Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy słusznie boję się diesla?

Featured Replies

Napisano

Ok, sprawa zaczyna się robić coraz bardziej pilna.

Potrzebuje kupić szybko samochód, który będzię trwały, fajny i oszczędny zlosnik.gif jak narazie wszystko jasne zlosnik.gif

Samochod ma pokonywać około 3 tysięcy km miesięcznie. z tego względu początkowo moje poszukiwania zawężyłem do diesla.

miałem swoje typy i w ogóle ale ostatnio zaczęto mi skrzętnie diesla odradzać. głównie ze względu na koszta eksploatacji, to jest naprawy i serwisowanie. takze dość łatwo utopić kasę przy zakupie używanego diesla gdyż ciężko sprawdzić co tam naprawdę siedzi.

ponadto na moją niekorzyść przemawia brak znajomości takiego silnika, gdyż o dieslach nie wiem nic icon_rolleyes.gif

i teraz szczerze mówiąc zacząłem się zastanawiać czy aby nie lepszym rozwiązaniem będzie zakup jakiegoś oszczędnego silnika benzynowego, który i bardziej mi znany a i według opini łatwiejszy w naprawie.

ponadto dochodzi jeszcze obsluga tego silnika w zimie, a diesle chyba raczej zimy nie lubia?

czy Wy podzielacie moje uwagi i obawy w stosunku do silników turbodieslowych czy raczej nie?

Pomóżcie bo czas mnie nagli niemiłosiernie...

z góry dzięki za pomoc.

Napisano

> czy Wy podzielacie moje uwagi i obawy w stosunku do silników

> turbodieslowych czy raczej nie?

W eksploatacji diesel jest tańszy od noPB, a droższy od noPB+LPG.

Łatwo powiedzieć, ale diesla trzeba kupić dobrego zlosnik.gif

Musiałbyć poszukać po 1wł, może przez ASO, jeżeli nie trafisz na zajeżdżonego, nie musisz się go bać.

Mój w zimę nigdy nie zawiódł.

Jeżeli przyjdzie go naprawiać, będzie drożej.

Główne "kosztowności" to zamachowe koło (dwumasowe), turbina.

Droższe jest sprzęgło i rozrząd.

Tańsze to przepływomierz, egr (to się czyści lub zaślepia).

Lubię diesle, mój ma ponad 170kkm i bez problemów, wycieków, dymów, nie bierze oleju i nie mam innych historii waytogo.gif

Napisano

> Potrzebuje kupić szybko samochód, który będzię trwały, fajny i

> oszczędny jak narazie wszystko jasne

> Samochod ma pokonywać około 3 tysięcy km miesięcznie. z tego względu

> początkowo moje poszukiwania zawężyłem do diesla.

Policz może benzyna z LPG będzie tańsza?

> ponadto dochodzi jeszcze obsluga tego silnika w zimie, a diesle chyba

> raczej zimy nie lubia?

Myślę że teraz to już nie. To że diesle zimy nie lubia aktualne było moze ileśtam lat temu - inne diesle - inne zimy, inne ON- braki w akumulatorach.

Teraz nie obawiałbym się zimy.

Obawiałbym się kosztów eksploatacji

A przy zakupie nowego samochodu diesel jest na tyle dużo droższy że może nie zwrócić się nigdzy.

Delco

Napisano
  • Autor

> Policz może benzyna z LPG będzie tańsza?

tego szczerze mówiąc się boję, znam już dwa przypadki pożaru samochodu spowodowanego wadliwą instalacją, bądź błędem człowieka.

> Obawiałbym się kosztów eksploatacji

no właśnie tego boję się najbardziej. a nie mam bladego pojęcia jak duża jest różnica w kosztach pomiędzy benzynowymi a dieslami w poszczególnych naprawach, serwisach i w ogóle

> A przy zakupie nowego samochodu diesel jest na tyle dużo droższy że

> może nie zwrócić się nigdzy.

mówimy o zakupie używanego ok.gifzlosnik.gif

> Delco

Napisano

> no właśnie tego boję się najbardziej. a nie mam bladego pojęcia jak

> duża jest różnica w kosztach pomiędzy benzynowymi a dieslami w

> poszczególnych naprawach, serwisach i w ogóle

W paliwie nadgonisz zlosnik.gif

Pali średnio z 2-3 ltr mniej (zależnie do klasy), co średnio da Ci 10zł oszczędności na 100km. Licząc 3000/m-c to da 300zł, rocznie ponad 3000. Tyle wydać na remonty (ponad benzynowe), to chyba padakę trzeba trafić hehe.gif

A różnica w cenie używanego niewielka (w nowym średniej klasy to do 10kPLN).

