujących odpowiedzi. Byłbym skłonny proponować nawet usuwanie takich wątków. Druga sprawa to brak w wielu podpisach danych samochodów (model, rodzaj silnika itp) . Taki podpis pod postem powinien być obowiązkowy.

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Wszystko dobrze, ja miałem akurat pretensje odnośnie treści - nie tytułów (choć czasem i też).

Tak na głupi chłopski rozum to wystarczy trochę pomyśleć (dla dobra piszącego), nie ma tu nic do rzeczy dys......(coś tam).

Teraz to już wiem czemu niektóre tematy są puste..... zlosnik.gif

pozdrawiam

Napisano

Odświeżam wątek bo zauważyłem, że nie jest tak źle z naszym kącikiem. wink.gif

Właśnie pojawił się temat, w którym autor nie żałował sobie słów uznawanych jako wulgarne wink.gif, parę osob czytało ale nikt nie odpowiada. Mam nadzieję, że tak bedzie do końca. Może to nauczy czegoś...

Pozdroofka

Napisano

Skoro kącik ma już nagłówek Astra - tylko technika to w tytułach wątków powinien być tekst umożliwiający w póżniejszym okresie odszukiwanie problemów na zadany temat w wyszukiwarce.

Ponad to starzy i nowi autokącikowicze którzy jescze tego nie zrobili powinni wypełnić profil szczególnie o jesli chodzi o model samochodu silnik itp.

Nie zaszkodzi też wskazanie regionu z jakiego jest kącikowicz.

A co najwazniejsze.

Jeśli udziela się komuś rady twierdząc w watku że napewno tak jest to naprawdę trzeba być tego pewnym w 100%.

Wielokrotnie zdarza się że ktoś wypowiada się bardzo autorytatywnie a później okazuje się że to wierutna bzdura.

Czasem lepiej użyć słowa wydaje mi się niż napewno jesli nie jest się w 100% pewnym.

Zapewniam was że nasze wypowiedzi na tematy techniczne oglądają czasem fachowcy praktycy!! i ....

I to by było na tyle jakby powiedział profesor S.

Pozdrawiam serdecznie

Tomek vel Dobson

Napisano

> Zapewniam was że nasze wypowiedzi na tematy techniczne oglądają

> czasem fachowcy praktycy!! i ....

I... jeśli widzą że ktoś jest w błędzie to bardzo prosimy poprawiać, bo rady od profesjonalistów są nieocenione. Mam nadzieję że nie traktują tego forum jako czegoś co odbiera im chleb? smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.