Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Znów o stacjach LPG

Featured Replies

Napisano

Nosz kurcze, znowu mnie to wnerwia, zatankuje sobie na shellu autko pali mi ok. 9l/100km, zatankuje na Orlenie/Bp/Statoil pali mi ok. 10litrów/100km, zatankuję na Lotosie to około 11l/100km, Wasbruk, Delfin i inne prywatne go nawet i po 12l/100km sick.gif.

Biorąc pod uwagę na cenę na Shellu 1.85 i np. Wasbruk/Delfin (1.75) To chyba się na Shelu jednak opłaca, szkoda, że najbliższego sprawdzonego mam 14km od domu.

A może to poprostu źle wyregulowana instalacja ? niewiem.gif

Napisano

> Nosz kurcze, znowu mnie to wnerwia, zatankuje sobie na shellu autko

> pali mi ok. 9l/100km, zatankuje na Orlenie/Bp/Statoil pali mi

> ok. 10litrów/100km, zatankuję na Lotosie to około 11l/100km,

> Wasbruk, Delfin i inne prywatne go nawet i po 12l/100km .

> Biorąc pod uwagę na cenę na Shellu 1.85 i np. Wasbruk/Delfin (1.75)

> To chyba się na Shelu jednak opłaca, szkoda, że najbliższego

> sprawdzonego mam 14km od domu.

> A może to poprostu źle wyregulowana instalacja ?

no skoro roznie pali po zatankowaniu roznego gazu to masz odpowiedz palacz.gif

Napisano
  • Autor

> no skoro roznie pali po zatankowaniu roznego gazu to masz odpowiedz

A nie masz wrażenia, że na niektórych stacjach, zanim rura od gazu przy tankowanie "drgnie" to już na liczydle jest z 1.5l gazu jak nie lepiej ? hmm.gif

Napisano

> Nosz kurcze, znowu mnie to wnerwia, zatankuje sobie na shellu autko

> pali mi ok. 9l/100km, zatankuje na Orlenie/Bp/Statoil pali mi

> ok. 10litrów/100km, zatankuję na Lotosie to około 11l/100km,

> Wasbruk, Delfin i inne prywatne go nawet i po 12l/100km .

> Biorąc pod uwagę na cenę na Shellu 1.85 i np. Wasbruk/Delfin (1.75)

> To chyba się na Shelu jednak opłaca, szkoda, że najbliższego

> sprawdzonego mam 14km od domu.

> A może to poprostu źle wyregulowana instalacja ?

Dlatego od 2 lat staram się tankować tylko na Shellu wink.gif Niestety jakość gazu jest różna na poszczególnych stacjach, kiedyś zataknowałem na jakieś stacji no-name i auto ledwo jeździło...

Może to tylko subiektywne odczucie, ale po zatankowaniu na Shellu mam wrażenie że silnikowi przybywa parę koników.

Napisano

> A nie masz wrażenia, że na niektórych stacjach, zanim rura od gazu

> przy tankowanie "drgnie" to już na liczydle jest z 1.5l gazu jak

> nie lepiej ?

Hehe, tez to zaobserwowałem hmm.gif Ciekawostka, nie ?

Napisano

Ja też to zauważyłem i proponuję inny test:

Jedziesz na gazie aż się skończy, potem tankujesz do pełna.

Ja tak robiłem i wyszło, że na shell, bp, statoil wchodzi mi max37,5l, a na stacjach "noname" nawet 41l (a butla jest 42l).

W radomi na shell gaz jest po 1,83,a na małych po 1,75więc teraz nawet się nie zastanawiam i tankuję na shell ewentualnie bp

Napisano

> Ja też to zauważyłem i proponuję inny test:

> Jedziesz na gazie aż się skończy, potem tankujesz do pełna.

> Ja tak robiłem i wyszło, że na shell, bp, statoil wchodzi mi

> max37,5l, a na stacjach "noname" nawet 41l (a butla jest 42l).

