Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zaciski hamulcowe - naprawa

Featured Replies

Napisano

Powoli zbliża się termin badania technicznego a ja mam mieszane uczucia co do poprawności działania ręcznego. Chodzi o to, że nie odbijają mi zaciski, szczególnie prawy. Byłem już u kilku magików, ale każdy proponował wymianę na nowe. Czy rzeczywiście nie da się tego jakoś naprawić?

Napisano

Wszystko zależy od stanu szczęk, sprężyn, itp, itd. Tak na "oko" to trudno przewidzieć. najlepiej rozebrać i zobaczyć, przeczyścić, nasmarować elementy ruchome. Może to wystarczy. tak samo linka.... może być wytarta, zardzewiała i to ona nie oddaje i nie wraca na swoje miejsce.

pozdr

Napisano
  • Autor

Linkę wykluczam, gdyż zacisk nie odskakuje bez względu na to czy ręczny jest zaciągnięty czy nie.

Najgorsze jest to, że nikt za bardzo nie chce się wziąć za naprawę tego - nie mam pojęcia dlaczego. A ja znowu nie mam warunków - parking przed blokiem, ale jak nie będę miał innej alternaywy to będę coś kombinował na tym parkingu. Pytanie tylko czy robota jest na tyle prosta i nie aż tak bardzo czasochłonna żeby się z tym zająć osobiście? hmm.gif

Napisano

rozumiem że masz pływające zaciski Bosch [konstrukcja jak w starych polonezach..] więc będzie ciężka sprawa, nie ma do nich dostępnych_żadnych_ elementów składowych [przynajmniej w aso] , jedynie kupić zaciski używane tylne lucas, tylko trzeba zbadać temat bo było chyba ze 100 rodzajów ale tak na prawdę mogą się niczym nie różnić heh

brat

Napisano
  • Autor

Jakbyś mógł powiedzieć jak sprawdzić czy mam akurat te "pływające" to byłbym bardzo wdzięczny. blagam.gif

Napisano

> Jakbyś mógł powiedzieć jak sprawdzić czy mam akurat te "pływające" to

> byłbym bardzo wdzięczny.

Też jestem cierkaw jakie mam.

Czy one wyglądają tak : 278821726-Zacisklewy2m.jpg

post-36078-1435248202446_thumb.jpg

Napisano

możecie mi podać numery vin ale wówczas będziemy wiedzieli co zamontowała fabryka, kolega maaster ma sytuację jasną wink.gif napis bosch jak byk jest wytłoczony na zacisku, opisać Wam nie mogę jak się rozróżnia a w epc wygląda to tak bosch w załączniku

post-98214-14352482029453_thumb.jpg

Napisano

> Linkę wykluczam, gdyż zacisk nie odskakuje bez względu na to czy

> ręczny jest zaciągnięty czy nie.

> Najgorsze jest to, że nikt za bardzo nie chce się wziąć za naprawę

> tego - nie mam pojęcia dlaczego. A ja znowu nie mam warunków -

> parking przed blokiem, ale jak nie będę miał innej alternaywy to

> będę coś kombinował na tym parkingu. Pytanie tylko czy robota

> jest na tyle prosta i nie aż tak bardzo czasochłonna żeby się z

> tym zająć osobiście?

Sądząc po roczniku Twojej Asterki to na bank masz z tyłu zaciski typu Bosch (bodajże od 2001 r. były typu Lucas - ja mam takie). Jakiś czas temu miałem problem z tylnym zaciskiem (uszkodzenie uszczelnienia), i dowiadywałem sie o ceny. Otóż powiedziano mi że tylne zaciski są sprzedawane jedynie w kpl na oś, i najtańszy zamiennik kosztuje ok. 2000 pln smile.gif Na szczęście istnieje coś takiego jak "zestaw naprawczy", czyli komplet uszczelek itp, w cenie ok. 30 pln za jeden taki zestaw (czyli na jedno koło). Ja drążyłem temat jakoś w grudniu 2006r. Wtedy panowie w serwisie powiedzieli mi że te zestawy naprawcze wystepuja tylko do hamulcow typu Bosch (a tych też jest bodajże kilka rodzajów). Do Lucasa nie mieli nic, pytałem w paru innych miejscah i tez lipa... Dopiero ostatnie na przeglądzie dowiedziałem się że asortyment sie poszerzył i dysponują tyloma rodzajami tych zestawow naprawczych, że dadzą radę zregenerować każdy tylny zacisk w Astrze G. Zaspiewali mi 90 zl za regeneracje + ok. 30 zl za ten zestaw. Niedłudo się wybiorę na tą regenrację, bo od wymiany klockow jezdze bez jakiejs tam uszczelki.

Rozgadałem się 270751858-jezyk.gif Tak czy owak zacisk sie da naprawić, i koszt naprawy nie powala już tak, jak cena nowego zacisku faint.gif

Napisano

tak na marginesie to świetne rozwiązanie, jak po kilku latach mam bulić za naprawe taką kase!!!! wspaniale to wymyślili panowie z opla. Najprostsza metoda zarobku na użytkownikach

pozdr

PS.

