Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

EGR ! Wiem ze było, litości! Potrzebna rada!

Featured Replies

Napisano

Wczoraj juz jeden post o tym napisalem ! Teraz natomiast chce sie od was dowiedziec czy znacie dobry, łatwy sposób na wymontowanie EGR z silnika 16XEL - schowany jest jak nie wiem co! Może ktoś z was juz go wymontowywal i wie jak tzn. dokladnie co po kolei robic zeby go wymontować. Acha i jeszcze jakie klucze są potrzebne zeby go wymontowac, ewent. rozmiar.

Acha i jeszcz ostatnia sprawa spojrzcie w zalacznik , jak podlaczam do zasilacza te 2 piny to ten grzybek chowa sie i wraca na swoej miejsce - to chyba oznacza ze jest sprawny - tylko dlaczego w aucie Check wywala!

post-67386-14352482778418_thumb.jpg

Napisano

> Wczoraj juz jeden post o tym napisalem ! Teraz natomiast chce sie od

> was dowiedziec czy znacie dobry, łatwy sposób na wymontowanie

> EGR z silnika 16XEL - schowany jest jak nie wiem co!

Kilka dni temu była dyskusja na temat wyjmowania EGR a takiego silnika jak Twój. Ktoś chwalił się, że robi to szybciej niż błyskawica wink.gif

Pozdroofka

Napisano

To, że grzybek się rusza nie znaczy jeszcze, że rusza się tak jak potrzeba. W zaworze jest czujnik jego położenia. To co rozkaże ECU musi się zgadzać z tym co zwraca czujnik. Inaczej wywali błąd.

Napisano

> Kilka dni temu była dyskusja na temat wyjmowania EGR a takiego

> silnika jak Twój. Ktoś chwalił się, że robi to szybciej niż

> błyskawica

> Pozdroofka

smirk.gif

Napisano

Pozwolę sobie na wklejenie fragmentu e-maila od kolegi KuBa_8686 :

"wiec tak, jeśli chcesz sie dobrać do EGR-a wystarczy ze tylko wyciągniesz ta długa odmę wychodzącą od filtra powietrza a kończąca sie na przepustnicy. wtedy dostęp będzie w zasadzie b. dobry. "

I tak też było, śruby poszły bez specjalnych wzmagań- wiec ten sposób gorąco polecam ok.gif

Napisano

> Pozwolę sobie na wklejenie fragmentu e-maila od kolegi KuBa_8686

> :

> "wiec tak, jeśli chcesz sie dobrać do EGR-a wystarczy ze tylko

> wyciągniesz ta długa odmę wychodzącą od filtra powietrza a

> kończąca sie na przepustnicy. wtedy dostęp będzie w zasadzie b.

> dobry. "

> I tak też było, śruby poszły bez specjalnych wzmagań- wiec ten sposób

> gorąco polecam

ok.gif

Napisano

> Kilka dni temu była dyskusja na temat wyjmowania EGR a takiego

> silnika jak Twój. Ktoś chwalił się, że robi to szybciej niż

> błyskawica

> Pozdroofka

Wyczuwam w Twej wypowiedzi dość znaczną dozę złośliwości wpysk.gif .. zwłaszcza że to był mój post zlosnik.gif Nie nabijaj się - widziałeś co mi gazownik zrobił ...

Napisano

> Wyczuwam w Twej wypowiedzi dość znaczną dozę złośliwości ..

> zwłaszcza że to był mój post Nie nabijaj się - widziałeś co mi

> gazownik zrobił ...

Absolutnie żadnej złośiwości i nabijania się. Owszem temat był Twój ale to KuBa_8686 pisał w nim ,że robi to szybciej niż błyskawica, co potwierdził zresztą w tym temacie kilka postów wyżej.

Pozdroofka

Napisano

Witam. Temat egr'a wiecznie żywy.. spineyes.gif Szukałem na forum lecz niestety nie znalazłem na akyrat ten temat.. Chodzi o nieszczęsny x17dtl. Jest tam zastosowany dosyć dziwny ten zawór (jak na moje oko stanowiący monolit z kolektorem dolotowym) http://www.allegro.pl/item193986556_recyrkulator_opel_astra_g_x17dtl.html A teraz pytanie:

1.Czy istnieje możliwość wyjęcia zaworu bez zdejmowania całego kolektora? Czyli "jak to zrobić" - jeśli to w ogóle możliwe?

2. Czy ktoś skutecznie zaślepił to dziadostwo tak aby później nie wyskakiwał błąd? Jeśli tak to w jaki sposób.

Jeśli ktoś ma doświadczenie w tej dziedzinie, robił to lub słyszał jak to się robi albo mu wydawało się że ktoś słyszał to proszę o wypowiedź. Temat jest moim "odciskiem" także za każdą odpowiedź będę wdzieczny.. Pozdrawiam

Napisano

Chodzi o nieszczęsny x17dtl.