> W radomi na shell gaz jest po 1,83,a na małych po 1,75więc teraz

> nawet się nie zastanawiam i tankuję na shell ewentualnie bp

ja zawsze wyjezdzam gaz do konca i zawsze tankuje do pelna i raz zdazyl sie taki przypadek ze zawsze do butli mi wchodzi 29,7 litra a na jednej stacji z bardzo tanim gazem na wielkim zadupiu natankowalo mi 33 litry.

Napisano
  • Autor

> Hehe, tez to zaobserwowałem Ciekawostka, nie ?

No właśnie, jedynie gdzie nie ma takiej sytuacji lub jest dalikatna 0,2 - 0,6l to jest shell hmm.gif

Napisano

dla mnie orlen i bp to jedno i to samo. gorzej jest na stacjach noname

Napisano

> jeżeli chodzi o odczucia to na BP ten gaz jakby mało wydajny był czy

> co bo szybko znika i do tego śmierdzi z rury, że hej , tankuję

> na Orlenie i nie mam do nich zastrzeżen

Mam podobne odczucia. Z powodu tego zapachu przestałem tankować na BP sick.gif. Co do Orlenu to rzadko tankuję bo u mnie nie mają LPG.

Napisano
hmm.gif ja tankuję zwykle na dwóch stacjach...jedna w Opolu druga w Strzelcach Opolskich i zawsze wchodzi mi tyle samo gazu a filtr gazu po 15kkm był czyściutki...auto pali ok. 9l/100km LPG...więc chyba zostanę przy tych stacjach i nie będę eksperymentował... hmm.gif
Napisano

A mi wydaje się, że moje autko najmniej spala gazu tankowanego na stacji Auchan. Wszystkie inne stacje wychodzą mniej więcej podobnie, a na tej z Auchan'a wyszło mi nawet do 2L mniej na spalaniu. No ale tankowałem dopiero 2 razy wiec muszę to jeszcze potwierdzić. smile.gif

Napisano

ja tankuje głownie na lotosie choć widze ze ze cysterny podjeżdzają z krak-gazu to jak zatankuje na lotosie to auto jedzie a jak na kraku to nie bardzo slinka.gif

Napisano

hi

moje spostrzezenia

jakis czas temu zanim powstaly tanie stacje przy supermarketach gaz byl lepszej jakosci np 26 litry trasa 360km

miasto 340

obecnie 26 l trasa 340 miasto 310

i jeszcze ciekawostka gaz niemcy francja 26l trasa 411km

w wiekszosci tankowania odbywaja sie na pusta butle

Napisano

> obecnie 26 l trasa 340 miasto 310

> i jeszcze ciekawostka gaz niemcy francja 26l trasa 411km

Trochę zwalić można na autostrady, ale ogólne wrażenia potwierdzam. I benzynka też duuuużo lepsza...

• 3 miesiące później...
Napisano

No to opowiem Wam historyjke, jaki Orlen ma gaz, otóż:

autko sprawowalo sie poprawnie do poczatku czerwca, wtedy to zatankowalem ok. 30L gazu na Orlenie (na stacji, z ktorej korzystalem blisko 5 lat, a przerób LPG ma dosc duzy). Auto zaczelo jezdzic max 40km/h. Pojechalem do gaziarzy. Dokopali sie do filterka gazu, a ten zawalony jak cholera, ilość syfu była jak prawie cale pudelko po zapalkach yikes.gif (filtr wymieniany pol roku wczesniej, a zazwyczaj wystarczala wymiana raz na rok, a i tak niewiele bylo goofna). Zalozony nowy filtr, próba -> nie jedzie ;-/ Po rozebraniu wielozaworu i probie wypuszczenia gazu, leciał on... jakby to powiedziec... ledwo ledwo. Doszlismy do porozumienia, ze pojade sobie na dzialke i tam odkrece i powoli bedzie to schodzilo. Poniewaz kilka dni pozniej dosc powaznie skrecilem sobie noge, sprawą zajmowalem sie co ok. tydzien i jak jechalem na weekend na dzialke, to otwieralem w sumie na ok. 12 godzin. Caly czas to jednak slaaabiutko wylazilo, że nawet nie zamrażało wylotu gazu ;-/ Az w koncu nadszedl dzien (gdzie po ok. 4ech weekendach) juz nie lecialo. Zebralem siły i umowilem sie w tym tyg. na wyjecie wielozaworu i obadanie tematu. Panowie zabrali sie do roboty i nagle pytanie, czy ja na pewno spuszczalem gaz, bo butla cholernie ciezka. Zaczeli powoli luzowac sruby wielozaworu i... okazalo sie, ze bylo ponad pół butli butanu, że aż sie ulewało przez dziure po wielozaworze oslabiony.gif Butla zostala opróżniona, wysuszona, wielozawor przedmuchany, czyli wlasciwe wszystko gotowe do zatankowania i regulacji. Poniewaz bylo juz pozno, wracajac do chaty zatankowalem na Orlenie (inna stacja, bo w W-wie obok Zachodniego przed tunelem po prawej stronie jadąc od Targówka trasą Toruńską) Zalałem 9 litrów wedle wskazówek firmy i juz w myslach cieszylem sie, że dzis wyregulujemy i jazda na LPG zlosnik.gif Jade do nich dzis, czekam z gazetką w ręku i nagle przychodzi mechanik i pyta, czy ja tankowalem ? yikes.gif Odpowiedź moja twierdząca, na co mechanik rzucił, że albo wylecialo jakąś nieszczelnością, albo zapchany wielozawór (ale to by byl dla niego cios, bo kilka dni wczesniej sam go czysci;). Nie bylo innego sposobu jak znowu wykrecenie go z butli, a tam... zatankowane 9L... butanu angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif no moje wqrfienie sięgneło zenitu piesc.gifangryfire.gifadmin.gifadmin.gifadmin.gif Tym razem wielozaworu nie udalo sie przedmuchać. Trzeba przyznać, że miał juz swoje 5 lat, wiec tez niewykluczone, ze jego czas dobiegł końca (ok. 130kkm), ale z drugiej strony zawartość butli LPG byla przerażająca, że firma sama nie mogla w to uwierzyć. Ponowne czyszczenie butli, nowy wielozawór i jazda po LPG. Z drzeniem serca patrzyłem jak gość na Statoilu wkłada w kuper pistolet oink.gifzlosnik.gif Wrocilem do firmy, klikamy na LPG i.... działa claps.gifclaps.gifyay.gifyay.gifclaps.gifclaps.gif Regulacja, $$ i jazda na Statoil na dotankowanie ok.gif Dodam, ze na Statoilu dostalem fajne informacje, ze wielu ludzi skarzylo sie w ostatnim czasie na problemy z Orlenem, wiec, jak widzicie tez na moim przykladzie, Orlen zszedł na psy czerwona.gif nalezy go omijac szerokim łukiem spineyes.gif

30.GIF

[edit]

na koniec trochę reklamy, a jak, skoro ktoś zasłużył to ma zlosnik.gif

POLGAS na Ks. Bolesława w W-wie www.polgas.pl

to ta firma miala na tyle cierpliwości, zeby czyszczenie robić dwa razy, reanimowac wielozawór, z powodu mojej nie pełnej sprawności ruchowej obsługiwali mnie lepiej niż lekarze w ENEL-MEDZIE, gdzie sam sobie musiałem wszedzie sie wdrapać i nawet kul, czy wózka nie zaproponowali tuz po urazie nogi sick.gif Do tego sami rozladowywali/zaladowywali bagaznik towarem, kory tam byl (psie jedzonko wagi ok. 20kg) i nawet słowem nie jeknęli, że coś takiego przywiozlem im dwa razy. Na koniec zastosowali fajny rabacik, a na niektore czynnosci przymkneli juz oko trophy.gif O miłych rozmowach, żartach i fajnej atmosferce już nie wspominam zlosnik.gif

No to na tyle, ale na prawde zasłużyli sobie na taką opinię ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.