Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czyszczenie zaworu overboost - fotorelacja

Featured Replies

Napisano

Tak mnie męczyly troche małe dziury jakich odświadczałem przy autostradowym przyspieszaniu stilakiem więc za podszeptem kącikowiczów zabrałem się za zawór overboost. Najpierw trzeba było go odkręcić ze starego miejsca. Prace zacząłem przy odłączonym zasilaniu oczywiście. Mając juz zawór w ręku widzimy takie oto coś:

278870846-DSC_0002x.JPG

Jak widać korpus do którego dochodzą wężyki przymocowany jest metalowym paskiem. Celem dobrania się do wnętrza pasek ten delikatnie przecinamy (robimy to delikatnie żeby ten pasek potem wykorzystać) i naszym oczom ukazuje się wnętrze:

278870846-DSC_0003x.JPG

Widać tu membrane do której przymocowany jest tłoczek który widzimy dokładnie na tym zdjęciu:

278870846-DSC_0006x.JPG

Po wyjeciu tłoczka z membrana widać jeszcze pierscień filtra zanieczyszczeń który po wyjęciu wygląda tak:

278870846-DSC_0007x.JPG

Wszystkie elementy zaczynając od głowicy

278870846-DSC_0004x.JPG

czyścimy (u mnie nie było tych znieczyszczeń za dużo) sam tłoczek i jego cylinder również, po czym smarujemy olejem maszynowym żeby lekko chodził. Całość skałdamy spowrotem nie zapominając o filterku. Na zewnątrz zakładamy starą opaskę a na zewnątrz nową zaciskową żeby całość trzymała się kupy. Całość po montażu prezentuje się tak:

278870846-DSC_0008x.JPG

A tutaj juz w nowym miejscu montażu:

278870846-DSC_0010x.JPG

Pamiętamy żeby przewody ciśnieniowe zabezpieczyć cybancikami. I powiem na koniec ze mimo iż nie odnotowalem jakichś chorendalnych zanieczyszczeń auto naprawde inaczej sie zbiera. Czas operacji 30-45min.

post-9014-14352482381136_thumb.jpg

Napisano

Dobra robota !

Dodam, ze na dole zaworu jest zaslepka. Pod ta zaslepka jest cos a la gabkowy filtr. Nie wiem dokonca po co on tam jest ale tez mozna sprobowac przeczyscic.

ps. jesli chodzi o zbieranie sie auta - u mnie tez bylo czuc roznice - plynniejsze doladowanie robi swoje.

Napisano

Należą się koledze podziekowania waytogo.gif, mam tylko jeszcze pytanie gdzie szukać tego zaworka? Nie pozostaje nic innego tylko w weekend pobrudzić sie trochę.

PS

Proponuje wrzucić manual do naszego śmietnika.

Napisano

> Najpierw trzeba

> było go odkręcić ze starego miejsca.

> A tutaj juz w nowym miejscu montażu:

a co takiego złego było w starym miejscu montażu, no i co takiego "lepszego" jest w nowym ?????

Napisano

> a co takiego złego było w starym miejscu montażu, no i co takiego

> "lepszego" jest w nowym ?????

"Stare" miejsce to lewa część osłony chłodnicy, na poziomie podłużnicy.

Złe w tym miejscu jest to że syfi się zawór ten niemożliwie.

Po zabrudzeniu, gorsza dynamika, jak to komu nie przeszkadza, przychodzą błedy EOBD itd.

Mocowanie na osłonie akumulatora jest normalnym rozwiązaniem serwisowym, choć wygląda mocno rzemielśniczo.

Mam i ja tak zrobione w serwisie U-CAR Skierniewice w ramach gwarancji (tfu-tfu), zajęło im to tydzień.

Napisano

> a co takiego złego było w starym miejscu montażu, no i co takiego

> "lepszego" jest w nowym ?????

przegladajac kilka watkow na temat zaworka mozna wyciagnac jeden wniosek. Firmowo polozony zawor jest zbyt nisko jezdni i ciagnie jak odkurzacz wszystko co popadnie. Im wyzej w komorze silnikowej tym lepiej/ czysciej.

Napisano

> przegladajac kilka watkow na temat zaworka mozna wyciagnac jeden

> wniosek. Firmowo polozony zawor jest zbyt nisko jezdni i ciagnie

> jak odkurzacz wszystko co popadnie.

Poza tym wtyczka narazona jest na spore ilosci wody.