> Jest tam zastosowany dosyć dziwny ten zawór (jak na moje oko

> stanowiący monolit z kolektorem dolotowym)

> A teraz pytanie:

> 1.Czy istnieje możliwość wyjęcia zaworu bez zdejmowania całego

> kolektora? Czyli "jak to zrobić" - jeśli to w ogóle możliwe?

> 2. Czy ktoś skutecznie zaślepił to dziadostwo tak aby później nie

> wyskakiwał błąd? Jeśli tak to w jaki sposób.

Odpowiedź na 1

Jeżeli chodzi o silnik x17DTL to pod owym zaworem a właściwie grzybkiem jest obiemka skręcana na imbus. Jak ją rozkręcisz to wyjmiesz grzybek który zamyka i otwiera dopływ spalin do kolektora dolotowego.

Odp 2

W tych silnikach nie da się zaślepić zaworu EGR. On poprostu musi działać. Błąd zaworu EGR wcale nie musi oznaczać nie działającego zaworu. Przeczyścić jednak nie zaszkodzi.

Napisano

> 1.Czy istnieje możliwość wyjęcia zaworu bez zdejmowania całego

> kolektora? Czyli "jak to zrobić" - jeśli to w ogóle możliwe?

w uzupełnieniu postu mariusza74:

278942268-wym_term_isuzu.JPG

co do zaślepiania w tym silniku to nie wiem...

post-30072-14352482922225_thumb.jpg

Napisano

..tak zapewne masz rację z tym, że szukam przyczyn błędu. Mechanik stwierdził iż pompa nie podaje dostatecznego podciśnienia (w górnym zakresie obrotów) ale że zakup pompy nie jest zbyt przyjemną czynnością zwłaszcza ze względów finansowych staram się więc sprawdzić wszelkie możliwości.. Przewody podciśnieniowe wymieniłem, pompę (a w zasadzie jej wylot) odwróciłem ale jak do tej pory nie przyniosło to efektu w postaci niezapalającej sie pomarańczowej lampki.. sciana.gif Teraz kolej na egr. Pytanie co dalej? Jeśli macie jakieś sugestie - to chętnie skorzystam

Napisano

> w uzupełnieniu postu mariusza74:

> co do zaślepiania w tym silniku to nie wiem...

Załączone rysunki dotyczą modelu F , ale zasada w obu modelach jest bardzo zbliżona, inne jest tylko ułożenie samego zaworu. Zdjęcie załączone dwa posty wyżej dotyczy astry II.

Napisano

Mechanik

> stwierdził iż pompa nie podaje dostatecznego podciśnienia (w

> górnym zakresie obrotów)

Właściwie to problemy które opisujesz są takie same jak mnie nękające. Dobrze byłoby jakbyś uzupełnił dane w profilu. Badający sprawę mechanik też stwierdził że przyczyną jest pompa. Też sugerował wymianę pompy nie przystałem bo nie jestem tego pewny. Opisz kiedy przy jakich obrotach pojawiają się błędy, może razem coś wymyślimy

Napisano

..wygląda to tak.. Silnik odpala działa i do tego bardzo kulturalnie pali chyba normalnie (czyli w miarę nie wiele) zbiera się jak na x17dtl (jak myślę) standardowo czyli jest zajebistym mułem wink.gif I wszystko było by w najleprzym porządku gdyby nie ten błąd.. Pojawia się niespodziewanie nigdy bez obciążenia. Na "luzie" można go katować i tajemnicza lampka nawet nie mrugnie ale wystarczy całkiem niewielka górka bądź jakiś wiatr albo nawet jego "widzimisie" żeby to wyskoczyło.. Zazwyczaj lampka pojawia się w zakresie około 3000 obr/min i wtedy standardowy muł DTL'a to poprostu bajka.. oslabiony.gif Po odjęciu gazu lampka znika i wszystko wraca do normy (gorzej jeśli do szczytu górki jest jeszcze niezły kawałek.. wtedy lampka się pali i wszelkie czynności związane ze zmianą prędkości na "+" są niemal niemożliwe..) Najdziwniejsze jest to że czasami kiedy przyśpieszam ostro hehe.gif (pedał przyśpieszenia wciśnięty niemal do podłogi) to potrafię się rozpędzić do 140 km/h bez żadnych błędów.. Zazwyczaj nie mogę przekroczyć 110 km/h. Jeśli macie podobne wrażenia z jazdy to dajcie znać. pzdr

ps. a dziś nawet na chwilkę się nie zapaliło to cholerstwo! yikes.gif kurczę może już nigdy nie wyskoczy 270751858-jezyk.gif

ps2. Mariusz74 czy mechanior mierzył Ci wartość podciśnienia na pompie?