Coś mi sie widzi że czym nowsze auto, to robione jest na odpier....

nie ma to jak stary dobry maluch. Siądzie ci uszcz. pod głowicą i dalej możesz jechać!!!!

Napisano

> Chodzi o to, że nie odbijają mi zaciski, szczególnie prawy. Byłem już u kilku

> magików, ale każdy proponował wymianę na nowe. Czy rzeczywiście

> nie da się tego jakoś naprawić?

Czy zacisk swobodnie porusza się po tym "trzpieniu" który zaznaczyłem na rysunku ??

Może rdza uniemożliwia swobodne przemieszczanie się zacisku względem oprawy ??

post-36078-14352482044224_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> Czy zacisk swobodnie porusza się po tym "trzpieniu" który zaznaczyłem

> na rysunku ??

> Może rdza uniemożliwia swobodne przemieszczanie się zacisku

> względem oprawy ??

Tego jeszcze nie wiem, ponieważ nic tam nie rozbierałem póki co. Mi bardziej chodzi o to połączenie linka ręcznego - dżwignia zacisku. Jeśli manualnie odciągnę tę dźwignię, potem zaciągne i zwolnie ręczny to ona za cholere nie wraca na swoje miejsce - pozostaje prawie w tym samym położeniu w przeciwieństwie do zacisku lewego, który odskakuje.

Napisano

> Mi bardziej chodzi o to połączenie linka ręcznego - dżwignia

> zacisku. Jeśli manualnie odciągnę tę dźwignię,

Aha, rozumiem.

Jeśli dobrze pamiętam to u mnie trzeba było użyć sporo siły aby odczepić linke z tego zaczepu.

Może sprężyna walneła albo coś się tam zatarało.

Tego nie przerabiałem więc nie pomogę ale dla samej ciekowaści na Twiom miejscu bym to wszystko

wybebeszył.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Jeśli manualnie odciągnę tę dźwignię, potem zaciągne i

> zwolnie ręczny to ona za cholere nie wraca na swoje miejsce -

> pozostaje prawie w tym samym położeniu w przeciwieństwie do

> zacisku lewego, który odskakuje.

Mam to samo, tylko w lewym - prawy wraca na swoje miejsce. Interesuje mnie, czy masz już naprawiony zacisk? Na czym polegała naprawa? Napisz coś więcej... Pozdr.

Napisano

Miałem taką sytuacje jak twoja.

Podnieś auto abyś mógł swobodnie obracać kołem.Spróbuj po zaciągnięciu linki i jej zwolnieniu na siłę doprowadzić do powrotu w poziom ucho trzymające końcówkę linki hamulca.Jeżeli po zwolnieniu dźwigni hamulca możesz jeszcze choć trochę "podciągnąć" ucho to na bank jest zapieczona linka.

Zdejm linkę od hamulca z zacisku.I prawdopodobnie zacisk powróci na swoje miejsce.

Wymieniłem linkę i koniec blokowania.

Napisano
  • Autor

Chyba nie do końca to była wina linki - przynajmniej u mnie, choć z pewnością będę ją chciał wymienić za niedługi czas.

Co tak naprawdę zostało zrobione tego niestety nie wiem dokładnie, gdzyż naprawę zacisku powierzyłem pewnej "fachurze". Kosztowało to mnie 80 PLN + zestaw naprawczy 35 PLN. Rezultat jest taki, że teraz ręczny działa prawidłowo.

Napisano

Linka jest sprawna, po odłaczeniu dźwigienka ręcznego nie wraca na miejsce. To wina zanieczyszczeń, pod uszczelką jest pełno piachu. Mam zamiar zakupić reparaturkę (kpl. uszczelek) firmy Autofren, rozebrać zacisk, przeczyścić, uszczelnić. Szczegóły tu: link. W Gdańsku sprzedaje to firma "Elit", tel. 058/766-92-50 do 51, zestaw na jedną stronę kosztuje 38 zł, na dwie 61 zł

Pozdr.

Napisano

> Chyba nie do końca to była wina linki - przynajmniej u mnie, choć z

> pewnością będę ją chciał wymienić za niedługi czas.

> Co tak naprawdę zostało zrobione tego niestety nie wiem dokładnie,

> gdzyż naprawę zacisku powierzyłem pewnej "fachurze". Kosztowało

> to mnie 80 PLN + zestaw naprawczy 35 PLN. Rezultat jest taki, że

> teraz ręczny działa prawidłowo.

A ja sobie sam naprawiłem - wystarczyło zdjąć zacisk, wkręcić tłoczek DO OPORU, załozyć zacisk na miejsce, pedałem hamulca wykasować luz między tłoczkiem, a klockami i reczny silny jak tur!!!

Stwierdzam, że to wina mechanika, który zmieniał mi klocki, wkręcił oba tłoczki, ale chyba nie wiedział, że oba wkręcają się w inną stronę, no i jeden... wykręcił z trzpienia od ręcznego hamulca...

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.