Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

fotelik samochodowy dla dziecka powyzej 9kg

Featured Replies

Napisano

witam mini sonda jakie macie - co uwazacie za plus a co za minus (no i w jakiej bryce)

Napisano

> witam mini sonda jakie macie - co uwazacie za plus a co za minus (no

> i w jakiej bryce)

Jakieś coś włoskiej firmy, której nazwy nie pamiętam. Kupiłem używany, całkiem niedrogo. Sprawdza się, minusów brak. smile.gif

Napisano

> Jakieś coś włoskiej firmy, której nazwy nie pamiętam. Kupiłem

> używany, całkiem niedrogo. Sprawdza się, minusów

brak.

Czyżby to Maxi Cosi grinser006.gif

Napisano

> Jakieś coś włoskiej firmy, której nazwy nie pamiętam. Kupiłem

> używany, całkiem niedrogo. Sprawdza się, minusów brak.

maxi cosi priori - nie slysze narzekan od uzytkownika smile.gif A do tego sie trzyma siedzenia jak przyklejony - a to nie takie powszechne. Wada - nie ma mocowan isofix

Napisano

> i w jakiej bryce)

przede wszystkim musi być taki, aby mieścił w danym aucie - szwagier kiedyś kupił taki fotelik, który nei mieścił się w Matizie i z tego względu zmienił Matiza na Focusa wink.gif

Napisano

> i w jakiej bryce)

Mały jeździł w takim z przedziału 9-18 chicco--zapinanie katastrofa, szczególnie w zimę. Zapięcie było tak malutkie,że cięzko było je zapiąc. Przetestuj zapinanie z młodym człowiekiem w fotelu

Napisano

w Almerce jezdzi w Maxi Cosi Priori XP

w Hondzie tescia w Deltimie

ten drugi zdecydowanie gorszy!

MAXI trzyma sie jak przyklejony!

Napisano

> przede wszystkim musi być taki, aby mieścił w danym aucie - szwagier

> kiedyś kupił taki fotelik, który nei mieścił się w Matizie i z

> tego względu zmienił Matiza na Focusa

kochanie kupilem fotelik a przy okazji focusa biglaugh.gif

Napisano

> i w jakiej bryce)

Napisałeś pow. 9kg ale nie napisałeś ile dokładnie. Mój synek jeżdził do niedawna czyli do 15kg w foteliku Chicco. Jak już ktoś wspomniał zapinanie nie należy do najszczęśliwszych ale poza tym fotelik był/jest rewelacyjny (czyt. bezpieczny i wygodny zarazem)

Ostatnio kupiłem Zooty Gemini i jestem (tzn. mój mały) bardzo zadowolony.

Dla mnie ważną rzeczą w tym już większym foteliku było posiadanie przez fotelik własnych pasów.

Napisano

> kochanie kupilem fotelik a przy okazji focusa

tak było, autentyczna historia hehe.gif

choć ten focus to częściowo ze wzgledu na dziecko, a częściowo ze względu na 4 członka rodziny - psa

ale fotelik przelał czarę goryczy zlosnik.gif

Napisano

"f. był/jest rewelacyjny (czyt. bezpieczny i wygodny zarazem) "

na czym mialoby polegac niby bezpieczenstwo fotelika?

Napisano

> "f. był/jest rewelacyjny (czyt. bezpieczny i wygodny zarazem) "

> na czym mialoby polegac niby bezpieczenstwo fotelika?

W jego konstrukcji, materiale z jakiego jest wykonany, pasów bezpieczeństwa, odpowiedniego wyprofilowania, itp....

Napisano

> brak.

> Czyżby to Maxi Cosi

Nazwa może i brzmi jak włoska ale daleko tej firmy do tego kraju.

Też mam MC i sprawdza sie super. Polecam.

Napisano

> i w jakiej bryce)

Maxi Cosi Priori.