Napisano

Jeśli będziesz robił ponad 30 tys. rocznie to nie zastanawiaj się tylko bierz diesla. Tylko przed zakupem go sprawdź. Dobrze jest pojechać do ASO i zlecić kompleksowe sprawdzenie stanu auta - silnika, zawieszenia, karoserii. Na tym nie warto oszczędzać. Możesz jeszcze rozważyć zakup auta benzynowego i dorobić gaz. Osobiście odradzałbym zakup auta zagazowanego - to moze być większą loterią niz zakup diesla.

Napisano
  • Autor

OK widze, ze nie warto sie bac, jednak pozostaje kluczowe pytanie:

majac 20 - 23 tysiecy ktorego diesla wybrac zeby byl dobry icon_rolleyes.gif a dodatkowo mały silnik (male ubezpieczenie) trwaly i bezawaryjny i stosunkowo młody icon_rolleyes.gif pomozcie bo to mi juz spedza sen z powiek...

Napisano

> OK widze, ze nie warto sie bac, jednak pozostaje kluczowe pytanie:

> majac 20 - 23 tysiecy ktorego diesla wybrac zeby byl dobry a

> dodatkowo mały silnik (male ubezpieczenie) trwaly i bezawaryjny

> i stosunkowo młody pomozcie bo to mi juz spedza sen z powiek...

Clio dCi, albo dołożyć trochę i kupić nowego Logana dCi - masz wtedy 3/100 gwarancu...

Napisano

Stałem przed podobnym wyborem pół roku temu i zdecydowałem się na diesla. Wystarczy wziąć kalkulator i policzyć - przy przebiegu rocznym 36kkm i spalaniu w mieście 6,5l przez diesela i 9l przez benzynę wychodzi ponad 5000zł oszczędności rocznie w przypadku diesla.

Moim zdaniem nie ma się nad czym zastanawiać.

Co do konkretnego modelu to określ jakiej klasy ma to być samochód. Jeżeli potrzebujesz coś większego to szukałbym Scenica 1.9 dTi (za tą kwotę kupisz rocznik 99-00), a jeżeli coś mniejszego to Megane 1.9 lub Thalia 1.5 dCi (ewentualnie Logan 1.5 dCi).

Napisano

> OK widze, ze nie warto sie bac, jednak pozostaje kluczowe pytanie:

> majac 20 - 23 tysiecy ktorego diesla wybrac zeby byl dobry a

> dodatkowo mały silnik (male ubezpieczenie) trwaly i bezawaryjny

> i stosunkowo młody pomozcie bo to mi juz spedza sen z powiek...

I tu się zaczyna mega dyskusja...

Sibui: 1,5 dCi jest małolitrażowy, więc nie są to super trwałe silniki, jeśli mówimy o trwałości trzeba patrzeć na 1,9 i wyżej!

Kwestia gustu, ale jak ktoś chce kupić trwałe za nieduże pieniądze to jest problem chyba troche wink.gif

Złotówy jeżdżą E-klassami często, są trwałe ale za zadbany egzemtplarz trzeba troche wybulić!

Napisano

> I tu się zaczyna mega dyskusja...

> Sibui: 1,5 dCi jest małolitrażowy, więc nie są to super trwałe

> silniki, jeśli mówimy o trwałości trzeba patrzeć na 1,9 i wyżej!

Za 20 to kupisz vw (bo z tym jednoznacznie niemal kojarzy się 1,9) zajeżdżongo trupa p.t."paaanie, trzysta tysięcy km na niemieckich drogach to tyle co nic".

W tym przedziale cenowym 1,5 dCi, zwłaszcza słabszy (60/65 KM) jest IMHO najlepszym rozwiązaniem, bo będzie to auto młode wiekiem i przebiegiem, a nie podjeżdżony trup, ale "fałwej, panie, wieczny, niemiecki mechanizm!".

> Kwestia gustu, ale jak ktoś chce kupić trwałe za nieduże pieniądze to

> jest problem chyba troche

> Złotówy jeżdżą E-klassami często, są trwałe ale za zadbany

> egzemtplarz trzeba troche wybulić!

I o to chodzi.

Bo rady z cyklu "daj 3x tyle co przewidziane w budżecie" to każdy dać umi....