Operacja przeniesienia na obudowe aku jest zalecana przez Fiata.

Napisano
  • Autor

czy przez zaslepke rozumiesz ten kwadratowy kapturek czy okragle denko? widzialem ze ten kwaratowy element jest na zatrzaskach ale z 4tym nie moglem sobie poradzic

Napisano

Okragla zaslepka.

Ta kwadratowa IMO oslania kruciec, ktorym zawor zmniejsza podcisnienie - wciaga powietrze. U nas ciagnie to powietrze z zewnatrz stad moze zachlysnac sie woda.

ps. moge sie mylic bo zaworu nie rozbieralem

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Tak mnie męczyly troche małe dziury jakich odświadczałem przy

> autostradowym przyspieszaniu stilakiem więc za podszeptem

> kącikowiczów zabrałem się za zawór overboost. Najpierw trzeba

> było go odkręcić ze starego miejsca. Prace zacząłem przy

>

Dobra robota!!! Mam jeszcze pytanie, gdzie ten zawor znajduje sie domyslnie? Gdzie go szukac?

pzdr...

/kustosz

Napisano
  • Autor

domyslnie to na belce przedniej... najlatwiej znalezc idac sladem cienkich rurek jakimi jest polaczony z turbina (ktora chyba w miare latwo znalezc)

• 4 miesiące później...
Napisano

jako posiadacz dwóch lewych rąk chcę poprosic ASO Euromobil o wyczyszczenie ustrojstwa, twierdzą jednak że łatwo jest przy tym popsuc coś w elektronice poprzez uszkodzenie kostki, widocznej chyba zresztą na zdjęciach Duke'a. co powiecie na ten temat?

Napisano

Załozyłem na sam zawór cos w rodzaju fizlelinowego kondona, który stanowi pierwszy etap flitrowania - w ciągu 5 min demontuje go, czyszcze i zakładam napowrót.

naprawdę zatrzymuje sporo syfu :-)

Ppostarm się cyknąc jakieś lepsze fotki, tylko niech mi aparat zwrócą zeby.GIF

Napisano
  • Autor

a co tam psuc? i jak?

Napisano

> a co tam psuc? i jak?

to właśnie ja się pytam cfaniaczek.gif podejrzewam że to czsochłonne i ASO nie chce się za to brac, co zresztą mogę zrozumiec. z drugiej strony piszesz, że 30-45 minut hmm.gif

Napisano

> to właśnie ja się pytam podejrzewam że to czsochłonne i ASO nie chce

> się za to brac, co zresztą mogę zrozumiec. z drugiej strony

> piszesz, że 30-45 minut

to niech zrobia tak zeby nie zepsuc smile.gif No na litosc boska jakby to jakas babcia zakrzyknela.. a cuzesz cie to obchodzi ze oni sie boja cos zepsuc smile.gif ma zrobic i juz . Majstry w asio sa jak d**** od sr*** zeby.GIF ( ze tak gwiazdek uzyje bo mie zas rado zjedzie zeby.GIF )

Napisano

> to niech zrobia tak zeby nie zepsuc No na litosc boska jakby to

> jakas babcia zakrzyknela.. a cuzesz cie to obchodzi ze oni sie

> boja cos zepsuc ma zrobic i juz . Majstry w asio sa jak d****

> od sr*** ( ze tak gwiazdek uzyje bo mie zas rado zjedzie )

już tłumaczę, nie gotuj się wink.gif overboost nie jest u mnie popsuty, ale czasem mam wrażenie mulenia od niskich obrotów i idę śladem Duke'a, który czyścił sprawny overboost. jeśli jednak coś się stanie bo ASO twierdzi że tego elementu się nie czyści to będę musiał kupic se nowy zawór. czyszczenie idzie na moją odpowiedzialnośc. ka-pe-wu?