Napisano

Silnik odpala normalnie nie przerywa, a w ostatnim czasiekontrolka zaświeci sięzawsz przy około 2000-2100 obr /min. Udaje się oszukać silnik przechodząc przez newralgiczne obroty szybciej na luzie lub na niższych biegach na czy 5 zapali się zawsze. Gdy zdejmę nogę z gazu to też błąd. Po zaświeceniu się kontrolki jest też spadek mocy wydaje mi się że raz mniejszy raz większy, ale to pewnie tylko odczucie.

Mechanik stwierdził że walnięta pompa ale podciśnienia pewnie nie miał czym sprawdzić. Kiedyś kontrolka zapalała się mniej regularnie i chyba faktycznie przy obrotach pod 3000. Na razie spróbuję podmienić przepływomierz.

Jak wyczyścisz grzybek EGR to daj znać jakiej siły trzeba użyć aby ruszyć zawór.

> Silnik odpala działa i do tego bardzo kulturalnie

> pali chyba normalnie (czyli w miarę nie wiele) zbiera się jak na

> x17dtl (jak myślę) standardowo czyli jest zajebistym mułem I

> wszystko było by w najleprzym porządku gdyby nie ten błąd..

> Pojawia się niespodziewanie nigdy bez obciążenia. Na "luzie"

> można go katować i tajemnicza lampka nawet nie mrugnie ale

> wystarczy całkiem niewielka górka bądź jakiś wiatr albo nawet

> jego "widzimisie" żeby to wyskoczyło.. Zazwyczaj lampka pojawia

> się w zakresie około 3000 obr/min i wtedy standardowy muł DTL'a

> to poprostu bajka.. Po odjęciu gazu lampka znika i wszystko

> wraca do normy (gorzej jeśli do szczytu górki jest jeszcze

> niezły kawałek.. wtedy lampka się pali i wszelkie czynności

> związane ze zmianą prędkości na "+" są niemal niemożliwe..)

> Najdziwniejsze jest to że czasami kiedy przyśpieszam ostro

> (pedał przyśpieszenia wciśnięty niemal do podłogi) to potrafię

> się rozpędzić do 140 km/h bez żadnych błędów.. Zazwyczaj nie

> mogę przekroczyć 110 km/h. Jeśli macie podobne wrażenia z jazdy

> to dajcie znać. pzdr

> ps. a dziś nawet na chwilkę się nie zapaliło to cholerstwo! kurczę

> może już nigdy nie wyskoczy

> ps2. Mariusz74 czy mechanior mierzył Ci wartość podciśnienia na

> pompie?

Napisano

Za grzybek wezmę się w weekend dopiero.. Ale oczywiście dam znać jakie rezultaty. Gdzieś na jakimś forum przeczytałem że aby polepszyć odczyty podciśnienia należy przesunąć wylot od pompy podciśnienia tak aby był jak najwyżej - podobno uwarunkowane jest to tym iż otwór którym "wyciągane" jest powietrze z przewodów nie jest zalewany olejem znajdującym się w pompie. Ja tak zrobiłem i efekt jest (zapewne psychologiczny biglaugh.gif)

Tak nawiasem mówiąc to nie do końca rozumiem dlaczego nie można "zaślepić" tego EGR'a w końcu na samym grzybku nie ma żadnego czujnika, jedyna elektroniczna cześć która może wykonywać jakieś pomiary to ten zaworek sterujący podciśnieniem.. Czy nie można było by zaślepić dolną część kolektora (tą do której mocowany jest przewód doprowadzający spaliny)? Być może się mylę bo nie znam sposobu działania tego ustrojstwa - w każdym razie jeśli ktoś wie to niech mówi(znaczy piisze) pzdr

post-101094-1435248294781_thumb.jpg

Napisano

Co do pompy podciśnienia to mechanik powiedział aby podciśnienie do zaworu EGR wziąć z tego przewodu, który idzie do serwa. Faktycznie u mnie podciśnienia idące na zawór EGR było prawe niewyczuwalne, natomiast to na serwo nawet ssało. Wstawiłem trójnik, hamulce się nie zmieniły, a zgłaszania błędu silnika pozostało bez zmian. Oczywiście wylot orginalny zaślepiłem.