Napisano

Za niecałe 20 tzł poszukaj niezajeżdżonej corolli sprzed vvti (do 2000 r.), wrzuć dobrą sekwencję i kręć kolejne km. ok.gif

Znikoma awaryjność, dobre blachy - do "jazdy" wystarczy. wink.gif

Pozdr. P.

Napisano

> Za niecałe 20 tzł poszukaj niezajeżdżonej corolli sprzed vvti (do

> 2000 r.), wrzuć dobrą sekwencję i kręć kolejne km.

> Znikoma awaryjność, dobre blachy - do "jazdy" wystarczy.

> Pozdr. P.

wiwitiaj podobno nie akceptuje elpidżi biglaugh.gif

Napisano

> wiwitiaj podobno nie akceptuje elpidżi

Zgadza się!

Quote:

Za niecałe 20 tzł poszukaj niezajeżdżonej corolli
sprzed vvti
(do 2000 r.)

Napisano

> Zgadza się!

> Quote:

> Za niecałe 20 tzł poszukaj niezajeżdżonej corolli sprzed vvti (do

> 2000 r.)

a to przepraszam ok.gif20.GIFzlosnik.gifswiety.gif

Napisano

> przy przebiegu rocznym 36kkm i spalaniu w mieście 6,5l przez

> diesela i 9l przez benzynę wychodzi ponad 5000zł oszczędności

> rocznie w przypadku diesla.

Zalejesz lipnego ON i pada szyna common rail i już 10k PLN mniej w kieszeni. Zarżnięta turbina to kolejny wydatek - koszt regenerowanej sięga do 1,5k. Mam benzynę, ale żeby nie było, diesla nie odradzam. Benzynę wybrałem dlatego, że nie uśmiechało mi się potencjalne wydanie 1/3 wartości samochodu na jego naprawę, a oszczędności na paliwie olałem, bo przy moich obecnych rocznych przebiegach rzędu 12 kkm to .. zlosnik.gif

Napisano

> W tym przedziale cenowym 1,5 dCi, zwłaszcza słabszy (60/65 KM) jest

> IMHO najlepszym rozwiązaniem, bo będzie to auto młode wiekiem i

> przebiegiem, a nie podjeżdżony trup, ale "fałwej, panie,

> wieczny, niemiecki mechanizm!".

Tu może masz racje, bo taki mały silniczek swoje kilometry zrobi, a i tak obojętnie jaki silnik kiedyś trzeba będzie zainwesotwać w reanimacje biglaugh.gif

> I o to chodzi.

> Bo rady z cyklu "daj 3x tyle co przewidziane w budżecie" to każdy dać

> umi....

I i tak jest, albo szukać młodszego słabeusza ....

Albo starego, w IGLASTYM stanie ... czyt. Po wypadku, bezwypadkowy hehe.gif

Napisano

> Potrzebuje kupić szybko samochód, który będzię trwały, fajny i

> oszczędny

Dwa lata jeżdżę spełaniającym Twoje wymagania...dieslem. Nie narzekam być może dlatego, że trafiłam na dobry egzemplarz...co na tyle mnie przekonało, że nastęny samochód zamierzam kupić z podobnym silnikiem.

> Samochod ma pokonywać około 3 tysięcy km miesięcznie.

Szczerze przyznam, że mój tyle nie pokonuje.

> ponadto dochodzi jeszcze obsluga tego silnika w zimie, a diesle chyba

> raczej zimy nie lubia?

Mój nie narzekał zlosnik.gif

Napisano

> czy Wy podzielacie moje uwagi i obawy w stosunku do silników

> turbodieslowych czy raczej nie?

Moim zdaniem diesla bać cię nie należy. Jeśli chodzi o używany samochód to wiadomo... trzeba trafić, czy w dieslu czy w benzynie tak samo można trafić na padaczkę.

Jesli chodzi o koszty wymian, serwisów itp, to diesel rzeczywiście jest droższy ale za to odwdzięcza się niższymi kosztami eksploatacji każdego dnia, szczególnie jak masz zmiar robić nieco więcej km niż przeciętnie.

Zimy u nas nie są znowu takie srogie jak się dobrze zadba o aku to i diesel w zimie nie jest straszny.

Jeśli chodzi o turbiny to jak przesiadłem się na turbo diesla to musiałem przyzwyczaić sie do jej chłodzenia po bardziej intensywnych jazdach ale nie jest to takie trudne i uciążliwe jak sie wydaje.