+ dobrze trzyma dziecko i sam się stabilnie trzyma

- jakaś wentylacja pleców by się przydała

Napisano

> Maxi Cosi Priori.

> + dobrze trzyma dziecko i sam się stabilnie trzyma

> - jakaś wentylacja pleców by się przydała

Ja mam priori XP z dodatkowym dociąganiem pasa. Dzieki temu fotelik bardzo sztywno sie trzyma.

Napisano

> W jego konstrukcji, materiale z jakiego jest wykonany, pasów

> bezpieczeństwa, odpowiedniego wyprofilowania, itp....

to znaczy?jak odroznic dobre wyprofilowanie do zlego (u konkurencja z hipermarketow ze znaczkami TUV) (material -z zostawiam zonie), a bezpieczenstwo po czym poznac? konstrukcje?

Napisano

> to znaczy?jak odroznic dobre wyprofilowanie do zlego (u konkurencja z

> hipermarketow ze znaczkami TUV) (material -z zostawiam zonie), a

> bezpieczenstwo po czym poznac? konstrukcje?

czyzby nikt nie rozwiazal zagadki?

Napisano

> czyzby nikt nie rozwiazal zagadki?

wyniki testów

oni chyba wiedzą więcej

I nie licz na to ,że znajdziesz testy wypadkowe fotelików które na tysiące przypływają w kontenerach do marketów, bo nikt ich nie robi i nie wiadomo jak się zachowują w krytycznuch sytuacjach

Quote:

Sposoby zwiększenia bezpieczeństwa przez producentów fotelików:

# Zarówno w instrukcji obsługi, jak i na foteliku powinny znaleźć się wskazówki, które jasno, bez możliwości pomyłki, informują o sposobie użytkowania fotelika w autach z przednimi i bocznymi poduszkami powietrznymi.

# Fotelik musi łatwo się mocować w samochodzie, a dziecko w foteliku. Oba działania muszą być wyraźnie opisane w instrukcji, bez możliwości pomyłki.

# Możliwe błędne użycie fotelika podczas montażu oraz przenoszenia (zwłaszcza tzw. nosidełka) powinny być zminimalizowane poprzez odpowiednią budowę fotelika.

# Fotelik powinien posiadać wystarczająco duże i pochłaniające energię uderzenia osłony głowy i klatki piersiowej, które mają zmniejszyć ryzyko obrażeń w przypadku zderzenia bocznego.

# Foteliki montowane tyłem do kierunku jazdy oferują większe bezpieczeństwo także dla dzieci powyżej 9 kg. Jednak tego typu foteliki powinny dać się łatwo i stabilnie zamontować także w małych samochodach.

# W fotelikach, które montuje się przodem do kierunku jazdy, obciążenia powstałe w wyniku zderzenia czołowego powinny być redukowane poprzez zastosowanie w pasach bezpieczeństwa fotelika ograniczników napięcia.

# Małe dzieci, od 9 do 18 kilogramów, w żadnym wypadku nie powinny być zabezpieczane standardowymi pasami bezpieczeństwa, ponieważ ramiona dziecka są jeszcze zbyt wąskie i nie pozwalają na optymalne poprowadzenie pasów.

# Siedzenia podwyższające powinny być oferowane tylko z oparciem na plecy i głowę.

# Także foteliki dla starszych dzieci powinny umożliwiać przewóz dzieci w pozycji śpiącej. Dziecko nie może się wysunąć z pasów bezpieczeństwa, a w przypadku zderzenia osłona głowy zwiększa bezpieczeństwo dziecka.

to ze strony mojeauto.pl

Napisano

> i w jakiej bryce)

Bardzo polecam fotelik "Chicco Key 2-3" ok.gif

http://www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=561

Testuje go od roku i nie podzielam zdania na temat wymienionych "słabych stron":

"Niezbyt stabilne zamontowanie na siedzeniu.

Kłopotliwe czyszczenie obicia."