Moje wytłumaczenie, że nie można zaślepić EGR jest następujące, Sterownik silnika wie jaka jest potrzebna ilość powietrza w danym momencie pracy silnika (bo zna obroty, przyspieszenie tepraturę, pracę turbo itd) wie kiedy powinnien uruchomić się zawór EGR (bo sam daje impuls to zaworka sterującego EGR) czyli jednocześnie wie ,że ilość powietrza przepływającego przez przepływkę powinna ulec zmianie bo część wpadnie z kolektora wylotowego. Jak nie zmieni się dana z przepływki to komputer stwierdza błąd recyrkulacji spalin. Pierwsze podejrzenia pada na zawór EGR (logiczne) też tam szukałem, na przewody podcisnienia bo jak nie podniesie się grzybek to błąd. na pompę podciśnienia bo nie ma siły go podnieść. Analiza tematów na forum natomiast każe podejrzewć także przepływkę bo to jest główna dana do analizy (bilansowania) ilości powietrza w układzie. Taki jest mój wniosek na temat zawór EGR nie ma kabelków a komp wie, że nie działa. No bo przecież komp nie poda: "uwaga przetary wężyk". Stąd też wg mnie nie da się zaślepiś dojścia spalin bo mądry komp potraktuje to jako bląd zaworu EGR.

Napisano

...ta teoria faktycznie wykluczała by możliwość zaślepienie EGR ale z drugiej strony... przecież w innych silnikach (czytałem o benzynowych) również jest przepływomierz a recyrkulator daje się zaślepić... Wynikało by z tego, iż nie ma zależności pomiędzy przepływką a błędem EGR. To oczywiście tylko moja teoria ale w tej chwili jest bardzo logiczna - przynajmniej dla mnie brawo.gif

ps. znalazłem tutaj coś.. http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=277404345&page=0&fpart=1&vc=1

Napisano

Witam

Podwieszę się pod wątek bo pewnie za założenie nowego z "EGR" w tytule dostałbym od kolegów tęgie lanie biglaugh.gif

Ponieważ kultura pracy mojego silnika pozostawiała wiele do życzenia ostatnimi czasy zacząłem sie zastanawiać czy to nie aby ten słynny EGR. Postanowiłem odpiąć złącze od EGR-a i pojeździć tak trochę. Oczywiście w tym czasie świeciła mi się CE. Mogę stwierdzić, że z odłączonym EGR-em samochód lepiej przyspiesza (o niebo lepiej), silnik na wolnych obrotach równiutko pracuje (nia ma takiego poszarpywania) no i obroty się nie wieszają przy zamianie biegów.

Pytanie mam takie czy to wskazuje na podwieszający sie zawór? Błędów nie mam żadnych więc może mój EGR nie jest w aż tak tragicznym stanie ale jednak daje się odczuć.

Ponieważ nie jestem fanem świecącej kontrolki CE zaślepienie odpada. Wolę raczej kupić nowy - i w tym miejscu pojawia się kolejne pytanie - czy silnik z nowym EGR-em będzie pracował tak jak z moim obecnym (tylko, że odłączonym)?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Podwieszę się pod wątek bo pewnie za założenie nowego z "EGR" w

> tytule dostałbym od kolegów tęgie lanie

> Ponieważ kultura pracy mojego silnika pozostawiała wiele do życzenia

> ostatnimi czasy zacząłem sie zastanawiać czy to nie aby ten

> słynny EGR. Postanowiłem odpiąć złącze od EGR-a i pojeździć tak

> trochę. Oczywiście w tym czasie świeciła mi się CE. Mogę

> stwierdzić, że z odłączonym EGR-em samochód lepiej przyspiesza

> (o niebo lepiej), silnik na wolnych obrotach równiutko pracuje

> (nia ma takiego poszarpywania) no i obroty się nie wieszają przy

> zamianie biegów.

> Pytanie mam takie czy to wskazuje na podwieszający sie zawór? Błędów

> nie mam żadnych więc może mój EGR nie jest w aż tak tragicznym

> stanie ale jednak daje się odczuć.

> Ponieważ nie jestem fanem świecącej kontrolki CE zaślepienie odpada.

> Wolę raczej kupić nowy - i w tym miejscu pojawia się kolejne

> pytanie - czy silnik z nowym EGR-em będzie pracował tak jak z

> moim obecnym (tylko, że odłączonym)?

> Pozdrawiam

Ja po załozeniu nowego nie stwierdziłem róznicy między starym.

---------------

Astra F 94/95r

1,6 16V HB

164kkm

Napisano

> Ja po załozeniu nowego nie stwierdziłem róznicy między starym.

Może Twój stary nie był jeszcze taki najgorszy?

Napisano

> Może Twój stary nie był jeszcze taki najgorszy?

Koledzy, nie wymieniac tylko zaslepiac inteligentnie - zaslepka musi posiadac otwor pod grzybkiem zaworu. Kompowi wydaje sie ze steruje zaworem, przeplyw spalin odciety a silnik pracuje jak trzeba.

Napisano

> Może Twój stary nie był jeszcze taki najgorszy?

Stary zawór sie zacioł na amen .Ze niedało sie auta odpalic .Byc moze zawór był od nowosci a co tam .

---------

Astra F 94/95r

1,6 16V HB

164kkm

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.