Tak, że nie będę podzielał Twoich "dieslowskich" obaw, no ale wyboru silnika musisz dokonać sam.

Pozdrawiam i życze powodzenia w zakupie. 30.GIF

Napisano

A i wszystko zależy od tego do czego ten samochód potrzebujesz i jakie masz wymagania, oczywiście dzisiejszych diesli bać się nie należy jeżeli były eksploatowane zgodnie z zasadami, faktycznie przy twoich przebiegach diesel to bardzo rozsądne rozwiązanie. Wizyta w ASO konieczna czy to diesel czy benzyna, dzisiejsze samochody w naprawie sporo kosztują, a bubla kupić bardzo łatwo. Dzisiejsze diesle jeżeli prawidłowo eksploatowane zimy się nie boją.

Napisano

> Tańsze to przepływomierz, egr (to się czyści lub zaślepia).

ostatnio się dowiedziałem, że nowy przepływomierz do 2.2dCi to wydatek 1000zł spineyes.gif z egr-em to prawda, po przeczyszczeniu przestał dymić nawet przy ostrym butowaniu

> Lubię diesle, mój ma ponad 170kkm i bez problemów, wycieków, dymów,

> nie bierze oleju i nie mam innych historii

ok.gif

Napisano

> W eksploatacji diesel jest tańszy od noPB, a droższy od noPB+LPG.

>

Jeśli policzysz czas poświęcony na codzienne tankowanie,to nie koniecznie zlosnik.gif

Napisano

> Jeśli policzysz czas poświęcony na codzienne tankowanie,to nie

> koniecznie

dlaczego codzienne?

Pisze że 3000km miesięcznie. Na sredniej butli LPG zrobi 500 km czyli tankowanie 6x w miesiącu.

Delco

Napisano

> dlaczego codzienne?

> Pisze że 3000km miesięcznie. Na sredniej butli LPG zrobi 500 km czyli

> tankowanie 6x w miesiącu.

> Delco

Proszę Cię, to butla musiałaby mieć z 50litrów pojemności ? a gdzie bagażnik ?

hmm.gif

Napisano

jeżdzę dieslami od ponad 10 lat,i to z różnymi przebiegami.są to auta z grupy vw i przy normalnym traktowaniu nie zauważyłem żadnych kłopotów z ich eksploatacją.uruchomienie diesla w czasie mrozów -20 stopni nie powoduje żadnych kłopotów/nawet przy spalonych 2 świecach żarowych/.

Napisano

> Proszę Cię, to butla musiałaby mieć z 50litrów pojemności ? a gdzie

> bagażnik ?

prędzej 60l, jeżeli to jest średniej wielkości to nie chce widzieć tej dużej.

Mniejsza o to.

Diesla nie ma co sie bać w dzisiejszych czasach, to nie to samo co wiele lat wstecz, ja mam stary silnik, a nie mam żadnych problemów z odpalaniem zimą, dobre paliwo, dobry stan techniczny i nie ma problemu.

Bałbym się samego faktu zakupu w dzisiejszych czasach auta w dobrym stanie czy to diesel czy benzyna, bo od tego w dużej mierze zależy nasz późniejszy "strach".

pzdr.

Napisano

> Proszę Cię, to butla musiałaby mieć z 50litrów pojemności ? a gdzie

> bagażnik ?

Są różne samochody, Meganka I sedan butla w koło "pełna" ma 60 litrów. Mnie wchodzi 49-50 litrów. Przy jeżdzie miejeskiej pali mi 10 litrów gazu na 100km czyli zasięg 500 km. Przy pozamiejskiej ok 8,5l/100 czyli zasięg trochę ponad 600 km. Zapewniam Cię że kawałek bagażnika jeszcze został.

Delco

Napisano

> Ok, sprawa zaczyna się robić coraz bardziej pilna.

<ciach>

poszukaj jakiegoś diesla bez całej elektroniki z linką gazu i jednym kablekiem idącym do pompy wtryskowej.

zapewniam że serwisowanie takiego diesla sprowadza sie do otwarcia maski raz na 10tys km wymianie olejów i fitrów i koniec.

Dodatkowym plusem takiego silnika będzie to ze nie jest on wysilony jak nowoczesne diesle , zatem sam jest trwały, nawet turbinka przy takich silnikach praktycznie się psuje.

mam dwa takie grzechotniki i oba mimo sporego przebiegu sprawnie odpalają nawet przy temperaturach bliskich - 30 st. C.

problem jest tylko w znalezieniu takiego samochodu...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.