Napisano

> Bardzo polecam fotelik "Chicco Key 2-3"

> http://www.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=561

> Testuje go od roku i nie podzielam zdania na temat wymienionych

> "słabych stron":

> "Niezbyt stabilne zamontowanie na siedzeniu.

> Kłopotliwe czyszczenie obicia."

# Fotelik powinien posiadać wystarczająco duże i pochłaniające energię uderzenia osłony głowy i klatki piersiowej, które mają zmniejszyć ryzyko obrażeń w przypadku zderzenia bocznego.

co to wlaściwie znaczy? terminy z testow zderzeniowych zastosowane do plastiku fotelika?

przegladnalem te testy, to troche jak straszenie pneumokokami (kazdy internista powie, jak czesto sie to zdarza), tylko w druga strone...

Napisano

> # Fotelik powinien posiadać wystarczająco duże i pochłaniające

> energię uderzenia osłony głowy i klatki piersiowej, które mają

> zmniejszyć ryzyko obrażeń w przypadku zderzenia bocznego.

> co to wlaściwie znaczy?

Co to właściwie znaczy? - wg mnie fotelik musi dobrze chronić także w przypadku uderzenia bocznego. Bardzo przydatne są duże >skrzydła< fotelika chronące głowę i ramiona dziecka - które przy uderzeniu stanowią rodzaj blokady. Fotelik, który posiadam takie >skrzydła< boczne właśnie ma. Nie chodzi przecież jedynie o ochronę przy zderzeniu czołowym.

>przegladnalem te testy, to troche jak straszenie pneumokokami (kazdy internista powie, jak czesto sie to zdarza), tylko w druga strone...

Ja zaszczepiłam dziecko przeciwko pneumokokom, tak naaa...wszelki wypadek skromny.gif

Napisano

> i w jakiej bryce)

Dla mnie podstawa bylo bezpieczenstwo dzieciaka (mimo ze nie planuje zderzen).

Po lekturze testow ADACa wybralem TEN i jestem zadowolony. Nie ma wlasnych pasow, nie ma ISOFIXa, ale jest wygodny, dostosowywalny ( zlosnik.gif) i mala nie ma zadnych problemow. A ostatnio przesiedziala w nim ok. 20 godzin, prawie non stop.

Jezdzi w PUGu 206SW

Napisano
  • Autor

> tak było, autentyczna historia

> choć ten focus to częściowo ze wzgledu na dziecko, a częściowo ze

> względu na 4 członka rodziny - psa

> ale fotelik przelał czarę goryczy

ja zaczalem od zmiany auta- ale faktem jest, ze tez z matiza i tez po niedzielnym pakowaniu na przejazdzke na spacer z wozkliem gondola pierwszym fotelikiem itp itd...

2 lata nie moglem zony namowic na zmiane samochodu- a tu nagle pyk i za 3 dni auto

Napisano

> i w jakiej bryce)

Ja wybrałem Britax Romer Duo Plus (9-18 kg).

Napisano

> i w jakiej bryce)

concord trimax x-line

dobrze się zapina, chociaż brava ma krótkie tylne siedzenia, nie jest straszliwie zabudowany na wysokości pleców i ma przez to swoją wentylacje, przyjemny materiał ściągany do prania, młoda spędziła w nim ostatnio 16 godzin z tego większość w środku z dnia i a w aucie bez klimy w dosyć ciepły dzień spcoona nie była, dwa stopnie regulacji

Napisano

> Dla mnie podstawa bylo bezpieczenstwo dzieciaka (mimo ze nie planuje

> zderzen).

> Po lekturze testow ADACa wybralem TEN i jestem zadowolony.

Kiddy Life? Tez sie nad nim zastanawiam - czy to mocowanie pasami auta przez caly fotelik utrzymuje go stabilnie? Nie kiwa sie wzgledem kanapy? I czy dzieciakowi podoba sie siedzenie w takiej "aksamitnej klatce"?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.