Napisano

no to juz mnie nic nie zdziwi.. Elearn mowi wymien to znaczy wymien, rece opadaja na te serwisy, to lepiej zrob to sam, moze ci zejdzie 2x dluzej niz powinno ale se zrobisz i bedziesz mial miske uhahana, a spece z asio na 95% by spieprzyli zeby mlodego orznac z kasy za uszkodzony badz niemozliwy do wyczyszczenia zaworek , a co smile.gif moga tak powiedziec ? moga zeby.GIF

Napisano

> zeby mlodego

> orznac z kasy za uszkodzony badz niemozliwy do wyczyszczenia

> zaworek , a co moga tak powiedziec ? moga

bosz, nie o to chodzi, że chcą mnie orżnąc z kasy, bo jak mawia pewna znana osoba oczywistym jest że nie kupię overboosta (w razie czego, tfu odpukac) u nich. Mam dobry kontakt z szefem serwisu (pozdro dla CZARNYSTILO zlosnik.gif) więc będzie gites ok.gif

Napisano

A gdzie go przeciełeś ...... tam gdzie był waski.... niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie go przeciełeś ...... tam gdzie był waski....

dokladnie tam

Napisano

> to niech zrobia tak zeby nie zepsuc No na litosc boska jakby to

> jakas babcia zakrzyknela.. a cuzesz cie to obchodzi ze oni sie

> boja cos zepsuc ma zrobic i juz .

Piszesz, jakbyś nigdy w serwisie autoryzowanym nie był. zlosnik.gif

Quote:

To, o czym Pan wspomina, nie jest typową czynnością obsługową, której wykonywanie nakazywałby czy zalecał producent samochodu, więc ewnetualnie możemy się podjąć tego rodzaju działań, ale tylko i wyłącznie na Pana ryzyko - jeśli coś się zepsuje przy tej okazji, to nie odpowiadamy za nic. Nie godzi się Pan takie warunki? Cóż, drogę do wyjścia Pan zna, więc dłużej nie zatrzymujemy...

Napisano

> Piszesz, jakbyś nigdy w serwisie autoryzowanym nie był. Quote:

> To, o czym Pan wspomina, nie jest typową czynnością obsługową, której

> wykonywanie nakazywałby czy zalecał producent samochodu, (...)

bingo waytogo.gif ale mimo wszystko wyczyścili mi ten zawór, przekonali się że razcej trudno go popsuc. przełozyli go też na obudowę aku. stilo jest dużo żwawsze, zwłaszcza na III i IV biegu zlosnik.gif polecam właścicielom jtd, zwłaszcza z większym przebiegiem ok.gif

Napisano

chyba jednak ugryze sie w jezyk 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> bingo ale mimo wszystko wyczyścili mi ten zawór, przekonali się że

> razcej trudno go popsuc. przełozyli go też na obudowę aku. stilo

> jest dużo żwawsze, zwłaszcza na III i IV biegu polecam

> właścicielom jtd, zwłaszcza z większym przebiegiem

no to mam w sobotę co robić biglaugh.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Witam kolegow

ze sie tak podepne z kacika obok, tez jtd tylko mniejszy brat, znaczy kropek smile.gif

pytanie czy w puncie tez jest ten zawor, bo mam podobne objawy, zmniejszenia dynamiki, to chetnie wyczyszcze, pomozecie?

Napisano
  • Autor

zapewne jest - szukaj na turbinie

Napisano

hmm.gifhmm.gif Cos mi sie nie zgadza.... niewiem.gif ... gdie jest ten filtr ? niewiem.gif

279740403-zaw1.jpg

post-15502-14352487887038_thumb.jpg

Napisano

... 279740426-zaw2.jpg

post-15502-1435248788809_thumb.jpg

Napisano

w srodku tego zaworu co jest po prawej stronie.jak mi sie uda to zaraz wstawie fotki

279740698-279740426-zaw2.jpg

279740812-Zdj%EAcie%281%29.jpg

279740818-Zdj%EAcie%282%29.jpg

279740824-Zdj%EAcie%283%29.jpg

Wstawiłem obrazki.

zwolak

post-103881-14352487889835_thumb.jpg

Napisano

co grozi gdy....spryska się wd-40 srodek zaworka?tam gdzie wchodzi tłoczek

Napisano

Hmmmm coś mi sie wydaje że mamy 2 różne zawory.... confused.gif

Mam jeszcze jeden ( zostawiłem u ojca w garazu ) bo poprzedni własciciel wymieniał go.....

Wydaje mi sie, za ja mam już filtr w tej plastykowej obudowie obok membramy.... wy tego nie macie.... hmm.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

> Tak mnie męczyly troche małe dziury jakich odświadczałem przy

> autostradowym przyspieszaniu stilakiem więc za podszeptem

> kącikowiczów zabrałem się za zawór overboost. Najpierw trzeba

> było go odkręcić ze starego miejsca. Prace zacząłem przy

> odłączonym zasilaniu oczywiście.

najlepiej się do niego dobrać od spodu ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.